Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Keresés Itt
  • Több lehetőség...
Eredmények keresés, amik...
Eremények keresése...
MagyarGergely

Kritika - Homoki história

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon kikerült az oldalra a Kritika - Homoki história című írás Magyar Gergely tollából. 
Malcolm J. Hunt és a Detla Vision legújabb MAGUS regényét, ami 2022. februárjában jelent meg, MG a szokásos részletességgel és szőrszálhasogató módon veszi górcső alá. 
Kritika - Homoki história

MagyarGergely

Frissült Erion térképe

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
A mai napon frissült az oldalon az interaktív nagy Ynev térképről is elérhető Erion térképe, illetve az ehhez tartozó helyszínleírás gyűjtemény is. 
A nemrégiben lezajlott 24. Kalandorkrónikák MAGUS találkozó kalandmoduljával kapcsolatos háttérmunkák során ismét kiegészült Erion térképe, és természetesen ez alkalomból beépítésre kerültek a háttéranyagokból összevadászott új helyszínek is. Az Erion-térkép nyomtatott változatát a találkozón résztvevő kalandmesterek is használták, és ahogy az szokás, a játék végeztével a játékos csapatok birtokába kerültek, emellett pedig néhány a díjak között is elérhető volt.
Immár az oldalon is elérhető ez a legújabb, V7. változatként jelzett térkép és a hozzá kapcsolódó helyszínleírások gyűjteménye is. A kettő dokumentum igazából együtt jár, együtt használható leginkább, mindkettő emléket állítva az egyszer futó Erion-projectnek, ami példás aktivitást váltott ki a MAGUS szerepjáték rajongóinak körében. 
A legnagyobb újítás - természetesen az eddig nem megtalálható helyszínek bejelölése mellett - a helyszínleírás gyűjtemény színkódolása. Mivel a mérete immár 21 oldal, a helyszínek böngészése közben nem mindig tudta az ember, hogy éppen Erion melyik negyedében jár, és hogy ez az olvasásból, és vélhetően a közben Yneven kalandozó elme útjából való kizökkentés nélkül is tudható legyen, a szöveg háttere a térképen is alkalmazott, negyedenként eltérő színt kapott. Ez talán nem annyira nyomtatóbarát, de úgy vélem, megéri. 
Itt is meg kell említenem, hogy a térkép ezen verziója már az eredeti, Rúnában megjelent Erion-rajz készítőjének, Buttinger Gergelynek került ajánlásra, aki az időközben előkerült eredeti tusrajzot a MAGUS rajongóira bízta, akik szerinte is kellő megbecsüléssel őrzik majd ezt az ereklyét. Nem mindennapi élmény a hobbink egyik ilyen ősi forrásával élőben is találkozni! Köszönet érte! 
Ahogy a nagytérkép esetében sem, Erion esetében sem állítom, hogy a jövőben ne találhatnánk még a forrásokban olyan nevesített erioni helyszínt, aminek a felkerülése ne volna indokolt, így - ha jelenleg üres is az "Erionban bejelölni" listám, továbbra is arra buzdítok mindenkit, hogy a leleteit ossza meg velem, illetve ha otthoni fejlesztése akad, tegye közkinccsé azt, és a megjelent anyagok erioni helyszínei a jövőbeni fejlesztések alapjául szolgálnak majd.
Használjátok, forgassátok ezt a térképet és a rajongók ötleteit, eredményeit is összegző leírást olyan Ynev-szeretettel, ahogyan készültek. Jó játékot, mesélést, fejlesztést, írást kívánunk! 
Erion térképe
Erion helyszíninek leírása (V7) 

