Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Con Salamander

Főmágusok
 • Hozzászólások száma

  3 215
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

1 Követő

Róla: Con Salamander

 • Rang
  Darton kegyeltje
 • Születésnap December 12

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Amit a kezembe adnak.
 • Mi a kedvenc regényed?
  Ifini Éjszakák / Tizedik
 • Ki a kedvenc íród?
  Nincs, sok
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Nincs ez sem, sokan versenyeznek ezért.
 • Mi a kedvenc szerepjátékos idézeted?
  "Lopom a távolságot. - Dobjál zsebmetszést!"
 • Mi a legemlékezetesebb "utolsó mondatod"?
  "Dobjuk be, lesz ami lesz!"
 • Milyen szerepjátékos rendezvényekre jársz, jártál?
  Többnapos rendezvények közül szinte csak kalandozok.hu táborokba, egynapos rendezvények közül szinte mindenhol megfordultam már.
 • Milyen más szerepjátékokat játszol még?
  Rendszeresen semmilyet, de sok rendszert és világot ismerek.
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  2000 körül
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  MAGUS-t kerestem a neten.
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  A pyar vallást kedvelem, talán Kyellel az élen.
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Táborokban nagyjából fix, kivel játszom. Egyébként is mesélek, de mindig teltház van. Egyelőre további játéklehetőség nem fér bele az időmbe.
 • Mi a kedvenc sportod?
  Amerikai futball
 • Mi a kedvenc csokid?
  A sör.

M.A.G.U.S. Kódex

 • Táboraim
  TT2003 - Gánt
  Tavaszi Tábor - 2004
  NYT2004 - Selyp
  TT2004 - Gánt
  TT2005 - Gánt
  NYT2006 - Királyrét
  TT2006 - Gánt
  NYT2007 - Selyp
  TT2007 - Öregbakony
  NYT2008 - Selyp
  TT2008 - Öregbakony
  NYT2009 - Selyp
  TT2009 - Öregbakony
  NYT2010 - Selyp
  TT2010 - Öregbakony
  NYT2011 - Selyp
  TT2011 - Öregbakony
  NYT2012 - Selyp
  TT2012 - Öregbakony
  NYT2013 - Gyömrő
  TT2013 - Hosszúház
  NYT2014 - Gyömrő
  TT2014 - Hosszúház
  NYT2015 - Gyömrő
  TT2015 - Hosszúház
  NYT2016 - Gyömrő
  TT2016 - Hosszúház
  NYT2017 - Gyömrő
  TT2017 - Gánt
  NYT2018 - Gánt
  TT2018 - Kőröshegy
  NYT2019 - Tokaj
  TT2019 - Bakonyszentlászló
  KOSZT2020 - Internet
 • Egynaposaim
  I. Kalandozók napja (Budapest
  2015)
  X. LC és II. Kalandozók napja (Jászfényszaru
  2017)
  XI. LC és III. Kalandozók napja (Jászfényszaru
  2017)
  XII. LC és IV. Kalandozók napja (Jászfényszaru
  2018)
  XII. LC és V. Kalandozók napja (Jászfényszaru
  2019)

Legutóbbi látogatók

3 306 adatlap megtekintés
 1. Con Salamander

  Dumaterem

  Szia Amber, természetesen a harcértékeket úgy módosítod, ahogy akarod. Szerintem próbáld logikusan összerakni: ha az útonállók pl katonákból lettek, használd azt alapnak, ha parasztból, de már túl vannak pár balhén, akkor azt, és adj hozzá pár HM-et. Az ostromfegyverekkel kapcsolatban pedig ne feledd: Yneven van mágia, emiatt pl a lőfegyverek létjogosultsága is kisebb! Csatoltam a táblázatot. Jó játékot!
 2. Con Salamander

