Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Facebook vagy nem Facebook


Recommended Posts

Helyzetjelentésekben való témát itt folytassuk. :-)

Nem tudom, hogy kinek mivel lesz rosszabb az élete, ha használja. Úgyis mindenki használja. Ha nem teszel fel magadról semmi kompromitálót, akkor szerintem nincs belőle gond. Legfeljebb a személyes érzéseidnek okoz problémát, hogy ú fent vagyok.

Amúgy lesz Facebook telefon majd nemsoká.

A mailcím visszaállítása 1 perc se volt.

Z

Link a hozzászóláshoz

Ez főleg annak tükrében felháborító hogy elvárják hogy valós adatokat adjunk meg. Ehhez képest persze rengeteg az alternatív ill. kamu acc. Viszont a mezei felhasználók ezt majd csak hetek vagy hónapok múlva veszik észre. Valószínű én se tudnék róla ha nem olvasom a fórumot, mivel hajnalban még kaptam mail-t. (nem tudom hogy a váltás mikor volt, mivel azt nem írtad) Meg ugye a f*szbúk arról is hírhedt hogy tele van adathalász alkalmazásokkal. "Aki" ezt megengedheti magának, arra hogy bízzon az ember bizalmas adatokat? Sehogy. Sajnos vagy sem, a többség úgy gondolkodik mint én (avagy én úgy mint a többség) és egy vállrándítással elintézzük. Ha esetleg valaki attól lenne gazdagabb hogy birtokában van azon információnak hogy mikor megyek el WC-re (amit nyilván előtte fészbúkon megosztok mindenkivel) akkor boldog leszek hogy egy embert hozzásegíthettem az anyagi jóléthez. ha meg véletlenül értelmezni tudják azokat a postokat amiket a szerepjátékos csoportokban követek el, nos... akkor még gratulálok is nekik.

Mivel a vállalatok/cégek/stb is észre fogják venni hogy az ő címük @f*szbúkra változott, nem hinném hogy ezért komolytalannak gondolnának. Mert ennyi erővel te is gondolhatnád ezt róluk. Ha meg mail-ben küldöd el az életrajzod, akkor úgy sem azt a fiókot fogod használni. (mondjuk ez is érdekes kérdés hogy pl egy gmail-es vagy fizetős szolgáltatótól származó fiókot mennyivel vesznek komolyabban mint pl egy free vagy citromail-t)

Link a hozzászóláshoz
Amúgy lesz Facebook telefon majd nemsoká.

Hála a jó Istennek! Végre! De hiányzott az is még! Majd lesz olyan hogy meg megrezegtetem a másikat. :D Meg lehet majd lájkolni a telefonszámát. :D Illetve az alkalmazások most már SMS-ben is üzenhetnek, hogy ki mit tudott meg magáról.

A emailcím visszaállítása 1 perc se volt.

Az elv amit viszont megsértettek, számomra örök érvényű tanulság arra vonatkozóan, hogy soha a büdös életbe többet Facebook... :D

MyVIP-el is ez lett. Regisztrálás első hónapjában merészeltek küldeni egy SPAM-ot, annak ellenére, hogy bejelöltem, hogy NE küldjenek levelet. Úgy töröltem a a profilom, hogy még füstölt is.

Nekem tök mindegy, ha mások tűrik, hogy a személyes adataikkal kedvükre játszik pár taknyos programozó kölyök. De én nem tűröm. Minden más érv/ellenérv teljesen hidegen hagy.

Link a hozzászóláshoz
A gmail regisztrációkor elfogadod, hogy a levelezésed szövegezése alapján kapj reklámokat a gmailben. Nem hiszem, hogy sokkal rosszabb a facebookos dolog. 8)

Így van, majd egy hanyag mozdulattal feltelepítem az AdBlock-ot. Azt' mit bánom én mit küldözgetnek, úgy se látom. :D Azzal a Facebookon se volt bajom, hogy hesszelik mit írtok. Azzal viszont igen, hogy önkényesen módosítják az adatlapom. Google-nél erre még nem volt példa.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Az igaz, hogy önkényesen nem módosítják, viszont ezer meg egy kérdést szoktak feltenni gmail-nél, erőltetik, hogy adj meg telefonszámot, stb...

Tökéletesen értem az elvedet, ne állítgassanak automatikusan.

Én viszont azt mondom, állítsák át azt, úgy is csak virtuális, és át van irányítva.

