Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Ősmagyar fantasy


Recommended Posts

Üdv!

Nehéz meghatározni az "alapokra fektetett" fogalmát, de ha nagyon hasonló lesz a történelemhez, akkor az kevéssé lesz fantasy, kevéssé érzi magát kiszakadva a játékos a történelmi magyar nomád korból, hiszen az veszi körül. Ez akár érdekes is lehet, viszont aki fantasyt keres és nem történelmi játékot, annak kevés lehet. 

A MAGUS-ban is megvan az ősmagyar hangulatú környezet, kasztok (déli nomád, sámánok), akik egyrészt olyan területet, kultúrát uralnak, hogy akár egész életutak játszhatók le anélkül, hogy ki kellene lépni a keretei közül, tehát átélhető az ősmagyar hangulat, ráadásul színesek, sokfélék, tehát ha igény van rá, akkor alkotható a történelemhez, ősmagyar kultúrához közelebb álló törzs, kaland stb. is. Ugyanakkor fantasy is. 

Engem egy külön, másik játék nem érdekelne, de ha "ősmagyarkodni" kapok kedvet, akkor a MAGUS kínál erre lehetőséget, és nem kell kitalálnom hozzá egy teljesen új játékot és megküzdenem egy új játék körüli problémákkal, legyen az a megismertetés vagy akár a fejlesztés buktatói. 

 

Nem ismerem annyira átfogóan a fantasy játékok teljes tárházát, hogy tudjam, van-e ilyen játék, viszont szerintem inkább tudományos, az ősmagyarokról szóló könyveket kellene hozzá olvasni, és egy olyan KM, aki ebben a tudományban otthon van, utána már mesélhet ilyen hangulatú kalandokat. Ehhez jó egy más létező rendszer... az mellékes, hogy K6-tal, K-20-szal, dobjuk, vagy kártyalapok húzásával határozzuk meg egy visszacsapó íj sebzését. Ha esetleg a MAGUS-ban olyan fajok, kasztok, részek vannak, amik ebbe nem illenek bele, akkor le lehet azokat tiltani (pl. senki ne jöjjön kráni fejvadásszal), és kifejezetten lehet javasolni hozzá (pl. sámán, nomád harcos). 

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Lestus Samil;

"ősmagyar" hitvilágon alapuló regények pedig akadnak azért, bár a minőségük valószínűleg eléggé széttartó. Nem vagyok igazán naprakész a kérdésben, de ott van Bán Mór "Nomádkirály" ciklusa vagy Szélesi Sándor "Legendák földje" sorozata. Talán egyik sem kiemelkedő irodalmi alkotás, de a zsáneren belül szerintem - legalábbis Bán könyvei - a jobbak közé tartoznak, szerethető karakterekkel, emlékezetes jelenetekkel. (Szélesitől csak a "Vadásznak Vadászá"-t olvastam; őszintén szólva nem emlékszem rá igazán. De nem biztos, hogy ez a szerző hibája...:) ) Említhetném Fonyódi Tibor munkáit is, de tőle semmi nem volt a kezemben, így nem tudom, milyen nívójú írásai vannak. Láttam aztán újabb címeket is a könyvesboltban, de ezeknek a borítója annyira harsány volt, hogy már eleve némi ódzkodással viszonyultam hozzájuk - magyarán ki sem nyitottam őket. 

Az ősmagyar hitvilágot a mai napig homály fedi. Egyszerűen túl kevés a fellelhető fennmaradt forrás. A rekonstrukciós törekvések eredményei sajnos inkább a szerzők romantikus elképzeléseit, vágyait tükrözik, mintsem az egykori valós helyzetet, de - bár az idő sok esetben meghaladta őket - a legjobbak közülük mégis képesek maradandó értékeket felmutatni. Ha nem riaszt az efféle kutatás (és nem ismernéd), alapok tekintetében jó szívvel ajánlom Ipolyi Arnold "Magyar mythológiá"-ját, vagy Komjáthy Istvántól a "Mondák könyvét", illetve Solymossy Sándor publikációit. Ő tudományosabb igénnyel foglalkozott a kérdéssel, s eljutott addig, ameddig e kérdésben akadémikus józansággal egyáltalán el lehet jutni. Mindhárman a magyar őstörténet-kutatás "hőskorában" éltek és alkottak.