  Con Barde, In Flames

  Üdv, Nekem legkésőbb 23 óráig jó, mondjuk 19-22 volna optimális. Üdv, CS
 3. Üdv, Egyetértek, csak ezt a részét már nem fejtettem ki. Az elképzelt figura viszont tanulhatott mondjuk mindkét kaszt képviselőjétől valamennyit, mert pont ennek a két kasztnak a mágikus hatalma az, ami szerintem relatíve könnyen összefésülhető (ld. hatalom itala, átkok, mentál és asztrálmágia). De a tanulás mikéntje sincs részletezve a MAGUSban, szóval akár könyvből is megtanulhatott ezt-azt - pl. a Bárdokról azt írják a Rúna II/8-ban, ahol kötöttségeket adnak a kasztnak, hogy könyvből is tanulhatnak újabb mágiákat. Ha már valakinek van alapvető mágikus jártassága, és mondjuk mestertől elsajátította az alapfogásokat, a tudomány elméleti részének alapjait, a terminológiát, akkor szerintem már megtanulhat innen is varázslatokat. Gondolom elég bonyolult a domén, de analógiaként ha valaki tud programozni több nyelven/koncepció szerint, akkor szerintem egy n+1. programnyelvet elsajátítani már nem olyan nagy tudomány - én valahogy így gondolkodom erről is. Annál is inkább, mert nincsenek szellemi főérték-követelmények implicit rendelve a mágiahasználathoz (a pszivel ellentétben, még a mágiahasználat képzettséghez sem!), csak automatikusan jár a pszi is ezen mágiahasználóknak, ami valamennyire előrevetít egy követelmény-láncot, és azt mondatja, hogy tipikusan azért értelmesebb illetők tudnak mágiát is használni - de ez kifejezetten csak a bárdnál jelentkezik, akinek nem lesz mana-pontja, ha nem elég okos. De itt megint jön az "én ynevem" vs "verseny-ynev" dolog, nálam beleférhet, hogy egy ilyen Banyának legyen egy ősrégi könyve amit generációk óta őrizgetnek, és egy ilyen titkos tudomány, mint pl. a rontások mágiája van benne. A szabálykönyvek általában nem írják le amúgy sem, hogy milyen eszközök és körülmények kellenek ahhoz, hogy a mágia létrejöjjön ("csak" a mana-igényt, meg hogy pl. bal kézzel varázsol a BM), szóval amúgy is van helye ilyen "mágia-lore" könyveknek, ahol leírják hogy előző este egy áldozati kecske vérében fürösztött nyers emberi ujjpercet kell megenni, mielőtt magzat megrontásába fognál... Én nem kezelem szigorúan az NJKkat kasztok szerint, pont a hangulat miatt, és általában nem szokott gondot okozni (még versenyen sem), mert az élményt próbálom vele javítani, és ezt azért könnyű felismerni.
