Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Game of Thrones - sorozat - SPOILERS!


Antail

Recommended Posts

Üdv!

Antail;

amennyire emlékszem, a Falon túli kreatúrák nem élőholtak: csupán a "csinálmányaik" azok. Õk maguk - a Mások - egy titokzatos, életidegen népség hírmondói, akikkel már több ízben meggyűlt a bajuk Westeros melegvérű lakóinak. A Másokhoz a félelem, a hideg és a sötétség (észak, tél) képzetei társulnak; kissé a skandináv mitológia jötunjaira emlékeztetnek ebben. G.R.R. Martin azonban nem véletlenül hagyta körvonalaikat észak ködébe veszni... Lovecraft óta tudjuk, hogy a bizonytalan, a megfoghatatlan sokkal félelmetesebb lehet, mint egy világos indítékokkal rendelkező, jól körülrajzolt gonosz. "Hideg kinti borzalom, mely elorozza a sír nyugalmát is..." - ez épp elég, hogy az olvasót-nézőt a frász kerülgesse...

... magyarán itt is igaz, hogy "a kevesebb néha több" :)

post-4011-145007942849_thumb.jpg

Szerkesztve ekkor: , bűvdudás által
Leenarya kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Én nem tudom, ki hogy van vele, kezdek kicsit csalódni a GofT-ban.

Itt a 4. évad és már 3 rész óta alig történt valami. Intrikázgatnak, meg téblábolnak itt fel-alá. Semmi érdemleges. Most az 5 epizód pl. full lapos volt. Ha ilyen lesz a hatodik is, akkor én befejeztem, mert lassan olyan lesz, mint egy brazil szappanopera.

Jó lenne ha már megindulnának egy kicsit tempósabban a szálak, mert dög unalmas, hogy mindenki alig halad előre a saját kis útján.

Ti is így látjátok?

Persze a regényt nem olvastam... lehet, majd beindul.

Link a hozzászóláshoz

Daru;

én olvastam a regényfolyamot, egészen a "Sárkányok tánca" végéig, de azt, gondolom, tudod, hogy a film nem igazán követi hűen az ottani történéseket. A könyv bőven tartogat meglepetéseket (nyilván nem mindenki "vevő" az ilyesfajta történetvezetésre)... de hogy a filmben ebből mit tartanak meg...?

Találgatva spoilerezni meg végképp nem szeretnék. :)

Link a hozzászóláshoz

Én nem mondanám, hogy nem történik semmi, sőt bőségesen van mivel foglalkozni. Még mindig annyi szálon fut a cselekmény, hogy 10-15 percnél több nem is jut egy részben egy szálra úgy, hogy csak a szálak feléről esik szó. És most is van 2-3 olyan szál, amiről még egy perc sem volt ebben az évadban.

Szerintem egyáltalán nem gond, hogy most nem rohan mindenki ész nélkül, hanem kicsit nyugi van, és a pillanatnyi helyzetét próbálja mindenki stabilizálni, már amennyire lehet. Most nagyon sok háttér információt kapunk, ami szerintem épp olyan érdekes, és bőven megmozgatja az ember fantáziáját, hogy az egyes szereplőknek vajon mi lesz a következő lépése.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Van a The Wall nevu hely, amit oriznek mar regota es csak ferfiak vannak benne. A Fal mogul johetnek a gonosz lenyek. Akiket visszatartanak. Miert? :ndo:

Mert "közeleg a tél"! :D

De komolyan: Westeros világán az igazi tél néha hosszú évtizedekig is eltarthat (amiképpen a nyár is; a nyár éveiben csak amolyan "nyári tél" van, mint a mostani volt idehaza). És ha beköszönt a nagybetűs TÉL, akkor a Mások már nem csupán a magas északon érzik otthonosan magukat... Kell-e mondanom, hogy ez a Hét Királyság lakóinak szemében egy cseppet sem kívánatos következményekkel jár? ;)

Azaz járna... HA nem őrizné a Falat oly "lelkesen" az éjjeli műszak. :)

Leenarya kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Ettől jobban nem tudom én se összefoglalni. :)

http://gameofthrones.wikia.com/wiki/House_Bolton

Egyébként én is szenvedek a képzavarban. Sokszor feltűnnek 10 perce olyan arcok akik akár 1-2 évaddal korábban voltak láthatók, és csak lesek, hogy ezkiezmiez? Szerintem a sorozat egyik hibája, hogy túlságosan szerteágazó a története. Ettől persze jó mozi, csak ember legyen a lábán aki átlátja, hogy most ki miért nyiffan ki éppen, és kitől?