Viszont épp a fent említett homály miatt a képzeletnek nagyobb szerep jut, így hálás feladat lehet "ősmagyar" - vagy annak tűnő - történeteket megálmodni. (Annakidején még magam is megpróbálkoztam hasonlóval, egészen három vagy négy fejezetig tartott is a lendület. :) )

 

Link a hozzászóláshoz

Hello!

bűvdudás, Bán Mórtól a Hunyadi ciklusát olvastam, tetszik a stílusa és hogy kutatott is a témában. Mindenképpen utánanézek. Én sajnos nem láttam mostanában újabb címeket. Tényleg az a legnagyobb gond hogy kevés a megbízható forrás, hiszen a kereszténység hatására a legtöbb korábbi emlék teljesen eltűnt. Ha minden igaz egy barátom nemrég beszerzett egy témával foglalkozó művet ami mintegy összefoglal 5 elismert a témában kutató munkáit. Különben írással foglalkozol vagy ez az eset csak egy futó alkalom volt? :)

Link a hozzászóláshoz

Halihó!

Lestus Samil;

mondjuk úgy, hogy a futó alkalmak egyike., ami hébe-hóba rámtör... :) Semmi igazán komoly.

Jó olvasgatást! (Ha nem rettentenek a nagyobb szépirodalmi falatok, esetleg érdemes próbát tenned Kovai Lőrinc "A Nagysámán" című regényével is. Bár arra készülj, hogy sem a nyelvezete, se a képi világa nem túl populáris.)

Link a hozzászóláshoz

Hello Saimon!

Mostanában nagyon lefoglaltak a vizsgák, így nem volt annyi szabadidőm ezzel a kérdéssel foglalkozni. Most olvasott könyvem után tervezek elkezdeni "ősmagyar témájú" irodalmat olvasni. Nem gondolom hogy Ynev-en belül terveznék lovasnomádokat létrehozni (nem tudom hogy a déli nomádok mennyire fedik ezt), ez túl nagy feladat lenne számomra mivel a már megadott világba kell beillesztenem egy elég nagy népet. Előtte még néhány ynevi félvér fajról kezdtem anyagot gyűjteni, az könnyebb és nem kell újat kitalálnom csak összekötni a pontokat.

Nemrég kezdtünk a MAGUS kampányunk mellé egy D&D-t is, ahol ugye teljesen bevett szokás a saját világ megalkotása, ebben a kampányban pedig szerves része a világnak egy lovasnomád birodalom.  Talán "Open Source RPG" néven van egy minimalista szerepjáték szabályrendeszer amire bármilyen világot rá lehet húzni ha ilyesmit akarsz de a D&D-t elkerülnéd. Kíváncsi vagyok hogy az Újabb TK-ban lesz-e bármi aminek valamennyire is köze lehet ehhez a témához, bár hogy megtudjuk egy ideig várnunk kell még.

Link a hozzászóláshoz
Üdv!
"Nem gondolom hogy Ynev-en belül terveznék lovasnomádokat létrehozni (nem tudom hogy a déli nomádok mennyire fedik ezt)"
 
Samil Domos;
eléggé. A hetedkor alkonyán - a MAGUS jelenében -  elsősorban ők képviselik még Yneven ezt a kultúrát (az ilanoriak is efféle gyökerekkel bírnak, de elég hosszú ideje zajlik náluk a letelepedés).  Tehát ha mégis rászánnád magad az Ynevre adaptálásra, az ő körükben volna érdemes gondolkodnod. (Lásd még az MTK és a PPL vonatkozó fejezeteit, illetve az idevágó RÚNA-cikket!)
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...