Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Új szabályrendszer születik


Daru

Exkluzív, képes interjú a M.A.G.U.S. új rendszerének alkotóival

<img src="http://psdstudio.hu/misi/cikk5.jpg" alt="" style="width:505px;" />Többünket meglepetésként ért a hír. Ki örömmel, ki kétkedéssel nyugtázta, de kérdések mindenkiben felvetődtek, és nagyon sokra választ is kapunk a magus.hu oldalon. Mi azonban ennyivel nem értük be.

Vettük a bátorságot, és felkerestük a M.A.G.U.S. új rendszerének tervezőit, alkotóit, szerkesztőit, hogy felkérjük őket egy közös beszélgetésre. Szerettük volna megtudni, hogyan is folyik egy ilyen munka. Melyek voltak azok az okok, melyek egy teljesen új játékrendszer megalkotását eredményezték? Hogyan is történik ez? Mit várhatunk, és főként, mikorra?

Interjúnkban a magus.hu válaszadó frontembere, verren igyekezett tolmácsolni az új rendszer alkotóinak válaszait. Ezekből azt is megtudjuk, hogy jó estben már a Téli Táborban lapozgathatjuk az új Alapkönyvet és közösen fedezhetjük fel az új szabályrendszer rejtelmeit. Na és még számos izgalmas részletre derül fény. Lapozz, és tudd meg Te is!
[PRBREAK][/PRBREAK]
- Milyen előfeltételeknek kellett teljesülnie ahhoz, hogy a Delta Vision és a Lunir közösen elkezdhessenek dolgozni a M.A.G.U.S. új rendszerén? Sok kellemetlenséget okozott a M.A.G.U.S. jogi helyzetének rendezése, vagy sima ügy volt?

- A közös munka előfeltétele volt, hogy a jogtulajdonosok, a kiadó, a szerzők, a játékfejlesztők és a közösségépítők között egyetértés legyen a célok és feladatok kapcsán. Ezen felül természetesen rendelkezésre kellett állnia pénzügyi és infrastrukturális erőforrásoknak, főállású fejlesztőknek és egy rendszertervnek, melyet lehet a M.A.G.U.S.-ra szabni. A jogi helyzet egyértelmű volt, ezzel különösebben már nem kellett foglalkozni.

Volt azonban egy olyan előfeltétel, amelynek még azelőtt kellett teljesülnie, hogy a Lunir felbukkant volna. Ez pedig a Delta Vision munkássága. Terenyei Róbert személyes hite és a Delta Vision kiadói múltja nélkül ma nem lenne lehetőségünk erre a vállalkozásra. Komoly értékmentő és -teremtő munka folyt az elmúlt évek alatt, miközben a kiadó kereste azt az utat, amellyel biztosítható a M.A.G.U.S. szerepjáték és irodalmi világ jövője. A két csapat találkozása nagyon inspirálóan hatott mindenkire. Biztosan előfordult már olyan, hogy egy asztalhoz ültetek új játékosokkal, és öt perc múlva olyan volt, mintha ezer éve együtt kalandoznátok. Ehhez tudnám hasonlítani.

<img src="http://psdstudio.hu/misi/cikk1.jpg" alt="" style="width:505px;" />

6. szint, ver. 2.0

 


- Kik dolgoznak az új rendszeren? Mit tudhatunk róluk? Van köztük olyan fejlesztő, aki szervesen részt vett a régebbi rendszer kifejlesztésében is?

- A játékfejlesztésben résztvevők többnyire ismeretlenek a közösségi életben, de a játékfejlesztői csapatot erősíti Galántai János is. János szerepe egyidős a M.A.G.U.S-sal, ott volt a tűzközelben mindvégig. A többiek a M.A.G.U.S.-t illetően 20 éves játékosi/mesélői múlttal rendelkeznek, fejlesztési tapasztalataikat azon kívül szerezték. Természetesen számos író segíti a munkát, már megírt, asztalfiókban heverő és új/továbbgondolt munkával egyaránt. Gáspár Andrással erősített írói csapatunk friss nyelvezetű, játékcentrikus és hangulatos alkotásokkal színesíti a szürke szabályokat. Nem tud az ember játékfejlesztőként nem vigyorogni örömében, amikor az ötödkorról vagy éppenséggel Pyarron-ról olvassa az első kézből kapott hangulatos írásokat.

- A fejlesztő csapatnak ez a munka főállás, vagy szabadidős tevékenység?