Link a hozzászóláshoz

Sajnos a könyv is nagyon szerteágazó, és össze-vissza ugrál. Viszont az is igaz, hogy ott megvan az az előny, hogy fejezetcím beazonosít és elhelyez a megfelelő térben.

Nekem amúgy vannak csúf hiányosság-érzeteim a könyvhöz képest.. szereplőket hagynak ki (pl a hóhért Jamie edzésénél), és olyanok nyakába varrják az esetet, akik teljesen más fényben tüntetnek fel bizonyos cselekedeteket, mint amit a könyv sugall. Szóval ez picit félreviszi a történetet. Mivel minden mindennel összefügg, vajon konzultálnak-e a könyv írójával, hogy a végén közel azonos legyen a végjátszma, vagy annyira el fog torzulni, ilyen aprónak tűnő változtatások miatt, hogy két különböző véget kapunk? :)

Link a hozzászóláshoz

Hát, elvben George R. R. Martin executive producerként van számon tartva a sorozat készítésénél... Szóval valamennyi beleszólása biztosan van. De amúgy én nem lennék ellene egy olyan koncepciónak, hogy egy alternatív történet lesz a végén a sorozatból (így, hogy nem nézem, végképp nem, de most nem ez a lényeg :D ) - de a készítők szerint nem ez a cél, elvileg :)

Link a hozzászóláshoz

Nem hinném, hogy alapjaiban eltérnének a történettől. Maximum a film cselekménye* nem pontosan követi a könyvet. Illetve az irodalmi eszközöknek nem minden esetben lehet megfeleltetni a filmes eszközöknek. A film általában sokkal felületesebb. Nem lehet helyet adni egy 40 perces epizódban egy szereplő lélektani bemutatásának, mert ott aludna el mindenki. :)

*A film esetén a történet és a cselekmény egymásnak nem szinonimája. A történet alatt a film fő eseményeit értjük, cselekmény alatt pedig azt, ahogyan ezek megtörténnek.

Link a hozzászóláshoz

Én nem a lélektani bemutatásra gondoltam.. hanem inkább arra, hogy konkrétan a filmben más tesz meg egy dolgot, mint a könyvben. És ennek olyan - előre nem látható (nekünk legalábbis) - következményei lehetnek, ami miatt a motivációk megváltoznak, az egymásraépülés hiteltelen lesz. Pl kukac említette régebben, hogy Jamie sosem ölne meg egy Lannistert a szabadulásáért.. a filmben pedig megtette. És most akkor hogyan áll majd szemben az ő jellemformálódása ezzel a cselekményével? Szerintem már ez kissé felborította a dolgot.. és halomnyi ilyen apró izéségek jöttek már eddig is elő.

Link a hozzászóláshoz

Tudomásom szerint Martin bácsi nagyon erős hatással van a sorozatra, és semmi sem történik az ő beleegyezése nélkül. Ez nekem elég megnyugtatónak hanzgik, még ha kompromisszumokat is kell kötni a film-regény cselekménye, vagy akár története között is, az eltérések minden bizonnyal tudatosak.

Az, hogy a motivációk a regényben kicsit másak, az egyszerű néző észre sem veszi. A lényeg, hogy legalább annyi karakter haljon meg a filmben is, mint a regényekben! :mrgreen:

Link a hozzászóláshoz

1. Évszakok. Itt van egy videó, amiben a fizikus csóka bemutatja a lehetséges magyarázatokat:

2. Könyv vs sorozat. Nagyon sok helyen eltér a könyvtől, és sajnos sokszor hátrányára. Olyan dolgok maradnak ki vagy kerülnek be, amiktől egy-egy karakter személyisége nagyon fontos pontokban módosul. Most gondolok például arra, hogy Jaime nem verné agyon a kuzinját valami erőltetett indokból (amúgy sem), és Dany nagyon meg akart bocsátani Jorahnak, csak az egy arrogáns fasz volt (Barristannal szemben).

Az ilyen különbségek, hogy Sansa mindent kitálalt vagy hogy Robbnak megölték a feleségét nem zavarnak, mert ez nem lényegi elem.

Konklúzió

Nekem annyira nem jön be a sorozat, nem ülök tűkön, hogy mikor jön a következő rész (a 4. évadba is a 7. résznél csatlakoztam be), és mivel olvastam a könyveket (a 3. résznél csatlakoztam be, a varjakra már várnom kellett, szóval a várakozás sem új jelenség, bár ez már kezd nevetséges lenni), olyan nagy meglepetések se ütnek be. Nem látom, mi tette ennyire népszerűvé a sorozatot, de örülök neki, mert rossznak nem rossz, elnézegetem, ha épp olyanom van.

Csak így 4. évad végén Arya még mindig nincs ott, ahol kéne lennie, szóval érdekes lesz a történetvezetés.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...