 4. Üdv, Bocs Jadis, de szerintem teljesen össze vagy kavarodva a Hófehérkével kapcsolatban. Ott van egy gyönyörű gonosz mostoha, aki elcsábította a királyt, és mikor a varázstükör azt mondja neki, hogy Hófehérke a legszebb (mert ennyire fókuszban van a szépség), akkor különböző fondorlatos módokon próbálja őt megölni. Aztán ez a gyönyörű nő elváltoztatja a külsejét (szépségvarázs inverze gyakorlatilag), hogy megmérgezze Hófehérkét a varázs-almával, amit készít. Nekem ez nagyon tipikusan a boszorkány fegyvertárának a használata. A Jancsi és Juliska vasorrú bábája is inkább boszorkány szerintem, csak már kiöregedett, illetve lehetett ő is valamilyen ártó vagy balul sikerült mágia elszenvedője... (Rosanna de Lamar is el lett csúfítva egy boszorkány átka által...) - de a bábát közelebb érzem a BMhez mint a Hófehérkében szereplő mostohát. A kasztokkal kapcsolatban általánosan sem értek egyet, de kicsit árnyalom a véleményemet, mert itt már nem a "lehet-e női BM", hanem a vén banya "kasztosítása" a kérdés. Szerintem nem kell kasztosítani minden szereplőt a kontinensen, teljesen felesleges. Nem kell a banyának kasztot találni, odaadod neki a képzettségeket, és kész. De ha akarod, adj neki BM mágiát, vagy annak bizonyos részeit (én biztos adnék neki viaszbábokat meg familiárist, meg bájital-készítést is, de a méregmágia, betegségmágia, rontás is belefér simán!), ez nem egy "A vagy B" döntés. Ha az lenne, akkor a fegyverkovácsnak, a fogadósnak, a vízhordólánynak vagy a falu herbalistájának is szükségszerűen kéne kaszt - és hát a füvesasszonyhoz is a boszorkány/BM állna a legközelebb, úgyhogy így vagy úgy, de neki is lenne manája meg pszije például... ETK 369-370.: "Vajákos asszonyok, gyógyítók Ebbe a csoportba tartoznak a gyógyfüveket és hatásaikat ismerő, avagy a természetes gyógyítás titkait tudó emberek. Ezek nem csak nők lehetnek, sok köztük a férfi is. Az NJK boszorkányok és boszorkánymesterek természetesen nem tartoznak ebbe a Kasztba - ők a JK Kasztoknál leírtak alapján alkotandók meg. Az e csoportba tartozó személyek jártasak a Herbalizmusban, a Sebgyógyításban. Bizonyos szempontból ide sorolhatók az alkimisták is, de ők más szakterület mesterei, hisz jobbára a szervetlen anyagot tanulmányozzák. Ők természetesen az Alkímia tudományában jeleskednek. A vajákosok herbalista tudása szinte minden esetben az Alapfok felett, de a Mesterfok alatt van. Alkimistából kevés akad, s ezek túlnyomó része sem ismeri az Alkímia tudományának mesterfokát" Ha JK-ként akarsz ilyen karaktert indítani, akkor persze eldöntheted, hogy milyen kasztú - de a kasztja az embernek amúgy sem csak úgy természetesen jön, vagy vele születik, hanem valamilyen képzés eredménye - ettől függ a kaszt, nem attól, hogy hogy milyen státusza vagy pozíciója van a faluban, vagy hogy hogyan néz ki.
 5. Con Salamander

