Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Jadis

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  207
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Jadis

 • Rang
  Sorsfordító
 • Születésnap December 17

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Fejvadász.
 • Mi a kedvenc regényed?
  A renegát
 • Milyen más szerepjátékokat játszol még?
  Call of Cthulhu, Kult, meg ami jön. (Majdnem) mindent szívesen kipróbálok.
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1996/7 (volt szünet is)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  Csapatot kerestem és találtam ehelyütt. :)
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Ranagol (nem gonosz, csak más léptékben gondolkodik).
 • Mi a kedvenc csokid?
  "... és minden olyan csokoládét amit csak készítenek a világon!" :D

M.A.G.U.S. Kódex

 • Táboraim
  NYT2012 - Selyp
  TT2012 - Öregbakony
  TT2013 - Hosszúház
  NYT2014 - Gyömrő
  TT2014 - Hosszúház
  NYT2015 - Gyömrő
  TT2015 - Hosszúház
  NYT2016 - Gyömrő
  NYT2017 - Gyömrő
  NYT2018 - Gánt
  NYT2019 - Tokaj
  KOSZT2020 - Internet

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokk le van tiltva, és más felhasználók nem láthatják.

 1. Jadis

  Dumaterem

  A vicc az az, hogy a lángőrnél ez elő is kerül a tűzmágia kapcsán, innen az a kis ugrás, ámde házi szabály, már nem sok, mindenféle mágiára kiterjeszteni a képzettséget. De mint Darabolo is írta, te is, azért Graumhoz ez a tolvajmágia jellegű valami sokkal jobban illik, mint bármi más
 2. Jadis

