Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Greol

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  33
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Greol

 • Rang
  Kalandozó

Legutóbbi látogatók

76 adatlap megtekintés
 1. Greol

  Mágiahasználók Témája

  @Darabolo Örülök,hogy tetszett amit írtam. Az UTK-val pedig én úgy vagyok mint a Fehér Törvénykönyvvel: nekem sem tetszik,így nem kezelem a benne foglaltakat kőbevéstett szabályként .Ugyanakkor viszont úgy vélem, hogy nem szabad nem létezőnek tekintenünk. Vannak akik használják őket amivel jelentősen befolyásolják az általános Ynev-képet.(Ez az UTK-ra erősen,a Fehér Törvénykönyvre kevésbé igaz. Mindenestre léteznek Magyarországon 20 oldalú dobóeszközt használó játékosi közösségek,amelyekben MAGUS-t is játsznak és meglehetősen elkötelezettek tűnnek,jóllehet élőben meg nem voltam alkalmam látni egyiket sem.) A Ynevi evolucióval kapcsolatban pedig Tetrával értek egyet:nincs DNS alapú evolúció viszont tenyésztés folyik,ami nem csak tudatosan hanem spontán módon is végbemegy. Tehát a teremtés műve semmiképpen nem tekinthető teljesen statikusnak.
 2. Greol

  Mágiahasználók Témája

  A Besatiáriumot olvasgatva úgy tűnik a fentebbi két csoport melett van egy harmadik is ,amelynek mibenléte az eddigiekhez képest is bizonytalan, a naradeleké. Ezt az "ősi fajt" az UTK-s Bestiárium a fentebbiek fényében a hivatalosan nem definiált "természetszellemek" testet öltött formáiként írja le melyek "nem teremtettek hanem teremtők". Ezzel az UTK-s Bestiárium két dolog miatt is ellentmondásba kerül magával: egyrészt mert szellemi lények nem képezhetnek külön fajt (legalábbis biológiai értelemben nem) másrészt ezek egyértelműen termetett lényeknek tűnnek amik nem lehetnek termtők - azaz istenek. A naradelek erősen kötődnek az erdő flórájához mivel hatalmukat jelentős részben az általuk felügyelt liget fáiból nyerik.Igen közvetlen kapcsolatban állnak az elfekkel,lévén a faj képviselőivel órákat tudnak beszélgetni,annak ellenére,hogy tökéletesen elzárkózóak. A már fentebb említett két csoporttal való kapcsolatukról semmit sem tudni. Ui:Amúgy az Erdő hercegnője jó volt,kellemeset csalódtam.
 3. Greol

  Mágiahasználók Témája

  Bűvdudás: A Vadon hercegnőjét még nem láttam,de belenézek,biztos jó lehet. A fentebbiek,a PPK sámánpapokról szóló fejezetéből,az Enoszuke-kiegészítő Rjúszukról szóló része és a Farkas-szellemnek a Summariumban bemutatott,orkok teremtésével kapcsolatos szerepe alapján a következők rajzolódnak ki: 1. Léteznek bizonyos fejletebb és fejletlen (valószínűleg mind az asztrális mind pedig a mentális síkon jelenlevő) fajspecifikus genetikai entitások amelyek képesek valamilyen mértékben irányítani az adott faj populációjának egy részét ,egy-egy egyedét,vagy akár az egészét. 2.Bizonyos Istenségek hatalmuk alatt tarthatják,manipulálhatják őket. 3.Az első pontban leírt állatszellemek mellett létezik egy másik fajta is,amely az értelmes lények kultúráinak működése hoz létre,a természeti világ vallásos tisztelete által. Ezek az öntudatra ébredt mentális konstrukciók nem csak állatokszellemek lehetnek,hanem az élő és élettelen természeti világ bármilyen tárgyaival kapcsolatos emberi reflexiók lecsapódásakét jöhetnek létre.Érdekes példát szolgáltat erre a Summarium: eszerint van egy kráni káosz-angyal amely erdetileg csak elvont eszmeként élt a halandók fejében,de az önmagával kapcsolatos hosszas emlélkedés során öntudtra ébredt és formát öltött ,így lépvén a a Káosz-angyalok sorába. (Az állatszellemek két csoportja közötti kapcsolat mibenléte - amennyiben van ilyen - egyenlőre nem világos.)
 4. Greol

