Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

MagyarGergely
Üdv kalandozók! 
Örömmel jelentem be, hogy az idei év eleji frissítések időszaka még tart, a térkép után a mai napon új változat került az oldalra Ynev szószedetéből. 
A szintén népszerű, gyakran használt és egyedülálló összegző kiegészítő is átesett egy-két változáson az utóbbi időben. Nem csupán egyszerű bővülésről van szó, ezt eddig is megszokhattuk már, amint új szóanyagot tartalmazó kiadvány került a polcokra, annak anyaga bekerült a szószedetbe is. Természetesen ez a munka sem egyszerű, és nem is kicsi, a szószedet legújabb változata immár több, mint tizenkét-ezer kifejezést tartalmaz Ynev világáról. Emellett azonban más, reményeink szerint kedvező fogadtatásra váró változásokat is találtok majd benne. 
Először is, végbement egy teljes helyesírás ellenőrzés. Ez volt a MAGUS pályafutásom eddigi legidegőrlőbb munkája, a több, mint egy évig tartó folyamatért Eldon Rowdragont "utálhattam", aki nemcsak meggyőzött ennek szükségességéről, de - és másképpen nemigen valósult volna meg - a munka oroszlánrészét is magára vállalta, és majdnem végig kitartott. Hatalmas köszönet illeti ezért! A munka során nemcsak egy teljes, a magyar helyesírás szabályit követő átdolgozás történt, de sikeresen lenyakaztuk a MAGUS kezdeti, furcsa, "Írjunk Mindent Nagy Kezdőbetűvel, Mert Az Vagány" elvét. Számos kifejezésnél szükséges volt komoly forráskutatást végezni, hogy az eredeti írásmódjára fény derüljön, így mára a szószedet amolyan MAGUS helyesírási-szótárként is működhet, már ha valaki nem a naponta változó kánont, hanem az eredeti forrásokat akarja követni. Nem remélem persze, hogy ennyi szócikket sikerült hiba nélkül átnézni, aki ilyet talál, továbbra is jelezheti, javításra kerül majd. 
Visszakerült a többek által is keresett, a korábbi verziófrissítéskor elveszett MAGUS kategória, ami Antail ötletének és munkájának köszönhetően a szerepjáték, és nem a világ szakszavait tartalmazza, így segítve azokat, akik magában a játéktechnikában bolyonganak. Ez a kategória (is) szorul még fejlesztésre, de az online forma lehetővé teszi, hogy jól megférjen a MAGUS világ számos kifejezése mellett. (Ez utóbbi, a szószedet világra vonatkozó jellegét figyelembe véve nem szerepel majd a szószedet letölthető, dokumentumos változatában.)
Noha eddig is jellemző volt a szószedetre a saját munkáim, és a méltónak tartott minőségi rajongói anyagok, kalandmodulok anyagának feldolgozása, ebben a frissítésben már számos kiegészítőből találhattok - kell-e mondanom, hogy folyamatosan bővülő - szóanyagot. Ugyanígy előremutató fejlődés, amit a MAGUS egészének feldolgozásának előrehaladása már lehetővé tett, hogy számos összegző szócikk is készült, tehát részletesebb, pontosabb, és átfogóbb szócikkeket találhattok egy-egy dologról - persze nem került átírásra mind a tizenkét-ezer+ szócikk.
Egyértelműbb lett a kultúrkörök között megoszló szócikkek helyzete is, az új változatban nincsenek összevont kultúrkör kódok, amennyiben egy szócikk több kultúrkör vagy nyelv vonatkozásában is fontos, úgy mind a két kultúrkör-kóddal szerepel ugyanaz a szócikk, így például a corma-dinai háború előkerül akkor is, ha a gorviki, de akkor is, ha a shadoni nyelv kifejezéseire keresünk rá. 
A szócikkben továbbra is lehetőség van a kifejezések pontos keresésére, de ha nem egy adott szóra, hanem egy nyelv, kultúrkör szavaira vagyunk kíváncsiak, akkor arra is rákereshetünk, és ez esetben sok, de csak ahhoz a kultúrkörhöz tartozó kifejezést kapunk eredményül. Természetesen, ahogy eddig is, a keresőmotor nem csak szócikkeket, de ennek a funkciónak a kiválasztása esetén a szócikkek szöveges részét is átnézi a keresett kifejezés után.
Őszintén remélem, hogy továbbra is hasznosnak találjátok majd, és alkalmazzátok a szószedetet, én magam sem tudnék nélküle dolgozni a MAGUS  mára követhetetlen mennyiségű kifejezést felvonultató világán, de a visszajelzések alapján a kalandmesterek, modulírók, sőt, írók munkáját is régóta - és remélem, még sokáig - segíti a gyűjtemény. Az is továbbra is támogatott és szívesen fogadott dolog, hogy  aki új szócikket talál, aki kiegészítést tudna hozzátenni valami eddig figyelembe nem vett forrás alapján, vagy saját munkáinak anyagát integrálná bele, nyugodtan jelezheti ilyen szándékát. 
Jó olvasgatást, keresgélést, pontosítást, kutatást és persze játékot, mesélést, fejlesztést netán írást kívánunk mindenkinek!
Szószedet
Ynev szószedetének letölthető, böngészhető szöveges változatát itt találjátok. 
Ynev szószedete V. 6.0
 
