Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

A varázsló botja


Shean

Recommended Posts

Szerintem abban mindenki egyetért, hogy jellemzi a használóját. Vagyis a bot külleme, ,,állag", szerintem pedig még a színe is, utalnak a varázshasználó szakosodására, ami pedig mindenféleképpen szükséges dolog. Mivel a varászlók a ,,dolgok mélyébe" szeretnek lehatolni, így ezt akkor tudják legkobban megtenni, ha egy dolgot kiemelnek. Később persze lehetsége s a más irányba való fejlődés, de szerintem szükséges a kezdeti ,,írányválasztás".

A botokra visszatérve és pl. a nekromantáknak egy slamposabb, akár 2 vagy 2,5 láb magas, ,,csúnyább", botot tudok elképzelni.

A tér mágusainak (egy rövidebb, magassuáguknál is), ami fehéres, sürkés színű.

Asztrál és mentál mágusokkal hadilábon állok. Nekekik valahogy valamilyen teljesen szimmetrikusat. Olykor vagy nagyon díszeset, vagy pedig teljesen egyszerűt. Mert ez a két világ is ilyen.

Elemek ,,urainak" olyat, ami anyagias. Hogy melyik, a tűz, a víz, stb., ezt nem is tudom, talán ,,kedvencektől" függ, ami meg ugye nincs.:D

Szerintem ezek mindenki fejében máshogy vannak, más módon rajzolódnak ki. Nekem ilyesmik az elképzeléseim.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A varázsló botjával kapcsolatos hivatalos MAGUS források:

- 1TK, a varázsló kaszt leírása végén lévő rövid bekezdés

- Rúna A dorani varázsló botja (dorani)

- Rúna A Pyarroni varázslóbot

Mivel ez a két cikk csak a két legnagyobb, a pyarroni és a Dorani varázslók botjaival foglalkozik, az 1TK viszont azt mondja, hogy minden varázslónak van botja, ezért indokolt, és jogos is a többi varázslónak is botot alkotni.

Nézzük a szakosodást. Véleményem szerint a szakosodott varázslók botja nem feltétlenül kell, hogy különbözzön a rend általános botjától, de valahogy mégi az esik jól az embernek, hogy egy dorani nekromantának és egy térmágusnak ne legyen már ugyanolyan botja. A különböző szakosodott varázslók botjairól egyáltalán nincs hivatalos leírás - azon túl, hogy a nekromanták szeretik az unikornisszarvas botot (Alyr után...) - ezért ebben a témában csak a házilag alkotott leírások, kiegészítő szabályok képzelhetők el.

Ezekhez véleményem szerint mindenképpen irányadó kell, hogy legyen a fenti két hivatalos cikk. Egyik szak varázslói sem kaphatnak "táposabb" botot csak azért, mert ők ugye mondjuk nekromanták, vagy bármelyik másik kedvelt szakhoz tartozzanak. Kidolgozásukban mindenképpen az eredeti rend által adományozott alap-bot kell, hogy legyen a kiindulási alap, és annak a képességeit nemigen van mód túlszárnyalni. (félreértés ne essék, miután a varázsló megkapta a botját, azután maga fejleszti, különböző mágikus módszerekkel, de alapból a bot az "csak" az iskolára jellemző bot. (Emiatt nem értettem egyet a szakosodásnál említett, bár dorani, de szakosodás alapon feltápolt bottal)

Link a hozzászóláshoz

Üdv

AHa értem tehát amit a szakosodásnál leírtam tul tápos?

nem tom ugy nem hog ymi a varázslói szakosodást másképp képzeljük.

de mindegy.

az a baj hogy nálunk nem értik ezt meg hogy tápos.

nekem volt egy ötletem: ugye irtam hogy 30mp a választott iskolaformára + egy bizonyos varázslatra bármire +10 mp. "Szerintem" légyszi értékeljétek.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Shean, mindenkinek más a táposság fogalma, de akkor megmagyarázom, mire gondoltam.

Van ugye a varázslóbotokról a hivatalos leírás, és ezek között pont megtalálható a dorani. Ez készen van, egyértelmű.

Ez azt jelenti, hogy aki Doranból jött, annak ilyen képességű botja van. (külalakot hagyjuk, mert a képességek a táposak, nem a szín pl.)

Erre dolgoztátok ki ti - vagy te - a botot, ami szakosodás címén ad két plussz képzettséget is a botnak, tehát indokolatlanul plussz képességekkel látja el, ettől nevezem én tárosnak.

