Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.
Keresés Itt
 • Több lehetőség...
Eredmények keresés, amik...
Eremények keresése...

Gem Kapocs

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  1 458
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokk le van tiltva, és más felhasználók nem láthatják.

Gem Kapocs's Achievements

Csodák hőse

Csodák hőse (14/16)

 1. Gem Kapocs

  Dumaterem

  A korhűségtől sajnos az egész vár, a felszerelések-berendezések jelentős része igen messze áll, mivel a tulaj üzleti szemlélettel kezeli, történész-történelemkutató segítségét ritkán kéri (mivel nem is állítja hogy teljesen korhű az egész, ezzel nincs is semmi probléma), amúgy folyamatos fejlesztés alatt tartja a várat és környékét. A kiállított felszerelések jelentős része is sajnos csak ilyen-olyan minőségű másolat, van azért pár érdekes eredeti darab. Szórakozásnak, kikapcsólódásnak kiváló program, mert kulturált, igényes és megfizethető is, de a történelem érdekességeit ne itt akarjuk azért megtanulni
 2. Gem Kapocs

  Zene

  Szokás szerint nem mindenkinek fog tetszeni, én Wasteland Weekend kapcsán akadtam az együttesre:
 3. Ha képregény akkor Marvel (abból viszont szinte bármi), ha manga akkor Berserk, Shamo, Homonculus, Battle Angel Alita. Amúgy a thespectrumnexus.net-et tudom ajánlani, én jobb szeretem mint a mangareadert.
 4. Senki sem mondta hogy vigyük át a valós tapasztalatokat és történelmet 1:1 konverzióval a játékba Épp a manaháló-létező istenek-létező mágia indokolják (legalábbis szerintem) azt, hogy ha valamit ezek nélkül is igen jó minőségben el lehetett készíteni egy ezeket leszámítva igen hasonló technológiai fejlettségi szinttel, akkor ezek meglétével és (minimális) felhasználásával még jobb lesz a végeredmény. Lebutított példa: Fegyverkovács 13 szorgalmasan jár templomba és mintaszerű életet él, ezért (mondjuk) Domvick megjutalmazza azzal, hogy a munkáiban előforduló apróbb hibák nem okoznak problémát a használatuk közben. Tetszőlegesen behelyettesíthető bármely vallás és bármely foglalkozás, indokolt esetben a bőséges mennyiségű véráldozat is:tuzes:
 5. Ez sem kötelezően így igaz. Metallurgiát ne keverjük ide, különálló igen kiterjedt tudomány, aminek a valós gyakorlati haszna erősen kétesélyes (elméleti tisztaságú ötvözetekkel dobálózik, amit a valós anyagok többsége meg sem közelít) Az igaz, hogy a korai fémmegmunkálási eljárások kevésbé tiszta fémet eredményeztek, viszont pusztán tapasztalati úton egy páncélkovács elég hamar (5-10 év) alatt megtanulja a modern kohászati eljárások nélkül hőkezelni, edzeni a fémet. Főleg a késő középkorban már relatív elhanyagolható a lágyacél felszerelések minősége, de már korábban is meglepően jó minőségű acélokkal dolgoztak. Ami szintén fontos, hogy a vértek vastagsága a maiak többségétől eltérően erősen differenciált a különböző felületeken, sisakban 2-2,5mm az átlag a fejtetőt tekintve, mivel ott kevesebb térgörbét lehet elhelyezni (még ha az a mechanikai terhelés szempontjából ideálisnak is tekinthető félgömb), viszont a tarkórész vagy a vizor(rostély) sokszor 1mm környékén volt csak, ezekre a felületekre könnyű bordákat, kúpokat, többszörös