MagyarGergely
Üdv kalandozók!
A mai napon frissült Ynev nagytérképe. 
Az Antail (megjelenítés) és Magyar Gergely (térkép) munkájaképpen régóta az oldalon elérhető, visszajelzések alapján a legnépszerűbb és a legtöbbet használt kiegészítőnk a MAGUS világához, ez alkalommal újra frissült, mondhatni szintet lépett. 
A térképre 400+ helyszín került fel, így elméletileg minden, kiadványokban megjelent, Ynere való - és méretarányában a nagytérképre való - helyszínt megtalálhattok rajta. Számos méltó házi kiegészítő, kalandmodul helyszínei is felbukkannak a térképen - bár ezen a téren még lesz mit fejleszteni, hiszen ilyen cikkből rengeteg van.
Rajtatok a sor, fedezzétek fel újra Ynevet, számos olyan helyszínnel, amiket csak a térképre alaposan ráközelítve találhattok meg. Szándékunk szerint többé nem lehet kérdés, hogy ez a vár vagy az az ország, város hol található - csak meg kell keresni.
Az is rátok vár, hogy megtaláljátok azokat a helyszíneket, amik véletlenül lemaradtak, aki felfedez ilyet, azt kérem - természetesen pontos forrásmegjelöléssel együtt - jelezze, hogy semmi ne maradjon le a térképről. 
Természetesen az eddig megszokott funkciók is elérhetőek, a zoom mellett váltható a domborzati és a politikai réteg, mind 3692 és 3715 között. Az első adag kiegészítőt és kalandmodult, amit a térképhez kötöttünk zászlócskák jelzik, - ezek is ki- és bekapcsolhatók - ahonnan elérhetők az oldal vonatkozó cikkei. 
Természetesen a nagytérkép nem létezne és nem ilyen volna, ha nem dolgoznának többen is azon, hogy Ynev fejlődjön, és rendszeresen újdonságok jelenjenek meg hozzá, kalandmodulok készüljenek, kiegészítők lássanak napvilágot. Sokak munkájának köszönhető az az anyag, amit nekem "csak" fel kell dolgozni. A mostani nagy lépésért köszönet illeti: 
Amundot, Gulandrot és Szilágyi Jánost is;
Con Salamandert;
Gora Györgyöt;
Lozartant;
Lumirt, az egykori dicső Krán-project atyját;
Miracort és a Farkasodú csapatát;
Shalafi Del Necrot és a Hősök Napja csapatát;
Szabó Pétert (Kakashegyi rém);
és a Kalandozok.hu kiváló modulíróit;
valamint több szerzőt is, akik névtelenül, de minőségi munkával építik szeretett fantziavilágunkat. Ha kihagytam valakit, nem szándékosan tettem. 
Jó böngészést, nézegetést, olvasást, játékot, mesélést és fejlesztést, írást kívánunk minden MAGUS-osnak! 
Ynev nagytérképe
MagyarGergely

Kritika - Krán

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra a Krán címet viselő novelláskötet kritikája, Magyar Gergely tollából. 
A cikk kicsit megkésve, de a Delta Vision 2018-as első MAGUS könyvét, Raoul Renier, Krán című antológiáját elemzi a szokásos részletességgel. 
Jó olvasást, a kritikához is, és a könyvhöz is! 
Kritika - Krán
Antail
A Kalandozok.hu 2018 évi Téli Tábora Kőröshegyen került megrendezésre a már 16. éve jól bevált december 27-30. közötti időpontban. A karácsony utáni időszak mindig remek időpontot biztosít az év utolsó szerepjátékos eseményéhez.

