Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Jadis

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  181
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Jadis

 • Rang
  Sorsfordító
 • Születésnap December 17

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Fejvadász.
 • Mi a kedvenc regényed?
  A renegát
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  1996/7 (volt szünet is)
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  Csapatot kerestem és találtam ehelyütt. :)
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Ranagol (nem gonosz, csak más léptékben gondolkodik).
 • Mi a kedvenc csokid?
  "... és minden olyan csokoládét amit csak készítenek a világon!" :D

Legutóbbi látogatók

A legutóbbi látogatók blokk le van tiltva, és más felhasználók nem láthatják.

 1. Jadis

  Modulok

  A helyedben én itt kutakodnék az egynapos rendezvényeknél: https://kalandozok.hu/cikkgyujtemeny/kiegészítők/mesélés/kalandmodul/ Azok elvileg lemesélhetők ennyi idő alatt (főképp, ha nem bontasz ki minden mellékszálat).
 2. Szerintem nem tudom. De itt azt írja, hogy serdülőkorában kerül tudatába korábbi emlékeinek. Utána már úgy beszél erről, hogy a boszorkánymester tudatára ébred, vagyis az ugyanaz a személy, csak más testben. Ilyen szempontból pedig testcsereként értelmezhető, amikor pedig már érdekes lehet a másik nem.
 3. Nemrég utánajártam ennek a kérdésnek és a következőkre jutottam: A KKUK-ban semmiféle megkötés nincs a boszorkánymesterre, ez a varázslat sem létezik, tehát eredetileg nem volt erre szabály. Ha jól emlékszem, MG írta valahol, hogy az egyik regényben szerepel is egy női bm. (MG: javíts ki, ha rosszul emlékszem.) Ez a varázslat, amiről szó van, először az MTK-ban bukkan föl, majd onnan került át az ETK-ba (sok, de nem az összes társával együtt). És mindezidáig ez az egyetlen "jel" a nem megkötésére a bm-nél. (Azért a férfi nem faj, ha nem gond. ) Amúgy pedig mondok egy teljesen klisé karaktert, ami női és nem illik a magus boszorkány képébe: a rosszindulatú vén banya, a vasorrú bába, avagy az erdei füvesasszony... (Pont ilyen karakteren gondolkoztam, ezért jártam körül a kérdést.) A konfliktus feloldása: a női bm-eknek nem adatik meg a lehetőség a lélek továbbmenekítésére új testbe, a halál ilyen módon számukra nem kikerülhető. (Vagy elmegyünk a transznemek irányába, de az szerintem nem túl Ynevszerű, habár érdekes szerepjáték a férfi testbe zárt női lélek...)
 4. Jadis

  Általános beszélgető

  EP, Kult, Kult MMC
 5. Jadis

  Boszorkány

  Igen, azt hiszem, itt el kell engedni a földi hasonlatot... minthogy minden elemekből épül fel atomok helyett, az elemek működését pedig nem ismerjük, akár számunkra furán is viselkedhetnek. De ha megtartjuk, szerintem egy láb akkor sem nő vissza, hiszen nincsenek ott a sejtek, amiket fiatalítanál. A sebek viszont ebben a megközelítésben begyógyulhatnak (ez akkor hasonlítana a varázslói gyógyításhoz /visszaváltoztatás/, eredetileg az a varázslat se gyógyításra való és mégis megteheti).
 6. Jadis

  Boszorkány

  Eszembe jutott még valami: esetleg ez a varázslat fiatalít, de nem gyógyít. Vagyis szegény haldokló, féllábú stb. ugyanúgy haldokló, féllábú stb. lesz, csak fiatalabb testben. Ez is egy értelmes korlát lenne, hogy akkor viszont csak arra használja a boszi, amire kitalálta, kifejlesztette.
 7. Jadis

