Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Antail
A Kalandozok.hu XIX. Nyári Tábora idén Mátrafüreden került megrendezésre 2022. július 6-10. között. 
A helyszínt már évekkel ezelőtt felmértük, a középhegységi erdős környezet, a tágas belső terek, termek, a szeparált szállásrész, a szállást körülvevő park és külső játékterek mind-mind passzoltak egy Nyári Tábor kaliberű rendezvény szervezéséhez.
A táborhely felkutatása, leszervezése és a helyi erők mozgosítása illetve irányítása a tábor résztvevőinek komfortos kiszolgálása Hulla érdeme, akinek ezúton is nagyon köszönjük a rengeteg segítséget. 
Volt sok olyan Nyári Táborunk, ahol a kánikula, mint egy káosz jellemű tűzvarázsló csontig izzasztott minket, viszont idén a környezetnek és friss hegyi levegőnek hála mindenki kellemesebb hőmérsékletben, csupán a modul okozta izgalomtól és szituációktól izzadhatta végig a tábort.
A versenymodult Scylla és Sneer írták, a modul A híd túloldalán nevet kapta és Kránba kalauzolta el az 12 résztvevő csapatot. 
Hulla vezetésével, idén először rendeztük meg a Rapid KM versenyt, amelyen a KM-ek véletlenszerűen összesorsolt játékosoknak, az oldal Kalandgenerálóval generált modulját 15 perc felkészülési idő után kellett lemesélniük. Összességében fantasztikusan jó élmények születtek!

A tábor mintegy 70 résztvevője számos új és rég látott vendéggel bővült, így a vendégekkel együtt majd' 80 fő tette tiszteletét a táborban. 

Köszönet illeti Malcom J. Huntot, aki ismét ellátogatott a táborba, hogy egy nagyon jó hangulatú író-olvasó találkozó keretében élményein és történetein keresztül közelebb hozza a rajongói és az írói világot, egy olyan kapcsolatot teremtve, ami a mai világban igazi különlegesség.
Köszönjük az Alkotók Tábora szervezőcsapatának, a Lumina Cornu szervezőcsapatának és Deodatusnak, hogy meglátogattak minket a táborban és tudtunk egy kis időt együtt tölteni! Legközelebb várjuk mindegyikőtöket teljes csapattal a teljes táborra!

Eredmények
Az ajándék idén egy nagyon praktikus Kalandozós kulacs volt. A legjobb szerepjátékos egy egyedi kalandozós fa kockatartót kapott. Felonnak idén is köszönjük, hogy remek ajándékokat és okleveleket kaphattak a táborlakók!
Legjobb szerepjátékos
Shordanus
Weilon
Rajman
Legjobb csapat
FalkA
Sorsfordítók
FalkB
Legjobb KM
Sneer
Rapid KM verseny
Whooni
 
A táborban résztvevő csapatok
Chutzpah: Artu, Kapi, Syrand Caldern, Whooni
Eltévedt Térképesz Klubja: Ákos, Bálint, Dávid, Edi
FalkA: Kerwin, KisSzenty, LowFaust, Niobe, Zsömi
FalkB: Con Salamander, Faresz, Suttogó, Sztera
First Class: Daelon, Ilumael, Morrick, Weilon, Cz
Kárpitosok: Eric, Felon, Jadis, Kara, Owden
Ködlidércek: Albruk, Kata, Nut, Zoli
La Familia: Catsmile, Dugó, Kriszta, Lozartan
Rizikó Faktor: Alex Baldwin, Caos, Mett Démon, Rajman
Sorsfordítók: Dekker, Dryden, Panka, Shordanus, Xanner
Stagnant Meat: Dániel, Milán, Rayen Reval, Rodrigo, Sylphlox
Zsebhümmögők: Arnold, Kahini, Kepala Pemburu, Lopov, Pistike
KM Csapat: Antail, Andoron, BigMac, Frosty, Gabor, Hulla, Nekdolan, Scylla, Silver, Sir Thomas, Sneer, tetra
NJK-k: Ramirez, Mika, Lirion
 
A tábor élménybeszámolóit elolvashatjátok a fórumon: Élménybeszámolók - Kalandozok.hu Nyári Tábor 2022
A tábor versenymodulja letölthető a cikkgyűjteményből: A híd túloldalán
A táborban készült képek megtekinthetők a Kalandozók.hu Facebook oldalán.
Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük mindenki munkáját, amivel hozzájárult a tábor sikeréhez!
Üdvözlettel a szervezők nevében,
Antail
 
Utóirat: áldassék Tooma Papja, Whooni és akik lehetővé tették az itt látható projektet!


