Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

MagyarGergely

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  3.602
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

3 Követő

Róla: MagyarGergely

 • Rang
  Tűz Megtisztítója [Szerkesztő]

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Tűzvarázsló
 • Mi a kedvenc regényed?
  Dale Avery - A renegát
 • Ki a kedvenc íród?
  Raoul Renier (Kornya Zsolt)
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Raoul Renier - Fattyúrege; Hideg karok ölelése
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  "A Kalandmesternek mindig igaza van." (1TK)
 • Milyen szerepjátékos rendezvényekre jársz, jártál?
  Minden MAGUS esemény, amire csak tudok.
 • Milyen más szerepjátékokat játszol még?
  MAGUS
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1994-95
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  Fórumot olvasgattam, hozzászóltam, cikket írtam... és ez lett. :)
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Ranagol, Tharr, Sogron
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Szívesen mesélek, amikor csak tudok.
 • Mi a kedvenc sportod?
  MAGUS
 • Mi a kedvenc csokid?
  Lindt, Milka, Heidi

Legutóbbi látogatók

2.951 adatlap megtekintés
 1. MagyarGergely

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Üdv! Az amundok könyvének készítője Amund/Gulandro/Szilágyi János; aki nem nagyon fordul elő errefelé. Javaslom, a kérdéseidet neki tedd fel, a krónikákon, vagy emailben.
 2. MagyarGergely

  Frissült Ynev nagytérképe

  Üdv! Akadt egy kis probléma a térképpel - köszönjük, hogy jeleztétek. Antail főmágusnak hála, már rendesen működik.
 3. MagyarGergely

  Kalandmesterek fóruma

  Üdv! Szerintem semmilyen - úgy értem, ezt nem követlenül a két képesség kapcsolatából kellene megállapítani. Aztán - noha nem akarom megpróbálni a való életet szimulálni - de egy szerelembe esés, annak a kialakulása szerintem jóval bonyolultabb, mint egyetlen próba függvénye. Én nem is járnék el így. más dolog egy asztrális varázslat, ami nem természetes folyamat, hanem mágia - ott dobsz a leírásnak megfelelően, és lesz valami. Más dolog egy szerelem. Az nem egy próba kérdése. (és nem is tekinteném azonosnak a hirtelen szépségre, szükségre felmerülő szexuális vágy azonnali kielégítésének vágyával.) A szerelem (nálam) a játékban általában "magától jön". Ezt úgy értem, hogy arra lehet próbát dobni, hogy mondjuk valakinek a szépsége megfelelő-e. De itt nem ez a döntő. Inkább meséljük le, és ne sajnáljuk rá az időt, és igen, szerelembe nem egy próbával, 2 perc játékidő alatt fog esni a karakter. De ha van egy ellenkező nemű, szimpatikus NJK (most gondolok bele, hogy akár azonos nemű is lehet ), akivel jókat beszélgetnek, akit szépnek írsz le, akihez érzéseket társítasz, valahányszor meglátja a JK, aki mellett szintén jó érzéseket mesélsz neki, akiről esetleg álmodik, és főleg sikerül olyannak lemesélni, hogy valóban megtetszik a JK-nak, akkor nem kell a 20-as asztrállal "kílódni", készen lesz a szerelem. Fontos, hogy az NJK döntései, kommunikációja is olyan legyen, hogy abból láthassa a JK, hogy mi van. (persze lehet egyoldaló szerelem is.) Lehet majd próbákat dobni, hogy ha a játékos megpróbálja figyelmen kívül hagyni a dolgot, hiszen később ez már a döntéseit is befolyásolhatja (pl. a nő társaságából nem indul el a találkozóra, hanem próbával kényszeríted, hogy küld egy futárt/üzenetet, hogy késik, vagy holnap, mert fontosabb dolga van, vagy amikor hátra akarja hagyni a szereplét, akkor akár próba nélkül is lemesélheted, hogy milyen érzéseket kelt benne, és ezt ő nem akarja.) Fontos még, hogy a szerelem az szerelem, minden személyiségnél másképpen jelentkezik. Nálam szívta már meg játkékos, hogy a szerelemvarázzsal megbűvölt szolgálólány - miért nem ül azonnal szoknyát felhajtva az ölébe, amikor a többiek kimentek?? Hát azért. De lehet, hogy mosolyog rá, szebben terít neki, és persze hagyja magát behálózni... de azért legyen már valami íze a dolognak.
 4. MagyarGergely