A kérdéseiktől meg kíméljenek meg. :)

CS

Link a hozzászóláshoz

Haladunk. Gondoltam naívan hogy felnézek MSN-re, ezer éve nem jártam arra. Telepítsem a frissítést. Mondom nem telepítek semmit, csak fel akarok nézni. Ha nem telepíted nem engedlek fel. WTF? Legyen. Mivel baromi lassan töltötte le, elkezdtem kommentet írni. Épp végeztem volna amikor felugró ablak, én meg reflexből le okéztam. Közbe bevillant egy szó: "újraindítás". OMFG! Persze a fél oldalas kommentem elszállt. Újraindítás. Némi tüttyögés után betölt az MSN. Az ablak 99% reklám és a min 50 emberből akik fel vannak véve, látok kb négyet. Ez az új MSN. Bill Gates-nek kívánom hogy az anyukája szüljön sünt és az anyai örömökből részesüljön ő is! :evil:

Egyébként már az újraindításnál megfogalmazódott bennem hogy az MSN sorsa a törlés lesz, de ezek után nem maradt semmi kétségem. Köszönjük Emese! :char:

Link a hozzászóláshoz
Egyébként már az újraindításnál megfogalmazódott bennem hogy az MSN sorsa a törlés lesz, de ezek után nem maradt semmi kétségem. Köszönjük Emese! :char:

Na igen. Az MSN kb. egy hónapja vérzett el nálam véglegesen. Azóta csak Skype (sokkal jobb). Bár vigasztaljon a tudat minket, hogy már ez is a M$ tulajdona. De legalább jók az alapjai, tehát nagyon nem lehet elb@szni.

Ma aktiváltam a Google+ profilomat. Nagyon kellemes meglepetés várt. Lényegesen kulturáltabb, kiforrottabb (működő!) közösségi oldal. Egyetlen hátránya, hogy a tömeg a Facebookon tolong, így nagyon minimális az információ áramlás. Mondjuk ebből kifolyólag nem is kellett még senkit letiltanom mert idétlen alkalmazások posztolnak helyette, vagy játék felkérésekkel bombáz. Hozzáteszem már a profil aktiválásakor jól láthatóan felkínálja a lehetőséget, hogy játék felkéréseket akarsz-e fogadni. Igen/Nem.

Sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb az, hogy kinek mit szeretnél megosztani.

A csevegő normálisan működik, nem fagy. Akár videó konferenciát is lehet indítani.

Külön pozitívum, hogy aki először használja az oldalt, az kellő mennyiségű segítséget és tippet kap a kezeléshez.

Egyszóval meg van rendesen csinálva.

Ja és (eddig) nem módosították önkényesen és titokban egy személyes adatomat/beállításomat se.

Link a hozzászóláshoz
Vagy csak nem tudsz róla.

Hát ha van rá konkrét példát akkor meséld el, mert kíváncsi vagyok rá.

az arckönyv sem módosította egyetlen adatodat sem, csak egyetlen beállítást. :)

Tény: Az adatlapomon nem az az adat volt amit én megadtam. Tény: Én nem kértem, hogy módosítsák. Tény: Nem közölték velem sem előtte, sem utána, hogy módosították.

CS, szerintem még mindig nem érted a lényeget: Ilyen módszerekkel, és hozzáállással nem lehet emberek adatait kezelni. Nem számít, hogy nincs jelentősebb súlya a dolognak (nem halt meg tőle senki), és az sem számít, hogy hány másodpercen belül lehetett visszaállítani. Nem ez a lényeg.

A módszerrel van a gond, ami etikátlan. Az, hogy a Facebook ilyen eszközökkel szeretne piaci előnyhöz jutni, felvillantja azt, hogy valójában hogyan is gondolkoznak a felhasználókról. Gyakorlatilag pofátlanul semmibe veszik őket, ami már csak azért furcsa, mert pont a felhasználókból élnek meg.

Nem állítom azt se, hogy a Google+ szent. Csak jelenleg úgy tűnik, hogy sokkal jobb, bár nem használják (annyian). :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A google összeszinkronizált mindent, és felhasználja az összes adatodat, azt is, amire konkrétan nem adsz engedélyt, csak valami apróbetűsben fogadod el.