MagyarGergely

Ru-Shennon

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra Ru-Shennon leírása, Andoron tollából. Yllinor fővárosának leírása az idei nyári táboros kalandmodul, az A híd túloldalán mellékleteként szerepelt, ám ezt a teljessé tett, némileg kiegészített változatot ezúttal önálló cikk formájában is megtalálhatjátok és olvashatjátok. 
Jó olvasgatást, játékot és mesélést mindenkinek! 
Ru-Shennon

MagyarGergely

A híd túloldalán

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra a nemrégiben sikeresen lezajlott XIX. Kalandozók Nyári Tábor kalandmodulja. 
Az idei tábor kalandmodulja az A híd túloldalán címet viseli, és Scylla és Sneer alkotása. A bizonyos szempontból különleges kalandmodul ez alkalommal Kránba kalauzolja játékosait és kalandmestereit. 
Lejátszásához mellékeljük, és javasoljuk a tábor karakteralkotásának használatát. Vágjatok neki bátran, így aki idén kihagyta a tábort, az is átélheti ezt a kalandot. 
Jó olvasgatást, mesélést és játékot kívánunk mindenkinek! 
A híd túloldalán
NYT 2022 karakteralkotás

MagyarGergely

Kritika - Homoki história

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra a Kritika - Homoki história című írás Magyar Gergely tollából. 
Malcolm J. Hunt és a Detla Vision legújabb MAGUS regényét, ami 2022. februárjában jelent meg, MG a szokásos részletességgel és szőrszálhasogató módon veszi górcső alá. 
Kritika - Homoki história

MagyarGergely

Frissült Erion térképe

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon frissült az oldalon az interaktív nagy Ynev térképről is elérhető Erion térképe, illetve az ehhez tartozó helyszínleírás gyűjtemény is. 
A nemrégiben lezajlott 24. Kalandorkrónikák MAGUS találkozó kalandmoduljával kapcsolatos háttérmunkák során ismét kiegészült Erion térképe, és természetesen ez alkalomból beépítésre kerültek a háttéranyagokból összevadászott új helyszínek is. Az Erion-térkép nyomtatott változatát a találkozón résztvevő kalandmesterek is használták, és ahogy az szokás, a játék végeztével a játékos csapatok birtokába kerültek, emellett pedig néhány a díjak között is elérhető volt.
Immár az oldalon is elérhető ez a legújabb, V7. változatként jelzett térkép és a hozzá kapcsolódó helyszínleírások gyűjteménye is. A kettő dokumentum igazából együtt jár, együtt használható leginkább, mindkettő emléket állítva az egyszer futó Erion-projectnek, ami példás aktivitást váltott ki a MAGUS szerepjáték rajongóinak körében. 
A legnagyobb újítás - természetesen az eddig nem megtalálható helyszínek bejelölése mellett - a helyszínleírás gyűjtemény színkódolása. Mivel a mérete immár 21 oldal, a helyszínek böngészése közben nem mindig tudta az ember, hogy éppen Erion melyik negyedében jár, és hogy ez az olvasásból, és vélhetően a közben Yneven kalandozó elme útjából való kizökkentés nélkül is tudható legyen, a szöveg háttere a térképen is alkalmazott, negyedenként eltérő színt kapott. Ez talán nem annyira nyomtatóbarát, de úgy vélem, megéri. 
Itt is meg kell említenem, hogy a térkép ezen verziója már az eredeti, Rúnában megjelent Erion-rajz készítőjének, Buttinger Gergelynek került ajánlásra, aki az időközben előkerült eredeti tusrajzot a MAGUS rajongóira bízta, akik szerinte is kellő megbecsüléssel őrzik majd ezt az ereklyét. Nem mindennapi élmény a hobbink egyik ilyen ősi forrásával élőben is találkozni! Köszönet érte! 
Ahogy a nagytérkép esetében sem, Erion esetében sem állítom, hogy a jövőben ne találhatnánk még a forrásokban olyan nevesített erioni helyszínt, aminek a felkerülése ne volna indokolt, így - ha jelenleg üres is az "Erionban bejelölni" listám, továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy a leleteit ossza meg velem, illetve ha otthoni fejlesztése akad, tegye közkinccsé azt, és a megjelent anyagok erioni helyszínei a jövőbeni fejlesztések alapjául szolgálnak majd.
Használjátok, forgassátok ezt a térképet és a rajongók ötleteit, eredményeit is összegző leírást olyan Ynev-szeretettel, ahogyan készültek. Jó játékot, mesélést, fejlesztést, írást kívánunk! 
Erion térképe
Erion helyszíninek leírása (V7) 