MagyarGergely
Üdv kalandozók!
Örömmel jelentem be, hogy újra frissült Ynev poszter-térképe. 
A mostani frissítés főleg a források további, alaposabb és még részletekbe menőbb feldolgozásának köszönhető, és újabb 99 hellyel gazdagította kedvenc játékunk kontinensét. Persze maguk a helyek nem annyira újak, csak eddig regények, kiegészítők, kalandmodulok sorai között bujkáltak, ám most felkerültek végre a térképre. Az újdonságok egyelőre a poszter térképen érhetők el, ám hamarosan várható az interaktív térkép hasonló frissítése is. 
Természetesen sok olvasás, apró részletek nyomozása kellett ehhez a frissítéshez is, de nem szeretnék megfeledkezni mindazokról, akik segítettek ebben a munkában. Köszönöm mindazoknak, akik észrevételeikkel, értékes és ritka leleteikkel - és azzal, hogy ezt jelezték - nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a sok apróság tovább tökéletesíthesse Ynev legrészletesebb térképét. Köszönet illeti azokat az írókat, a kiadó embereit, akik nemcsak, hogy válaszoltak a megkeresésekre, de adott esetben több levélváltáson keresztül, képrészleteket pontosítva magyarázták el, hová képzelték, vagy képzelik el az általuk megírt új helyeket. Köszönet illeti azokat a modulírókat is, akik nemcsak, hogy egy-egy, nem ritkán több kalanddal járultak hozzá a MAGUS támogatásához, de szintén elküldték nekem, illetve segítettek pontosítani az általuk megírt helyszíneket is. Olyan lényeges apróságokkal egészült ki a térkép a mostani fejlesztés során, mint a Gáspár András műveiből megismert, ám valahogy feledésbe merült Napfolyosó vagy Lequiria (ami még mindig a XIV. Zászlóháború örökségei közé tartozik), vagy a szövegekben kezdettől fogva ott lévő, ám csak egyetlen térképen ábrázolt, és most nyakon csípett, a Hat Várost ölelő hegységek.  Nem sorolom fel mind a 99-et... 
Sajnos nem csak pozitív változások történtek, a nézeteltérések nem kerülik el ezt a MAGUS fejlesztést sem. Saját kérésükre lekerültek a szövetséges klubok logói a térkép aljáról, így ezután nem láthatók ott. Ez a gesztus sem úgy sikerült, ahogy szándékomban állt. Hiába, a méret a lényeg. Csak remélem, hogy ettől még a világunk, a térképünk közös marad. 
A jelenlegi fejlesztés még mindig a Psz. 3715-ös állapotában ábrázolja Ynevet, de örömmel jelentem ugyanakkor, hogy elkezdődött a jövő évi - csak hogy legyen idő befejezni -, azaz a Psz. 3723-as térkép készítése is. A kiadóval is, az írókkal is folyik az egyeztetés, a források feldolgozása ilyen irányban is halad, ám ezúton is buzdítok mindenkit, hogy akinek ezt érintő fejlesztése, információja van, ne habozzon azt megosztani. 
A poszter térkép ezen, 4. változata először a nemrégen megtartott 24. Kalandorkrónikák versenyen szerepelhetett először a díjak között - nem is maradt belőle - de bárki számára szabadon elérhető, és megfelelően nagy felbontásban nyomtatható is. Sokszor kiáltottam már végleges verziót... most nem teszem, a MAGUS terjedelmes háttéranyagának sajátja, hogy az igazi szakértők számára is rendre mutat újdonságokat, így hiszek benne, hogy további érdekességek, eddig elrejtett részletek, apróságok, és természetesen új fejlesztések színezik majd tovább közös fantáziavilágunkat. 
Mindenkinek jó játékot, mesélést, fejlesztést, írást kívánok, és forgassátok ezt a térképet is olyan Ynev-szeretettel, ahogy készült. 
Ynev-poszter V4