A gmailedet, a google chrome-odat, a google+-odat, és bizony ha pl. androidos telót használsz, és facebookkal egyszeri szinkronizálást csinálsz (hogy tudd használni!), akkor azzal is. Az összes ismerősöd adataihoz hozzáfér, és a te böngészési előzményeidet, levelezéseid tartalmát, sőt, bizony az apple-lel párhuzamosan a helyeket is, ahol készülékeddel jársz. Nem akarok én itt összeesküvés-elméleteket szítani, de abban is egészen biztos vagyok, hogy ezek az adatbázisok (mint a facebooké vagy a google-é) cserélődnek, adják-veszik a felhasználók adatait nem csak egymás közt, de az egész világon. Egy személyazonosság már nagyon sokat ér, ha sok mindent tudnak rólad... Hidd el, nem csak a facebook ilyen gonosz. On-line példát nem tudok, hogy módosítják egy egy kis négyzetben az e-mailcímedet, de pl. az biztos, hogy az előzmények nem adnak pontos képet rólad, és olyan dolgokat állítanak ezáltal rólad, amik nem fedik teljesen a valóságot. (Teszem azt a chrome-odba bejelentkezve maradsz, és az unokaöcséd használja egyszer a gépet). Szóval ezekben az adatbázisokban módosítják az adataidat, az engedélyed nélkül, és nem is értesítenek róla. Az, hogy te hozzáférsz-e ehhez, vagy sem, az én szememben részletkérdés. A te adataid, rólad szóló információk, amiket módosítanak.

Jó éjt!

CS

Link a hozzászóláshoz

Az az igazság, hogy én is teljesen megértem Daru erkölcsi felháborodását. Sőt, én is úgy gondolom, hogy ez felháborítóan pofátlan. Pusztán azt kell eldönteni mindenkinek, hogy mennyire hajlandó ezt eltűrni, és törli-e ezért a Facebook-ját, feladva ezért azokat az előnyöket, amiket a Facebook jelent. Nyilván az, hogy mekkorák ezek az előnyök egy ember számára, függ a környezetétől, és ez (is) okozhatja, hogy másképp gondolkodunk a kérdésről.

Amúgy az MSN kihalását is a Facebook okozza (pedig a Facebook-chat egy sz@r), és nem hiszem, hogy a Google "jófejebbül" kezelné az adataidat - bár azt könnyen el tudom képzelni, hogy diszkrétebben intézi a dolgait, és jobban el tudja előled rejteni, hogy mit is művel.

Ja, és abban is biztos vagyok, hogy a Facebook semmilyen adatot nem töröl rólad attól, hogy törlöd a profilodat. (Sőt, konkrétan volt már rá precedens, hogy publikus képeket töröltek, és a hónapok múlva is elérték a direkt linkkel...)

Link a hozzászóláshoz
A google összeszinkronizált mindent, és felhasználja az összes adatodat, azt is, amire konkrétan nem adsz engedélyt, csak valami apróbetűsben fogadod el.

Igen ez igaz, de ennek megvan az előnye is. A Gmail címlista oda vissza frissül a telefon között. Elég csak egy helyen módosítanom, és perceken belül minden napra kész. Nem kell 10 helyen átírni.

Ahhoz nem fér kétség, hogy az adatokhoz hozzáférnek, hiszen az ő rendszerükben tárolódik, de én eddig nem tapasztaltam semmilyen visszaélést. Nem jönnek SPAM-ok, nem bombáznak célzott hirdetésekkel.

A gmailedet, a google chrome-odat, a google+-odat, és bizony ha pl. androidos telót használsz, és facebookkal egyszeri szinkronizálást csinálsz (hogy tudd használni!), akkor azzal is.

Nem, nem kötelező összeszinkronizálni a Facebookot az Androidos címlistáddal. Anélkül is lehet használni a Facebbok App-ot. Ezt amúgy is a Facebook találta ki, hogy a telefonod címjegyzéke alapján további kapcsolatokat keressen neked, illetve a telefon adatai alapján még több infót tudjon meg rólad. Tekintve azt, hogy ők már tanúbizonyságát adták, milyen agresszíven bánnak a felhasználók adataival, ez nem feltétlenül megnyugtató.

Az összes ismerősöd adataihoz hozzáfér, és a te böngészési előzményeidet, levelezéseid tartalmát, sőt, bizony az apple-lel párhuzamosan a helyeket is, ahol készülékeddel jársz.

Bizony a Facebbok alapértelmezetten ON-ra állítja a GPS adatainak megosztását. Erre nagyon oda kell figyelni, mert aztán mindenki azt olvassa, hogy épen hol vagy. Persze rá se kérdez, így aki nem tudja és bekapcsolja a GPS-t az bizony eléggé kiszolgáltatja magát.

Az hogy egy cég hozzáfér az álltunk megadott vagy hozzáférhetővé tett adatokhoz annak fényében - szerintem - elfogadható, hogy ingyenes szolgáltatást nyújt. Viszont az, hogy ez a cég miként kezeli és használja fel az adatokat, már nem mindegy.

Nem akarok én itt összeesküvés-elméleteket szítani, de abban is egészen biztos vagyok, hogy ezek az adatbázisok (mint a facebooké vagy a google-é) cserélődnek, adják-veszik a felhasználók adatait nem csak egymás közt, de az egész világon.