MagyarGergely
Üdv kalandozók!
Örömmel jelentem be, hogy újra frissült Ynev poszter-térképe. 
A mostani frissítés főleg a források további, alaposabb és még részletekbe menőbb feldolgozásának köszönhető, és újabb 99 hellyel gazdagította kedvenc játékunk kontinensét. Persze maguk a helyek nem annyira újak, csak eddig regények, kiegészítők, kalandmodulok sorai között bujkáltak, ám most felkerültek végre a térképre. Az újdonságok egyelőre a poszter térképen érhetők el, ám hamarosan várható az interaktív térkép hasonló frissítése is. 
Természetesen sok olvasás, apró részletek nyomozása kellett ehhez a frissítéshez is, de nem szeretnék megfeledkezni mindazokról, akik segítettek ebben a munkában. Köszönöm mindazoknak, akik észrevételeikkel, értékes és ritka leleteikkel - és azzal, hogy ezt jelezték - nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a sok apróság tovább tökéletesíthesse Ynev legrészletesebb térképét. Köszönet illeti azokat az írókat, a kiadó embereit, akik nemcsak, hogy válaszoltak a megkeresésekre, de adott esetben több levélváltáson keresztül, képrészleteket pontosítva magyarázták el, hová képzelték, vagy képzelik el az általuk megírt új helyeket. Köszönet illeti azokat a modulírókat is, akik nemcsak, hogy egy-egy, nem ritkán több kalanddal járultak hozzá a MAGUS támogatásához, de szintén elküldték nekem, illetve segítettek pontosítani az általuk megírt helyszíneket is. Olyan lényeges apróságokkal egészült ki a térkép a mostani fejlesztés során, mint a Gáspár András műveiből megismert, ám valahogy feledésbe merült Napfolyosó vagy Lequiria (ami még mindig a XIV. Zászlóháború örökségei közé tartozik), vagy a szövegekben kezdettől fogva ott lévő, ám csak egyetlen térképen ábrázolt, és most nyakon csípett, a Hat Várost ölelő hegységek.  Nem sorolom fel mind a 99-et... 
Sajnos nem csak pozitív változások történtek, a nézeteltérések nem kerülik el ezt a MAGUS fejlesztést sem. Saját kérésükre lekerültek a szövetséges klubok logói a térkép aljáról, így ezután nem láthatók ott. Ez a gesztus sem úgy sikerült, ahogy szándékomban állt. Hiába, a méret a lényeg. Csak remélem, hogy ettől még a világunk, a térképünk közös marad. 
A jelenlegi fejlesztés még mindig a Psz. 3715-ös állapotában ábrázolja Ynevet, de örömmel jelentem ugyanakkor, hogy elkezdődött a jövő évi - csak hogy legyen idő befejezni -, azaz a Psz. 3723-as térkép készítése is. A kiadóval is, az írókkal is folyik az egyeztetés, a források feldolgozása ilyen irányban is halad, ám ezúton is buzdítok mindenkit, hogy akinek ezt érintő fejlesztése, információja van, ne habozzon azt megosztani. 
A poszter térkép ezen, 4. változata először a nemrégen megtartott 24. Kalandorkrónikák versenyen szerepelhetett először a díjak között - nem is maradt belőle - de bárki számára szabadon elérhető, és megfelelően nagy felbontásban nyomtatható is. Sokszor kiáltottam már végleges verziót... most nem teszem, a MAGUS terjedelmes háttéranyagának sajátja, hogy az igazi szakértők számára is rendre mutat újdonságokat, így hiszek benne, hogy további érdekességek, eddig elrejtett részletek, apróságok, és természetesen új fejlesztések színezik majd tovább közös fantáziavilágunkat. 
Mindenkinek jó játékot, mesélést, fejlesztést, írást kívánok, és forgassátok ezt a térképet is olyan Ynev-szeretettel, ahogy készült. 
Ynev-poszter V4