  Birtokigazgatás

  Üdv kalandozók! A mai napon felkerült az oldalra a Birtokigazgatás című cikk, Darabolo tollából. A gazdasági jellegű írás egy nemesi birtok igazgatásáról, bevételeiről és kiadásairól szól röviden. Jó olvasgatást, mesélést és játékot kívánunk! Birtokigazgatás
 5. MagyarGergely

  Birtokigazgatás

  A cikk egy nemesi birtok igazgatásával, bevételeivel és kiadásaival foglalkozik röviden, kettő és fél oldalon. A kahrei varázskönyveden mágikus alma rúnát észleltem! Kattints hát ide, hogy a varázskönyv kiolvassa a PDF-et! A böngésződ nem támogatja a PDF tekercsek megjelenítését. Ide kattintva töltsd le a cikket és olvasd úgy!
 6. MagyarGergely

  Istenek, Papok, Paplovagok és a vallás

  Üdv! Javaslom elolvasni az Uwel nevében című regényt (Eric v.d. - Szabó Péter). Az pont ilyenről szól...
 7. MagyarGergely

  Por és arany

  A 12. Hősök napja találkozó (2018.10.27.) kalandmodulja, ami az Ediomad-hegységben, Krisel városában játszódik Psz. 3718-ban, 5-8 Tsz-ű kalandozó számára íródott, 50 oldalon. A kahrei varázskönyveden mágikus alma rúnát észleltem! Kattints hát ide, hogy a varázskönyv kiolvassa a PDF-et! A böngésződ nem támogatja a PDF tekercsek megjelenítését. Ide kattintva töltsd le a cikket és olvasd úgy!
 8. MagyarGergely

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! Segítségképpen csináltam egy gyors szűrést az adatbázisban ásványok után: abbit abbit-acél anuriai homokkő biarra cheren csillagzafír dákh diredunir doyg-kő eleven fém fehér gránit feketeacél feketelunír Fénykristály föld csontja godorai márvány hedagar holdkő Karneol Kéklunír Kőföld kránkő Krysallus Lunír Magonium Mithrill Nemesmészkő Neruden Óarany Obshú Óezüst Peridan Ralanit Redudin Ridit Roddirit Rulinit Sárkánykő Sárkányvér Sogronkő Sonioni (fekete) opál Szivárványgyémánt Szivárványgyémánt Vérkő Vöröslunír Zagguk Zöldlunír Válogass.
 9. MagyarGergely

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! Nem emlékszem már a modulra ennyire... de találj ki bármit rá. Hulla javaslata is több, mint megfelelő lehet, ha nincs ötleted. Bányászat: gyakorlatilag bármit... ok, a mithrill ritka, azt ne, meg abbitot se inkább, mert az meg maradjon meg Abaszisz sajátja. Javaslom, hogy nézd át a szószedetet ásvány, fém, anyag kulcsszavakra, mert a MAGUS könyvekben sok-sok olyan ásvány, bányászható anyag van, aminek a nevét sem tudom fejből. Kábítószerkereskedelem Ez jó kérdés, legalább olyan furcsa és érdekes és szerintem alaposan félreértett kérdés mint a boszorkányüldözés-inkvizíció témája. Ynev egyik uralkodó vallásában, a pyarroniban külön istene van a bódítószereknek. OK, ott is csak az egyik irányzat... de akkor is. Ez teljesen más téma, mint nálunk IRL a földön. Szerintem alapvetően nincs kábítószerkereskedelem üldözés, vagy legalább is nem úgy, mint amit napjainkban ismerhetünk. Sajnos furán árnyalja a képet a Godorai őrjárat című regény, amiben meg éppenhogy van, és pont Erionban kábítószer üldözés, - meg utal Pyarronra is - és a godorai hercegi gárda fellép ellenük... ami szerintem furcsán illeszkedik a világhoz (magyarázatot pedig nem ad a regény az okra, csak alapnak veszi.) Mentségére szolgáljon, hogy az írója, Szabó Péter, rendőr (vagy volt..?)... és a vele folytatott beszélgetés alapján állíthatom, hogy nem ilyen irányból gondolta végig a dolgot... hasonlóan, ahogy az Uwel nevében sem teljesen vár össze a PPL Uwelljával, és IRL rnedőri szemmel néz a jogos egyéni bosszúra. (Én ezeket vallási irányzatokkal szoktam kezelni, és akkor mindkettőnek van helye Yneven). Ugyanakkor, ha nem akarunk abszolutizálni - amit én javaslok is - akkor nem kell egyik mellett sem szélsőségesen állást foglalni... ugyanis, ha el is fogadjuk, hogy a boszorkánymesterek, méregkeverők és akár vallási indíttatású kábítószerárusok is szép számmal akadnak Yneven, akkor is létezik monopólium egyes dolgokra, ez magával hozhatja a csempészést, és a jogok érvényesítését, tehát a hatalom által alkalmazott tiltást/üldöztetést, és máris készen vagyunk.
 10. MagyarGergely

