Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Csendbiztos

Kalandozók
  • Hozzászólások száma

    12
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokk le van tiltva, és más felhasználók nem láthatják.

Csendbiztos's Achievements

Lócsiszár

Lócsiszár (4/16)

  1. Sziasztok! A méregkeverővel kapcsolatban lenne kérdésem. A karakter nyilván nem cipel magával még egy bővített felszerelést sem. De ha karakteralkotás során akar magának mérgeket keverni, akkor milyen felszereltség a mérvadó? Teszem azt igénybe veheti alkimista céhek stb. laborjait, vagy mondjuk jelen esetben egy Árnyfog boszorkánymester használhat mondjuk bővített felszerelést a törzsi közösből? Tehát útmutatást kérek!
  2. Szívesen folytatnám, de nem akarom összeszemetelni ezt a fórumot. Javaslat? És akkor még néhány kérdés a karakteralkotáshoz. 1. A karakteralkotóban a palloshoz 1/3 támadás szám van írva, de az etk szerint ez 1/2, mint a többi kétkezes fegyvernek. Ez hiba, vagy valamit nem jól állítottam be? 2. A Felice papnőnél a fegyvereknél az szerepel, hogy tőrt, tőrkardot illetve, könnyű nyílpuskát használnak, ha muszáj harcolniuk. A karakteralkotás során járó egy rend fegyverzet lehet neki ismétlő nyílpuska (elvégre az is könnyű egyik változata)?
  3. Olvasom a M.A.G.U.S. irodalmat és szerepjátékos ill. világleíró kiadványokat.
  4. Ha már feljött, a női boszorkánymesterek kérdése. Ezzel most elértünk az ilyen "a bizonyíték hiánya, nem a hiány bizonyítéka" és társai ingoványos talajára. Nem tudom, hogy volt-e bárhol leírva kereken, hogy boszorkánymester nem lehet nő, meg tegyük hozzá, hogy Yneven a földi modernkorhoz mérhető szabadság van a nemi kérdésekben (nyilván komolyabb vadhajtások nélkül). Viszont! Szerintem az alkotók eredeti szándéka elég egyértelmű volt, hogy a boszorkányok nők, a boszorkánymesterek férfiak, és nem azért mert csak, hanem szerintem tökre tetten érhetők a koncepciókban a tradicionális és ezoterikus férfi illetve női princípiumok, mint inspirációk. De hogy szolgáljak kevésbé elvont bizonyítékkal is, a magzat megrontása varázslattal, csak hímnemű magzatba képes átplántálni a lelkét a boszorkánymester. Nem azt mondom, hogy teljesen átjárhatatlanok a hagyományok (eleve a kasztok, csak játéktechnikai absztrakciók), de az sokkal inkább belekontárkodás, vagy épp a tiltott gyümölcs esete, legjobb esetben is valami olyasmi, mint a mágiahasználat képzettség, azaz tervszerű, de korlátozott beavatás. Ha mégis létezne mondjuk férfi boszorkány, az tuti valamiféle hímszajha lenne (bár nekem a boszorkánymesterekről is sokszor valamilyen feminim karakter jut eszembe, bár ebben lehet inkább a dekadens toroni kultúráról alkotott képem a ludas), és így a női boszorkánymester is vélhetően egy elég beteg, identitászavaros figura lenne, amolyan Pipás Pista (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pipás_Pista) ynevi kivitelben.
  5. Sziasztok! A karakteralkotóban a lovagnak nekem nem adja meg a pszi képzettséget, holott 4. szinten jár az alapfok. Sőt még a megvásárolható képzettségek közt sem adja ki. Ezt ellenőriznétek esetleg?
  6. Igazándiból annyi a koncepció, hogy alapból terhelt volt, nem részletezném a mentális baját, de összefüggésben lenne a születése körlményeivel, és családi tragédiával. Della ott jön be a képletbe, hogy a családjának volt egy énekesrabszolgája, aki egyben Della kiválasztottja is. Egy bolond férfi, aki amellett, hogy tehetséges, rendkívül művelt is, magyarán szórakoztató, de nehéz követni, nyilván a karakter jelleméből és életútjából fakad, hogy közeli kapcsolatba került a házi rabszolgával. Ez úgymond fű alatt megfertőzi idegen eszmékkel, egyrészt kinyílik számára a világ, hogy Kyria öröksége talán több, mint Toron (a rabszolgát hat városinak képzeltem el), másfelől megismeri a legendákat, hogy miszerint Della önmagát áldozta fel, hogy Orwellát leleplezze és hogy kitaszíthassák az istencsaládból. Ez egyfelől imponáló, hiszen elbánt Kyria elveszejtőjével, másfelöl szintén elgondolkoztatta, hogy lehet azt mondják, hogy barbárok a pyrónok, de mégis sikerült nekik az, ami Kyriának nem (Toronban meg egyenesen ott lebzselnek az orwellánusok). Ennyi a koncepció, önmagán ettől még nem feltétlen lenne neki Della több, mint egy szimpatikus barbár hekka, de hát a finom, művészi lélek megteszi a hatását. Dellának meg amúgy sincsenek igazi papjai, szertartásai, ugye ez ilyen "nem én választottam gengszteréletet, hanem a gengszterélet választott engem szituáció
