Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Greol

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    259
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Róla: Greol

  • Születésnap 1989/03/30

Kalandozós kérdések

  • Mi a kedvenc kasztod?
    Sámán
  • Mi a kedvenc regényed?
    Ian Russel: Fogadalom
  • Ki a kedvenc íród?
    H.G. Wells.
  • Melyik a kedvenc novellád?
    Donald A. Wollheim: Utánzó
  • Milyen más szerepjátékokat játszol még?
    D&D
  • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
    2003
  • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
    Facebookon találtam.
  • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
    Pyaroni pantheon
  • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
    Van.
  • Mi a kedvenc sportod?
    Kosárlabda,bowling
  • Mi a kedvenc csokid?
    Fehér.

Legutóbbi látogatók

1 582 adatlap megtekintés

Greol's Achievements

Térítő

Térítő (10/16)

  1. Kiegészítés a fentebbiekhez: tovább bonyolódik a helyzet,hogyha figyelembe vesszük a MTK-ban leírtakat miszerint akadnak olyan sámáni mágiát használó szekták is,amelyek bizonyos sötét isteneket (pl: Tharr vagy Orwella) helyeznek Zherlig helyébe. (Inkább csak tartanak tőle,mintsem,hogy istenként imádnák.) Megítélésem szerint nem zárhatunk ki hasonlót bizonyos sztyeppei nomádok lakta területeken élő orkok esetében sem: a kulturális interakciók,még hogyha gyérek is,de elvben létrehozhatnak egy ilyen törzsi keretek között létező keverék vallást. (Egyébiránt nem érdemtelen megjegyezni,hogy az UTK-s Bestiárium szerint az Elátkozott Vidéken élő zagnoloknak Halál szférájú papnőik vannak - jó kérdés,hogy a Rettenet Asszonya orkok számára az ilyesmit akárcsak elvben is lehetővé teszi-e.) Mindezek fényében talán elképzelhető,hogy az Avida Dolort / Rettenet Asszonyát tisztelő ork közösségek hitvilágát párhuzamosan eltérő formák,átmenetek sokfélesége színezi.
  2. Gergőnek alapvetően igaza van,de nem teljes mértékben,ugyanis Gáspár András egyik DV-fórumos közléséből tudjuk,hogy pl: a Földönfutók hitvilága a Zherlig Démonkántól való rettegésen alapszik,akárcsak a déli sztyeppék nomádjainak hiedelemrendszere. Minderről ebben a kivonatban lehet olvasni: https://www.kalandozok.hu/magus/dvforum/jatszhatofajok/delvidekiorkok(gasparandras)dvforum.pdf Szerintem a hiedelemvilág hasonlóságából kiindulva nem oktalan feltételezni,hogy az általuk használt sámáni mágia is nagyon hasonló lehet,hacsak nem teljesen azonos. Érdekes kérdés,hogy az Orwellát imádó orkok (itt főleg a Hűségesekről van szó,de az egyik TT-s bejegyzés szerint ilyenek akadnak délen is) szakrális varázshasználói vajon milyen mágiát használhatnak,elvégre nekik nem kell héroszokhoz fohászkodni mint más fajtársaiknak,hiszen van egy istennőjük aki - legalábbis elvileg - tud szakrális hatalmat biztosítani. A kérdésre tudtommal nem született válasz sem rajongói,sem pedig hivatalos körök részéről. (Egyébiránt a kérdés - igaz,némileg másként - a fehér orkokkal kapcsolatban is felmerül,ugyanis nem tudni,hogy nekik vannak-e a sámáni nemzetségeik.)
  3. Greol

    Ynev Földrajza

    Talán kissé összezavarodtam,de a nekem a nemrég közzé tett,a DETK-et bemutató TT-s videóból úgy tűnt,hogy az új térkép semmiben sem tér el a Fekete Torony által kiadott, d20-as Alapkönyvhöz mellékelt térképtől. Gyakorlatilag teljesen azonos.
  4. Jobban jársz,ha kinyomtatod és bekötteted.
  5. A shadoni felföld kaotikus viszonyai között még titkolniuk sem kell különösebben,mert a világi hatóságok annyira gyengék,hogy nem tudnak fellépni ellenük,az egyháziak egyes helyeken pedig nem is igazán léteznek. Az egyik régebbi hozzászóló szerint (azt hiszem Shen-nek hívják) Shadonban itt-ott még akadnak varázslók akik a godoni örökséget viszik tovább. Ha ez tényleg így van,minden bizonnyal a felföldön lehetnek a legtöbben.
  6. Greol

    Dumaterem

    Líthas Arra vonatkozólag akad valamilyen infrormáció.hogy az erioni elit (ez alatt főleg a város ősi, döntően kyr vérrel büszkélkedő uralkodócsaládjait értem) tagjai milyen vallásúak? Azt tudom,hogy a köznép relatív többsége pyaronita (az egyik Rúnában írtak róla) de az elit vallási hovatartozását illetően még nem találtam semmit. (Jómagam a kyr-godorai eredet miatt Sogron imádatát valószínűsítem,révén hogy Tharr szentélyeit a városi vezetés rendre igyekszik felszámolni.)
  7. Greol

    Kritika - Szindikátus 1.

