Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Rúnamágia


Érdemes-e szerinted ilyen szinten foglalkozni a dologgal?  

43 szavazat

  1. 1. Ã?rdemes-e szerinted ilyen szinten foglalkozni a dologgal?

    • Semmi értelme, ötlettárnak elegek a már meglevÅ? rúnatárgyak.
    • A játékhoz fölösleges ilyen mély mágiaelméleti megközelítés.
    • Ã?rdekes, játékszínesítÅ? elem.


Recommended Posts

Üdv!

Köszönöm a téma felélesztését.

A Rúnaharcművész kasztot én alapvetően az elfek hagyományához gondoltam el, alapvetően nekik van meg a "mágikus hátterük" hozzá.

Valahol kering a neten egy elf harcművész kaszt, reményeim szerint ezt szeretném ilyen formában megreformálni.

Alapvetően statisztikailag lehet a slan harcművészt venni, csak a pszijük helyett egy mágikus művészetet gondoltam nekik, amely alapvetően rúnaalapú varázslatokat használ.

Alapvetően a Rúnaharcművész egy Rúnát választ magának, melyhez tartozik egy pusztakezes stílus (tűz, víz, föld, levegő, természet, stb...). A stílusának megfelelő rúna erejét tudja megidézni (chi harchoz hasonló varázslata nincs). Illetve ez így nem igaz, egész pontosan a Rúnafegyverhez hasonló módosítókat tud magasabb szinteken "varázsolni".

Az stílusa mellett kp-ért új stílusokat (és Rúnákat) ismerhet meg, miáltal bővülhet a mágikus repertoárja.

Mindenesetre ezt még jól át kell gondolnom, mert csak ötletcsíra. Jelenleg a Rúnamágia képzettségre (művészetre koncentrálok).

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Ugyan nem feltétlenül a MGUShoz, de kidolgoztam én is egy rúnamágia rendszert, illetve még kidolgozás alatt áll. A rendszer formája már megvan, nagyjából, a varázslatok és a rúnák hiányoznak még.

Egyébként szerintem nem csak az elfeknek lehet... hiszen máshol is használták, bár tény, hogy nekik van a legtöbb alapjuk hozzá, de az infók, és föleg a tudás könnyedén szivárog...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én kifejezetten csak a Rúnaharcművészetet gondolom alapvetően elfesnek, a Rúnamágia marad a varázslóknak.

Persz, mire kész lesz, addigra valószínűleg erősen át fog alakulni.

Esetleg cserélünk? Nekem vannak rúnaleírások, csak még rendszert nem dolgoztam ki hozzá.

Ha írsz a tviktor@gf.unideb.hu címre, megkapod az összegyűjtött anyagot.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Hát ahogy elnéztem kicsit mást gondolunk a rúnákról.

De megebszélhetjük...amugy erre a fórum:))

Az enyém még nincsen készen... majd nekifekszek, ha vége a vizsgáknak. Addig sajna küldeni sem nagyon tudom... :?

Jah, és a rúnaharcművészt hogy gondolod? Nekem kissé megfoghatatlan...tekintve hogy a rúnákról kicsit más véleményen vagyok... és mért pont csak azt az elfeknek? Szóval szerintem ez igy... nem teljesen van rendben.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Az egész Rúnamágia/Rúnaharcművészet alapja az első hozzászólásom végén említett linkeken levő földi (germán) FUThARK rúnasoron alapul. Ez egy létező "mágikus" nyelv, hagyomány, meditációs forma.

Előzetesként esetleg el lehet olvasni a Stáv elnevezésű létező földi rúnaharcművészetet.

A Rúnaleírások ugye megjelentek a Rúna magazinban, illetve fellelhetőek különböző linkeken valós földi változatuk is (angolul és magyarul is). Nos ezen valós jelentéstartalmak el lesznek torzítva (a jelekkel együtt), illetve ynevesítve lesznek/vannak.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Köszi az infókat, de a futharkot már éppen eléggé átnéztem, mintahogy a fellelhetö összes földi rúnát, a kelta motivumoktól a hieroglifákig. Szóval abban nagyon újat csak egy professzor mondhatna...