  7. Rosszul közelíted meg. A pietor a származása, a zengőség az öröksége, a Della pap meg a hivatása. Nem részletezném az előtörténetet, de értelemszerűen nem nevelték Della papnak, semmilyen értelemben, csak a körülmények "szerencsétlen" összjátéka a ludas a dologban. Már önmagában az csökkenti a társadalmi érvényesülését, hogy (a szerepjátékos kaszt követelményeiből kifolyóag is) terhelt mentálisan, az meg hogy beteges érdeklődést tanúsít valami pyróni nőstény hekka iránt már bűnnek is felfogható, ettől még nem írják át az anyakönyvét. Természetesen hosszú távon nincs maradása Toronban, nyilván elég rossz példát mutat, meggyalázza a zengők művészetét (bármennyire is tetszik ez egyes torz ízlésű famoroknak), furák az erkölcsei, de ez most nem is arról szól, hogy én nem akarom pietor alá adni, szimplán így illik a világba, az már csak hab a tortán, hogy van benne konflikus is, ami érdekes. Egyébként szerintem majdnem mindenkinek volt hasonló kitaszított, renegát karaktere. Azt elismerem, hogy ez a koncepció kicsit szokatlan, de nem abból az okból, amit te mondtál. Most hirtelen három irodalmi analógia is beugrik a témára, bár csak felületes a hasonlóság azt elismerem. 1. A Tűzön, vízen, árnyékban van egy zengőkardos toroni. Mivel ért is hozzá, vélhetően zengő pietor eredetileg, de jelenleg kalóz, ráadásul egy sinemosi hajón, azaz törvényenkívüli, sőt tulajdonképpen obsor. 2. A Bíborgyöngyök antológiában van egy Chyuss nevű Tharr pap. A papok alapvetően sedularok, de ő pietor származású, esetében a születési kasztja a mérvadó. 3. A Kígyószívben szerepel Renn-Re Hassyn. Toroni pietor, de Orwella hitű. Orwella kultusza ilyen se veled, se nélküled alapon megtűrt ugyan, de nem népszerű, ettől még a fickó pietor marad, annak ellenére, hogy később fel is szentelik. Igaz utána belátja, hogy a hite üvegplafont helyez a feje fölé, így inkább átnyergel a kardtestvérekhez, ettől még nem lesz kevésbé toroni.
  8. Én is így gondoltam. Azért se érdekel a harcérték, mert a "zengés" nála végképp a művészetről szólna, azaz a Della pap által kapott két Mf művészetre, az a tánc és zene lenne, ami éppenséggel erre van kiélezve. Sőt tulajdonképpen pont a kasztjából és előtörténetéből fakadóan nem is biztos, hogy úgy űzi ezt, ami elnyerné a tetszését a hagyományos zengőknek.
  9. Köszönöm szépen! Várom a válaszokat! Egyébként a karaktergenerálóval ennyi problémám akadt, máskülönben jól lehet vele boldogulni.
  10. Nem volt szó házikasztokról. A megadott karakteralkotási szabályzatban ez szerepel: "Karakteralkotásban Engedélyezett Szabálykönyvek (KESZK) Első Törvénykönyv Második Törvénykönyv Harcosok, Gladiátorok, Barbárok Papok, Paplovagok 1, 2 (a korábban megjelent papot, paplovagot ez alapján kérjük) Kalandozók Kézikönyve (az idén engedélyezett Rúna cikkek letölthető jegyzéke)" Márpedig az adott linken elérhető Kalandozók Kézikönyvében szerepel az álomtáncos, hassidis, nomád, Kadal pap, Tooma pap, három féle bárd, de ugyanígy a gyöngykeresők és a kráni fejvadászok is, ezek közül a karakteralkotóból csak a bárdok és a két pap, ami elérhető. Nekem nem gond, csak akkor miért van megadva használhatóként az, amit mégse lehet használni? A zengőkard és takkatőr a toroni zengők fegyverei. Ezek olyan pietorok, akik egy speciális előadóművészettel foglalkoznak. Lényegében a zengőkardok zümmögnek, a takkatőr meg ritmust ad, előbbiek régi kyr kovácskódexek alapján készülnek. Alapvetően azért is merült föl bennem a kérdés, mert a leírás így szól: "egy rend fegyverzet: az iskolára jellemző átlagos minőségű és közönséges anyagú fegyver (vagy fegyver + kiegészítőfegyver)", ugye ezek különleges fegyverek, különleges anyagból, de ez azért félrevezető, mert egy slan kard, vagy dzsenn szablya is attól az ami, hogy nem épp közönséges anyagból van, és nem épp általános minőségű, tehát én úgy értelmeztem, hogy ez az adott típuson belül értendő, és nem általánosan. De gondoltam megkérdem. Ha engeditek, nekem nem kell más érték, mint a hosszúkard és tőr, csak nem akarok vele molyolni, ha problémát jelent. Egyébként a zengőkardok és zengők szerepelnek a Szinergiumban, több Boomen regényben (Tűzön, vízen, árnyékban) és a Toron kiegészítőben: pengedal: 246. o. zengők: 341-342. o. zengőkard: 402. o. (itt az espagoss a hosszúkard, és alapvetően ennek az egyik fajtájának mondja) takkatőr: 404. o.
  11. Sziasztok! Két kérdésem lenne a karakteralkotással kapcsolatban. 1. Teljesen érthető, hogy az online karakteralkotót kell használni, de viszont a Kalandozók Kézikönyvében szereplő kasztokat (álomtáncos, hassidis, gyöngykereső stb.) nem tartalmazza. Az ilyen karaktereket, hogyan készítse el az illető? 1. Személy szerint gondolkoztam egy Della pap karakteren. A PPL-ben van egy passzus, hogy a papjait megtűrik Toronban, mint látványosságot. Ezen a vonalon indultam el, hogy háttere szerint toroni lenne, méghozzá zengő pietor. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a zengőkard és takkatőr nincs semmilyen fegyverlistán, ezért mehetnek-e hosszúkard és tőr értékekkel? Vagy inkább hagyjam az egészet a fenébe, és csináljak más karaktert?
×
×
  • Új...