Hulla

Kalandgenerátor

Hulla tollából, itt Kalandozok.hu élete,

Sziasztok!
Aki már próbálta, biztos tisztában van azzal, mennyire mesélőt próbáló feladat egy jó kalandot összerakni. Modern világunkban egyesekben felmerülhet a kérdés, miért nem bízzuk ezt a feladatot is a mindent eluraló algoritmusokra. Aki egy kicsit is komolyabban belegondol a kérdés gyakorlati megvalósíthatóságába, az hamar beláthatja, hogy ez egy rendkívül komplikált feladat. Az emberi kreativitást – valódi MI híján – a gép nem képes pótolni. Viszont nem szerettük volna azt, hogy kedvenc hobbink eme központi témájában, azaz a kalandírásban ne nyújtsunk segítséget a mindenkori mesélőknek. Így sokszori nekifutás után elérkezett az a pillanat, amikor a közösségünk honlapja egy saját Kalandgenerátorral bővült.
Az alkalmazás jelenleg 13+1 darab, fantasy témában általánosnak mondható kalandtípusban képes történetet generálni. A felhasználók két kalandalkotási módszer közül választhatnak. Az egyik a manuális generálás, amely kevésbé gyors, viszont lépésről-lépésre a felhasználó felügyelete mellett állítja össze az így eleve következetes történetet. A másik az automatikus generálás, amely gyorsabb (tényleg csak egy kattintás), de cserébe több utómunkát kíván meg a véletlen által felépített kaland okán. Ahogy már ti is sejthetitek, a kreativitást és a következetességet itt is a felhasználó, azaz az ember szolgáltatja. A gép inkább a formát biztosítja, kérdez és a fantáziát beindító ötleteket adja a történetíró számára.
Az általunk javasolt, manuális generálás alkalmával előbb tisztázásra kerülnek a bemesélés és a konkrét cél részletei. Ezt követően a mesélőre bízzuk a dolgot, hogy az elérhető hat paneltípus közül – melyek a Körülmény, Szereplő, Bestia, Nyom, Helyszín és Fordulat név alatt futnak – miket és miként sző bele a kalandmodulba. Maga a kaland, az alkotás teljes ideje alatt folyamatosan szerkeszthető. Az egyes építőelemeket az író a „Tovább” gombbal beillesztheti a modulba. Módjában áll újabb építőelemeket is kérni. A „Kihagy” lehetőségre kattintva elvetheti az aktuális kérdés megválaszolását, míg a „Vége” opciót választva végleg befejezheti a generálást.
A kalandgenerátor koncepcióját Hulla dolgozta ki, az alkalmazást tetra öntötte hatalomszavakba, a megjelenítésén Antail munkálkodott. A generálás során felmerülő jó kéttucatnyi kérdésre a generátor több mint ezeregyszáz válaszlehetőséggel segíti az írót. Ez utóbbi bővítésében hathatósan közreműködtek közösségünk mesélői, név szerint: Andoron, Bitschak, Crowstone, ConSalamander, CZ, Daelon, Eric, Gábor, Jadis, Messor, Owden, Réq, Silver és TAO.
Amennyiben bármilyen visszajelzés, kérdés, észrevétel, javaslat lenne részetekről a Kalandgenerátorhoz kapcsolódóan, akkor az alábbi fórumtémában várunk benneteket. Szintén itt vár egy egyszerű és rövid példakaland arra, hogy mit is képes a gyakorlatban produkálni a Kalandozók Kalandgenerátora.
 
KALANDGENERÁTOR
 
 
Jó kalandozást!