  Mágiahasználók Témája

  Líthas Szerintetek a keleti-barbárok sámánpapjain kívül más varázshasználók is képesek lehetnek állat-szellemeket idézni? És egyáltalan minek tekinthetjük az állat-szellmeket?Hova sorolhatóak be? Ezeket leírva felmerült bennem az a kérdés ,hogy vajon hol húzódik meg Ynev kreatúrái között az a vonal amin túl már egy lényt már nem tekithetünk állatnak.A megoldás talán a mentáltest fejlettségében keresendő,de nem hinném hogy ezzel sokra mennénk. Egy valamivel gyakorlatiasabb kérdéssel illusztrálva a problémát, pl: vajon a patkánybáróknak van-e állatszellemük? (A kérdés szerintem azért is érdekes mert a Bestiáriumból tudjuk,hogy szükség esetén képesek parancsolni négylábú rokainaik kissebb csoportjainak rövid idő erejéig. Szerintem elképzelehető,hogy pont a patkányok állat-szellemének irányítása által történik a rágcsálók fölötti parancsnoklás.)
 5. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Igen,Quasarma dzsengeleibe tényleg beleillenének.Mellesleg gondolkodom egy Kwyen-Lior alföldről szóló topic indításán,az is egy kevéssé ismert része Ynevnek. (Közel van Quasarmához és a sheralmenti dzsengelek talán össze is kötik őket valamennyire.)
 6. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Bűvdudás:Értem miről beszélsz,viszont sehol nem állítottam,hogy kőbevésett szabályokat kellene kialakítani.(Ha mégis így tűnt,akkor rosszul fogalmaztam.) Világos,hogy erre nincsenek is lehetőségeink. Mindazonáltal úgy gondolom hogy nincs szükség fehér foltokra,hanem inkább csak szürkékre,amelyek között lehetnek olyanok amelyekben nagyarányú a fehér komponens. Ezek a lehetősségek tárházát hagyják nyitva a mesélő elött ,miközben az alapvonalakbanban körvonalazott területek segítik a kalandmestert szoktalan területek bemutatásában.Ezeknek a létrejöttében az alaposan kidolgozott netes kiegészítők segíthetnek amelyek kevéssé ismert forrásokat (pl: Rúna,regények) illetve a játékosok konszenzusa által jónak ítélt házi kiegészítőket vesznek alapul.
 7. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Darablo,Bűvdudás:Sajnos nem igazán tudom hovátenni ezeket a válaszokat,legalábbis az előzmények fényében.Ennyi erővel bárhol lehet bármi,akár jointot szívó rózsaszín párducok is ugrándozhatnak Eironban és Beriquelben pedig Wellnes-szállót tarthat fenn a Kapanyányi Monyók társbérlőként Csipkerózsikával és Mike Myeresel. Az ebben a topicban tárgyalt része Ynevnek még majdnem teljesen kidolgozatlan,a megfelelő kidolgozottságot pedig az általánosan elfogadott és jól kidolgozott netes kiegészítők által nyerheti el,melyeket a játékosok/kalandmesterek közvéleménye minősít gyengébbnek vagy erősebbnek,megformálva ezzel jobbára ismeretlen területek arculatát. (Abban nyilván senki nem hisz hogy a Delta Vision - vagy valamelyik másik kiadó - egyszer piacra dob valami új kiegészítőt amiben kellő részletességgel vannak ismeretve az összes eddigek során méltatlanul kidolgozatlan területek. Ezen már rég túl vagyunk,Ynevet azok tartják fenn és azok fejlesztik tovább akik megszemélyesitik a karaktereiket.)
 8. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Egy Ynev időjárásról szóló jól kidolgozott,erről az oldalról is letölthető kiegészítő újabb adalékot nyújt,amely szerint mamutokhoz hasonló háziasított lényeket tartanak a jégmezőketől északra fekvő tundrákon. "Habár a tundra területeiről még mindig eléggé hiányosak az ismereteink az itt lakó havas emberek elbeszélésieből tudjuk,hogy a tél az év háromnegyed részét tölti ki, és rendkívül hideg. A tavasz,nyár,ősz pedig csak néhány napig tart és míg a nyár felhős addig télen nem találni felhőt az égen és állandóan fúj a Shgerali-Napkeleti szél.Ha Krad úgy dönt,hogy egy szolgájának ide kell jönnie,akkor ő legyen vele. Az itt élő leggazdagabb primitív népek szőrös,ormányos lényeket tartanak háziállatként,amit Ynev szerte sehol máshol nem lehet látni." VP,Invictus,Tico: Mit kell tudni Ynev időjárásáról? Amennyiben ilyen háziasított mamutok is vannak,nem kizárt hogy talán vadon élők is léteznek.
 9. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Igen,ez sajnos sok szempontból igaz.De az UTK-s Bestiáriumnak nemcsak a tartalma sikerült rosszul,de még a külseje is tragikus: a lények ábrázolásai sok esetben megdöbbentően igénytelenek.Amúgy igazat adok neked: a félóriások léte valószínűleg nem számít ismeretlennek, de összeségében igen csekély hányadot képviselhet.