Megoldási javaslat:

1 A szakosodás nem jelenti azt, hogy feltétlenül a bot is más, mármint a képességeiket tekintva. Legyen csak a külalakja más, szakonként akár egységes motivumokkal.

2 Ha már mindenáron meg akarjátok változtatni a bot képességeit - holott az azegész iskolára vonatkozik - de mégis, akkor ott kell kezdeni, hogy ha plusszokat rendelsz hozzá, a szakok miatt, akkor valamit el is kell venni a képességeiből hogy egyensúlyszerűség maradjon, és ne csússzunk el a "pozitívumhalmozás" irányába, eztnevezik tápolásnak.

Vélemény?

Sajnos, mivel ugye a dorani bot ki van dolgozva, azt sem lehet mondani, hogy akkor teljesen új botot alkotok, mivel azt nem lehet figyelmenkívül hagyni. (meg amúgy sem a +Mp-k a lényegesek a botban.)

+ vélemény hogy a szakosodás a varzsló szakosodott ismereteit jelenti, ettől még nem kell a botnak is másmilyennek lenni. A varázsló fog mást, többet, kevesebbet tudni, a bot marad. Nyilván, később már oda fejleszti a botot, ahova tudja, meg akarja.

Link a hozzászóláshoz

Üdv

Köszi szépen.

igazad van és fel is vetem a társaságba.

De mi van azokkal a varázslókkal akik nincsenek leírva.

pl a kráni tranceps. neki milye van mert mi botot adunk neki is vagy a más iskolákhoz tartozó varázslók . Nálunk igen felkapott a Dzsenn varázslók és mivel mindenki magányos mestertöl indította (ami nem lehet) ezért kitaláltunk egy iskolát és főleg oda akarunk kitalálni valami botot. valamint az elöbb említett kráni tranceps és a többi ország varázslói ahova nincs kitalálva se rend és bot sem.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Shean, az 1TK szerint minden varázslónak van botja, ez ugye a tudásuk szimbólum, stb.

Mivel csak a Dorani és a pyarroni bot van kidolgozva hivatalosan, de minden ok megvan arra, hogy a többinek is legyen, ezrt azokra a házi kidolgozás vár, már beszéltünk is errről egyszer itt.

Tehát nincs mit tenni, megkell alkotni mind a Kráni varázsló, mind a Holdkos, mind a dzsad varázslók (ahol legalább annyira népszerű a nekromancia, mint Doranban) botjait is.

A botok kidolgozásához mindenképpen alapnak kell tekinteni a már megjelent botokat, illetve ez alapján kell újat kitalálni. Egy biztos, a két legnagyobb varázslóiskola (illetve rend) botjainál valószínűleg csak gyengébb képességű lesz a többi, de hogy nem erősebb, az biztos. (Ezt nem árt szem előtt tartani, hogy ne essünk a tápolás hibájába)

A kráni varázslóhoz megjegyzem, hogy létezik egy Ynev fejvadászai című kiegészítő, amiben benne van a kráni varázsló (nem azonos a transceps-szel) kidolgozása is, itt a botot egy tőrrel helyettesítik, különböző indokok alapján, és nem kevés különleges képességgel. Hozzáteszem, ez NEM HIVATALOS kiegészítő, de létezik a témában.

A Dzsenn varázslókról is volt már szó, sokan nem szeretik őket, és nem is alaptalanul. (TÁP) legalábbi én még nem láttam olyat, aki a szerepjáték miatt lett volna dzsenn varázslóval, inkább csaka plusszok dukálnak, de TISZTELET a kivételnek.

Link a hozzászóláshoz

Kedves MagyarGergyely!

Úgy látom, te megdönthetetlen igazságként kezeled a hivatalos kiegészítőket. Ez valószínűleg több vitára ad okot közöttünk.

"A botok kidolgozásához mindenképpen alapnak kell tekinteni a már megjelent botokat, illetve ez alapján kell újat kitalálni."

Nem értek egyet. Merőben különböző alapok, különböző iskolák, sőt elődfajok, kultúrák. Mellesleg alkottunk egy dorani varázsbot leírást, de ezek után kétlem, hogy szíves fogadtatásra talánla. :lol:

"Egy biztos, a két legnagyobb varázslóiskola (illetve rend) botjainál valószínűleg csak gyengébb képességű lesz a többi, de hogy nem erősebb, az biztos. "

Na most kérlek szépen Krán ellen szinte meg sem tudtak szólalni a Pyarroni

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

MagyarGergely:

- Rúna A dorani varázsló botja (dorani)

- Rúna A Pyarroni varázslóbot

Itt kiemelném az idézet pontosságát!