  Con Barde, In Flames

  Én beneveznék játékosként, ha lehet!
 6. Szia Crow, Lényegében bármekkora összegtől lehet valaki pártoló tag, nem húztunk meg minimum értékhatárt. Annak érdekében, hogy valóban használható is legyen a támogatás, szeretnénk kérni mindazonáltal hogy minimum 1000 Ft legyen a támogatásra szánt összeg, ennél kisebb pénzmozgásokról a bank nem is küld értesítést jelenleg - így felfedezni is nehéz lesz, ha ennél kisebb összeg érkezik. Köszi, üdv CS
 7. Con Salamander

  Dumaterem

  Greol, ezt a részt én nem értem. Mit csinált ő belőle? Antoh eddig is istennő volt. Amúgy köszi az értékelést, ki lehetne tenni cikk-ként is szerintem. Üdv
 8. Rúnában megjelenésről én nem tudok, viszont Dénes és MG kidolgozta a Bolk és a Csillaglátók cikkében... - 15. oldal.
 9. Sziasztok, Szerintem ez az árképzés már nem hogy jó, hanem rossz a szerepjátéknak. Abban az értelemben persze jó, hogy vannak, akik ennyit is megadnak érte, ahogy bűvdudás írta, viszont a trend borzasztó. Pár évvel ezelőtt a kalandozók táborokra kezdtem el vásárolni regényeket, szabálykönyveket, rúnákat, nagyobb tételben. Az árképzés szerintem rendben volt, 3-5 ezer forint között mozogtak az ETK-k, kiegészítők néha már egy-egy ezresért, regényekhez pedig akár 3-500 Ft-os áron is hozzá lehetett jutni (nagy tételben! 10-50e Ft közötti vásárlásáokról beszélek, mondjuk 8 évvel ezelőtt)... Aztán ezeknek a cuccoknak a nagy része olyan gazdára talált a táborokban, akik tényleg játszottak vele, forgatták azt. Most ott tartunk, hogy van jó pár olyan "kereskedő", aki rájött hogy a szerepjátékosok szeretik a papírt fogni (fizikai könyv kell), és hajlandóságuk is van megfizetni (nosztalgia-élmény + ritkaság) nagyobb összegeket. És ráakaszkodtak erre, és horribilis összegekért kínálnak könyveket. Példaként felhozom mondjuk a 15.000-ért elkelt, elfogadható állapotú geofrámiát az egyik fb-csoportban... Ismerem a piaci törvényszerűségeket (kereslet-kínálat korreláció, infláció, trendek, stb.), és nyilván ezek az emberek is pénzt akarnak keresni (bár mondjuk kíváncsi lennék rá, hogy leadózzák-e, ahogy most már az internetes kereskedelmet le kell...), de nekem ez pont úgy összeférhetetlen a hobbival, mint mikor megkérnek minket századszor, hogy adjon már ki a kalandozók szabálykönyveket, vagy "gondozzuk mi" a MAGUSt. Ha a hobbit és a pénzszerzést összeereszted, annak nem lesz jó vége. És itt nem arról beszélek, hogy valaki szereti-e a munkáját, és tud-e arra hobbiként tekinteni, hanem arról, hogy egy hobbi alakul át pénzszerzési forrássá ilyen módon. Régebben ezekben az adok-veszek csoportokban/oldalakon ha valakinek volt valamije, amit nem használt már, meghirdette, hogy kapjon érte valami olyat, amit használna (vagy pénzt, amin vehet olyat...). Ez erősítette a közösséget, és több embernek adott lehetőséget a játékra - illetve azt erősítette, hogy olyan embereknél legyenek a könyvek, akik valóban használni szeretnék azt. Ilyen árak mellett, mint amilyenek most vannak, az lesz a vége, hogy az ETK-t a polcra veszi csak az ember, és fél majd kinyitni, mert a szabálykönyv gyűjteményére háromhavi fizetését költötte... Ez a nyerészkedés pedig oda vezetett, hogy most már olyan árakon mennek a kötetek (régi, saláta állapotú regények is néha 2-3e Ft-ért jelennek meg), hogy a táborokba már nem igazán tudok-tudunk majd hozni könyveket nektek, azoknak, akik tényleg értékelik és használják őket. Ehelyett el kell majd mennünk egy olyan irányba, hogy vagy nagyon kevés díjazott lesz, kevés könyvvel, vagy nem MAGUS-kötetek lesznek ezek között. Én azt gondolom, hogy ezt semelyikünk sem szeretné, a trend viszont mégis ez. Úgyhogy azt jósolom, hogy egyre több nyomtatott/fénymásolt szabálykönyv fog megjelenni a játékosok köreiben is, mert ez kezd már megfizethetetlen kategóriát képviselni. Röviden tehát azt gondolom, hogy a kereskedők, akik felsrófolják az árakat nagyon károsak a hobbira nézve. Nekem megvan minden könyvem, de akinek még hiányzik pár, és nálunk remélte beszerezni, annak ez nagyon fog fájni - és nem azért, mert megritkultak volna a könyvek. Azért, mert valaki ezen akar ilyen mértékben nyerészkedni. Vigyázzatok a könyveitekre, és légyszi, ne adjátok el ilyen kereskedőnek, ha nem muszáj - inkább hozzátok el a rendezvényekre, és biztosan találtok olyat, akinek valóban szüksége van rá. Szerintem ezzel tudjuk megerősíteni, hogy kedvenc szórakozásunk sokáig fennmaradjon... Üdv
 10. Üdv, A BM-mel kapcsolatban most akadtam rá egy "majdnem-szabályra", ami azért szerintem elég erősen sugallja a kötelező férfi fajt: Magzat megrontása (ETK 261): ..."Eme varázslat segedelmével a boszorkánymester képessé válik lelkét egy arra alkalmas (hímnemű) emberi magzatba átmenekíteni"... Illetve ezután is még többször kiköti, hogy fiúgyermek kell. Nekem ez nagyjából egyértelművé teszi, hogy a boszorkánymesterek csak férfiak lehetnek. Egyébként egyirányú nemváltási lehetőség lenne, azt kevésbé látom logikusnak. Üdv, CS
 11. Con Salamander