De szerintem akkor is kicsit... absztrakt ez a rúnaharcmüvész..

Link a hozzászóláshoz

Hali!

A végén már szupermenekkel meg szupervumenekkel fogunk repkedni a rúnamági eredményeképpen. Nem tudom melyik kaszt ez a rúnaharcművész, de megnézném nagyon szívesen. Nincs előre eldöntött válaszom és próbálok nem elfogult lenni e téren, de csak egy jó km és egy higgadt, magas karakter-tapasztalatiszintű társaság tudja rúnák által nyújtott plusszokat jk halál nélkül kihasználni. Gondoljatok csak az emberi kapzsiságra.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nem célom S* csinálni kasztnak.

Alapvetően a véletlen műve a dolog, ileltve szinte mindenki azt hiszi, hogy az igazzyharcművészet keleti kúltúrkörhöz kapcsolódik.

Én a Rúnamágia kidolgozása kapcsán találtam egy Nordic (alapvetően Germán mitológiához kapcsolódó) harcművészeti irányzatot.

Mint minden harcművészetben itt is a lélek csiszolása, a lélekfejlődés a cél, a fegyver, illetve a harc az eszköz.

Az eddig lefordított angol szöveg alapján egy, a botot használó hasrcművészetről van szó; illetve a szellemi fejlődést egy 16 rúnából álló (a FUThARK rúnasor 16 rúnája a 24+1-ből) rúnasor szimbolizálja.

A Stáv (a harcművészeti irányzat neve) alkalmazója a meditáció során a rúnajógát végzi, melynek során sorban megidézi a 16 rúna erejét, feltöltődik (mágikus) energiával.

Alapvetően ennyi lenne az alap. Egyszerűen csak a köztudatba szeretném hozni, hogy létezik nyugati hagyományú harcművészet is (egyébként a mai napig aktívan művelik).

A MAGUS játéktechnikáját tekintve pedig miből gondolod/gondoljátok, hogy S* lenne az alkalmazója?

Alapvetően az elfek számára tervezem kidolgozni (a nagyon elrontott Elf Harcművész helett).

Jelenlegi távoli terveim alapján lenne maximum 6 manapontja szintenként (az is lehet, hogy az összes főérték 10 fölötti részének az átlaga).

A varázslatait a szerzeteshez hasonló, meditatív módon hozná létre.

Varázslatból pedig nem lenne túl sok, max 10-20 összesen.

Illetve megadnám az elvet, ami alapján bárki meg tudna alkotni 1-1 varázslatot.

Pszit csak Pyar Af-t kapna 1. szinten, olyan 5. körül kapna Mf-t.

Mindenesetre nem ez a fő cél, hanem az, hogy egy összefoglaló írásban leírjam a megjelent rúnajelek leírását, illetve leírjak egy, a drágakőmágiához hasonló módszert a Rúnamágikus varázstárgyak készítéséről (a varázsló számára). Persze ez a varázslóknak csak apró segítség, mert pont annyira értik a varázslók a Rúnamágiát, mint a Tapasztalati mágiahasználók az új varázslatok alkotását.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Majdnem azt hittem, hogy ez a topic mágusos rúnamágiához fog kapcsolódni. Arról már beszélgettünk eleget, és leírtam, hogyha ismered a MAGUS rúnázás szabályait, akkor valóban hihetetlen erős varázslód lehet.

Syl: Jó dolog, hogy ilyesmivel foglalkozol, sokat tanulhatsz belőle. De kérek valamit, amit már e-mailben is írtam. Ha játékban akarod használni a kelta (v. bármelyik) rúnákat, akkor változtasd meg a nevüket és az írásképüket. Ezek szent írásjegyek mágikus erővel. Ha olyan ember kezeli őket, aki nem értékeli és nem annak tekinti ami, tehát ha játszol vele, veszít a szimbólum az erejéből.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Ezek már el vannak torzítva, érdekes azt hittem aki ismeri a kelta rúnákat, annak feltűnik.