- Főállás, de nem mindenki tölti a teljes munka- (és gyakran szabad-) idejét a fejlesztéssel.

 

- Hol történik a fejlesztés? Van főhadiszállás? Milyen ott a környezet, milyen a hangulata?

- A Lunir budapesti irodáit tekinthetjük főhadiszállásnak a játékrendszer fejlesztésének szempontjából. Emberbarát, professzionálisan felszerelt open air office irodák, interaktív tárgyaló és többek között szolgálati fagyigép áll a fejlesztők rendelkezésére, ahol az rpg fejlesztés mellett folyik a normál üzletmenet tevékenysége is. A programozás az egri irodában történik, a kapcsolattartást online és felhő alapú rendszerek segítik. A kiadó alkotói főleg home office-ban dolgoznak, illetve rendelkezésükre állnak a Delta Vision Kiadó és a Lunir irodái, tárgyalói, erőforrásai. Az irodalmi világ alkotói otthonról vagy a Sárkánytűz könyvesboltban vetik a képernyőre gondolataikat. A két csoport általában telefonon, e-mailen vagy skype-on érintkezik: sokszor előfordul, hogy odatelefonálunk egy apró kérdés/ötlet gyors megvitatására, és amikor letesszük, már egy óra is eltelt.

<img src="http://psdstudio.hu/misi/cikk2.jpg" alt="" style="width:505px;" />

Nem szórakozás, komoly munka.

 


- A fejlesztés milyen hangulatban zajlik?

- Mindenki imádja, amit csinálhat, és nagy az izgalom. Nehéz szavakat találni arra az érzésre, amikor munkaidőben folyik a játék! A szerepjátékot kipróbálták azok a kollégák is, akik azelőtt sosem játszottak még asztali szerepjátékkal. Õk többnyire üzleti, marketing, közösségi és informatikai támogatást nyújtanak. A régi motorosok szerint a M.A.G.U.S. hőskorát idézi a lendület, a kitűnő és konstruktív hangulat pedig gyakran két évtizednyi korkülönbséget hidal át.

- A régi M.A.G.U.S.-rendszer megálmodói, fejlesztői (Novák Csanád és Nyulászi Zsolt) értesültek róla, hogy egy új, teljesen átdolgozott rendszer születik? Ha igen, ők milyen reakcióval fogadták ezt? Figyelemmel kísérik ők is a munkáitokat?

- Mindketten nagyon rég elhagyták a M.A.G.U.S. „vizeit”, és teljesen “civil” életet élnek, de biztosan értesültek róla. Mindezidáig nem érkezett tőlük visszajelzés.

- Melyek voltak azok az okok, amelyek oda vezettek, hogy végül is egy teljesen új szabályrendszer kifejlesztésébe fogott a csapat? Sokan úgy gondoljuk, hogy érdemesebb lett volna a régi rendszer hibáira fókuszálni, és egy új kiadású ETK-ban korrigálni azokat. Hasonlóan ahhoz, ahogy pl. a Shadowrun esetében is történt.

- A régi rendszer gigászi, szerteágazó, sokszor kezelhetetlen és ellentmondásos rendszerré duzzadt. Informatikai támogatása körülményes lett volna és a “matematikája” is problémás. A régi rendszer sok alkotó egymással ellentétes gondolatának lenyomatát őrzi- az új rendszer elkészítésekor először egységesítettük az alkotók elképzeléseit, és a fejlesztés során ezt az irányt követjük. Ha menet közben iránymódosítunk, akkor azt egységesen tesszük. Az új rendszertől nagyobb fokú egységességet, kezelhetőséget, modularizálhatóságot várunk, és figyelembe vesszük az új generációk igényeit, a technológiai lehetőségeket is. Értékmegőrzés mellett hasznosítjuk az eltelt 20 év tapasztalatait.

- Hol tart most a munka? Milyen fázisokon mentetek eddig keresztül, és mi van még hátra a célig?

- Hamarosan elkészül egy összefoglaló brosúra, mely alapján külsős és teljes tesztek is elvégezhetőek. Az alapok lefektetése (dobások, cselekedetek, harcrendszer, életerőrendszer, képzettségrendszer, mágiarendszer, játékmódok) tesztelése és a rendszerelemek elméleti háttérrel és régi ismertetőjegyekkel történő harmonizációja foglalta le időnk javát. Világleírásból, irodalmi anyagokból több kötetnyi áll rendelkezésre Gáspár András jóvoltából. A cél még messze van, az első lépés az alapkönyv, az online támogatás és a közösségi élet beindítása. Addig kibővül a rendszer és finomhangolásra kerül, véglegesítjük a nyomdai arculatot, elkészítjük az interaktív térképeket, lexikont, játékos- és KM-támogatást, plusz PR és marketing. A legnehezebb feladat a válogatás lesz, hogy mi kerüljön az alapkönyvbe, és mi a kiegészítőkbe.

