Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Kik a legjobb mesélők?


Geret

Recommended Posts

Üdv a kérdésed versenyekre és táborokra vonatkozik, ismert vagy ismerhető nevekre lennél kíváncsi vagy jöhet bárki?

Én eddig 2 versenyen vettem részt és őszintén szólva csalódást okoztak, talán túl sokat vártam el tőlük.

Ha otthoni ismeretlen személyeket is beleszámolom nálunk 3fő rendelkezik a KM-hez szükséges tudással, de nehéz lenne egy embert kiemelni, mert mindannyian meséltünk már nem túl izgalmasat és olyat is amikor hetekig beszéltünk róla, hogy mennyire jól sikerült.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Ez szerintem egy nagyon sok változót tartalmazó kérdés. Lehetne egyszerűen a legjobb KM csímeket összegezni. Ez azonban nem lenne elég, számos rendezvényen nem értékelnek KM-et. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az sem mindegy ám, hogy melyik helyen milyen módszerrel kerül ez a személy kiválasztásra. Ez ugyanúgy igaz arra is, ha a legjobb játékost, vagy legjobb csapatot keresnénk.) Hozzáteszem, vegyes a kép, nem csak egy klub létezik, és sok KM csak egy-egy helyen mesél, nagyon kevés az olyanok száma, akik itt is, ott is előfordulnak. Aztán ott vannak az otthoni KM-ek, akik zseniálisat mesélnek otthon, de a négy-hat játékosán kívül senki nem ismeri őket. Pedig lehetnek attól még jók. A másik meg, hogy ez a ki a legjobb KM az egyfajta versenyszerűséget feltételez, ami pedig nem annyira a szerepjáték sajátja. Nem erről szól, nem ez a lényeg. Persze nem árt, ha a KM-eket is motiválják, de mégis a KM-ek inkább már a szervezői oldalhoz tartoznak, és közreműködnek abban, hogy a játékosok jól szórakozzanak és esetenként versenyezzenek is - amire van is igény - ezért őket sok helyen egyformán megjutalmazzák, és az erőforrásokat - legyen az díj, bíró - inkább a játékosokra, a rendezvények igazi közönségére fordítják. A KM nem versenyez, a KM szolgál. 

Én inkább megpróbálkozok néhány szempont felsorolásával. 

Először is, meséljen. Nehéz úgy jónak lenni, ha nem is mesél az ember... Például mutathatnék magamra is, nem tartom magam rossz mesélőnek, sok rendezvényen szereztem legjobb KM címet is, de mostanában például alig jut időm mesélni, ezért b..hatom. 

Szerintem nagyon fontos, hogy a csapat jól érezze magát, hogy úgy álljon fel az asztaltól, hogy - Ez igen, jót játszottunk! Ennyi. Sorolhatnánk számtalan egyszerű vagy bonyolultabb szempontot, hogy játssza ki jól az NJK-kat, hogy adjon ívet a történetnek, hogy figyeljen a játékos karakterek sajátosságaira... egyik sem sokat ér, ha közben a csapat ezt nem érzi, éppen nem az az ő játékstílusuk, ha a csapatnak nem az kell, ha nem partner benne. Akkor most jó volt, vagy nem volt jó? Valahol nem... hába lenne valami KM-ek számára felállított döntőbizottság előtt kiváló. Ugyanakkor ennek is van határa, ugyanis, egy barátom szavaival élve "a KM nem a csapat k..vája". Azaz a KMnek nem kell mindenben alkalmazkodnia, a KM-nek is vannak igényei, ő is azért ül le együtt játszani a többiekkel, hogy jól szórakozzon. El is jutottunk oda, hogy a jó KM akkor lesz jó KM, ha jó csapatot kap. Van olyan rendezvény, ahol a szervezők különös energiát vagy intuíciót fektetnek rá, hogy ez így legyen, van, ahol csak a szerencsén múlik. 

Talán ebből fakad, hogyn em biztos, hogy létezik univerzális mérce. Tehát lehet, hogy akivel te elégedett vagy, neked megfelelő és a legjobb KM, az másnak éppen nem tetszik annyira. Persze logikailag mondhatnánk, hogy akkor az a legjobb KM, aki a játékosok legnagyobb százalékának megfelel, de a versenyzésénél fontosabb, hogy a csapat megfelelő KM-et találjon, illetve fordítva, és ez fogja leginkább szolgálni a szerepjáték célját, a jó szórakozást. 

És végül szeretném megemlíteni azt, hogy lehet valaki akármilyen jó KM, ha a csapata nem az. Ez egy közös játék, a csapat és a KM kölcsönhatásban van. Hiába keltek én érzelmi reakciót, morális dilemmát a csapatban, ha az fel sem fogja, vagy a kijátszása kimerül egy dobásban. Hiába akarok én KM-ként mindenféle párbeszédeket lefolytatni, ha a csapat nem képes azt eljátszani, befogadni, élvezni. Hiába utal a KM bármire, ha a csapat észre sem veszi. Hiába vár a KM jelzésre a játékosoktól, hogy mi érdekli őket, mit szeretnének, ha mind ül, mint egy kuka. Tehát eszerint meg az a jó KM akinek jó csapata van. Én azt tapasztaltam, hogy ez (is) nagyon fontos. Akárhányszor szereztem legjobb KM címet, mindannyiszor úgy éreztem, hogy bizony a játékos csapat is kellett hozzá - és volt olyan is, hogy azt éreztem, sokkal jobban menne minden, ha a csapat is jó volna. 

Lehetne mg számos szempontot sorolni, készüljön fel, ismerje a rendszert, ismerje a karaktereket, meséljen a karaktereknek, alkalmazza jól a szabályokat, merjen és tudjon rögtönözni, ismerje a játék világát és abban meséljen, legyenek fantáziadús és változatos ötletei... ha a fentiek nem teljesülnek, akkor ezek majdnem mindegy, hogyan alakulnak. 

 

Link a hozzászóláshoz

A Kalandozok.hu Nyári Táborokban az online értekelési rendszer meghatároz egy rangsort, ami alapján a legjobb KM-et ki szoktuk hirdetni. Az alábbiakban összefoglalom nagyvonalakban mi történik:

A tábor alatt a versenymodul felénél és végénél (3 napnyi játék), minden JK értékeli a KM-et az alábbiak szerint:

- Játékélmény, Csapatjáték, Kalandmester teljesítménye

Minden KM értékeli a JK-kat:

- Szerepjáték, Csapatjáték, Modulmegoldás

A fenti szempontok értékei között sok kötődés van, így az értékelő rendszer a megfelelő súlyozások és számítások után ajánlást tesz a KM sorrendre. 

Egy rendszer sem tökéletes, viszont így egy 5 fős csapat esetén 2x5x3+2x5 értéket gyűjtünk be ami segít dfferenciálni a csapatok és KM-ek teljesítménye között. :)

 

Lozartan és Geret kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...