A dorani varázslónak van botnja, nem pedig a dorani varázslórend tagjának. Értem ez alatt, hogy nem a rend adja a botot, hanem a varázslóval születik, aki ha megtalálja lehet teljes értékű tagja a dorani rendnek.

Szemben ugye a Pyarroni Fehérpáholy varázslórend tagjaival, akiknek a rend mágusai (a szó eredeti MAGUS értelmezésében) adományozzák a botot a rendbe felvett tagoknak.

A fentiekből egyáltalán nem az a következtetés, hogy a botot a rend/iskola adományozza a tagoknak.

Kisebb/egyéb iskolák/rendek esetében előfordulhat, hogy egészen más módszerekkel adnak botot a varázslónak, a rend/iskola "beavatási" szabályzatának megfelelően.

Link a hozzászóláshoz

Amint írtam nem tartom érdemesnek a kiegészítőt.

Nem fogadom el, hogy valakinek veleszületik a botja. Egy másik fantasy világban talán, de ott is akkor, ha mindenkinél így van és csak úgy juthat hozzá.

Azt sem hiszem, hogy feltétlen egy mágus kell egy varázslóbot elkészítéséhez (ugye, ha nem a veleszületettet használja). Ellenben azt is elismerem: sok mesternek, olykor kisebb iskolák vezetőinek nem áll hatalmában ilyet készíteni, ők a bot nélküli varázylók, akiket (többekkel együtt) a garabonciásokhoz sorolnak.

Továbbá dorannak már csak méretéből eredően is inkább a szabad rend felé kell hajlania, délen pedig azzal egyetértek, hogy a Fehér Páholyt leszámítva a többi Lar-Dor-i végzett szabad.

Üdv: B5

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Amint írtam nem tartom érdemesnek a kiegészítőt.
Nem kiegészítő, hanem elméletileg hivatalos forrású Rúnacikk.
Azt sem hiszem, hogy feltétlen egy mágus kell egy varázslóbot elkészítéséhez

Szerintem sem, ahogy írtam is, mindenesetre a Pyarroni botot mágusok készítik, ennek ismerjük az alkotók szerinti "hatalmát".

Továbbá dorannak már csak méretéből eredően is inkább a szabad rend felé kell hajlania

Márpedig nem lesz dorani varázsló abból, aki nem találja meg a botját, ellenben remek "garabonciás" lesz.

Mindenesetre nekem tetszik, az eltérő vélemény pedig nem bűn :)

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Babilon5, noe, nem az első eset, hogy ez felvetődik. Csakhogy ez itt egy MAGUS-os fórum, ezért aerről a játékról beszélgetünk. (ettől még másnak is van helye, félre ne érts). Namármost a MAGUS attól az ami, hogy van egy világleírása, és van egy szabályrendszere, ami bizonyos módosításokat elbír, de ha túl sok mindent megváltoztatsz benne, csak mert "nem tetszik" akkor elveszítni pont azt, ami miatt MAGUS.

Ami a házikiegészítőket illeti, nekem alap, hogy amit a játékhoz szeretnék HOZZÁTENNI az minél jobban megpróbál illeszkedni a játékhoz magához, tehát ami abban benne van, az az alap, és én erre építkezek. Ettől még persze más elvek is lehetnek, ám nem mindegy, kinek mi a célje vele.

Ha ugyanis azt szeretnéd, hogy a házi dolgok széles körben elfogadottak legyenek, akkor kerülni kell minden objektíven (a MAGUS esetében ez a játék szabályrendszere és világleírása) meg nem magyarázható eltérést és módosítást, hiszen minden ezt a változtatást ért kritika jogos lesz, tehát célszerű eleve nem beleépíteni.

Emiatt van az, hogy sok kiegészítő elvész a süllyesztőben, mert valaki elkezdi, a bevezetőjében megváltoztat egy csomó dolgot, és csodálkozik, hogy mindenki kötekszik vele, és senkinek nem tetszik.

Van még egy lehetőség, akit nem érdekel a többiek véleménye, de az ugye biztosan nem teszi közszemlére a kiegészítőjét.

