Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Krionar

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    1
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Hozzászólások Krionar által közzétéve

  1. 9 órával ezelőtt-kor Deodatus írta:

    Szerintem sokan ismerik valahonnan a Rogers-görbét, amely lényegében arról szól, hogy milyen szakaszokon halad át egy SIKERES új termék, innováció stb. terjedése.

    ...

    OSR mozgalom (összlakosság: D&D-s közeg, célközönség: a TSR korszak D&D-jének rajongói)

    ...

    • Lemaradók: Az OSR halott, de élvezi. Néhány régi szerző (pl. Lux Gábor) még mindig aktív, de a többség letette a lantot. Akik felvették, azok már elsősorban nem az eredeti OSR-ban, hanem annak egy esztétikai-grafikusan jól kinéző vonulatában utaznak (pl. MörgBorg). Aki 2021-ben még nem játszott OSR játékot az eredeti célközönségből, az valószínűleg szándékosan nem akart :)

    Kard és Mágia (összlakosság: hazai D&D-sek, célközönség: hazai OSR közeg)

    • Innovátorok: Lux Gábor házi kampányai, játékbeszámolói, fórumos hozzászólásai sok Chaos Ultra és RPG.HU olvasóban rokonszenvet ébresztenek. A Kard és Mágia 2008-as megjelenésével és a Fomalhaut honlapon megjelenő modulokkal mások által is átélhetővé válnak Gábor kalandjai.
    • Korai elfogadók: Több oldschool érdeklődésű ember próbát tesz a játékkal. Az általam szervezett Véletlen Találkozások (2010-2013) szerepjátékos seregszemle középpontjába állítja a játékot. Ebben az időszakban, akit érdekel az OSR, az tud és játszik Kard és Mágiával - a célközönség nagy része meghódításra került.
    • Korai többség: A D&D 5E megjelenésével sokan visszatérnek ahhoz, a szerző maga is inkább más projektekkel (pl. Helvéczia) foglalkozik. Ennek ellenére "passzívan" terjed a játék, mások is mesélik, pl. megjelenik hozzá az első hack, a tolkieni KaMat, készül Gáborral egy 4 részes Kockák & Sárkányok interjú, szóval a háttérben, de egyre többen ismerik meg a munkásságát. A hazai D&D játékosok többsége még mindig nem játszott Kard és Mágiával, de egyre többen. A szerző visszatérése a játékhoz és a készülő 2.0 talán elérheti ezt az áttörést, de a D&D 5E várható magyar megjelenése miatt kétlem, hogy megtörténne. A Kard és Mágia valószínűleg egy sikeres, de rétegjáték marad.

     

    Szerintem az OSR kapcsán az "Akinél kalapács van, az mindent szögnek néz" hibába esel és erővel rá akarod feszegetni az ábrát erre a stílusra. Blogokon, Redditen, YouTube-on én úgy látom népszerű, élő ez a játékstílus. Ma már nem csak a retroklónokat jelenti, mint az OSRIC, Basic Fantasy, Swords & Wizardry, hanem a továbbgondolásokat is: GLOG, Knave, Mörk Borg, stb. Ezekből egyre több és több lesz, miközben a régi rendszereknek is megvannak a kedvelői. Szerintem nem a leszállóágban van. De mások, akik nem azokat a csatornákat/blogokat/stb. követik, mint én, mást tapasztalhatnak.

    Bár a témát akkor lehetne érdemben tárgyalni, ha látnánk a számokat a 2000-es évek második feléig visszamenőleg, mikor ez indult: hány ember játszott akkor OSR játékkal és hogyan alakult a számuk az évek során. Mondjuk eladott/letöltött szabálykönyvek száma.

×
×
  • Új...