Hulla

Kalandgenerátor

Hulla tollából, itt Kalandozok.hu élete,

Sziasztok!
Aki már próbálta, biztos tisztában van azzal, mennyire mesélőt próbáló feladat egy jó kalandot összerakni. Modern világunkban egyesekben felmerülhet a kérdés, miért nem bízzuk ezt a feladatot is a mindent eluraló algoritmusokra. Aki egy kicsit is komolyabban belegondol a kérdés gyakorlati megvalósíthatóságába, az hamar beláthatja, hogy ez egy rendkívül komplikált feladat. Az emberi kreativitást – valódi MI híján – a gép nem képes pótolni. Viszont nem szerettük volna azt, hogy kedvenc hobbink eme központi témájában, azaz a kalandírásban ne nyújtsunk segítséget a mindenkori mesélőknek. Így sokszori nekifutás után elérkezett az a pillanat, amikor a közösségünk honlapja egy saját Kalandgenerátorral bővült.
Az alkalmazás jelenleg 13+1 darab, fantasy témában általánosnak mondható kalandtípusban képes történetet generálni. A felhasználók két kalandalkotási módszer közül választhatnak. Az egyik a manuális generálás, amely kevésbé gyors, viszont lépésről-lépésre a felhasználó felügyelete mellett állítja össze az így eleve következetes történetet. A másik az automatikus generálás, amely gyorsabb (tényleg csak egy kattintás), de cserébe több utómunkát kíván meg a véletlen által felépített kaland okán. Ahogy már ti is sejthetitek, a kreativitást és a következetességet itt is a felhasználó, azaz az ember szolgáltatja. A gép inkább a formát biztosítja, kérdez és a fantáziát beindító ötleteket adja a történetíró számára.
Az általunk javasolt, manuális generálás alkalmával előbb tisztázásra kerülnek a bemesélés és a konkrét cél részletei. Ezt követően a mesélőre bízzuk a dolgot, hogy az elérhető hat paneltípus közül – melyek a Körülmény, Szereplő, Bestia, Nyom, Helyszín és Fordulat név alatt futnak – miket és miként sző bele a kalandmodulba. Maga a kaland, az alkotás teljes ideje alatt folyamatosan szerkeszthető. Az egyes építőelemeket az író a „Tovább” gombbal beillesztheti a modulba. Módjában áll újabb építőelemeket is kérni. A „Kihagy” lehetőségre kattintva elvetheti az aktuális kérdés megválaszolását, míg a „Vége” opciót választva végleg befejezheti a generálást.
A kalandgenerátor koncepcióját Hulla dolgozta ki, az alkalmazást tetra öntötte hatalomszavakba, a megjelenítésén Antail munkálkodott. A generálás során felmerülő jó kéttucatnyi kérdésre a generátor több mint ezeregyszáz válaszlehetőséggel segíti az írót. Ez utóbbi bővítésében hathatósan közreműködtek közösségünk mesélői, név szerint: Andoron, Bitschak, Crowstone, ConSalamander, CZ, Daelon, Eric, Gábor, Jadis, Messor, Owden, Réq, Silver és TAO.
Amennyiben bármilyen visszajelzés, kérdés, észrevétel, javaslat lenne részetekről a Kalandgenerátorhoz kapcsolódóan, akkor az alábbi fórumtémában várunk benneteket. Szintén itt vár egy egyszerű és rövid példakaland arra, hogy mit is képes a gyakorlatban produkálni a Kalandozók Kalandgenerátora.
 
KALANDGENERÁTOR
 
 
Jó kalandozást!

 

MagyarGergely
Üdv kalandozók!
A mai napon kikerültek az oldalra a tavalyi év téli MAGUS találkozóinak kalandmoduljai.
Szerencsére a helyzet lehetővé tette, így a télen három MAGUS rendezvényen is részt vehettek az érdeklődők.
Kalandozók Téli Tábor 2021
Rendben lezajlott a kalandozók tavalyi Téli Tábora 2021.12.27.-30.-ig, Süttőn. 
Kalandmodulját, ami A szerzetes álma címet viseli, Lozartan írta. A kalandmodul Doranban, a Tuggar-szigetek egyikén és Niaréban játszódik, Psz. 3699-ben. 
IV. Regélő Főnix
2021.12.18.-án Debrecenben lezajlott a IV. Regélő Főnix MAGUS találkozó. Kalandmodulját, ami a Dioráma címet viseli, Ishidu, Pusztító és Lui jegyzi. a történet az Elátkozott Vidék peremére, Khiazmus falujába kalauzolja a játékosokat, Psz. 3721-ben. 
IX. Farkasodú / Lumina
2021.11.27.-n a Farkasodú és a Lumina Cornu csapatainak közös rendezésű találkozója zajlott le Jászfényszarun. A verseny kalandmodulját Valheru és SenDelor írta és a Bűnös éhség címet viseli. A kalandmodul a Déli Városállamokba, Bironta városállamának Tarmon városába vezeti a játékosokat, Psz. 3721-ben.
XXIII/2 Krónikák
Noha október, de azért elég közel van, hogy megemlítsem a 2021.10.09.-es Krónikák találkozóját, ami Budapesten, Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban (egykor ott volt az esküvőm, de ez most mindegy...  ) került megrendezésre. A kalandmodult Oszlánszky Zsolt (Alias Peter McSky, igen, A tizedik regény címlapjáról ismerős lehet) írta, és Az Öt Arc Háza címet viseli. Története a Psz. 3721. évben Ifinben játszódik.
Aki nem játszotta őket, nyugodtan próbálja ki. 
A szerzetes álma
Dioráma
Bűnös éhség
Az Öt Arc Háza