Erről ez az én véleményem.

A tetszik-nemtetszik dologról. Amikor a MAGUS-ról beszélgetünk, akkor ott vannak különböző vélemények. Ami a szabályai szerint nem helyes, arra jogosan mondjuk ki ezt. Ami csak "valakinek az egyéni meglátása" miatt nem helyes, de egyébként a játék szerint úgy van, arra nem mondható jogosan az, hogy nem helyes a többiek ellenében, hiszen őnekik a játék alapvetései miatt van szükségszerűen igazuk.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs helye más véleménynek, csakhogy ilyenkor, amikor valami nem csak a különböző vélemények kérdése, hanem az alapvetésekre támaszkodik, akkor egyértelmű, mi is a helyzet. Szóval nem mindegy, melyik véleménynek milyen a súlya.

Szóval, lehet, hogy neked nem tetszik a Dorani varázslóbot kiegészítő, de ez a MAGUS-hoz tény, ezért így van, ha MAGUS-t játszol. Természetesen meg lehet otthon változtatni, mindaddig, amíg nem találkozol olyannal, aki az eredetihez tartja magát, mert akkor sajnos neki kell igazat adni.

Nyilván, aki nem MAGUS-t játszik, arra ezek ugye nem élnek. Csak hiába győzködi a játék híveit.

A nem hivatalos fejvadászok kiegészítővel már más a helyzet, mivel az ugye nem hivatalos. Ezt tetszőlegesen alkalmazza, vagy nem alkalmazza valaki. És amellett, hogy sok baromság van benne, (olyanok, amik ellentmondanak a leírtaknak) szerintem vannak jó solgok is benne, bár kevés, és én sem vagyok túl jó véleménnyel róla. De nem is erről volt szó, hanem hogy létezik, mint nem hivatalos forrás.

Ami a kráni varázsló botját, vagy ennek a megfelelőjét illeti, azzal egyetértek valad, hogy lehet, hogy van amelyik rendnek jobb képességű botjai is vannak, mint a pyarroniaknak. Megjegyzem, a Birodalom távolról sem annyira egységes, mint mondjuk Pyarron, és míg egy Fehér Páholyos varázsló osztatlanul élvezi a Pyarroni hatalmak támogatását, addig egy kráni varázslórend varázslója nem tudhatja maga mögött a Birodalom hatalmait, tehát nem helytálló szerintem erre hivatkozni, de abban mindenképpen egyetértek, hogy lehet, hogy van jobb botjuk.

A dzsennek ősi varázslórendjeibe belekötnék. Eleve a dzsenn varázsló is fura, de az ősi dzsenn varázslórend... Az egy doog, hogy egyes JK-k kedvelik, mert ugye milyen jó már, hogy mondjuk a nekromantám fajából kifolyólag tolja a mentálmágiát is... Csakhogy dzsenn varázslók nincsenek. (Ha megmondod, hol van, ok) Gondolj bele, a dzsennek eleve hatalomszavak formájában tudták alkalmazni a hatalmukat, semmi szükségük nem volt a hagyományos értelemben, a "szerencsétlen, hatalom nélküli" emberekhez hasonlóan kutatni a mágiát, fejleszteni, rendekbe tömörülni, hogy felemelkedhessenek. Emiatt nem hiszem, hogy fejlett lenne a mágiájuk. Mivel nincs rá igazán szükségük.

Link a hozzászóláshoz

Nos üdv!

Kissé hosszadalmasra sikerült reagálásom kövekezik, ami nem kizárólag az idézettnek szól.

"Namármost a MAGUS attól az ami, hogy van egy világleírása, és van egy szabályrendszere, ami bizonyos módosításokat elbír, de ha túl sok mindent megváltoztatsz benne, csak mert "nem tetszik" akkor elveszítni pont azt, ami miatt MAGUS. "

Mehlehet. Ennek ellenére hibás HIVATALOS kiegészítőket nem fogok figyelembe venni. Nos mitől is hibás? Ez könnyen megeshet, ha távolesik a realítástól. Márpedig ebből akad elég sok példa sajnos. A MAGUS-t egy átgondolatlan műként dobták piacra, így vannak benne hibák, s ez a késöbbi hozzátoldásokra is igaz.. Az ok amiért ennek ellenére megtetszett az leginkább a világa. Legyen szó bármely szerepjátékról a világ a mérvadó, számomra legalábbis. A rendzere tekintetében voltak és vannak is hiányosságok, de látszott rajta az igyekezet és a sok egyedi ötlet. Ez tehát a rövid véleményem a MAGUS-ról. Jó, de javítani kell rajta. Ezért nem vagyok hajlandó elfogadni a hivatalos kiegészítőket sem fenntartás nélkül, ha azokat bármilyen szempontból javítandónak tartom, hát még, ha egyenesen pocséknak.

