Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Pyar egyházszervezetek felépítése


nekdolan

Recommended Posts

Miképp épül fel egy átalogos Pyarronita egyházszervezet?

Főként a hierarchia érdekel, hogy ki kinek van alárendelve és ki kinek kell engedelemeskednie.
Az is érdekel, hogy adott rangból mennyi található Yneven. Pl főpap 1/város.
Azt is szeretnlm tudni, hogy a paplovagrendek kiknek tartoznak engedelmeséggel.

 

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Nekdolan;

a dolog szerintem egyházanként és felekezetenként változik. A különböző istenségeknek eltérő struktúráltságú az egyháza, ezekről - ahogy Sneer is írja - még mindig a PPL-ben találhatod meg a legtöbb információt. Dreina egyháza pl minden bizonnyal sokkal jobban szervezett, mint - teszem azt - Arelé, vagy akár Dartoné, Antohé. A dolgot bonyolítják a fentebb már említett felekezetek, melyek az egyes pyar istenségek különböző aspektusaiban vélik felfedezni az aktuális lényegi elemet (lásd pl Noir esetében). Ezek gyakorta egymással is rivalizálhatnak, bár jó esetben respektálják egymás befolyási övezeteit. Hogy egy adott irányzat épp milyen erős valahol, az viszont nagyban múlhat az egyházi vezetők személyes adottságain, karizmáján, valamint a lakosság mentalitásán, a közhangulaton stb...

Azt sem túlzott merészség talán kijelenteni, hogy még a legszervezettebb pyarronita egyházak (pl Dreina) sincsenek - nem lehetnek  - jelen minden egyes, politikailag a PÁSZ érdekszférájába tartozó településen, a népesebb városokban viszont a többségük igyekszik így vagy úgy szerepelni (kivéve talán Arelt vagy bizonyos területeken Antohot... ). Az 1 főpap/város-képlet szigorúan véve biztosan nem áll meg, de az elmondható, hogy minél jelentősebb egy település, annál magasabb kvalitású ( egyszerűen felfogva TSZ-ű) pap irányítja az ott működő klérust. Mint ahogy az is valószínű, hogy a környező, kisebb  településeken működő papok hozzá fognak tanácsért fordulni, illetve az ő felelőssége alá tartoznak. Hogy aztán ezt a magas beosztású egyházfit épp hogy titulálják (elöljáró? házfőnök? kardinális? apát? "Erion főadronitája"?), azt csak néhány esetben (pl. a uwelitáknál) tudjuk...

Ugyanakkor persze az is előfordulhat, hogy egy ilyen fontosabb városban több - teszem azt - dartonita felekezet is jelen van, s az ügy természetétől függ, hogy a hívek épp melyikhez fordulnak a problémáikkal. Hogy ezen felekezetek vezetői aztán hogy jönnek ki egymással, az megint az egyéni hajlandóságaikon múlik - de, lássuk be, roppant kontraproduktív volna, ha elemi szinten sem volnának képesek az együttműködésre.

Ezen a téren tehát elég szabad a KM keze; elég ha a PPL ajánlásaira és a józan eszére hallgat. :)

Kiegészítés: A paplovagságról pedig alaphelyzetben elmondható, hogy a mindenkori vezető papság - isteni jóváhagyással bíró - utasításainak fog engedelmeskedni; ugyanakkor ostoba volna az a főpap, aki katonai, stratégiai kérdésekben nem kérné ki a nagymester - alacsonyabb szinten az érintett rendház rangidős paplovagjának - véleményét.

És akkor még nem szóltunk a különböző "egyházközti" szervezetekről, melyek tovább árnyalják a rendszert (ezek legeklatánsabb példája, ugye, a pyarroni inkvizíció...)

Link a hozzászóláshoz

Hali,

altalanosan minden istensegnel mas ez a hierarchia meg a pyar egyhazon belul is. Nezd csak meg Dellanak milyen kulonbozo papjai vannak, vagy Gilronnal is a mernok/seged. Viszont Kyelnel, aki azert mondhato talan "szigoru, szogletes" istennek, ahogy a szolgai is, le van irva, hogy hogyan is epul fel az egesz. Kispapok/papok/tanitok/tanacsadok/fopapok. Szoval ez egyaltalan nem altalanosan leirhato. Ezt a temat az en ismereteim szerint nagy alapossaggal senki nem dolgozta fel.

 

CS

Link a hozzászóláshoz

CS-vel értek egyet, a Pyar egyházak felépítése kaotikus minden isten másképp rendeli el, így mindegyik más és más. A PPL ad egy támpontot, de valójában a te fantáziád szab csak határt. Bár én CS felsorolását a tanoncok/templomszolgák/kispapok/papok.... kiegészíteném hisz ez is benne lehet a pakliban, de nem törvényszerű valószínűleg van olyan istenség aki kihagy belölle különböző szinteket (pl.: paplovagok).

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...