  Ünnepek

  BÚÉK Kalandozók!
 12. Sziasztok, Helyszín: évekkel ezelőtt kinéztük Antaillal ezt a helyet, és most szerencsére le tudtunk rá csapni - és nem kellett csalódnunk. Összességében pozitív az összkép, egy jó táborhelyszín, talán négy csapatnak jobb, mint ötnek - de akkor az ár is magasabb... + Modern, kultúrált, tiszta, jól felszerelt + A külön kis ház nagyon hangulatos volt, és nekünk nagy segítség a külön szervezői szoba + Sok fürdő, WC - Az ágyakról több panaszt hallottam - A vizesblokkok némelyikében a víznyomás miatt hamar felmosás vált szükségessé... - A kis ház már le lett téliesítve, így nekünk át kellett mászkálni, ha konyhai vagy fürdői teendőink voltak Étkezés: Részemről teljesen rendben volt, nem nagyon tudok negatívat sem mondani Modul: Szerintem ez az elmúlt évek egyik legjobb versenymodulja lett, úgyhogy ezúton is gratulálok hozzá! + Ynevi, hangulatos + Sok könnyítés és nehezítés van benne - jól lehet hangolni a csapatra, és jól lehet fogni/tolni őket - Super-sandbox, ha a játékost a saját háttere és a történtek nem motiválják, vagy nem szeretnek nyomozni, könnyen el lehet menni rossz felé - Olyan komplex volt, hogy nagyon elfáradtam a mesélésében (persze erről lehet, hogy én is tehetek, illetve a csapat is) Játék: Nagyon jól éreztem magamat, és a modulmegoldásban igazán remekelt a csapat - kilogikáztak, kitaláltak gyakorlatilag mindent. Ha lett volna külön modulmegoldás szekció, tuti viszitek a prímet! + Rengeteg ötlet a csapattól, és a rossz ötleteket hamar el tudtátok engedni + Minden csapattag hozzá tudott tenni a megoldáshoz a maga módján + Kevés trollkodás, kevés offolás (ez relatív, de többre számítottam ) + Kevés karakterlap-nézegetés (nem pont úgy lett, ahogy az elején megbeszéltük, de azért közel álltunk hozzá!) - Játékon felüli játék (egymás dolgaiba beleszólás), KM-csőbehúzási próbálkozások (biztos összejött pár, de lefüleltem jónéhányat ) - Csapat-összhang (párszor összeakadtak a karakterek, és úgy éreztem, hogy a játékosok is) Társaság: Nagyjából ilyesmire számítottam... A "TT Hangulat" megvolt, családiasan, barátságosan, kedvesen viselkedett szerintem mindenki (kivéve én ) . A táborzárón már kicsit érezhető volt, hogy sokan leeresztettek és elengedték a gyeplőt - ez utána pár órával már fokozottan látszott, de semmi probléma nem adódott, úgyhogy külön köszönöm, hogy nem csináltatok igazán senkinek plusz feladatot! És nagy-nagy köszönet jár mindenkinek az utolsó reggeli fegyelmezett táborelhagyásért, 10:20kor a szervezők is el tudták hagyni a helyszínt, ilyenre szerintem még nem volt példa a táborok tekintetében. A mosogatóknak/sepregetőknek/pakolászóknak jár az extra pacsi, öröm olyan táborban szervezni, ahol ezek a kisebb-nagyobb teendők önszerveződő módon elintéződnek. TL; DR - Nagyon klassz tábor volt, ahol szervezőként is könnyű volt jól érezni magamat, és kicsit elfeledkezni a "normál élet"ről. Köszi. CS
 13. Con Salamander