Az íráskép, meg ahogy látom nincs is benne sehol. direkt fel sem raktam.

Ezek a rúnák leíárs szempontjából 90%-ban így jelentek meg a Rúna magazinban, már ynevesített formában. Ahol kellett én még torzítottam is rajtuk. Egész halvány köze van a FUThARK-hoz (ugyanúgy kezdődnek egyes rúnajelek nevei).

A leírás tökéletesen eltérő az említett rúnasor leírásától, a rúnajelek neve más, csupán a darabszámuk fog egyezni.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Az első hozzászólásban olvastam ilyeneket:

Kennaz: fákyla, tűz, stb...

Mannaz: teremtés, stb...

Ingwaz: természetmágiák, energiagyűjtés stb...

Tiwaz: térmágiák, stb...

Talán nem olvastam el rendesen, akkor nem ezeket a kifejezéseket akarod használni (mert ugye ezek az eredetiek). És bocs, hogy belekontárkodtam.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Elsősorban Sylvanushoz intézem a kérdést, de mindenkinek a véleménye érdekel. Azért ide írom, mert hát ez a rúnamágia topic...

Szóval, lehet, hogy volt már szó róla, de nem találtam meg.

A rúnákat ugyebár meg lehet törni. Ha jól emlékszem, akkor az egyik kalandmodulgy. szerint csak mágikus tárgyakkal. Mert ugye ha színes porból szórom fel a rúnákat, akkor sem fújja el őket a szél...

Szóval, ha csak mágikus eszközzel törhetők meg, akkor a mágikus tetoválások (boszorkánymesterire gondolok) miért törnek meg egy egyszerű sebzéstől... Elvileg nagy Sfé-t kellene adniuk, persze ez sem ok. Akkor most hogyan is van ez?

Link a hozzászóláshoz

Nem tudom az én válaszom megflel e: Alapvetően szó sincs ilyenről, hogy csak mágikus tárggyal lehet megtörni a varázsjelet.

Ugyan a titkos fóliáns nem érvényes itt amiben a megtörés energiarobbanással jár, de ott is megtörheted kedved szerint. A modulok nem szentírások, sőtt a rúna magazinokban is van ami értelmes, s van ami nem feltétlen. Ha a törvénykönyv nem írja (és nem írja) akkor bármivel lehet, egyéb esetben csapat szintű megegyezés szerint cselekedj.

A homokba rajzolt jelnél pedig kis szélfújásnál nem viszi el a jel teljes mélységét képező homokmennyiséget csak lassan, viharban pedig mért ne szűnne meg a varázslat? Eltűnik mint homok a szélben.

Link a hozzászóláshoz

Üdv Takeda mester, már hogyne lenn jó a véleményed?

Azt a varázsjeles megtörést a Y-i Kóborlások vagy Kalandozások, a fene tudja - Toronos kalandjának végéban található, szabálykönyvhangvételű írásból vettem, és ez mégis csak hivatalos kiadvány.

Akkor a te véleményed szerint - 1TK-ra támaszkodva - bárki, bármilyen eszközzel megtörhet egy varázsjelet? Akkor mondjuk szerintem kell az energiakitörés szabály... Ha így nézem, akkr nincs gond a tetoválással, mert átvágják és kész.

De akkor a szél elfújhatja a homokb rajzolt, vagy homokkal felszórt jeleket, meg egy késsel tönkre lehet törni a fába, kőbe karcolt jeleket?

Akkor így a rúnakardok is elég sérülékenyek... Nem?

Bár legalább egyértelmű a szabály. Ezek szerint a rúnáknak nincs védelme? Végül is akkor bárki megtörheti. Elég erőltetett, de akkor ha mondjuk van egy jelem a féba karcolva és mondjuk egy medve pont oda csap a karmaival, vagy mondok jobbat, egy őz ott dörgöli az agancsát, akkor megtörheti a jelemet? Amit mondtál, aszerint igen...