 

<img src="http://psdstudio.hu/misi/cikk3.jpg" alt="" style="width:505px;" />

A k6 nyugdíjba ment.- Sokan rendszeresen, szinte naponta követjük a magus.hu oldalon az eseményeket. Igyekszünk minden csepegtetett információt a helyére illeszteni. Jelenleg most az az érzésünk, hogy egy nagyon bonyolult, mindenre kiterjedő szabályrendszer születik, mely akár a játékélmény kárára is válhat. Másfelől biztos vagyok benne, hogy ez még csak a homályos kép miatt alakulhatott ki. Kérdésem az, hogy mennyire érzitek ti bonyolultnak a rendszert a tesztjátékok során? Az új szabályrendszer mennyire változtatja majd meg a játék korábbi hangulatát?

- A szabályrendszer alapjai egységesek és egyszerűek, de könnyen levezethetőek/alkalmazhatóak belőle bonyolultabbak. A legtöbb válaszban kitérünk az opcionális, bővített részekre is, ill. egy új szemlélet mellett kaptok részinformációkat, így érthető a képzavar. A nehéz és rugalmatlan tesztelőkre koncentrálunk, akiknél a tapasztalat az, hogy tovább tart rávenni, hogy próbálja ki, dobjon hármat, ahelyett, hogy elmélkedne. Majd dob hármat és már úgy használja, mintha mindig is így játszott volna. Ha a teszt során bonyolult megoldást tapasztalunk, akkor nem esik nehezünkre változtatni. Mivel minden egységes dobásformulával és számolási eljárással történik, ha valami bonyolult a harcban, akkor várhatóan más cselekedeteknél is az. Ezért, amikor módosítunk az alapokon, akkor minden alkalmazási módja egyszerűsödik, szépül. A hangulatot annyiban módosítja, hogy jobban beindítja a fantáziát, mert nagyobb teret kap a felkészültség, a jó taktika, illetve a cselekedetek erőteljesebben hatnak vissza a karakterekre, mint például a sérülés okozta negatív módosítók. Több eszköz áll rendelkezésre a karakter szépítésére, gondozására, ami a játékon túli időtöltést teszi kellemesebbé.

- Hogy érzitek? Nem vállaltatok túl nagy kockázatot egy teljesen új rendszerrel? Milyen fogadtatásra számítotok azoktól, akik már majdnem 20 éve játszanak a régi rendszerrel?

- A kockázat vállalható, saját köreinkből is jól ismerjük sok régi motoros lustaságát, ellenállását, életének civil irányú fejlődését. A rendszer elfogadását segíteni fogja az online támogatás és a közösségi élet erősítése, melyekkel soha nem tapasztalt hatékonysággal lehet megosztani játékélményeinket, saját világunkba beemelni mások ötleteit. Ezek már nagyon régóta hiányoztak. A régiektől bölcsességre számítunk, hogy látják az erejét annak, ha egy zászló alatt egyesítjük a bandériákat. Sok a feszültség az emberek között, felgyorsult az életünk. A szerepjáték és a M.A.G.U.S. szeretete, a játékélmények és a “közös nyelv” olyan erős közös pont ebben a nagy létszámú csoportosulásban, amelyre remek közösség alapozható. A lényeg, hogy minden adott, az eredmény csak rajtunk múlik. Ez hatalmas dolog.

 

- Voltak korábban is próbálkozások új M.A.G.U.S.-rendszerre, melyek rendre megbuktak. Miben más ez a kezdeményezés?

- Azok a próbálkozások a régi rendszer alváltozatainak tekinthetőek, néhány új ötlettel karöltve. Azt gondolom, hogy mi átgondoltabb koncepció mentén, tudatosabban, átfogóan dolgozunk, és számon kérhető módon, nem hobbiból történik a fejlesztés. De kezdeményezésünk igazi ereje az, hogy foglalkozunk a közösséggel. A kibontakozni látszó M.A.G.U.S.-közösség aktivitása, érdeklődése nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, nagyon köszönjük!

- Kik tesztelik most a játékot? Milyen az ő munkájuk? Milyen rendszerességgel vannak tesztjátékok? Milyen hangulatban telnek ezek a játékok?