Még annakidején az egyik kollégiumban volt egy kisebb csapat, akiknek csak ETK-ja volt, még egy árva besti sem. Egyikük pedig csak annyit mondott kérdésemre, miszerint, hogy lehet jót játszani ilyen kevéssel: nem kell Novák Csanádnak lenni szörnyek, vagy szabályok kitalálásához. Az akkori beszélgetés megragadt bennem és tartom magam hozzá. Aki szentírásként tekint a hivatalos kiegészítőkre és még a teológia meglétét is csak vonakodva ismeri el (kicsit talán roszz hasonlat), azt minden sértés nélkül, de sajnálom.

"Ami a házikiegészítőket illeti, nekem alap, hogy amit a játékhoz szeretnék HOZZ

Link a hozzászóláshoz

Nos a kráni varázslók botját érintő hivatkozásomról.

Talán tényleg nem igazán helytálló. Kifejtem tehát kissé átgondolva. Egy ottani varázsló mögött valóban nem áll a birodalom, de igazából nincs is rá szüksége, kivállóságát már pusztán fennmaradásával bizonyította, márpedig, ha fennmaradt annak oka kell legyen. Nincs tehát szüksége a Pyaroni Hatalmakhoz hasonló támogatásra, sőt könnyen lehet senkijére, elvégre önnmagától is képes lehet jobb botot készíteni, mindenféle külső segítség nélkül (mellesleg Kránban az ilyen jellegű ráutaltság legtöbbször = szolgasor).

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Csak röviden, mert fáradt vagyok... :)

Ennek ellenére hibás HIVATALOS kiegészítőket nem fogok figyelembe venni.

Szíved joga. Csak attól az még él, és a játékhoz tartozik.

Nos mitől is hibás? Ez könnyen megeshet, ha távolesik a realítástól.
Hát, ha te a realitásokhoz ragaszkodsz, akkor ne játsz MAGUS-t, ugyanis az egész irreális, mivel egy kitalált világ.

Azzal, hogy az irreális, nem lehet érvelni szerintem a szabályok ellen, mivel azok a játék sajátja. De ugyanígy mondhatnám a világ sajátosságait. Tehát ta hiába tartod irreálisnak, hogy mindenkienk, aki varázslónak születik, születik egy boitja is, ha az a vilgáleírás, így a MAGUS része is. Nem muszály ezt játszani. (Félre ne értsd, nem ellened, csak az érvek ellen mondom)

Persze azt hagysz el akár még a hivatalos szabályok közül is, amit akarsz, mindenki azt játszik/mesél, amit akar, a lényeg a szórakozás. Csak ilyen alapon akár be is fejezhetjük bármelyik MAGUS téma megvitatását, mivel ezek szerint azt mondunk semmisnek, amit akarunk, és innentől kezdve fölösleges bármi mellett is érvelni.

A dzsenn varázslókról.

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. Itt most "A VARÁZSLÓ BOTJA" című topic megvitatása folyik. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy a botot a rendek adják, általában a varázsló egymaga nem képes elkészíteni. ()ha a két hivatalos forrásnál maradunk, akkor egyáltalán nem)

Namármost, erre jött a példa, hogy a dzsenn varázslóknak milyen jó botja lehet, amire az, hogy nincs nekik híres, régi haygoményokat őrző varázslórendjük, ami botot adományoz nekik, meg összegyűjti a dzsenn varázslókat. Mint magad is említetted, erre nincs is példa, mert nincs ilyen.

Nem azt vonom kétségbe, hogy a dzsennek egyáltalán nem rendelkeznek mágiával, illetve mágikus képességekkel, valamint, hogy a történelem során soha nem folyamodtak hozzá. Tehát térjünk vissza az eredeti kerékvágásba, és a vita eredeti célját szem előtt tartva mégegyszer kimondom, hogy a két hivatalosan említett boton kívül - esetleg a kráni - nemigen akad, ami ezek nyomába érhetne, EZÉRT a kidolgozandó botokat ezek mintájára kellene megalkotni, és szerintem képességekben nem szárnyalhatják túl őket.