  Ynev - Máshogy

  Szia! Köszönöm a kimerítő választ, tök klassz, hogy ilyen sok lehetőséged van megmutatni a kedvelt világodat a suliban is, az érveket értem. Nekem annó nagyon tetszett a vértestvérek, a 00 - Emberölésre felhatalmazva, illetve (önreklám) én nagyon szeretem A Hatodik kő című modult is, több kezdő csapatnak is meséltem már. Ez mindhárom sandbox-stílusú, kevés kötöttséggel, városi környezetben. A Bosszú Ára is jól sikerült, ott pl. partner-frakciók közül is választhat a játékos, és ettől függően más-más célokkal száll be ugyanabba a konfliktusba. Amúgy a Kalandozók Útján minden modulját is örömmel ajánlom, azok is alkalmasak játéktapasztalattól függetlenül jó élményt adni. Kérdéseim: Ez hogy van megoldva? Inkább KM-i feladatkörnek tartom, hogy a játékosoknak megmondd, a karakterük fejével gondolkozzanak, ne legyen játékon felüli játék. Szabályszinten nem hiszem hogy ezt lehetne kezelni. Ez nem rombolja a játék realitását? Nyilván a gördülékenység rovására mehet a másik véglet (amikor mondjuk egy egynapos versenyen a KM nyilvántartja melyik karakter mikor WCzett utoljára, és ezzel szivatja őket), én kontextustól és játékosoktól függően szoktam ezt komolyan venni (pl. több napos versenyen mindig az van nálad, ami a karakterlapon is szerepel, de ha be akarsz szerezni valamit, azzal nem húzom az időt - általában egyszerűsítjük). Viszont ezzel szerintem nagyon könnyű visszaélni, és engem speciel kilökne a szerepből, ha egy játékostársamnál pont lenne álkulcskészlet, miközben nem is tudta, hogy szüksége lehet rá... És ha már a regényeket említetted - azok lejátszását nem vetted fontolóra? A Renegált, A Tizedik, a Kék Éjszakák Árnyai mind könnyen adaptálhatók (sőt, volt, amelyik modulból lett regény) pl. Nagyon kíváncsi lennék, milyen rendszerrel futnál nekik - mert szerintem pl. ha mindenkinek jó a világismeretei, és a mágiarendszert valami kis külön szabályozással kezeljük, a FATE Core pont jó lehet az ilyen stílusú játékhoz. Üdv, CS
 14. Üdv, Nekünk valahogy ez egyértlemű volt, mindig úgy játszottunk, hogy a papi mágia gyógyítását nem használhatják - tehát Istenük hatalmát nem használhatják gyógyításra. CS
 15. Con Salamander

  Ynev - Máshogy

  Üdv! Engem nagyon érdekelne, hogy az elmúlt pár év kalandozós versenymoduljai vajon milyen eredményeket érnének el nálad... Ahogy én emlékszem, mindig sandboxos irányba megyünk, mindegyiknek van egy egyedi hangulata, amihez talán lehet passzentos rendszert választani... Illetve én nem ismerem a legtöbb rendszert, amit felsoroltál, de kíváncsivá tett, hogy a tolvajklános modulokat (kobrák, szürkék) miért diákokkal játszottátok? Ezeket a rendszer adja, vagy valami külön indíttatás vitt rá? Kifejezetten érdekelne ez a két modul, és, hogy mi volt valójában a történet, és a végkimenetel. Ynevben szerintem az (is) a jó, hogy annyira nagy, és sokféle, hogy különböző helyszíneken különböző hangulatú játékokat lehet mesélni... Ahogy ti ezt meg is tettétek (háborús, túlélő, nyomozós, középkoros-balladás), emiatt, ha bizonyos dolgokat elengedsz, amik rendszer szinten is Ynev-szignatúrák (magasmágia, képzettségrendszer), nagyon jól lehet szórakozni szerintem. Üdv,
×
×
 • Új...