 10. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Közel sem lakhatatlan. Pl: A Bestiáriumban arról írnak,hogy az Iteyek például állattenyésztéssel (jaktartás) is foglalkoznak. Érdemesnek tartom felhívni a figyelmet arra is,hogy az UTK-s Bestiáriumban arról lehet olvasni,hogy óriásoknak ez a faja -eltérően rokonaitól - szívesen keveredik az emberekkel az egyre növekvő számú kolóniáikban. Ez utóbbi alapján (is) nagyobb arányú emberi jelenlétet feltételezhetünk a térségben. Egyébként az értelmes nem emberi lények jelenléte (az iteyek mellett jégvarázslók által vezetett hómanó kolóniák is vannak,és itt élnek a párszor már megvitatott wargarok is) további kérdéseket vet fel a DÓB-bal kapcsolatban.Elsősorban azt,hogy a felmenőik kötődtek-e az egykori birodalomhoz.
 11. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Talán tévedek de úgy emlékszem,hogy a D20-as Fehér Könyben van pár adalék ami máshol nem olvasható. Ezenkívül a Fogadalom 2008-as kiadásában ven egy melléklet ami érinti DÓB-ot.
 12. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Miért ne beszélhetnénk Yneven evolucióról?Szerintem az aquirok elkorcsosulása is felfogható egy "negatív" evolúciós folyamatként, ami idővel majd fajok megszünéséhez vezet(het). A Pokolban van egy fejezet ahol aa főhős egy transzszerű állapotban meglátja az egykori őseit visszamenve egészen a kezdetekig. Itt az egykori felmenők egy része már nem is ember volt hanem valami más.Nem vagyok benne biztos,hogy ebben az esetben egy valamikori fajok közöötti keveredés emlékei bukkantak volna fel.
 13. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Líthas Örülök,a hosszú,részletekben gazdag hozzászólásnak.Ezek szerint nem én vagyok az egyetlen akinek ennyire megmozgatta a fantáziáját ez a kevéssé ismert földrajzi terület. Megjegyzéseim: Déli Jégmezők:Nyilvánvaló. Ugyanakkor jó volna megtudni,hogy meddig számítjátok a jégmezők kiterjedését. A Határt-hegység déli lábáig vagy attól délre? (A térképek sajnos teljesen következetlenek.) Terület:Érdekes a történeti háttér felvezetése. Lakosok: Ez viszont egy kicsit következetlennek tűnik számomra. Az elképzelés,hogy a terület lakosai a zord körülmények között evoluciós átalakuláson mentek keresztül ami a fehér - vagy hibridek esetén barnább színű - bunda megjelentését eredményzte,illetve ezzel párhuzamosan történt akaraterő csökkenés nem rossz ötlet.Ugyanakkor viszont nem valószínű,hogy az összes emberi lakosra (ha egyáltalán emberinek nevezhetjük) kiterjedt volna egy ilyen rendkívül jelentősnek mondható biológiai átalakulás,inkább csak egy aránylag kis részük lehet egy ilyen "alfajhoz" tartozó. Ráadásul valószínű,hogy a sztyeppei nomadizáló népek egy része az év egy igen jelentős részében átementileg a jégmezők környékét használja szállásnak,ami az emberi lények közötti részarányukat csökkenti. (Az összes térkép mutat egy a Határhegység keleti részében levő fenyvesekkel fedett átjárót,amelynek a közepén egy folyó kanyarog. Itt nyilván átjárás van a sztyeppe és a jégmezők-jégmezőkhöz közeli részek között.) Nem, tűnik logikusnak,hogy amennyiben tényleg teljes egészében baralanglakók szintjére visszazuhant primitív társadalmakról van szó alkalmanként miért lennének mégis képesek megbírkózni a fejlett eszközhasználat-és készítés nehezségeivel. Amit a démonokkal való szoros kapcsolatról írsz,mely viszonylagos biztonságot teremthet számukra logikusanak hangzik,de nem hiszem hogy a Birodalomat túlélt démonvadász szeretesek engedték volna,hogy a külső-síkok ezen lakói ekkora szerepet válalljanak az őslakók életében. Én úgy képzelem,hogy valamilyen mértékben nyomást gyakoroltak rájuk,hogy ez ne történhessen meg. A démonok szerepe ez alapján maximum akkora,mint a sztyeppei nomádoknál,de annál semmiképp nem nagyobb,az esetek többségében inkább annál alacsonyabb lehet. Ugyancsak ellentmondásosnak tűnik a "bundások" ökoljogon alapuló társadalma annak ellenére,hogy a hozzászólásodból hozzávetőlegesen békéseknek tűnnek. (Legalábbis pl:orkokhoz képest.) A törzseik (amennyiben ilyen szerveződési keretek között élnek) közötti kapcsolat sem egészen világos. Síró Palota:Jó ötlet.
 14. Greol