Az, hogy miért ilyennek vannak ezek a rendek, a világ kidolgozva, amilyen, már bocs, de hidegen hagy, nekem akkor is tetszik a MAGUS, ha az Novák Cs. kedvenc karakteréből született.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Még egy észerévetel:

A jobbá, reálisabbá tételben hasonlóak az alapelveink a Szürkecsuklyás Testvériséggel (bár a megvalósítási elképzelések néhol eltérnek), s mindenkinek ajánlom az alapelveik újbóli, figyelmes elolvasását.

No, ez érdekes, a fenti véleményeid alapján. Én éppen ezér javaslom forrón az írásaik elolvasását.

Ugyanis itt jön be az, amit én a legjobban tisztelek bennük, és ami egybavág az én alveimmel is, ami a KIEGÉSZÍTÉS. Õk elolvasnak mindent a témaával kapcsolatban, és hozzáírják a saját ötetüket. (értsd, az újat, mert erről is vannak pletykák, de itt nem ez a lényeg.) És bele is foglalják, nem úgy alkotnak újat, hogy közben meg kihagyják a témában már létező, hivatalos dolgokat.

Példa, a Quiron-tenger leírásába belefoglalták az Egek Áradatát is, amii igen kicsi, jelentéktelen, és a realitásnak teljesen ellentmondó elem csak a szabálykönyvben, ahol egyszer előfordul, de létező dolog, és ők belevették. Sok ilyet találtam, ezt tartom legfőbb értéküknek.

Nos, ebbe a szemléletbe nem nagyon fér bele az "én nem fogadom el, és kész" mondatok.

Link a hozzászóláshoz

Egy pillanatra félbeszakítanám a vitát. Én nagyon hadilábon állok a varázsló varázslatokkal meg mindennel ami a varázslóhoz kapcsolódik. Most indítom a csapatban az első varázslót, ami ugyebár eléggé alapkaszt. Még senkinek se volt de minden mást már kipróbáltunk a ninjától a vámpírvadászig. De ezt nem :lol: . Nah most nemrégen olvastam a Fogadalmat és abban ugyebár egy lar-dori adeptus a főszereplő. Én is csináltam és a botjánál megakadtam egy picit. Ugyebár vasfából van ami majdnem fekete embermagas és egy ékkő van benne. Lehetséges az, hogy igazgyöngy az? És olvastam olyat, hogy az igazkövekbe annyi mp fér amennyi kartátos. Az is le volt írva, hogy a botba max. 100 karát fér. Nem tudom, hogy ez azt jelenti, hogy díszítésként, vagy azt, hogy a botba lévő kőbe max. annyit lehet "beletenni". Segítségg!!!

Link a hozzászóláshoz

Üdv

A 100 karát elég sok de lehetséges.

Viszont hogy milyen kő az már más tészta nálunk olyan kö van benne (ha akar bele követ ) amilyet normális kereteken bellülk lehet adni.

ugyhog yszerintem igazgyöngy lehet(ugyanis a fogadalomba a varázsló botjába az van)ha teljesen egy olyan karaktert akarsz kitölteni.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Végre, az eredeti téma!

Lehet igazgyönyg, mert ahhoz is ugyanúgy kapcsolódik dárgakőmágikus hatás.

A 100 karát valóban a botba heyezhető maximum, ez a szabály, fogadjuk el. Mivel a karát a tömegtől függ, egy átlagos sűrűséget használva kiszámoltam a kövek térfogatát, majd méretét, és azt kaptam, hogy akár jóval több karátos is lehetne a botba foglalt drágakő a mérete alapján... de nem érdemes ezen rágódni, mikor könnyű dolgunk van, hiszen kimondják, hogy 100 a max.

Egyébként ez tényleg elég sok, mert nem elég megfelelő nagyságú követ találni, annak mágikusan tisztának is kell lennie!!!

Egyszerre több kő is lehet ugye a botban, és ha szabályt szigorúan nézzük, akkor elvileg lehet sokkal nagyobb is benn, de mágikusan tiszta, amit mágikusan lehet piszkálni, az csak 100 karátos lehet, de ettől még sok dísz-kő (hatás nélküli, esetleg mégikusan nem is tiszta) lehet rajta, miért ne?