A Kőröshegyi helyszín egy új táborhely a Kalandozók életében, amely jól teljesítette az elvárásainkat. A szobák és mellékhelységek tiszták és rendezettek voltak, az étkeztetés az szálláshely étkezőjében zajlott és végig finomnak és elegendőnek bizonyult. A szállás közvetlen környezetében volt egy Coop és egy étterem, továbbá egy dohánybolt is, ahol mindig lehetett friss kávét kapni. A közösségi terek megfelelőnek bizonyultak a Téli Tábor számára, az étkező, a földszinti és az emeleti tárgyaló mellett, a folyosó végi beszélgető sarok is jó szolgálatot tett. A helyszín vezetése örömmel és kedvesen fogadott minket és minden tábori kérésünket. Köszönjük, hogy biztosították a helyszínt nekünk!

A Téli Tábor versenymodulját, amely a Kiruccanás a Sivatagba címet kapta, Nekdolan készítette. Első tábori modulíróként egy olyan történetet teremtett számunkra, amely a Taba el Ibara egy eddig ismeretlen részébe vezette kalandozóinkat. A történet mind a játékosoknak, mind a kalandmestereknek örök élményeket szerzett. Ezúton is köszönjük a modulíró és a kalandmesterek munkáját!
Eredmények
Legjobb Csapat
Falka Legjobb Szerepjátékosok
KisSzenty,  MateBilic, Rádzs Legemlékezetesebb Pillanat Díjak
Azes - "Az Elfek Megrontója" Bolivúd - "A Korán Kelők" Elovit - "A Téritő" Xanner - "A Nagy Durranás" Csapatok
DEUS VULT: Sekhet, Knox, Kyor, Paci, Elovit, Mágus
Banara - Engedd el! Dryen: Xanner, Catsmile, Kata, Gábor
Falka: Kisszenty, Réq, Morci, Kerwin
Bolivúd: TAO, Rádzs, tetra, MateBilic
The "A" Team: András: Dave, Azes, Brigan
KM Csapat: Antail, Nekdolan, Con Salamander, BigMac, Bitschak
Gratulálunk a díjazottaknak és mindenkinek köszönjük a játékot!
Az idei tábori könyveit, emléklapjait és okleveleit köszönjük Nekdolannak és Felonnak!
Alga készített egy összefoglaló videót a modulról és a táborról, köszönjük munkáját!
A tábor élménybeszámolóit elolvashatjátok a fórumon:
A tábor versenymodulját letölthetitek a Cikkgyűjteményből:
Reméljük mindenkivel találkozunk a Nyári Táborban!
Üdv, Antail & Con Salamander
MagyarGergely
Üdv kalandozók! 
A mai nap kikerült az oldalra a Kiegészítések a Köd Brecht felett című kalandmodulhoz, Stewenson tollából. 
Az oldalon található kalandmodulhoz mesélés közben felmerült néhány apróság (főleg alaprajzok, napló) került ebbe a cikkbe, amit Stewenson a fórumon is keresett, és mivel ezek az anyagok eredetileg nem készültek el a modulhoz, ezért maga döntött úgy, hogy elkészíti őket és megosztja velünk. 
Hadd álljak meg pár mondat erejéig elmélkedni ezen. 
Úgy gondolom, hogy sokan, sokfélét mesélünk, remélem, jövőre is. Akadnak néhányan, akik rendezvényekre, ritkábban otthonra elkészítenek egy-egy kalandmodult, ami hatalmas munka, és mindenképpen elismerést érdemel. Sokan vagyunk azonban, akik a vázlatokat, kalandötleteket, netán egy-egy már elkészült modul tökéletesítéséhez, vagy a lemesélés közben felmerült szükség kielégítésére készült anyagokat "veszni hagyjuk", és játék után egy mappában, asztalfiókban végzik. Persze nyilván mindenkinek a maga dolga, hogy mit tesz azzal, amit kidolgozott, vagy csak sebtében papírra vetett, ám úgy vélem, a MAGUS-t játszó közösség számára mindenképpen pozitív cselekedet az, ha egy játékban felhasználható, más KM-ek munkáját megkönnyítő anyagokat közkinccsé teszünk. Tehát ezúton hadd buzdítsak mindenkit arra, hogy hasonlóan tegyenek, mint Stewenson, aki megosztotta velünk munkáját. Akkor is, ha ez nem egy kész kalandmodul. Akkor is, ha ez nem akkora munka, teljesítmény, dicsőség vagy eredmény, mint egy több száz oldalas tökéletesen szerkesztett kiegészítő-óriás. Neki nem is ez volt a célja, ne is ezt várjuk, ám néhány apróságot akkor is hozzátett a modulhoz. 
Szerintem ez fontosabb, mint az, hogy a mai kritika-áradattól félve, esetleg apátiával telten inkább megtartjuk magunknak azt, amit más is használhatna - hiszen a MAGUS világát közösen építjük, és egymást támogatjuk azokkal a rajongói anyagokkal, amik többet vagy kevesebbet, de hozzátesznek ehhez a világhoz, játékhoz. 
Jó olvasást, játékot és írást is kívánok mindenkinek!
(Ez a kiegészítő nem tartozott az eredeti kalandmodulhoz, később, és nem az eredeti szerzők által készített anyag.)
Kiegészítések a Köd Brecht felett című kalandmodulhoz
MagyarGergely

