Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Kristos

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    59
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Cikk hozzászólás Kristos által közzétéve

  1. Üdv. 

    A véleményemet a Papok- Paplovagok I. kiegészítőre alapoztam és elismerem valóban nincs a PPL I.-ben egyértelműen megfogalmazva, de nem olvastam a Kos és Kobra éve szószedetét. Azóta ezt már pótoltam és értetlenül állok, hogy a 3 dzsad isten közül pont a kereskedéstől legtávolabb lévő isten, Galradzsa kapta meg a kereskedők imádatát, még jó, hogy nem Ranagol. :) Maximum az lenne logikus számomra, hogy a Manifesztációs háború UTÁN Galradzsa megkapta a másik két isten egyes hatalmi sémáit azok gyengesége miatt. De attól még ELŐTTE Dzsah lehetett volna a kereskedők patrónusa, de erről valóban nincs egyértelmű információ. 

    Szerintem, és ez a személyes véleményem a legésszerűbb a kereskedőket Dzsahhoz rendelni, mert ő azon sémák istene ami érdekelhet egy kereskedőt. A vagyon, az anyagi gyarapodás a legfontosabb egy kereskedőnek, az utazás csak nyűg, meg komoly többlet költség ezért eleve nem szeretheti egy kereskedő. Csak az extra profitért utazik, hogy több pénzt kapjon az árujáért és nem azért, mert szeret utazni, vagy imád új helyeket megismerni. Mint magánember szerethet persze utazni, de az már nem a kereskedés lényegéhez tartozik. 

    Az ókori, középkori, vagy reneszánsz kereskedők mintájára gondolok én is Ynev kereskedői kapcsán. 

    Másrészt Ynev irodalma és az azokban leírtak számomra csak másodlagosak a Hivatalos szabálykönyv és a Hivatalos kiegészítőkhöz képest. Bár elismerem manapság az ETK, UTK különbsége és a több kézben is megfordult Ynev világa miatt nehéz  definiálni mi a Hivatalos álláspont. Egyébként jó ötlet az oldalon magyarázatot adni fogalmakra, nevekre, egyebekre. 

    Viszont készséggel elismerem, Gergely nagyon pontosan és összeszedetten, logikusan érvelve támasztotta alá véleményét. Olyannyira, hogy igazat kell adjak neki és elismerjem jelenlegi információk alapján Galradzsa a kereskedők istene. Még ha számomra ez nem logikus és nem racionális gondolkodásra is vall. Hiszen ennyi erővel lehetne Doldzsah is a kereskedők istene, mert a tolvajok és kalandorok legalább eladják a zsákmányukat, ami kereskedelmi tevékenység. Galradzsa hívei meg utazgatnak, bölcselkednek, tapasztalatot gyűjtenek és világot látnak. 

    Summa sumárum: Gergelynek igazat adok abban, hogy Galradzsa a kereskedők istene. 

  2. Tisztelt Gergely elismerésem a könyvkritikák terén végzett munkádért, látszik , hogy szívügyednek tekinted. Egy megjegyzésem viszont lenne a pontosítás végett, Dzsah  a kereskedők  istene és nem Galradzsa. Ez utóbbi az utazók istene, és bár a kereskedők egy része, a vándorkereskedők sokat utaznak és bizton fohászkodhatnak Galradzsához egy-egy nagy út előtt, a fő életcéljuk a kereskedés és a vagyonszerzés, az pedig Dzsah  befolyási övezete, ha úgy tetszik hatalmi sémája. Doldzsah viszont tényleg a tolvajok és a harcosok istene. Az állításaimat a P1-re alapoztam. 

×
×
  • Új...