Link a hozzászóláshoz

A dzsenn varázslórendekre írt cáfolatra:

Mint azt közösen megállapítottuk nincs így konkrétan leírva (megcáfolva sem!) : "Van/volt dzsenn varázslórend.

Az általam felhozottak viszont enged(het)nek erre következtetni.

"Nem azt vonom kétségbe, hogy a dzsennek egyáltalán nem rendelkeznek mágiával, illetve mágikus képességekkel, valamint, hogy a történelem során soha nem folyamodtak hozzá."

Nem gondolod, hogy ezt át is szerették volna örökíteni? Márpedig annak a legelterjedtebb módja egy varázslórend, vagy legalább iskola, ami bizony adhat nekik botot, márpedig, ha eléggé ősi, akkor nem is kis erejűt.

Innentől kezdve, mivel sem mellette, sem ellene nem szól semmi, pusztán eldöntendő kérdés van-e az ibarai varázslóknak legalább olyan, ha nem erősebb botja, mint a két hivatalosan kidolgozottnak? Innentől bármelyik út lehetséges, de azért kíváncsi vagyok a véleményedre.

Link a hozzászóláshoz

Nincs ez túlbeszélve?

Ha JK, úgyis a mesélő szabályozza, gondolom a kalandhoz méretezve, ha pedig njk, akkor megint a mesélő dönti el, és ezzel szemben nincsen apelláta:)

Vagy ez megint olyan mestermágikus téma?

Gyorsan megejteném az obligát, tápolással kapcsolatos megjegyzésemet.

Le kell szögeznünk, hogy a világot, illetve a mesét a játékosok jó esetben ugyan úgy szinesítik és telítik élettel, mint a mesélők. De ez nem azt jelenti, hogy egy első szintű varázslónak 1000000000000000000 MP-ja kell legyen!

Persze, lehet erősebb a karakter, de akkor a mesélő is tol egyet az ellenfél statisztikáin - azaz együttes erővel inflálták a világot - és a második szintű kalandban eltüntették a kontinens déli részét, mert a mágus eltüsszentette magát.

Ha meg a mesélő nem állítja a játékosokhoz a kalandot, akkor semmi teteje nincs az egésznek, elvész a kihívás. Az hol kaland, hogy a halálba tápolt játékosok porba aláznak bármit? A világ már csak olyan, hogy az ember ésszel győz:)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Babilon5,

Igaz, hogy nincs sehol megtagadva a dzsenn varázslórendek létezése, mint ahogy leírva sincs. Én inkább minden érvet összevetve jutottam el oda, hogy szerintem nem léteznek. Szerintem több dolog szól ellene, mint mellette.

Az, hogy a továbbörökítés módja ez, az nem biztos, hogy rájuk is él, mert az emberitől más kultúra. Emellett rejtőznek is, bár egy rend sem feltétlenül nyilvános. A varázsló kaszt sem tiltott a dzsenn számára, tehát ez is lehet. Mindent egybevetve, igazat kell, hogy adjak neked, bár személyes véleményem az, hogy nincsenek, semmi nem tiltja konkrétan, tehát akár lehetnek is dzsenn varázslórendek. (mellesleg feltámadt bennem egy egészen kis vágy, ötlet egy rejtőző, ősi titkokat őrző dzsenn varázslórend megalkotására...)

A botjuk erőssége még kétségesebb, hiszen ősi hagyományokkal bírnak, emiatt lehetne erősebb, bár az is igaz, hogy nem az anyagi mágia a fő profiljuk. (egyébként innen kiindulva, jó ötletnek tartanám a dzsenn varázsló botjának különleges képességeit "dzsennesre", mentálosra kidolgozni. (bár ez ellen is tudnék érveket hozni)

Ebben a kérdésben én KM-ként hozom meg a végső véleményemet, miszerint a dzsenn faj a varázslóval keverve elég erős, és sokan (tisztelet a kivételnek) tápolási célzattal indítják. Emiatt "toll a fülébe" hogy még erősebb botot is kapjon, mint a "nagy" rendek tagjai".

Ha a hivatalos forrásokat nézzük, akkor viszont az jelenthető ki, hogy akár erősebb is lehet, hiszen erre sem utal semmi konkrét.

Ett,

szerintem nincs, mivel a témához kapcsolódik, és ketten legalább érdeklődünk iránta, hiszen erről beszélgetünk. No de nem kötekszek.