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! Na, így már kicsit más a helyzet... akkor ezek szerint megfelelő mértékben alakítod. Nekem ez a kérdésből nem jött át. Persze, lehet használni ezeket, sőt, ezért vannak, én azt nem tartom ideálisnak, ha valaki ragaszkodik hozzájuk. (lásd lentebb.) Igen, pontosan úgy gondolom, hogy otthonra nem szabad (kell) modult írni. Legyen helyszíned, (ez nem modul, akár vannak készen is), legyenek NJK-id (ez sem modul), és egy helyzet, amibe a karakterek belekerülhetnek. Persze, minden modul kicsit más, de azért abban a nagy többség megegyezik, hogy egy kerek egész történet. A modul lényege, hogy ugyanazt tudja mindenki mesélni, és éppen ezért nagyon általános. Ha otthonra megírod a modult, akkor azt kell mesélni, vagy különben minek... fölöslegesen dolgoztál ahelyett, hogy olyasmibe fektetted volna az energiát, ami tényleg használ a mesében. Ha pedig lépésről lépésre betartod, ahogy pl. egy versenyen illik, akkor megfosztod magadat is a rögtönzésektől és főleg attól, hogy valóban a karakterekre reagálhass és velük játssz, és a karaktereket is attól, hogy teljesen szabadon játszhassanak. Mondok kisarkított példákat. Pl. Megjrod a modult: el kell lopni a monopólium okiratot egy kereskedőtől. Te megtervezed a modult, kidolgozod a házat, az őrséget, a védőket, a széfet, illetve a két-három nyomot, ahol nagy nehezen infóhoz juthatnak, ami segít a behatolásban... kidolgozod a szomszéd fogadót, ahol szerinted majd megszállnak és szemmel tartják a házat, stb... a karakterek meg véletlenül sem azt csinálják, amire számítottál, hanem mondjuk elmennek a városból a múltkori kalandban megmentett varázslóhoz, és közlik vele, hogy a megbeszélt tartozása fejében idézzen egy démont, aki elhozza a cuccot. Pont, kész. Teljesen fölöslegesen öltél időt a modulba... elég lett volna egy vázlat a tervezett eseményekről, nyomokról... a helyszín, meg NJK-k, azok is vázlatosan, hiszen te találtad ki, a te fejedben élnek és fejlődnek, és nem kell modul-oldalakon keresztül elmagyaráznod a koncepciódat pl. egy rendezvény KM-einek, akik nyilván nem tudják azt a sok mindent, amit te igen. Viszont ez a te történeted, elég a karakterek elé tárni, aztán csak mesélni, és reagálni a világgal és a szereplőkkel mindarra, amit csinálnak. Ha pl. előre megírt modult használsz - amit más alkotott - akkor ugyanilyen gondok merülnek fel. A modulötlet más, az csak egy rövid ötlet, a részleteit te dogozod ki, tehát megfelelő lesz. De ha van egy előre megírt modul, részletesen, ahogy illik, akkor azt vagy lemeséled úgy, és akkor megkötöd magad és a karaktereket, vagy megint minek... hiszen az ötletét felhasználva simán meg tudsz alkotni egy történetet otthonra. Pl. a modulban van csapda, varázsjel és elcsábítandó NJK, hogy a tolvaj, varázsló és boszorkány JK is találjon kihívást benne, ám ha neked történetesen babár és bajvívó karakternek kellene mesélni, akkor a te történetedbe lecsapandó ellenfél és lovagi torna való. (nagyon rövidített példák). Arról nem is beszélek, amikor valaki egy-egy modult átír, nem pedig felhasználja az ötletet... és mondjuk a Shadonra megírt modul, amiben a karaktereket megvádolja az ultratáp inkvizíció, mivel a csapat éppen Tongoriában játszik, hát ott történik... mondanom sem kell, hogy nem igazán reálisan. (persze megint nagyon szélsőséges példa, és az is igaz, hogy vannak jellegtelen modulok, amit akárhol le lehet játszani ) Az energiát szerintem egy részletes modul kidolgozása helyett (ahogy te is írtad, ez SOK idő) egy otthoni játék esetében érdemesebb inkább a vázlat és NJK-k vázlata, helyszín vázlata mellett a mesélést segítő elemekre fordítani - amivel egyébként modulokat is szoktak színezni. Pl. ha nem vagy jó az ilanori nevek rögtönzésében, akkor írsz egy táblázatot tele ilanori nevekkel, és akkor amikor mesélés közben kell, csak előveszed. Vagy keresel képet, zenét, ha szeretsz rajzolsz, ha nem vágod a boszorkánymestert, akkor az NJK boszorkánymesternek összeállítasz pár varázslat-kombinációt... Ez mind-mind még nem modul, de nem is kell-otthonra. És ettől még jobb, szebb lesz a meséd, mintha modult mesélnél... téves az a megítélés, ami kimondatlanul ott motoszkál néha az emberekben, hogy ha nem szép színes borítójú, legalább ujjnyi vastag bekötött modullal ülsz le mesélni, akkor nem készültél fel eléggé/igazán... így értettem.
 11. MagyarGergely

