Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Frissült Ynev szószedete


MagyarGergely

Üdv kalandozók! 

Örömmel jelentem be, hogy az idei év eleji frissítések időszaka még tart, a térkép után a mai napon új változat került az oldalra Ynev szószedetéből. 

A szintén népszerű, gyakran használt és egyedülálló összegző kiegészítő is átesett egy-két változáson az utóbbi időben. Nem csupán egyszerű bővülésről van szó, ezt eddig is megszokhattuk már, amint új szóanyagot tartalmazó kiadvány került a polcokra, annak anyaga bekerült a szószedetbe is. Természetesen ez a munka sem egyszerű, és nem is kicsi, a szószedet legújabb változata immár több, mint tizenkét-ezer kifejezést tartalmaz Ynev világáról. Emellett azonban más, reményeink szerint kedvező fogadtatásra váró változásokat is találtok majd benne. 

Először is, végbement egy teljes helyesírás ellenőrzés. Ez volt a MAGUS pályafutásom eddigi legidegőrlőbb munkája, a több, mint egy évig tartó folyamatért Eldon Rowdragont "utálhattam", aki nemcsak meggyőzött ennek szükségességéről, de - és másképpen nemigen valósult volna meg - a munka oroszlánrészét is magára vállalta, és majdnem végig kitartott. Hatalmas köszönet illeti ezért! A munka során nemcsak egy teljes, a magyar helyesírás szabályit követő átdolgozás történt, de sikeresen lenyakaztuk a MAGUS kezdeti, furcsa, "Írjunk Mindent Nagy Kezdőbetűvel, Mert Az Vagány" elvét. Számos kifejezésnél szükséges volt komoly forráskutatást végezni, hogy az eredeti írásmódjára fény derüljön, így mára a szószedet amolyan MAGUS helyesírási-szótárként is működhet, már ha valaki nem a naponta változó kánont, hanem az eredeti forrásokat akarja követni. Nem remélem persze, hogy ennyi szócikket sikerült hiba nélkül átnézni, aki ilyet talál, továbbra is jelezheti, javításra kerül majd. 

Visszakerült a többek által is keresett, a korábbi verziófrissítéskor elveszett MAGUS kategória, ami Antail ötletének és munkájának köszönhetően a szerepjáték, és nem a világ szakszavait tartalmazza, így segítve azokat, akik magában a játéktechnikában bolyonganak. Ez a kategória (is) szorul még fejlesztésre, de az online forma lehetővé teszi, hogy jól megférjen a MAGUS világ számos kifejezése mellett. (Ez utóbbi, a szószedet világra vonatkozó jellegét figyelembe véve nem szerepel majd a szószedet letölthető, dokumentumos változatában.)

Noha eddig is jellemző volt a szószedetre a saját munkáim, és a méltónak tartott minőségi rajongói anyagok, kalandmodulok anyagának feldolgozása, ebben a frissítésben már számos kiegészítőből találhattok - kell-e mondanom, hogy folyamatosan bővülő - szóanyagot. Ugyanígy előremutató fejlődés, amit a MAGUS egészének feldolgozásának előrehaladása már lehetővé tett, hogy számos összegző szócikk is készült, tehát részletesebb, pontosabb, és átfogóbb szócikkeket találhattok egy-egy dologról - persze nem került átírásra mind a tizenkét-ezer+ szócikk.

Egyértelműbb lett a kultúrkörök között megoszló szócikkek helyzete is, az új változatban nincsenek összevont kultúrkör kódok, amennyiben egy szócikk több kultúrkör vagy nyelv vonatkozásában is fontos, úgy mind a két kultúrkör-kóddal szerepel ugyanaz a szócikk, így például a corma-dinai háború előkerül akkor is, ha a gorviki, de akkor is, ha a shadoni nyelv kifejezéseire keresünk rá. 

A szócikkben továbbra is lehetőség van a kifejezések pontos keresésére, de ha nem egy adott szóra, hanem egy nyelv, kultúrkör szavaira vagyunk kíváncsiak, akkor arra is rákereshetünk, és ez esetben sok, de csak ahhoz a kultúrkörhöz tartozó kifejezést kapunk eredményül. Természetesen, ahogy eddig is, a keresőmotor nem csak szócikkeket, de ennek a funkciónak a kiválasztása esetén a szócikkek szöveges részét is átnézi a keresett kifejezés után.

Őszintén remélem, hogy továbbra is hasznosnak találjátok majd, és alkalmazzátok a szószedetet, én magam sem tudnék nélküle dolgozni a MAGUS  mára követhetetlen mennyiségű kifejezést felvonultató világán, de a visszajelzések alapján a kalandmesterek, modulírók, sőt, írók munkáját is régóta - és remélem, még sokáig - segíti a gyűjtemény. Az is továbbra is támogatott és szívesen fogadott dolog, hogy  aki új szócikket talál, aki kiegészítést tudna hozzátenni valami eddig figyelembe nem vett forrás alapján, vagy saját munkáinak anyagát integrálná bele, nyugodtan jelezheti ilyen szándékát. 

Jó olvasgatást, keresgélést, pontosítást, kutatást és persze játékot, mesélést, fejlesztést netán írást kívánunk mindenkinek!

Szószedet

Ynev szószedetének letölthető, böngészhető szöveges változatát itt találjátok. 

Ynev szószedete V. 6.0

 

Szerkesztve ekkor: , MagyarGergely által

targo, Lozartan és Sneer kedveli ezt

Kalandozók véleménye

Recommended Comments

Nincsenek megjeleníthető megjegyzések.



A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés

×
×
  • Új...