Ha JK, úgyis a mesélő szabályozza, gondolom a kalandhoz méretezve, ha pedig njk, akkor megint a mesélő dönti el, és ezzel szemben nincsen apelláta
Ez bár minden esetben igaz, azért a KM és a játékos ismereteinek bővítésére, nézőpontjának szélesítésére sem árt a beszélgetés mindenről, amire van igény. Nem értem, miért hozod ezt így fel, mert ennyi erővel be lehetne fejezni mindenről a beszélgetést, hiszen kit érdekel, mi van, mit ír a könyv, illetve ki-mit gondol, amit a KM mond, az lesz. Szóval le lehetne húzni a rolót. (bántás nélkül, de ha nem tetszik, ne olvasd:))

Reagálva viszont a véleményedre: Valóban, nem csak a KM, de a játékos is szinesítheti ötleteivel a világot, és a játékot (rendszert, szabályokat) is. Ezzel egy gond szokott lenni (nem mindig, csak gyakran) hogy a játékos a saját fejével gondolkodik, a karaktere lebeg a szeme előtt, és ezért az ötletei gyakran tápoló jellegűek, ami viszont nem jó, ebben egyetértünk.

A tápolásra valóban minden KM tud reagálni, hiszen csak beleerősít egy kicstit, illetve az is igaz, hogy kell, mert ha nem, akkor nincs kihívás csak mégszárlás. DE, ez sem jó a végtelenig, mert a tápost, ha megszorongatják, legközelebb még táposabbal jön, és ez egy idő után a többiek játékát is elrontja, és a KM is meg fogja unni/utálni. Emellett ezzel erősödik a tápos ilyen jellegű nézete is, és pont ők szoktak megsértődni, ha esetleg legyőzik a karakterüket.

Magam részéről leginkább nem engedem a tápolást (megmagyarázva) illetve ami meg belefér, annak megmutatom a hibáit... és persze mindig akad majd méltó ellenfél is, ahogy te mondtad.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Babilon5, mint említettem, a kiegészítőírás topicból átvett kérdést itt, a helyén folytatom.

Azt hiszem, ezt a doranos cikket félreértetted. A MAGUS-os leírásoknál is meg kell különböztetni a cikken belül a konkrét játéktechnikai szabályok leírását, a világleíró részeket, amik tényként (szabályként) közlik a dolgokat, és az olyan világleíró részeket, amik hiedelmeket, tévhiteket, pletykákat közölnek, amik még a játék világán belül is kétségesek. Én itt egy ilyen tévedést vélek felfedezni, emiatt nem tetszik neked a doranos cikk.

A dorani varázslórendben bárki elkezdheti a képzést. (bárki-értsd jól :) ) Aki azonban az alapképzés végére sem találja meg a botját, azt ők nem képzik ki varázslónak, mert az ő hitük szerint nem született varázslónak, belőlük képzett tudósok válnak, de nem varázslók.

NEM jelenti ez azt, hogy több, vagy kevesebb tehetsége lenne bárkinek a botjától függően a mágiához. Valószínűleg nem egy amúgy a mágiához esetleg tehetséggel bíró ifjú "vész így el" csak azért, mert nem talál botot. De egyébként lehetne belőle varázsló (például, ha egy másik iskolában tanulna) csak a doraniak nézete szerint nem jó annak.

Bárkinek születhet botja Yneven, valahol, anélkül, hogy valahe varázsló lenne. Az is lehet, hogy nincs botja, és mégis varázlsó lesz, de máshol. Az is lehet, hogy van botja, de úgy lesz varázsló, hogy soha nem találja meg, mert az iskola ahol varázslónak tanul, nem keresi, nem készíti fel a megtalálására. Bármelyik lehet pl. egy kráni varázsló, lehet, hogy nincs botja, lehet, hogy van, ez őket nem érdekli, nem is tudnak erről a nézetről valószínűleg. Azt hiszem, kihagytam azt avariációt, akinek nem születik botja, és nem is lesz varázsló. :)

Tehát ez a botos dolog nem jelenti azt, hogy akinek nem születik botja, az alkalmatlan lenne a varázslásra, a Doraniak sem vallják ezt feltétlenül, csak azt, hogy ő még nem született varázslónak, mert ha annakszületett volna, lenne botja. Ennyi.

Szerintem ez érthető, és érdekes is. Jó ötleteket adhat a KM kezébe, és kalandlehetőséget, valamint egyediesíti a dorani iskolát.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...