  Kalandmesterek fóruma

  Üdv! Elég furcsának tartom azt a véleményt, miszerint a Summarium óta létező homálytestvér ne lenne összeegyeztethető a MAGUS világával... persze tudni kell kezelni. A KM ezért az aki, mert az is tudni kell neki, ami nincs a szájába rágva a könyvben, hogyan kell... Persze lehet átírni a világot, elvenni a sajátosságaiból és értékéből, de én pl. ha leülök MAGUS törpét játszani, akkor szívesebben kapnék valóban MAGUS törpét, mint egy ízetlen általános fantasy törpét... és a MAGUS-ban a homálytestvér igen komoly része ennek a fajnak. Persze, mint bármilyen más jellemzőt, ezt sem kell és nem is szabad végletesen, a játékot felborítva, netán lehetetlenné téve alkalmazni. Mérték, szerintem ez a kulcsszó.
 12. MagyarGergely

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! @stewenson, miért KELL modult mesélni? Miért kell ezt a modult lemesélni? Feltételezem, hogy otthon mesélsz a csapatodnak. Otthon nem kell, és az én meglátásom szerint nem is szabad modult mesélni. (hacsak nem az a helyzet, hogy a csapat direkt azt a modult akarja lejátszani, mert mondjuk tesztelés van, vagy nem voltak ott a versenyen, de szeretnék kipróbálni...) Ezzel ugyanis a saját lehetőségeidet kötöd meg. Egy lépcsőfokkal jobb a helyzet, mintha otthonra írnál modult... mert az még rosszabb. A modul arra való, hogy egy rendezvényen mindenki ugyanazt mesélje. Elég általános, hogy a legtöbb fajta-féle JK beleférjen. Részletes, mert más agymenését/ötletét tárja a többiek elé. Otthonra NEM KELL ilyen. Olvasd el nyugodtan, és használd fel az ötletét egy SAJÁT meséhez. Amit a csapatodra írtál, nekik szól, az őket érdeklő kihívások vannak benne. Ami kapcsolódik az ő történetükhöz, karakterükhöz, életútjukhoz. Ami nincs megkötve, hanem szabadon mesélheted. Ami nincs tele (esetleg) olyan elemekkel, amiket nem értesz, amiket nem tudsz, ami neked nem tetszik, amiket te nem szívesen mesélnél. Hogy érdemi választ is adjak: Változtass meg bármit nyugodtan, nem rendezvényen mesélsz. Alakíts, ha kell, találj ki részleteket, ahogy Bűvdudás is írta. Arra figyelj, hogy ha már a modul környezetében mesélsz, akkor ahhoz következetesen illeszkedő maradj.
 13. MagyarGergely