- Szűk ismeretségi, bizalmi körünk és mi magunk, valamint elemző programok. Hetente, naponta történik, többnyire öregesen, ráérősen, sokszor valódi játék helyett beszélgetésekkel, eszmecserével. +1 fő a kalandozok.hu-ról.

- "Külsős" tesztelésre lehet-e számítani? Ha igen, ezt mikorra tervezitek?

- Igen, szeptember elejétől.

- Sokan látnának szívesen egy próbajáték közlését (pl. egy harc bemutatásával). Ilyet terveztek? Ha igen, mikor?

- A tesztjátékosokkal szemben több elvárásunk is lesz, többek között publikálható élménybeszámolók készítése is. Ezt a feladatot rájuk bízzuk, és vélhetően a magus.hu-n elérhető lesz néhány webes motor, amelyben ki lehet próbálni egyes elemeket: harcrendszer, varázslatalkotás, próbadobások...

- Mikor várható az új szabálykönyv megjelenése? Milyen egyéb kötetek fogják azt kísérni?

- December elejére szeretnénk, a 20. évfordulóra. A kiegészítőkről még nincs döntés.

 

<img src="http://psdstudio.hu/misi/cikk4.jpg" alt="" style="width:505px;" />

Finom kezek dolgoznak az illusztrációkon.- Úgy hírlik, hogy több nyelven is tervezitek a kiadást. Mit vártok a külföldi piactól? Hogy érzitek, mekkora sikere lehet a M.A.G.U.S.-nak a határon túli piacokon? A később megjelenő kiegészítők is több nyelven jelennek majd meg?

- Az anyagokat a magyarral egy időben angolul is írjuk, más nyelvekre történő fordításnál segítség lesz a kettős nyelvű alap. Nemzetközi szinten is sokat várunk az online platform újdonságai és Ynev hangulata, illetve kidolgozottságának részletessége okán. Hazai mércével egy szolid szereplés is rengeteg új játékost jelent. Ha sikerül nemzetközi piacon helyet csinálni, akkor legfeljebb néhány hét eltérés lenne a hazai és a nemzetközi kiadások között. Az angolul tudó veteránok nemzetközi fórumon nyújtott segítségéért nagyon hálásak leszünk.

- Bár tudom, hogy ez már a távoli jövő, de még is megkérdezem: milyen rendezvényekkel tervezitek majd népszerűsíteni a játékot (határon innen és túl)? Lesznek köztük rendszeres szervezések is?

- Talán a legjobb alkalom, hogy először szóljunk az ősz végén nyitó, első budapesti klubhelyiségünkről, melyhez később csatlakoznak vidékiek is. Terenyei Robi kezdeményezése nyomán a Sárkánytűz könyvesbolt alatt tervezzük az akár 100 fő befogadására is alkalmas klubhelyiséget kialakítani. A megjelenésig nem tervezünk részt venni rendezvényeken, az azt követő időszakra pedig nincs rálátásunk. A megjelenést, a 20. évfordulót szeretnénk megünnepelni veletek karöltve, abból például lehet hagyomány. Idén nyáron is hívtak minket néhány táborba, találkozóra, de jelenleg a fejlesztésekre koncentrálunk.

- A már meglévő közösségeket tervezitek bevonni közös programokba? Ha igen, milyen elképzelések vannak erre?

- Igen. Először is a magus.hu-n belül saját aloldalt, fórumot, újságot építhet minden közösség. A közösségek összejövetelein megjelenünk, segítünk nekik helyet szerezni és gondoskodunk a M.A.G.U.S.-hangulatról. Az újdonságok tesztelésében, ötletelésben is számítunk rájuk. Nem utolsó sorban a meglévő és épülő közösség segítségét kérjük majd a toborzás tekintetében is, a közösségek szerveződését pedig minden eszközünkkel segítjük, bátorítjuk, támogatjuk.

 


* * *Köszönjük szépen a magus.hu szerkesztőségének a válaszokat és a képeket! Reméljük - és szorítunk nekik -, hogy amikor év végén felütjük az új szabálykönyvet, egy remek, jól játszható rendszerrel találkozunk. Egy olyan szabálykönyvvel, mely megalapozza a M.A.G.U.S. közösségi élményekben bővelkedő jövőjét.

 

Daru

 


Kalandozók véleménye

Recommended Comments

Nincsenek megjeleníthető megjegyzések.A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés

×
×
  • Új...