Link a hozzászóláshoz

Részben a kérdésedre válaszolok, részben pedig a saját véleményemet írom:

Nem a levegőbe beszélek, olvastam vmelyik hivatalos kiegészítőben vagy egyéb kalandgyűjteményben, hogy a jelek csak akkor semmisíthetőek meg, ha a cselekvés tudatos és szándékolt. A műben szereplő példa szerint egy hangya ha egy homokból készült varázsjelen megy át nem fogja a "járásával" megtörni a vékony jelet, mert nem tudatos a cselekedete. Teszem azt, ha egy harcos véletlenül ugyanebbe a vjelbe belecsap a hosszúkardjával akkor sem. A kitörés pedig mindig bekövetkezik, ha (bár aszem van olyan eljárás ami elvezeti a manát és a kor nincs) nem megfelelő helyen törik meg. Ergo Rúnamágia alapfok nélkül van kb 1%od hogy jó helyen töröd-e meg. Ha igen vagy ha megvan az ismeret akkor nincs robbanás, ha nincs ilyened és nem is dobod meg akkor puff. Vki elemi erőként veszi, van aki tűzkitöréssel.

A leírtakkal lehet vitába szállni, de felesleges. Ez sem épp a legkidolgozotabb részek közé tartozik sztem. (Bár a rúnát ritkán vettem kezembe (nem véletlenül.)) Másfelől azért mert így használom és kész. És általában jól működik és komoly fennakadásokat sem okoz.

(A fenti eset sztem a tetoválással is eljátszható)

Röviden ez az állásfoglalásom. Remélem vki azért hasznát veszi.

Link a hozzászóláshoz

Köszönöm Alysium. Biztos hogy jól olvastad, mert ezt olvastam én is. Tudatos és szándékolt. ezt írni akartam én is, csak furcsa volt az előbbi példához. Az ETK jelmágia tárgyhoz kötődik, nem olyan mint a szimbólummágia 5. fok, ahol levegőbe rajzolhatsz. Ha kifújja a szél a homokbuckát a jeled alól, szerintem a mágia nem marad meg ott a levegőben, és méginkább furcsa lenne, ha odébbfújná a szél a jelet is . Tehát tartom azt az álláspontomat, hogy Az nem gáz ha 1-2 centi homokot lefúj a jeledről a szél, de mindennek van határa. (!)

Erről mi a véleményetek?

Link a hozzászóláshoz

Takeda és Alysium!

Köszönöm a gyors reagálást, értem is a hozzászólásotokat.

DE ha csak szándékosan lehet megtörni a jeleket, akkor meg a mágikus tetoválásoknál miért emeli ki annyira, hogy ha megvágnak, vége? És mivel a vágás nem pont ott töri meg a jelet, ahol kéne, nyilván bekövetkezik a kitörés. Mert az ilyen harci vágás még véletlenül sem szándékos, illetve nem a tetoválás megtörését szándékozza! Tehát elvileg a ti írásotok szerint nem kellene, hogy hatása legyen.

Visszatérve a természeti példákhoz, ha a dombot kifújja a jel alól a szél, vagy ha az őrült medve mondjuk véletenül, és nem a jel megtörésének szándékával kettétöri a fát, akkor a jelnek szintén meg kellene semmisülni...

Tehát akkor végül is:

- a jelek bármivel megtörhetők, ha szándékos.

- Van azért egy határ, amikor a jelek véletlenül is megtörnek (domb-szél)

- Ha a jeleket nem szakszerűen törik meg, akkor ott lesz energiafelszabadulás és kitörés is.

Így gondoljátok? Egész elfogadható...

És hogy dönthetjük el, mi tartozik az akkora sérülések közé, amik már véletlenül is megtörik a jelet? Pl a bőrnél a vágás, a homoknál az ellapátolás, a kőfalnál, ha mondjuk kettéreped? Ez így jól hangzik...

És persze a kis hatások (pl. hangyaláb, szellő) ellen védettek.

Ez így OK?

Link a hozzászóláshoz

Udv!

