Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Greol

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    259
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Cikk hozzászólás Greol által közzétéve

  1. Jó írás,már nagyon kiváncsi voltam,hogy vajon mi lehet benne,remélem minél előbb sikerül majd szert tennem egy példányra.

    Ugyanakkor nem teljesen értem,hogy miért nem lehet PDF-ben,ingyenesen mindenki számára elérhetővé tenni. Egyszerűen nem akarom elhinni,hogy tényleg így akarnak (apró)pénzt csinálni maguknak,amikor pl: a Dragon magazin (hivatalos D&D) teljesen  ingyenes... 

  2. Líthas!

    Elöször is: elismerésem a cikkért,nagyon érdekesre sikerült és minden bizonnyal a játék során is jól alkalmazható.

    Másodszor: nem mintha kisebbíteni akarnám a cikkíró érdemeit,de jónak látom megjegyezni,hogy a hivatalos  körök véleménye szerint a cikkben leírtakkal szemben valószínűleg a természetszellemekkel nem lehet szeráfi alkut kötni, (vagy legalábbis egy időben volt ilyen elképzelés is) :

    "A természetszellemek sohasem kötnek szeráfi alkut: egyszerűen képtelenek rá, az eltéphetetlen materiális gyökereik miatt. Thassaladyon magiszter téved, amikor az elementálokat is siyerafnak minősíti. (Éppúgy, mint amikor alábecsüli a gnómok és a khálok mágikus potenciálját – ez nem az én hibám, abszolúte szándékosan írtam bele a szövegébe ilyen bakikat. ) Egyes elementálok és állatszellemek szolgálhatják ugyan a szerafistákat, de csakis közvetett úton: a szerafista patrónusa kényszeríti rá őket. Ők maguk sohasem léphetnek föl patrónusi szerepkörben.

    Ez nem azt jelenti, hogy a különféle természetszellemeknek ne lehetnének sámánjai – csak éppen ezek a sámánok nem szerafisták. Itt a szakrális mágia egyik igen ősi válfajával van dolgunk. A csillag- és viharszellemek dominálnak például az ilanoriak ősi hitvilágában; a korg barbárok (ld. PPL II. 98-106. old) az őselemi hatalmakat tisztelik; ami pedig az állatszellemeket illeti, nekik Jan van den Boomen kreált egy igen karakteres hódoló szektát, az abasziszi Nak-Rad titkos társaság képében. Sajnos, ezek a csoportok – a korg sámánpapok kivételével, akiket Borbás Pisti barátom alkotott meg – egyelőre nincsenek játéktechnikailag kellő mélységben kidolgozva. Ötletek, javaslatok?" - írja Raoul Renier saját topicjában.

    Forrás: https://lfg.hu/forum/topic/2804-kornya-zsolt-magus-os-foruma/page/7/

    Mivel a késöbbiekben a fentebb leírtak nem kerültek megerősítésre és eléggé régen is lettek leírva,könnyen lehet,hogy R.R. koncepciója mára hivatalos körökben is meghaladottá vált. (És egyébként sem kell kötelezően minden dologban a hivatalos irányvonalhoz alkalmazkodni. Mindegy, jónak láttam erről említést tenni.) 

     

    Darabolo kedveli ezt
  3. Nagyon érdekes kaland,biztos élvezetes lehetett játszani. :)

    Mindössze annyi megjegyzésem lenne,hogy a Dea Macula Lovagok szemben a "Közelmúlt Eseményiben" leírtakkal - még ha ezt teljesen biztosan nem is jelenthetjük ki,de a források szerint igen  valószínínűnek tűnik - nem egyszerűen Ranagolt tisztlelik,hanem az egyik angyalát, Káosz-Huvarghot, a jövőbelátás és téboly angyalát.

     

  4. On 2021. 03. 03. at 22:50-kor Darabolo írta:

    Köszönöm szépen. A "Vér és természet szerafizmus" éppen a számítógépem rejtett sarkaiban porosodik. Ha gondolod a kedvedért előkapom és átfogalmazom, hogy ne ilyen moslék, ömlesztett írás legyen, mint amit ide sikerült produkálnom ( már, ha lehetek magammal ennyire kritikus).