  Dumaterem

  Egyetértek. Ezért is írtam, hogy ha a szabályokból indulunk ki...
 3. Jadis

  Dumaterem

  Ha pusztán a szabályokból indulunk ki, akkor a "kicsit értett a varázslói mágiához", az a mágiahasználat Mf-et jelenti szerintem, ahol kap 10 Mp-ot. Ez a képzettség pedig csak a varázslói mágiára létezik. Ezzel ő maradna tolvaj kasztú, de képes lenne arra a kicsi mágiára, amiről szó volt. Persze ez is több sebből vérzik, mert ki tanítaná meg rá stb., de mégis emészthetőbb, mint egy teljes értékű varázsló.
 4. Igen, személyesen, de ez az utazási korlátozásoktól nagyban függ. Ha pl. marad ez a karanténosdi (jelen állás szerint éppen oda és vissza is), akkor nem. Szóval inkább nem szavazok, mert ez kacifántos...
 5. Nem. Az 1994-es a Kézikönyv Kalandozóknak és Útmutató Kalandmestereknek = KKUK, az Első Törvénykönyv = ETK későbbi, javított és kicsit átdolgozott kiadás (pl. MTK-ból belekerültek varázslatok). Az ETK-nak két kiadása van, egy puhafedeles és egy keményfedeles, utóbbi 2001-es.
 6. Csakhogy ez a varázslat az eredeti alapkönyvben (KKUK) nem szerepel, ez későbbi (MTK) toldás. A kaszt leírásában nem szerepel, hogy csak férfi lehet, ami a többi ilyen kasztnál, alkasztnál viszont szerepel, ahol ez kitétel (pl. Kyel pap). Szóval ez az érv, hogy van egy varázslat, amit később raktak hozzá, ami utalást tartalmaz, mert explicit kijelentést nem, ez az érv sem annyira erős. Rúna forrást örömmel veszek, ha ott szerepel, hogy bm csak férfi lehet. A regény címe továbbra sem jut eszembe, de majd hátha a többiek kisegítenek. MG, esetleg neked nem rémlik?
 7. Köszi! Mondtam én, hogy átfutottam rajta. Mondjuk a banya és a szexelni kell részről eszembe jutott a klasszikus vicc: A csúnya boszorkány megy az erdőben a vállán egy hollóval, út közben találkozik a jóképű herceggel. Mondja a boszorkány: -Herceg, ha kitalálod, milyen állat van a vállamon megd*ghatsz. -Elefánt. -Határeset, elfogadom.
 8. A maximum a -4, ez még így is legrosszabb esetben átlagos szépség lesz. Az életerőszívás melyik varázslat, nem találom. A betegségmágia hol van leírva? ETK-ban azt sem találtam meg... (A nem találom nem jelent semmit. Van, hogy háromszor fut át rajta a tekintetem, és nem veszem észre, ezért kérdezem.)
 9. Jogos, a Hóferhékés példa nem volt szerencsés, a másikat tartom viszont. Szóval mindkét variáció, megoldás lehetséges. Kitűnő ötletnek tartom akár az iker/váltott kasztot is egyes esetekben. (ld. "összefésülés") Játéktechnikailag azt is fenntartom, hogy lehet női BM, mert a szabálykönyv nem tiltja (a KKUK-ban pedig még a kavarodást okozó varázslat sem szerepel).
 10. A MAGUS szerint nem. A boszorkány mindig gyönyörű (minimum 15-ös szépség a K6+14), ez eleve nem teljesül a banyára, valamint "a boszorkány elsősorban az Asztrálmágiában, annak is fondorlatos, csábítással vegyes alkalmazásában járatos" /ETK 71. oldal/. Na, ez a csábítás sem jellemző a banyára. Ellenben a rosszindulat, a betegségek, mérgek (itt van az egyetlen átfedés), a lesből támadás, nekromancia stb mind boszorkánymesteri területek és pontosan a banyáéi is (ld. még Hófehérke vagy Cöosi Rhea King Setét torony ciklusában). Valamint ezek a banyák klasszikusan rondák (bm szépség dobáskód 3k6), ami szintén passzol. Szóval a MAGUS terminológiában a banya karakter nem fér bele a boszorkánynál leírtakba, de tökéletesen illik a boszorkánymesterhez. Ehhez jön, hogy a KKUK-ban mindez minden további nélkül működik is, mert sem a leírásban sem a varázslatok közt nincsen ennek még részben ellentmondó szövegrészlet sem. AZ ETK-ban a leírásnál továbbra sincs, csak a Második Törvénykönyvből átvett egyetlen varázslat zavarja össze a szálakat, ami áthidalható annyiban, hogy nő ilyet nem használ.
 11. Valahol már írtam, de most nem találom. Szóval a múltkorában alaposan körüljártam a kérdést és a következőkre jutottam. Az eredeti KKUK-ban semmiféle nemi kikötés nincs a BM-re (utalás formájában sem). Az említett varázslat először a Második Törvénykönyvben kerül elő és innen került át az ETK-ba. Vagyis a boszorkánymester lehet nő, ezt a varázslatot nem tudja, nem akarja használni, más megkötés nincs. Valamint van egy regény, de ha most agyon csaptok se jut eszembe, melyik, amelyikben szerepel női boszorkánymester. Ezen kívül pedig az ellenzőktől kérdezem, hogy ha nem lenne női bm, akkor a rosszindulatú, vén banya/szipirtyó archetípusú karaktert hogyan illesztenétek be a játékba? Csak mert szerintem ez pontosan a női boszorkánymester.
 12. Én olyasmire tippelek, hogy ő lesz majd, akit ki kell szabadítani vagy más módon lesz jelen és nem jelen egyszerre. Illetve lehet, hogy majd mindenki fog játszani vele vagy bármi hasonló. Szóval szerintem ő majd pont a sztori része lesz és ezért van benne. (Meg ugye ő része a kalandozó csapatnak, nem idegen.)
 13. Nem, nem kell. Helyes a megfejtés. (A Summarium ork félistennek írja, ami egy és ugyanaz) Tied a kérdezés joga.
 14. Én is szeretem, ezért is tudtam, hogy mire gondolhatsz. Át is lapoztam és egyébként itt Mallior úmahtarjáról van szó, de ez apró részletkérdés. A kérdés jó kérdés, hamarosan jövök vele.
×
×
 • Új...