MagyarGergely

Új várostérképek

MagyarGergely tollából, itt Hírek,

Üdv kalandozók!
Nem szoktunk igazán figyelni arra, hogy kényszeresen éppen karácsonyra kerüljön fel az oldalra valami újdonság, ám ez most pont így sikerült. A mai napon felkerült az oldal interaktív nagy Ynev térképe alá több új város térképe is, szám szerint tíz újat, és négy régebbi, de frissített változatú térképet találhattok. 
Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredménye a praktikus mágiaelméleti okok miatt egyszerre, Antail főmágus jóvoltából mostanra kerültek fel a térképre, kaptak saját zászlócskát és lettek elérhetők a szokásos módon. Lesz olyan, aki számára az újonnan felkerült városok egy része ismert, hiszen az elmúlt időszak kalandmoduljaihoz is készültek, és aki azok dokumentumait ismeri, esetleg játszotta, mesélte az adott kalandot, találkozhatott már vele, csak hát a nagytérképre eddig még nem kerültek fel. Azért lesz olyan is, ami eddig nem jelent meg, és valóban újnak számít. 
Négy térképet a szokásos forrásfeldolgozó munkák során vált szükségessé frissíteni, mert vagy új anyagok kerültek feldolgozásra, és így szükségessé vált az azokban szereplő helyek beillesztése is a térképbe, vagy azóta születő kiegészítő indokolta. 
A következő városokról találhattok most új térképet az oldal Hercegi Könyvtárának nagy Ynev tékrépén: 
Alidax, Armen, Haddarennim, Hirtoun, Tabata, Tadzeh, Up-Umbar, Varreon, Viadomo, Weidor-Sín, illetve a következő térképek kerültek frissítésre: Erigow, Erion, Ifin, és Laorgan. 
A várostérképek természetesen a szokásos minőséget és részletességet követik, és zoomolhatók is. A rajtuk talált helyszínekről, elnevezésekről bővebb információt az oldal szószedetében találhattok. (Ennek újabb frissítése már csak jövőre várható.) Reméljük, sok kalandmesternek, játékosnak, esetleg írónak nyújtanak majd segítséget, és talán már a két földi ünnep között is színesíthetik a kalandjaitokat. 
Jó játékot, mesélést, alkotást kívánunk mindenkinek! 
Ynev nagytérkép