  Boszorkány

  És ha egy ilyen varázslatot egy személyen életében csak egyszer lehetne alkalmazni? (Szerintem egy ilyen korlát simán belefér és megoldódna a hallhatatlan gazdagok esete is. ) (Pl. ha valaki másodjára is használja rajta, akkor belehal az alany a varázslatba. Ergo uralkodóként nem érdekem, hogy egy bármilyen "jött-ment" boszi bármikor végezhessen velem ezzel a varázslattal.) Esetleg lehetnek egyéb mellékhatásai, amik még korlátozzák a mágiát, főképp hogy kísérletezésről, kifejlesztésről van szó.
 8. Amúgy most megnéztük alaposabban és sebgyógyítást csak a pap kap, a paplovag nem. Ráadásul a szigorú megkötés csak a paplovagra vonatkozik, nála van leírva. Szóval végeredményben a paplovagok csak és kizárólag természetes úton gyógyulhatnak. A leírás alapján még ki se moshatja a sebét (vagy másét)... (az része a sebgyógyítás Af-nek, ergo gyógyítás) Minden esetre a mágikus gyógyulást kizárja a szöveg. Ha én lennék a KM, akkor a sebgyógyítás Af rajta való alkalmazását engedném, többet nem, ő meg még ezt sem (és nem is engedném a tanulását). Viszont szintén kérdéses, hogy vajon milyen szemmel nézi a Darton paplovag, ha A csapattárs gyógyítja B csapattársat... KM-ként ebben sem lennék szigorú, de a szöveget lehet úgy értelmezni, hogy ezt se hagyhatja.
 9. Darton lélek és halál szférát ad, ezekkel pedig még elméletben sem lehet gyógyítani, mert a gyógyítás élet és természet szférás. Vagyis az az eset, hogy saját magát mágiával gyógyítsa eleve lehetetlen. Mágikus gyógyítás esetében tehát csak az a kérdés marad, hogy hagyja-e magát gyógyítani. A válasz egyértelműen nem. A sebgyógyítás képzettség érdekesebb kérdés. Szerintem nem életveszélyes sérülések esetén engedélyezett, ahogy fentebb is írta valaki, fájdalomcsillapításra pl. Ezzel jól összecseng a sebgyógyítás képzettség leírása az ETK-ban (104. o.). Az Af ugyanis nem is teszi lehetővé az Ép gyógyítást. Szóval ebből kiindulva pontosan annyit gyógyíthat magán vagy másokon, illetve hagyhatja magát ellátni, amit a sebgyógyítás Af-a megenged.
 10. Az igazán ideális megoldás az oktató, ez vitathatatlan. Én engedném a mozaikok felfedezését, leginkább könyvből, tekercsből, de persze magának is csinálhatja, csak ugye az egyfelől időigényes, másfelől meg ugye veszélyes, mert hát ki tudja előre a végeredményt (csak a KM ), merthogy kísérlet, szóval akár balul is elsülhet, illetve felszerelés is kell hozzá.
 11. A fenti elgondolás(om) alapján igen, ha úgy lép ki 1. szinten a kapun, hogy tudja minimum 1. fokon, akkor tudja magától fejleszteni. (Igen, lehet korlátozni picit, hogy kell hozzá könyv, kis "laborfelszerelés" ilyesmik, de alapvetően nem kell hozzá egy mester, aki oktatja. Ez utóbbi csak ismeretlen tárgykörökben szükséges.) Azért azt tegyük hozzá, hogy ez csak az én agyszüleményem, konkrétan ilyen szabály, tudtommal, sehol nincs leírva. Csak a "szeretnénk, ha nem lenne túl tápos, de azért teljesen ellehetetleníteni se akarjuk" elvet igyekeztem figyelembe venni és találni egy köztes, vállalható megoldást.
 12. Ez így teljesen jól hangzik. :) Teaszertartás jeeeee. :D
 13. Értem az érvet, de 120. szintű elf varázslók sem rohangálnak, szóval itt azért van egy kis simítani való (pl. nem mind a 40 évet varázslónak tanulással töltötte). Amúgy erre a faji korkülönbségre is igyekszik megoldást ajánlani Hulla rendszere... ha már többször szóba került.
 14. Így már értem. Kukkantsatok bele, hogy miket rendelt Hulla az egyes képzettség fokokhoz, illetve szerintem azt korlátozhatod, hogy összesen hányféle mágiaformához ért (Doraniaknál ez legalább intuitíven benne van az ETK-ban is, mivel a különböző specializációknak más-más botjuk van). Példa: van egy mentál mágusunk, így végzett Doranban, 1. szintű... ez szerintem azt jelenti, hogy ismeri a mentál mágiát 3. fokon és akkor emellé még kiegészítésként mondjuk időmágiát 2. fokon és választhat még kettőt 1. fokon. Ezeket szépen fejlesztheti szintlépéskor, tudós, tanult róla, kikísérletezi, előszedi a könyveit stb. De ahhoz, hogy olyat tanuljon, amit eddig nem, ahhoz bizony vissza kell menjen Doranba. Ezzel kicsit korlátozod is, de azért van lehetősége fejlődni. Általánosan: 1 db 3. fokú fő specializáció, 1 db 2. fokú másodlagos terület és 2 vagy 3 db 1. fokú, amiket ugyan tanult, de azért nem mélyedt el nagyon (de képes magától fejlődni bennük). Ez 4-5 területet jelent, ezeket kombinálni is tudja, szerintem elég mozgástér, de azért nincs is teljesen szabadjára engedve, 1. fokú képzettségekkel még amúgy se tud sokmindent csinálni.
 15. ETK Patchnek készült, de valóban önmagával konzisztens. Az Új Tekercsek KP igényei mennyiben felelnek meg az ETK-nak? Csak mert nekem az a benyomásom, hogy semennyire a sok feltétel miatt (képzettség követelmények és másodlagos/tiltott képzettség lista). ÚT rendszerben sokkal drágábbnak tűnik megtanulni valamit 4. fokon, mint ETK-ban Mf-on. Ezt hogy kompenzáljátok, ha egyáltalán? A varázslónak Hullához hasonlóan adnék egy 3. fokú és 3-4 alacsonyabb fokú mágia formát, amit aztán fejleszthet. Ezzel nem lesz túltápolva sem, de lesz lehetősége használni sok mindent. Attól függően, hogyan játszátok a tanulást, kellene visszamennie a még nem ismert mágiaformákat tanulni, de én engedném szabadon fejleszteni a meglévőket. És igen, a varázslónak nehéz döntéseket kell hoznia: toronyban ülő tudós akar lenni, aki szinte csak a mágiához ért, vagy pedig kissé szerteágazóbb tudásra vágyik, ez esetben ez azért a mágia rovására fog menni. (Persze a KM akár könnyíthet is, ha pl. varázslónk talál valami tanuláskönnyítő tekercset stb.)
×
×
 • Új...