  Indiánok

  Az elképzelés,hogy más ynevi nomádokhoz,törzsi keretek között élő embernépekhez képest is a közép- és északamerikai indiánokhoz igen jelentős mértékben hasonlító etnikumot emeljenek be a Kalandok Kontinensére alapvetően nem lenne rossz ötlet.Noha pozitivumként meglehet említeni,hogy a szerző -mégha meglehetősen tömören is - törkedett a társadalmi élet főbb vonatkozásainak érthető bemutatásra,minden más szempontból az írás botrányosnak tekinthető,még a gyengébb otthoni kiegészítők között is. Ugyanakkor az ötlet szerintem megérne egy újragondolást.
 15. Greol

  A Déli-Határhegységen túl

  Líthás Meglehetősen keveset tudunk arról,hogy mi terül el a Déli-Határhegységtől délre levő területeken,a Déli Jégmezőkön és annak környékén. Már a Jégmezők kiterjedése is problémás,ugyanis különböző térképek különböző arányúnak jelzik,van olyan ami egészen kisméretűnek mutatja,de akad olyan is amelyik egészen Határhegység-lábáig nyúlónak ábrázolja. Lakóiról a Bestiáriumban leírt lényeken kívül (melyből az UTK-ba valami miatt alig került be pár darab),a Rúna magazin egyik régi száma tájékoztat mellékesen."A Határ-hegységtől délre az ismert világ pereméig húzódik Ynev egyetlen összefüggő jégsivataga. A kiméletelenül tűző nap,a dermesztő szelek és a semmiből támadó viharok birodalma ez,mélyen csak legendákból ismert különös vadak és ősi, jobbára démonimádó néptörzsek tengetik napjaikat." - írja Gáspár András a Rúna ,l/6 - YNEV földrajza 2. c. rövid geográfiai ismertetőben. Azt ugyan nem tudjuk meg,hogy ezek "néptörzsek" pontosan milyen fajhoz tartoznak,de bizonyossággal feltételezhetjük,hogy - legalábbis túlnyomórészt - emberekről van szó. Őket a nomádokhoz hasonló,a zord körülmények miatt erősen összetartó eszkimószerű törzsi közösségekként képzelem el,melyek a nomádokhoz hasonlóan démonimádóak,azonban spirituális életükben hatalmas szerepe van a Fogadalomban bemutatott állatszellemek tiszteletének is. Ezenkívül tudjuk,hogy: 1.A területen találhatóak a Démonikus Óbirodalom egykori épületei. Azonban nem világos,hogy a felszín alatt vagy fölötte vannak. (A Fogadalomban az elővárosok a Föld alatt voltak.) Bizonytalan az Ó-birodalom túlélőiből megszerveződött démonvadász szerzetesekrendek megléte is. Egyes helyeken arról olvasni,hogy továbbra is léteznek,mások szerint pedig már rég kihaltak. Arról,hogy melyik fajhoz tartoznak,tartoztak szintén nem tudunk semmit. 2. Elvben kis számban jelenlehetnek Khálok is akik valamiért eredeti lakóhelyükről való kitaszításuk után nem Északon,hanem Délen kerestek menedéket. A Wargarokról szóló leírásban arról lehet olvasni,hogy köztük és a khálok között súlyos ellentét áll fenn,jóllehet nem akkora mint a dzsennek és amundok között. 3.A managócpontok közelsége miatt (Síró Palota) valószínűsíthető nagyobbszámú aquir jelenléte is,noha biztosan nincsenek annyian mint Kránban.
×