Kritika - Szörnyek családja

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra a Kritika-Szörnyek családja című írás Magyar Gergely tollából. 
Már az oldalon is értesülhettetek Malcolm J. Hunt (többek között táboraink többszöri vendége is) legújabb regényének megjelenéséről. A Szörnyek családja címet viselő remek könyvről találtok itt egy alapos, néha a szerző szokásaihoz híven szőrszálhasogató kritikát. 
Jó olvasást, no nem csak a kritikához, de ehhez az igazi MAGUS regényhez is.
Kritika-Szörnyek családja
Antail
Üdvözlet Mindenkinek!
Az idei év második felében többen jelezték, hogy érdekelné őket modulírás a 2019-as év Kalandozok.hu Nyári Táborára vonatkozóan. Ennek kapcsán szeretnék egyenlő lehetőségeket biztosítani az érdeklődőknek egy modulíró pályázat keretében. 
A pályázáshoz egy maximum 5 oldalas dokumentum beküldése szükséges 2019. január 20-ig, az alábbi PDF-ben olvasható feltételek szerint:
XVII. Kalandozok.hu Nyári Tábor 2019 - Versenymodulíró Pályázat
Kérdéseket itt a hír alatt tudtok feltenni.
Köszönettel, Antail
Felon
Üdvözlések!
 
Örömmel jelzem, hogy Malcolm J. Hunt tollából ismét M.A.G.U.S. regény született, Szörnyek családja címmel, melyben a tét most sem kisebb, mint a korábbiakban: a döntés szabadsága, a felelősség súlya és egy család, ami talán Ynev jövőjét is meghatározza.
A könyv hamarosan megjelenik, melynek tiszteletére írói támogatással nyereményjátékot is hirdetnek. A vállalkozó kedvű kalandozók tudása megmérettetik, és az ynevi istenek megsegítésével könyvbirtokos válhat belőle. Bővebb információkat itt találtok.
Mivel az író előző könyvei is sokat tettek hozzá az ynevi történésekhez - a remekül megírt, fordulatokban bővelkedő kalandok pedig többszörolvasóssá minősítették a regényeit - én már nagyon várom ezt a következőt.
Kinek a polcán fog ott csücsülni egy dedikált példány?
 
Üdvözlettel
Felon
 

MagyarGergely

Birtokigazgatás

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon felkerült az oldalra a Birtokigazgatás című cikk, Darabolo tollából. 
A gazdasági jellegű írás egy nemesi birtok igazgatásáról, bevételeiről és kiadásairól szól röviden. 
Jó olvasgatást, mesélést és játékot kívánunk!
Birtokigazgatás
Antail