 

MagyarGergely
Üdv kalandozók!
A mai napon kikerültek az oldalra a tavalyi év téli MAGUS találkozóinak kalandmoduljai.
Szerencsére a helyzet lehetővé tette, így a télen három MAGUS rendezvényen is részt vehettek az érdeklődők.
Kalandozók Téli Tábor 2021
Rendben lezajlott a kalandozók tavalyi Téli Tábora 2021.12.27.-30.-ig, Süttőn. 
Kalandmodulját, ami A szerzetes álma címet viseli, Lozartan írta. A kalandmodul Doranban, a Tuggar-szigetek egyikén és Niaréban játszódik, Psz. 3699-ben. 
IV. Regélő Főnix
2021.12.18.-án Debrecenben lezajlott a IV. Regélő Főnix MAGUS találkozó. Kalandmodulját, ami a Dioráma címet viseli, Ishidu, Pusztító és Lui jegyzi. a történet az Elátkozott Vidék peremére, Khiazmus falujába kalauzolja a játékosokat, Psz. 3721-ben. 
IX. Farkasodú / Lumina
2021.11.27.-n a Farkasodú és a Lumina Cornu csapatainak közös rendezésű találkozója zajlott le Jászfényszarun. A verseny kalandmodulját Valheru és SenDelor írta és a Bűnös éhség címet viseli. A kalandmodul a Déli Városállamokba, Bironta városállamának Tarmon városába vezeti a játékosokat, Psz. 3721-ben.
XXIII/2 Krónikák
Noha október, de azért elég közel van, hogy megemlítsem a 2021.10.09.-es Krónikák találkozóját, ami Budapesten, Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban (egykor ott volt az esküvőm, de ez most mindegy...  ) került megrendezésre. A kalandmodult Oszlánszky Zsolt (Alias Peter McSky, igen, A tizedik regény címlapjáról ismerős lehet) írta, és Az Öt Arc Háza címet viseli. Története a Psz. 3721. évben Ifinben játszódik.
Aki nem játszotta őket, nyugodtan próbálja ki. 
A szerzetes álma
Dioráma
Bűnös éhség
Az Öt Arc Háza

MagyarGergely

Új várostérképek

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
Nem szoktunk igazán figyelni arra, hogy kényszeresen éppen karácsonyra kerüljön fel az oldalra valami újdonság, ám ez most pont így sikerült. A mai napon felkerült az oldal interaktív nagy Ynev térképe alá több új város térképe is, szám szerint tíz újat, és négy régebbi, de frissített változatú térképet találhattok. 
Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredménye a praktikus mágiaelméleti okok miatt egyszerre, Antail főmágus jóvoltából mostanra kerültek fel a térképre, kaptak saját zászlócskát és lettek elérhetők a szokásos módon. Lesz olyan, aki számára az újonnan felkerült városok egy része ismert, hiszen az elmúlt időszak kalandmoduljaihoz is készültek, és aki azok dokumentumait ismeri, esetleg játszotta, mesélte az adott kalandot, találkozhatott már vele, csak hát a nagytérképre eddig még nem kerültek fel. Azért lesz olyan is, ami eddig nem jelent meg, és valóban újnak számít. 
Négy térképet a szokásos forrásfeldolgozó munkák során vált szükségessé frissíteni, mert vagy új anyagok kerültek feldolgozásra, és így szükségessé vált az azokban szereplő helyek beillesztése is a térképbe, vagy azóta születő kiegészítő indokolta. 
A következő városokról találhattok most új térképet az oldal Hercegi Könyvtárának nagy Ynev tékrépén: 
Alidax, Armen, Haddarennim, Hirtoun, Tabata, Tadzeh, Up-Umbar, Varreon, Viadomo, Weidor-Sín, illetve a következő térképek kerültek frissítésre: Erigow, Erion, Ifin, és Laorgan. 
A várostérképek természetesen a szokásos minőséget és részletességet követik, és zoomolhatók is. A rajtuk talált helyszínekről, elnevezésekről bővebb információt az oldal szószedetében találhattok. (Ennek újabb frissítése már csak jövőre várható.) Reméljük, sok kalandmesternek, játékosnak, esetleg írónak nyújtanak majd segítséget, és talán már a két földi ünnep között is színesíthetik a kalandjaitokat. 
Jó játékot, mesélést, alkotást kívánunk mindenkinek! 
Ynev nagytérkép

×
×
  • Új...