térgörbéket elhelyezni a forma drasztikus megváltoztatása, vagy indokolatlan mennyiségű plusz munka nélkül. Röviden hiába voltak gyengébb minőségűek az anyagok, a korabeliek sokkal jobban tisztában voltak azzal hol mit és hogyan kell csinálniuk ahhoz hogy azonos anyagvastagság mellett lényegesen nagyobb terhelhetőséget érjenek el. Ez legalábbis kiegyenlíti a mérleget, ha nem pozitív irányba tolja el. A nem kötelezően igaz részre visszatérve a teljes páncélokat és a "nehéz" vérteket valójában a harcászat fokozatos és drasztikus átalakulása, illetve a gazdasági indokok szorították ki nagyobbrészt. Tűzfegyverek már a 15. század végén megjelentek, a 16. század közepétől már relatív sok helyen rendszeresítve voltak, ennek ellenére a 17. szban is találunk még teljesvértet. Ha egy koron-területen belül vizsgáljuk a vérteket és a fegyvereket, általános igazságként inkább az fogalmazható meg, hogy egy adott területen adott kor legjobb (nem átlagos minőségű) védőfelszerelése "üti" ugyanazon területen az adott kor fegyverét. Időszakosan persze ez eltolódhat mindkét irányba, de néhány évnél szélesebb intervallumot vizsgálva mindenhol igaz ez a megállapítás. Sajnos az "átlagosnak" mondható vértekből nagyon kevés maradt fenn eredeti állapotában, ezeket legtöbbször felhasználták egyéb felszerelések készítéséhez, viszont sajnos a top kategóriás vasak sem tekinthetőek alapos megfontolás nélkül mérvadónak, mivel több esetben bebizonyosodott már, hogy a múzeumi darabokon állagmegőrzés céljával végrehajtott tisztítás is bő fél-1mm-t levehet 30-40 év alatt a vastagságból (ha jól rémlik konkrétan diétás - VIII. Henrik, Henry the eight - egyik vértjénél bizonyították a fenti esetet a korábbi fényképek és festmények alapján eredetileg bőséges aranyozott díszítés segítségével, amiből mostanra alig nyomokban, már csak aranyfüst szerűen maradt meg)
 6. Érdekes adalék páncélok SFÉ romlásához és átütéshez úgy általában: Két hete fellépésen volt "szerencsém" egy igazi turbószittyától kétkezes baltával (nem, nem bazinagy a feje, csak nagyjából két méter hosszú, az erőkar miatt üt nagyot) teljes erejű ütést kapni fejre, a sisak belsejében lévő vakrozsda a szemembe hullott, én borultam és döntöttem magammal a mögöttem lévőt is. A csattanásra három ember nézett oda hogy megmaradok-e, ugyanakkor a borulás csak az egyensúlyvesztésnek volt köszönhető, a találatnak később nyomát nem találtuk. A sisak 1,5mm-es lágyacél. Tegyük fel (hamár fantasy világ miért ne?) hogy minden páncél edzett acélból készül, normál vastagságokkal (sisaknál a minimum vastagság 2-2,5mm lenne fejtetőn, én ezt egy szó szerint kopogósra tömött, másfél centi vastag béléssapkával kompenzálom). Még nagy erőkarral, 110+kg-os jó karban lévő támadó esetén is igen necces komoly kárt tenni a vasakban. Persze mivel a rendszer úgy szól ahogy, úgy használjuk ahogy van. Szemléltetésképp: Valódi vértek, valódi fegyverek. A fegyverek éle 2mm-es, a vértek alá kötelező a korhű bélés (keletkezésük idején ez azért erősen opcionálisnak minősült) Az oroszok külön viccesek, közismerten hajlamosak még azt a minimális finomkodást is mellőzni ami a többi résztvevőnél azért jelen van:
 7. Gem Kapocs