    Jó írás,már nagyon kiváncsi voltam,hogy vajon mi lehet benne,remélem minél előbb sikerül majd szert tennem egy példányra. Ugyanakkor nem teljesen értem,hogy miért nem lehet PDF-ben,ingyenesen mindenki számára elérhetővé tenni. Egyszerűen nem akarom elhinni,hogy tényleg így akarnak (apró)pénzt csinálni maguknak,amikor pl: a Dragon magazin (hivatalos D&D) teljesen ingyenes...
  8. Greol

    Kiegészítések a szeráfi alkuhoz 2.

    Líthas! Elöször is: elismerésem a cikkért,nagyon érdekesre sikerült és minden bizonnyal a játék során is jól alkalmazható. Másodszor: nem mintha kisebbíteni akarnám a cikkíró érdemeit,de jónak látom megjegyezni,hogy a hivatalos körök véleménye szerint a cikkben leírtakkal szemben valószínűleg a természetszellemekkel nem lehet szeráfi alkut kötni, (vagy legalábbis egy időben volt ilyen elképzelés is) : "A természetszellemek sohasem kötnek szeráfi alkut: egyszerűen képtelenek rá, az eltéphetetlen materiális gyökereik miatt. Thassaladyon magiszter téved, amikor az elementálokat is siyerafnak minősíti. (Éppúgy, mint amikor alábecsüli a gnómok és a khálok mágikus potenciálját – ez nem az én hibám, abszolúte szándékosan írtam bele a szövegébe ilyen bakikat. ) Egyes elementálok és állatszellemek szolgálhatják ugyan a szerafistákat, de csakis közvetett úton: a szerafista patrónusa kényszeríti rá őket. Ők maguk sohasem léphetnek föl patrónusi szerepkörben. Ez nem azt jelenti, hogy a különféle természetszellemeknek ne lehetnének sámánjai – csak éppen ezek a sámánok nem szerafisták. Itt a szakrális mágia egyik igen ősi válfajával van dolgunk. A csillag- és viharszellemek dominálnak például az ilanoriak ősi hitvilágában; a korg barbárok (ld. PPL II. 98-106. old) az őselemi hatalmakat tisztelik; ami pedig az állatszellemeket illeti, nekik Jan van den Boomen kreált egy igen karakteres hódoló szektát, az abasziszi Nak-Rad titkos társaság képében. Sajnos, ezek a csoportok – a korg sámánpapok kivételével, akiket Borbás Pisti barátom alkotott meg – egyelőre nincsenek játéktechnikailag kellő mélységben kidolgozva. Ötletek, javaslatok?" - írja Raoul Renier saját topicjában. Forrás: https://lfg.hu/forum/topic/2804-kornya-zsolt-magus-os-foruma/page/7/ Mivel a késöbbiekben a fentebb leírtak nem kerültek megerősítésre és eléggé régen is lettek leírva,könnyen lehet,hogy R.R. koncepciója mára hivatalos körökben is meghaladottá vált. (És egyébként sem kell kötelezően minden dologban a hivatalos irányvonalhoz alkalmazkodni. Mindegy, jónak láttam erről említést tenni.)
  9. Greol

    Dumaterem

    https://www.kalandozok.hu/kiegeszitok/terkepek/ Ezt épp most találtam. A képek elérhetőek jó minőségben,nagy felbontásban,jpg-ként. Aki régóta látogatja az oldalt az valószínűleg már biztosan tud erről a linkről,de mivel nekem teljesen új - és minden bizonnynal sokan másoknak is - éppen ezért jónak látom itt felhívni rá a figyelmet.
  10. Greol

    Dumaterem

    Sajnos továbbra is fennáll a probléma.
  11. Greol

    Dumaterem

    @Antail: próbáltam használni a Szószedetet erre megjelent egy Messagebox és közölte,hogy rontást tett rám egy BM és,illetve azt is,hogy ez ügyben forduljak hozzád. Valami nem stimmel.
  12. Greol

    Üzenet a fejlesztőknek

    Igen,jól sejted,a 3-as.
  13. Greol

    Ynev Földrajza

    Az LFG.hu MAGUS fórumának Shadon topicjába posztolta valaki.
  14. Greol

    Ynev Földrajza

    PDF-ben: Ronna-gella map (1) (1).pdf
  15. Greol

    Ynev Földrajza

    Rajongói-játékosi térkép Shadon legdélebbi részéről.
×
×
  • Új...