Antail
A Kalandozok.hu XVIII. Nyári Tábora Mórahalom városa mellett került megrendezésre 2020. július 8-12 2021. július 7-11. között, a déli határ mellett. 
Az iskolát szegedi kalandozók ajánlották, mint lehetséges tábor helyszínt, mivel mind elhelyezkedése, mind kialakítása ideálisnak tűnt egy háborítatlan, kényelmes rendezvény lebonyolítására, villanyos kerítéssel védtek minket a Kráni különítményektől.
A 2020-as évre foglaltunk, majd a pandémia közbeszólt, de szerencsénkre a szálláshellyel sikerült leegyeztetni, hogy az előleget figyelembe véve a foglalásunkat 2021-re érvényesíthessük. A szállás visszakanyarodott a régebbi táborok hagyományaihoz, mivel távolabb volt a rendes településtől, eldugott erdei zug volt a miénk. Ennek voltak előnyei - az összes  csapat találhatott neki megfelelő játékhelyet, volt kellő méretű közösségi tér, és természetközeli volt -, és voltak hátrányai is, sajnos - rettenetes meleg, messzi bevásárlási/önálló étkezési lehetőségek, illetve egyesek szerint térerő hiány -.
A meleggel vívott csatát az is nehezítette, hogy első két nap napközben áramszünet volt a tábor teljes területén, csak az étkező mellett brummogott egy aggregátor, megnehezítve kissé a mellette való játékot, valamint édes álommá varázsolva a magunkkal vitt ventilátorok napközbeni használatát, de hiába a természet kegyetlen próbálkozása a bátor kalandozókat nem bírta kiütni, sem a meleg, sem a meleg ellen fogyasztott “védőital”.
Ezúttal sem maradhatott el a különféle rendszerű szerepjátékok külön szervezett játéka, és a táblás játékok is hódítottak esténként néhol vendég gyilkosok is felütötték a fejüket A Korán Kelők csütörtök reggel tisztíthatták meg elméjüket és lelküket TAO hangdrum játéka mellett. Whoonitól a sörfőzés rejtelmeiről hallhattak az arra kíváncsiak.
A tábor M.A.G.U.S. szerepjáték versenyén 12 csapat indult, melyből 4 db 4 fős és 8 db 5 fős volt. A XVIII. Nyári Tábor versenymodulját Hulla és Tao készítették, amely az Boszorkányvadászat címet viselte és Alidax veszedelmes viszonyai közé vezérelte a résztvevőket.
A táborban a vendégekkel együtt a táborban 67 kalandozó vett részt. Külön öröm volt számunkra, hogy ismét voltak új táborozók, akik közül jópáran a fiatalok közé tartoztak. Bízunk benne, hogy visszatérő látogatóink lesznek.
Eredmények
Az ajándék kalandozós spirálfüzet volt mindenkinek, hogy a Kalandozós aranyköpéseket és sztorikat beírja mindenki az utókor számára, a legjobb szerepjátékos egy egyedi kalandozós fa irattartót kapott. Lehetőség volt kalandozós maszk begyűjtésére is - reméljük ereklye marad és nem lesz használati tárgy. Felonnak idén is köszönjük, hogy remek ajándékokat és okleveleket kaphattak a táborlakók!
Legjobb szerepjátékos
Mormandaren Legjobb csapat
Chutzpah
Falka
Mizu
Különdíj
Legolol345 és LegoApu Ifjú Titánok A táborban résztvevő csapatok
Chutzpah - Artu, Pico, Syrand Caldern, Kapi
Helybenjárók - Kata, Albruk, Nut, Sei, Domage
Falka - KisSzenty, Kerwin, Faresz, Con Salamander, Zsömi
La Familia - Kriszta, Erika, nekdo, Pistike
Hullajelöltek - TT, Tibi, Dave, Attila
mizu - bitschak, Knox, Boris, Paca, Kyor
Rizikófaktor - Rajman, Kretén, Félkegyelmű, Alec Boldwin, Süci
Demó Gorgók - Jadis, Kara, Owden, Mormandaren, Goblin
Freh Meat - Dugó, Legolol345, LegoApu, Rodrigo, viiper
First Class - Halla, Eric, Morrick, Weilon, Daelon
Ifjú Titánok - Shordanus, Wapol Meliodas, Noé, Balázs
KM Csapat - Cz, Crowstone, TAO, Gabor, Réq, Sir Thomas, tetra, Lozartan, BigMac, Mosquito, Whooni
A táborban készült képek megtekinthetők a Kalandozók.hu Facebook oldalán:

Egy igazán jól őrzött táborunk volt idén.
 

A lenyugvó nap festői színeket rajzolt az égboltra.
 

Az egyik játéktér, padokkal, asztalokkal, szúnyogetetéssel.
 

Az étkező igazi menzai hangulat volt, mind kinézetre, mind ízre.
 

Kártya társasjáték egyik éjjel, kísérettel.
 