Sylvanus mester valasza eleg reszletezo, de nekem tovabbra is fennmaradt ket kerdesem:

Ha a boszorkanymesteri tetovalasok, tehat varazsjelek, runak nem "tisztak", azaz a boszorkanymester nem ismeri az elmeletuket, csak rajzolja, illetve tetovalja mit a mesteretol tanult, akkor azokban szerintem az "eredeti" rajzolat, azaz a magikusan tiszta runa mellett tobb folosleges elem is talalhato, tekinthetjuk ezeket disznek is, hasznuk nincsen, csak eppen a boszorkanymester nem ismeri a kulonbseget.

Namarmost, ennek pont, hogy novelnie kellene a korcs jelek tulelesi eselyeit, mivel kisebb a valoszinusege, hogy a vagas olyan vonalat er, ami fontos. Hiszen a tiszta runa csak ilyenbol all, itt meg ugye van mellette sok "disz" is. Tehat nem ertem, hogy azt miert lehetne veletlenul is megtorni.

Hasonlo kerdest vet fel, hogy ha a varazsloi jelmagikus rajzolatokat csak akarattal lehet megtorni, akkor a boszorkanymesterit miert lehet veletlenul, hiszen a kulonbseg szerintem az ismeretben van, de mindketto magiat hordoz, tehat hasonloan kellene viselkednie.

Reszben megvalaszolt a veletlen sebzes kerdese azzal, hogy a jelek olyanok, mintha legiesek lennenek, de akkor ezek szerint, ha rajzolok a homokba egy jelet, es a homokot elfujja a szel (nagy szel, mar-mar vihar) akkor is megmarad a jel? Meg ha a falra vesett runa pont a kozepenel kettereped, akkor is megmarad? (hiszen "legias", nem art neki, mert csak veletlen...) Azert ezt valahogy nem tetszik.

Nem egeszen ertem a kulonbseget a falra rajzolt runa, meg a kardra rajrolt runa kozott sem. Azt irod, hogy a runa a jel segitsegevel koti meg a magikus erot, a hatast, mg a runamagikus varazstargyak eseteben meg a jel segitsegevel bortonzik a magiat a targyba... szerintem ez ugyanaz, mivel a runakard sem mukodne runa nelkul, tehat ott is csak a jel hordozza a hatast... Es akkor itt a megtores problemaja is, mert miert lenne csak magikus eszkozzel megtorheto az, ha az egyszeru run nem?

Lehet, hogy csak en nem ertem, mire gondolsz, magyarazd el.

Nem egeszen vilagos nekem a te altalad irt kulonbseg a runa mint varazsjel es a runamagikus targy kozott sem. Illetve a jelmagia meg a runamagia kozotti kulonbseg. Mert nem ugyanaz a ketto? Hiszen ugyanarrol szol, csak a ket szabalykonyv nevezi maskaeppen oket, megesett ez mar mas kepzettseggel is....

Mert szerintem a runaban a forma hordozza a magikus hatast. Amikor a levegobe rajzoljak, meg varazsszavakat mondanak hozza, tehat a varazslo varazsol, akkor az letrejon, a szovegtol meg a tobbi jeltol fuggoen. Amikor lerajzoljak a runat, (vagy festik, vagy vesik) akkor nincs varazsszo, teljes egeszeben csak a jelek hordozzak a magiat.

Ugyanigy a varazsfegyver, ott is a runa (no nem egy, hanem tobb, runasor) hordozza a hatast. De ettol meg szerintem a ketto egy es ugyanaz, nem ket kulon tudomany.

Az, amikor a targy hordozza a magiat maga, tehat nem ravesett, raformalt, vagy akar attoressel megalkotott formak, tehat runak hordozzak a magiat, az a Mestermagikus varazstargy. Amikor a kard maga ugy van megkovacsolva, hogy a szerkezete lesz magikus, nem lesznek rajta, mert nem kellenek runak, hiszen a magia benne van.

Ez igy nem helytallo? Illetve kifejtened bovebben, hogy te mire gondolsz a kulonbsegnel?

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...