  Dumaterem

  Süket karakter detto megvolt, igaz már a korábbiakból okulva. (Eljött hogy hazavigye a civilizációt igaz Sneer? ) Kézzel lábbal mutogatva egymásnak egészen jól lehetett kommunikálni.
 8. Gem Kapocs

  Dumaterem

  2003-as TTn vittem nomád sámánt 2-es közös nyelvismerettel. A játék maga vicces és élvezetes volt, de a kommunikáció több mint nehézkes ha semmilyen nyelven nem tudod megértetni magad másokkal, néha jó/érdekes, de inkább csak nehezít. Vannak amúgy olyan kasztok akik valóban nem képesek mágiát használni ha a karakter néma (pl sámán, a kántálás és a transz alapfeltétel a varázslataihoz, papoknál nem emlékszem hogy az imát hangosan-félhangosan kell-e elmondani vagy elég ha a fejében lepörgeti stb.)
 9. A videókkal alapvető probléma hogy korhűtlen láncszövetet használnak. Eredetileg a láncingek szemeinek egy részét (nagyjából hardmada-fele) lemezből kiütött karikák alkották, amik nem tudnak szétnyílni, a maradékot pedig szegecselték (igen korán, már a vájkingek es, múzeumi leletek és később korabeli lajstromok is ezt bizonyítják) Persze valószínű hogy voltak sima szegecseletlen felszerelések (a teljes szemek kihagyása ordas marhaság, rengeteg plusz melót eredményez, ilyen leletről egyenlőre nem is tudok), de a teli szemek még ezeknek a tartósságát is drasztikusan megdobják. Egy valódi terhelésre készített láncszövetet egykezes kardokkal nem, másfélkezessel talán, ennél nagyobb fegyverrel reális eséllyel széttépsz (nem átszúrsz). Játéktechnikai szempontból külön lehetne bontani a dolgot, aki úgy érzi megteszi, de mivel a rendszer úgy szól ha a sebzés nagyobb mint az SFÉ az bizony sebzés, egyszerűbb így használni. Bohurt/buhurt/Battle of Nations videókat érdemes megnézegetni, lusta vagyok konkrétan láncinges példát keresni. A szervezet/irányzat lényege hogy komoly feszereléskövetelmények (mind korhűség mind biztonság terén) mellett force-on-force, azaz teljes erejű harcokat folytatnak egyéni/csoportos párbaj és csaták formájában is. Vértek valós hatékonyságát jól példázza, hogy egyéni párbajban extrasok pontot ér ha olyan károsodást tudsz okozni az ellenfél felszerelésében, ami a harcra alkalmatlanná teszi és nem tudják helyben pár percen belül javítani. Átlagos történelmi alabárd 2m körül kezdődik, ami ez alatt van az inkább a poleaxe, ami teljesen más fegyver mind felépítését, mind használatát illetően. 240cm körüli alabárddal én is egész jól elmókázok egyéniben 10-15 percig, igaz rendesen megfáradok. Ugyanakkor az alabárd leginkább alakzatban használt fegyver, de mivel (főleg zsoldos bandériumok esetében) ritka volt a kettő vagy még több azonos felépítésű-méretű fegyver (még a később regularizált bandériumoknál, mint pl. a landsknechtek is) és a korabeliek nem jegyezték fel semmilyen oktató célzatú könyvben illetve csatakrónikában hogy bármit is befolyásolna akár 30-40 centi különbség, nem valószínű hogy túl sok jelentősége lenne. Egyéni harcban pedig hullára mindegy, rövidebb fegyverrel kerülj elérési távba, a másik valószínűleg már pont a saját fegyvere hossza miatt ott nem fog tudni megfelelően dolgozni ellened és másodfegyvert ránt. Szerk.: Láncing témában relevánsnak tekinthető videó - múzeumi darbok alapján rekonstruált láncing alatta a korabeli feljegyzéseknek megfelelő felszerelésekkel, mindez ráhúzva egy báránycombra, aztán múzeumi kardok pontos replikáival megcsépelve.
 10. Gem Kapocs

  Zene

  Kozmosznak nem sok köze van a HT-hoz, de egyébként ötletes a szám. Amit újabban megint sokat hallgatok (mert nagy igazság és még jó is): Plusz nem szeressema dupstep-et (meg úgy általában semmilyen elektronikus zenét), de ez a videó azért elgondolkodtad hogy lehet néha kéne rá szánnom időt hogy belehallgassak:
 11. Látom teljesen behalt a téma, mindenesetre ha valakit érdekel hogy Ahriman mostanában miket alkotott: http://sssf.deviantart.com/ Ahogy látszik is, mostanában nagyobbrészt páncélokon dolgozott, nemsokára készül 3 kard. Még mindig inkább munitions grade-et tol, lévén annál jobb minőségű cuccért itthon nemigen lehet értelmes pénzt elkérni. Az alapelv még mindig az hogy inkább jó legyen mint csicsás.
 12. Gem Kapocs

  Zene

  Ha fantasy hangulat Two steps from Hell pl.: Ha meditáció: Ha alkotáshoz, kreatívkodáshoz Msehuggah pl.: Ha hörgős de zenei Dark Tranquillity pl.: (Igen, azért is szerettem meg mert marhajó Berserk AMVt rakott össze hozzá Lagsalot Ugyanakkor ez az egyik leghörgősebb számuk, a többség sokkal dallamosabb)Ha nosztalgiázok Slipknot pl.: (igen, az új albumon végre visszakanyarodtak az eredeti hangulathoz, kár hogy nem sokkal utána Grey túllőtte magát...)Ha igazán zene:
 13. Gem Kapocs

  Helyzetjelentések

  Amikor a főnököd elkezd airsoft gránáttal lövöldözni rád a cégnél, biztos lehetsz benne hogy hosszú volt a hét...
 14. Tudtam én hogy valamikor lettünk első modulmegoldó csapat Ha otthon járok és lesz időm körülnézek, ha jól rémlik valahol még volt egy 2. helyezett szerepjátékos címem, meg Maradékkal még 2 v. 3 alkalommal azthiszem voltunk dobogósuk csapatban.
 15. Gem Kapocs

  Dumaterem

  Én vagyok gyökér, vagy a régi táborok fényképeit hol lehet megnézni/letölteni? Esetleg archiválva lettek, vagy neadjisten törölve?
×
×
 • Új...