A tábor élménybeszámolóit elolvashatjátok a fórumon: Élménybeszámolók - Kalandozok.hu Nyári Tábor 2021
A tábor versenymodulja letölthető a cikkgyűjteményből: Boszorkányüldözés - Nyári tábor
 
Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük mindenki munkáját, amivel hozzájárult a tábor sikeréhez!
Üdv,
Daelon

MagyarGergely
Üdv kalandozók!
Örömmel jelentem be, hogy a mai napon átfogó frissítés történt Ynev összefoglaló alkalmazásaiban. Ez a Nagytérképet, a Szószedetet és az Évszámgyűjteményt jelenti. 
Nem véletlen, hogy a frissítés és a hírezés is egyszerre történt, - és adott nagy munkát Antail főmágusnak, aki külön köszönet illet a varázskörök frissítéséért - hiszen nemcsak, hogy ezek az alkalmazások egyre inkább összefüggenek és összeérnek, de a mostani fejlesztés-frissítés is elsősorban a három alkalmazás összehangolására irányult. Azaz, most már amit az egyikben megtaláltok, megvan a másikban is. 
Első lépés a térkép és a szószedet helyeinek összehasonlítása, és az egyikből esetlegesen hiányzók másikon való szerepeltetése volt. Bár azt gondoltam, hogy itt nem lesz sok feladat, valójában jelentős mennyiségű oda-vissza jelölésre volt szükség, amiknek a felderítésében Con Salamander szerzett elvitathatatlan érdemeket - őt is köszönet illeti ezért. A művelet során számos elírásra is fény derült, és így ezek átfogó javítására is volt lehetőség. (egy azért benne maradt... majd legközelebb.) Emellett már eltörpül, de mégis külön köszönet illeti azoknak a jelzéseknek a beküldőit, akik hibát találtak, netán új, eddig nem jelölt helyszínt derítettek fel. Továbbra is várom az észrevételeket, ilyen információ mennyiségnél hatalmas segítség egy-egy ilyen rejtőzködő hiba, hiányzó apróság felderítése. Büszke vagyok rá, és ezért is külön köszönet illeti Raont, hogy eztán már a kiadótól származó jelzésekre, egyeztetésekre is számíthatok a térkép tökéletesítése során. 
Második nagy lépés a szószedet és az évszámgyűjtemény összehangolása volt, ami során a szószedetben szereplő, de az évszámgyűjteménybe eddig nem kigyűjtött évszámok összeszedése és az évszámgyűjteménybe illesztése volt a feladat. Hogy ez is olyan léptékű volt, hogy 600+ évszám került be a szószedetbe, azon én is meglepődtem. Persze, ahogy a térkép esetében a digitális felület azt eredményezte, hogy eddig jelentéktelennek, piciségük okán megjeleníthetetlennek gondolt helyek is felkerülhettek, az évszámok esetében is hasonlóan történt. Az online felület kereséséi lehetőségei értelmet adtak az eddig jelentéktelennek minősített évszámok szerepeltetésére is, ezért most már abban is szerepel (majdnem) mind - ez mára több, mint háromezer évszámot jelent. Természetesen ennél az alkalmazásánál is szükséges és várom is a visszajelzéseket, ha valaki esetleg új, vagy helytelenül jelölt évszámot fedez fel a háttéranyagok olvasgatása közben. Itt is köszönöm a hibajavításokat - mert ilyen is volt az eltelt idő során - akinek dreggise, vegye magára! Külön köszönöm Amund visszajelzéseit és tevékenységét, aki nemcsak, hogy a modul- és kiegészítőíró munkája során felmerülő hibákra hívta fel fáradhatatlanul a figyelmemet, de a saját anyagait is hajlandó volt közös erővel felboncolni, hogy a jelentős események konkrét évszámot kaphassanak. 
Mindezek mellett már eltörpül a szószedet további, a kiegészítők és kalandmodulok során megtalált új kifejezések beillesztése, esetenként pontosítása, aminek köszönhetően mára több, mint 14800 ynevi szócikk között böngészhettek. 
Forgassátok, használjátok haszonnal az alkalmazásokat, és remélem, továbbra is hasznosak lehetnek mind az írók, mind a modulírók, kiegészítők alkotói, kalandmesterek és játékosok számára a MAGUS világának összefoglalói, ami sokak közreműködésének köszönhetően már régóta nem csak papíron, de egyre többet nyújtó alkalmazások formájában is rendelkezésére áll mindenki számára. 
Ynev nagytérképe
Szószedet
Évszámgyűjtemény
 

×
×
  • Új...