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Üdv! @stewenson, egészen más a szeráfi alku és a démonidézés. A démon egy külső síkokon élő lény, innen nézve nagy hatalommal és képességekkel - általában. Ha valaki ide idézi (azaz a démon fizikailag megjelenik itt, síkot vált), akkor itt lesz. Mivel az, ami, valószínűleg elpusztítja idézőjét... ezért szokták a gyertyát biztosítékképpen használni hozzá, ez önvédelem, de egy démonnal nagyon kell vigyázni. Ettől még semmilyen egyéb hatalma nem lesz az idézőnek, egyezkedhet a démonnal, aki elvégezhet neki ezt-azt, taníthat is akár (olyat, amit lehet, tehát képzettségeket!!), de át is verheti. A célja, hogy szabadulni akar. HA valaki olyan balga, hogy a démon szemébe néz, vagy máshogyan a hatalmába kerül, akkor majdnem elveszett... ekkor a démon hatalmat nyer fölötte, és gyakorlatilag azt tehet vele, amit akar, az idéző engedelmeskedni fog. Még ekkor sem kap semmilyen hatalmat, a démon képességeit, mert minek. HA akarná, sem adhatná át... mégis hogyan?? Egyik is egy lény, meg a másik is... a képességeket nem lehet átadni, esetleg a megtanulható dolgokat... de az is sok-sok idő és feltétel - mondjuk tudniuk kell beszélni egymással. Köthetnek egyezséget, nevezhetjük ezt paktumnak is, de ezt csak mint "szerződő felek" teszik meg, aztán vagy betartják, vagy nem. (igaz, hogy a leírások arra utalnak, hogy egyfajta idealizált betyárbecsületet tulajdonítunk a túlvilági lényeknek, tehát HA megegyeztek, akkor az úgy van és köti őket... de ez nincs konkrétan leírva.) Más dolog a szerafizmus. Mindjárt ott kezdve, hogy szeráfi paktumot NEM démonokkal, pláne nem gyakran idézett közdémonokkal köthet a halandó, mert minek, nincs értelme, mert ők sem tudnak adni semmit. HATALMASSÁGOKKAL, az istenné válás útján mondjuk félúton járó lényekkel, hatalmasokkal kell/lehet azt megkötni. Ezek olyan lények, akik már nem egyszerű "lények", tehát képesnek tekintjük őket a szeráfi alku segítségével arra, hogy hatalmukból adjanak (pl. mágikus képességeket, stb.) A modult majdnem meséltem... finoman szólva is vet fel kérdéseket, akad benne a "KM-nek mindent lehet", de szabályokkal és világgal alá nem támasztott dolog.
 14. MagyarGergely

  Ynev országai

  Üdv! Az Északi Városállamok kezdettől fogva Toron árnyékában tengődik. De ott Abaszisz a fő kultúra. (Abasziszt is lenyomták a concordiával, Thatrr is van, mégsem a toronit beszélik.) Abaszisz befolyása erős, én ebből indulok ki. Aztán ott van a kheton, dolamin, lupár kultúrák maradékai (ezek ősi nyelvek - holt nyelvek a Új Tekercsek szerint), tehát ők is vannak. A Sinemos vidéke meg Tiadlannal (ervek, ami szintén erős kultúra) van kapcsolatban. Délről biztosan van barbár (korg) befolyás is. Plusz mindenki beszéli a közöst. Erre jön rá a Toron, de szerintem mivel már van nekik nyelvük, nem hiszem, hogy az olyan erősen megtelepedne - én nem ezt olvasom ki a történelemből - bár ez csak érzés. Kevés Északi Városállam van részletesen kidolgozva, ezek között akadnak teljesen toronnak alávetettek - ott valószínűleg uralkodó a toroni nyelv - de több van, ami az említett fenti eredetű és csak tessék-lássék, vagy egyáltalán nem toroni befolyású, ott meg nem hiszem, hogy az lenne az uralkodó nyelv. Emellett, ahol mondjuk toroni az uralkodó réteg, oda is jobban passzol, hogy a szolgák beszélik amit akarnak (ami a sajátjuk) és csak a kiváltságosok, műveltek stb. tanulnak toroniul... minden jött-mentnek nem kell/lehet... ez jobban toronias szerintem. Szóval én ezek alapján nem a toronit, hanem az asziszt határoznám meg a közös mellett a dél-quironeia uralkodó nyelvének. De helyzete válogathatja. Akár egy zárt, toronból elvándorolt közösséget is el tudok képzelni, ahol csak azt értik, vagy még annak is csak egy különleges változatát... A Déli városállamokban a közös, igen. Erionban szerintem minden van. Ott is a közös az alap, de miután részletesen kialakult Erion történelme, inkább a kyr-toroni lenne, lehetne fő nyelv, de az egy olvasztótégely, ott mindennek KELL lennie. Mivel a város a kalandozókból él, szerintem alap, hogy az emberek - nyilván kivétel a kikötői csatornatisztító szakmunkás-segéd - beszélgenk alacsony szinen 2-3 nyelvet is... a közöst viszont biztosan. Szóval Pyarroni-közös.
 15. MagyarGergely

  Kalandmesterek fóruma

  Üdv! Nagyon helyes.
×