Mi az Előtörténet? - részlet ETK

Antail tollából, itt Kezdőknek,

Ahhoz, hogy a játékot elkezdhesd, először meg kell alkotnod karakteredet, azt a személyiséget, mellyel a kalandok során gondolkozol, cselekszel, egyszóval játszol. Mielőtt belefognál a karakteralkotásba, célszerű megismerkedned Ynevvel, a lehetőségeiddel, s azután érdemes kidolgozni az előtörténetedet. Ez a te feladatod, ám elképzelhető, hogy a KM-ed beleszól majd, sőt az sem kizárt, hogy teljes egészében elkészíti számodra – ezt általában olyankor teszi, mikor valami különleges kaland mesélésébe akar kezdeni.
Az előtörténet nem más, mint a karaktered életének az a része, mikor még nem játszottál vele – születésének körülményei, családja és velük való viszonya, tanulmányai, addigi életének főbb eseményei, esetleges szerelmei és persze az az esemény, ami miatt kalandozni kezdett.
Segítségül lássunk egy példát, a hányatott sorsú Nichen di Alver előtörténetét:
A pyarron szerinti 3671-ben született Ighir (Északi Szövetség, Dwyll Unió) városában. Apja, Wik di Alver, a városi őrség hadnagya, anyja valahonnan a Déli Barbárok földjéről származott északra. Házuk – mely Ighir főteréhez közel, a Ranil főtemplom mellett állt – nagy volt és gazdagon díszített: a család szerette a mértékletes pompát, a jólétet. A pezsgő élet, apja barátainak – a város nemesurainak – állandó jelenléte ideális légkört biztosított a kis Nich fejlődéséhez. Az öreg di Alver legnagyobb örömére korán elsajátította a fegyverforgatás alapjait: könnyedén megjósolható volt, hogy párját ritkító vívó válik majd belőle. Éles eszű, ravasz gyermeknek tartották, apja még abba is belement, hogy anyjától a – szerinte haszontalan – pszi alapjait elsajátítsa.
3692-ben kitört a Tizennegyedik Zászlóháború. Ighirt elfoglalták a toroniak, és a birodalmi ármádia harmadik seregének főhadiszállását rendezték be falai közt. Nichen apja a város ostromakor esett el, anyja a házat védelmezte utolsó leheletéig. Mindaddig titkolt mágikus tudásának és különös kardtechnikájának köszönhetően az egyszerű toroni csapatok nem bírtak vele, s már úgy látszott, hogy sikerül fiával elmenekülniük, mikor néhány ellenükre odahívott abasziszi boszorkánymester állta útjukat. A velük vívott varázspárbajban alulmaradt, fia szeme láttára halt szörnyet. Nichen di Alvert tizenegy éves korában eladták rabszolgának. Fogsága első öt évét hajósinasként töltötte egy toroni karakkán, a Bíbor Csillagon. 3697-ben, a Városállamok kalózaival vívott ütközetben a hajó elsüllyedt, s Nichen megint rabságba került.
Új gazdája egy kövér és kissé hóbortos kereskedő lett az egyik tengerparti hercegségben. Nichernek más rabszolgákhoz képest könnyű dolga és kevés elfoglaltsága akadt. Szabadidejében olykor a városba is kimehetett, itt ismerkedett meg a helyi tolvajcéh tagjaival. Az ismeretségből barátság lett – a kitaszítottak összetartó barátsága -; Nichen később már gyakran kiszökött hozzájuk, s lassan elsajátította a tolvajmesterség minden csínját-bínját. Négy év telt el közben, a fiatal di Alver sok akcióban részt vett, ám amikor saját gazdáját kellett volna kirabolnia, nem vállalta. Mikor a rablás mégis megtörtént, inkább a szökést választotta, hisz tolvaj barátait sem akarta feladni. Egy évig tartó bolyongás után ért haza Ighirbe, ahol rádöbbent: szülei híján nincs keresnivalója az Unió földjén.

Huszonegy éves volt ekkor. Elhatározta, hogy Erionba, a kalandozók városába megy, s ott keres magának új lehetőségeket. Az egyetlen dolog, amihez a tolvajmesterségen kívül értett, a hajózás volt, s a lehetőség, hogy beálljon városi őrség sorába, netán hajós legyen, nem vonzotta. Erionban egy darabig saját szakállára működött, örökösen bujkálva a hercegi őrség és a helyi tolvaj klánok tagjai elől. Végül fülébe jutott, hogy egy társaság az ediomadi erődségekben rejtező romvárosok felfedezésére és – Nichen szerint – kifosztására indul. Nem okozott gondot neki sem a kalandozók nyomára bukkanni, sem velük megismerkedni, így 3703 tavaszán, a Dal havában öt társával Ediomad felé vette útját…
Az imént leírtak után kezdődik a voltaképpeni játék. Ekkor Nichen di Alver első szintű, tolvaj kasztú karakter. Tudja mindazt, amit egy tolvajnak tudnia illik, ám kalandozóként még tapasztalatlan. Ilyen, vagy efféle előtörténetet neked kell kitalálnod – noha nem feltétlenül szükséges, hogy ennyire bonyolult legyen. Senki sem születik huszonévesen, és a hitelesség kedvéért – még ha mindazt, amit kitaláltál, nem is mondod el társaidnak – legalább te tudd, mi minden történt veled, mielőtt kalandozni kezdtél. Egyetlen megkötés van csupán: előtörténetedet mindenképpen el kell mesélned a KM-ednek, hogy jóváhagyja! Így nem fordulhat elő, hogy később előállsz valami olyasmivel, hogy ezt vagy azt már tudod az előtörténetből kifolyólag, s ezt nem hiszik el neked. Ahhoz persze, hogy kitaláld az előtörténeted, el kell döntened, milyen karakterrel akarsz játszani, majd meg kell alkotnod azt. Az erre vonatkozó szabályokat az Első Törvénykönyv Karakteralkotás c. fejezetben találod meg. Előtörténetednek természetesen igazodnia kell karaktered személyiségéhez, hisz őt magát – s persze a játék egészét – hivatott hitelesebbé tenni.
Részlet: Első Törvénykönyv (ETK), 14-15. o
×