    Nagyon jó anyagokat raktál fel eddig is,jómagam is töretlen kiváncsisággal várom az újabb szövegeket,szóval csak hajrá! :)

    Darabolo kedveli ezt
  5. 18 órával ezelőtt-kor Darabolo írta:

    Készült hivatalos pszionista kaszt @Greol. Új tekercsek. Ott a pyaroni titkos szolgálat kötelékébe vannak sorolva és sokkal jobban ki van dolgozva. Bár még így se a kedvencem.

    Amire te gondolsz az a pszimester,sokmindenben hasonlít a pszionistára de közel sem azonos vele, egy kimondottan Pyaronhoz kötődő kaszt,semmi közük Shadonhoz.

    (Amúgy a D20-as alapkönyv kisérletett tett pszimester "kistesvérének" bevezetésére,ez volt a szintén szorosan Pyaronhoz kötődő pszi-adaptus. Kár,hogy nem volt érdeklődés iránta,szerintem jól színesítette volna a világot.)

    Darabolo kedveli ezt
  6. Amennyiben komolyan vesszük Shadon szigorú vallásosságát, mágia-és varázslóellenességét és ezzel együtt azt is figyelembe vesszük,hogy az egyik meg nem jelent törvénykönyvben is  lett volna egy nevében ezzel megegyező kaszt,akkor ez a próbálkozás szerintem - legalább kis részben - létjogosult. Persze sok minden nem stimmel vele - pl: a mentálmozaikkal teljesen azonos diszciplínana,Shadonban tudtommal egyházi privilégiumnak számító gyógyítás, a túlságosan feltápoltnak tűnő pszi - de mégis megérdemel némi figyelmet.

    Darabolo kedveli ezt
  7. 20 órával ezelőtt-kor Darabolo írta:

    Eléggé értelmezhetetlen. Hogyan ismeri a jelmágus az összes jelet, ha az alapvarázslatokból semmit sem ismer :D 

    Hát könyörgöm azokat rajzolja le!

    Sajnos ez a cikk meglehetősen silányra sikeredett.Pedig elég fontos témát próbál tárgyalni. Pláne,ha figyelembe vesszük,hogy  a játék neve M.A.G.U.S., és nem pl: "Ynev."

  8. 2 órával ezelőtt-kor Darabolo írta:

    Rajongói, vagy kánon?

    Talán valahol a kettő között. Igényes,nyomtatott formában megjelent,minden bizonnyal  a jövőben is terrjeszteni fogják: bizonyos szempontból sokkal nagyobb értéket képvisel mint egy-egy ellentmondásos,nehezen fellelhető hivatalos cikk a Rúnában.

    Darabolo kedveli ezt
  9. Nagyszerűen sikerült,igazi MAGUS-os képivilággal. :) Különösen örömteli,hogy végre új küldöttek kerültek kidolgozásra. Az egyetlen dolog amit hiányolok belőle az a világleírásban és a modulban szereplő - illetve egyéb Viadmo környékén élő - nomád törzsek szálláshelyeinek Ynev nagytérképen való kijelölése.

  10. Ezzel még bizonytalanabbá vált az óriások által imádott istenek,isteni-lények pontos mibenléte. Az iteyek Luis Saul "Syburr csillaga" c. regényében két istenséget, a fent említett Yöggant és Eccydoort imádják hallhatatlanként.(Az utóbbi isten neve érdekes módon jégsárkányt is jelent.) Ezekkel szemben viszont az UTK-s Bestiáriumban azt olvashatjuk,hogy "Leginkább saját őselemeikből származó isteneiket és a Világanyát imádják,természethitük egyszerű:az élni és élni hagyni elvére épül." Teljes a zavar.

  11. Az elképzelés,hogy más ynevi nomádokhoz,törzsi keretek között élő embernépekhez képest is a közép- és északamerikai indiánokhoz igen  jelentős mértékben hasonlító etnikumot emeljenek be a Kalandok Kontinensére alapvetően nem lenne rossz ötlet.Noha pozitivumként meglehet említeni,hogy  a szerző -mégha meglehetősen tömören is - törkedett a társadalmi élet főbb vonatkozásainak érthető bemutatásra,minden más szempontból az írás botrányosnak tekinthető,még a gyengébb otthoni kiegészítők között is. Ugyanakkor az ötlet szerintem megérne egy újragondolást. 

×
×
  • Új...