Ezt nem tartom nagyon valószínűnek, mert ezen a szinte a piacon folytatott harc fényében ez nem lenne ésszerű... De olyan listával már találkoztam amibe több 100 ezer magyar neve/telefonszáma található. Ezeket tényleg adják veszik egymás között a telemarketinges cégek.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mennyi adathalász alkalmazás található a Facebookon (valószínű a Google Plus-ba is van, csak már én induláskor letiltottam az alkalmazásokat) - itt meg az a vicc, hogy pont maga a felhasználó egyezik bele, hogy átadja az adatait egy idegen 3. félnek, aki aztán már azt csinál vele amit nem szégyell.

Egy személyazonosság már nagyon sokat ér, ha sok mindent tudnak rólad... Hidd el, nem csak a facebook ilyen gonosz.
Sőt, igazából a Facebook el is törpül a telemarketinges cégek mellett. Mert eltekintve az e-mailes akciótól végső soron a Fecebook mindenki számára lehetőséget biztosít arra, hogy védje adatait a 3. féltől (kivéve kormányzati szervek). Egy név+telefonszám a telemarketinges körökben 20-30 forint (volt - valamikor), bár én mind a mai napig nem értem, ez mire jó, mert Magyarországon ha találomra tárcsázol, akkor legrosszabb esetben is minden második hívásod kicseng.

Amúgy ne vedd személyeskedő vitának az válaszaimat, csak bízom benne, hogy az általunk leírtakból a többi fórumozó is sokat tanulhat. :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Egyáltalán nem veszem személyeskedésnek, szerintem is egy jó eszmecsere.

Mi az egyetemen fejlesztünk olyan alkalmazásokat egyébként, amik pl. elrejtik a számítógép adataid a megnyitott honlapokról (mivel a böngészők is naplózzák ezt, és egy sima kis trojan lenyúlja ezeket mondjuk a célzott hirdetések miatt), úgy, hogy ha sok felhasználó ugyanazokat a beállításokat használja. Ez konkrétan arra jó, hogy ne tudják beazonosítani a gépedet, mert körülbelül 99,99%-os pontossággal (valós statisztika, ha kell, kikeresem a forrást) be tudják azonosítani a gépedet, attól függően, milyen adatokat küldesz a honlapoknak (a leggyakoribban a telepített betűtípusokból derül ez ki jól)... Így mentesülsz a célzott hirdetésektől.

Eltértünk a témától, de szerintem nem vagyunk távol, úgyhogy még egy dolgot megemlítek:

Az egyik doktorandusz most olyan szoftveren dolgozik, ami ismeretlen profilokról derít ki adatokat (iwiwen tesztelve): a felhasználó ismerősein keresztül. megtippel nemet, életkort, iskolát, akár foglalkozást is, és ez is elég nagy biztonsággal működik, szóval ez alapján pedig egy ismeretlen ember tulajdonságaihoz is hozzáférnek elméletben...

Sajnos ez egy ilyen világ, én ennek egy kis részt örülök, mert úgy érzem, emiatt csökkent a szájkaratésok száma pl. fórumokon és chateken, blogokon, nagyobb részt viszont tudom, hogy az emberek nagy többségének a digitális lábnyoma hatalmas, és közel teljes. Az biztos, hogy mindketten úgy gondoljuk, ezekre a dolgokra nagyon oda kell figyelni, és én sem tartom korrekt dolognak amit a facebook csinált, csak arra akartam kilyukadni, hogy egyik kutya, másik eb.

CS

Link a hozzászóláshoz

érdekes amit Cs és Misi írnak sokat lehet tanulni belôle és elgondolkodtató.Nálam Facen az csapta ki a biztosítékot amikor frissen segítettem regisztralni ismerôsnek múlt héten és szinte követlete a Face hogy adjad meg az emailcímed kódját, mert akkor mennyi ismeröst összeszed neked egybôl és írták hogy a face nem tartja meg a kódodat ám csak a kereséshez kell neki.En meg persze ezt el is hiszem nekik nem? ;)

A másik meg add meg a telefonszamodat,mert ha elfelejted a kódodat,akkor az alapján mennyire segítenek neked visszaállítani a hozzáférésedet.De persze azért kérik el...

Link a hozzászóláshoz

Darun, ha neki újra kell indítania a gépet ahhoz, hogy megfelelően működjön, és MEGKÉRDEZ, hogy ezt megteheti-e, te meg ész nélkül kattintgatsz, akkor szerintem igazán nem az MSN hibája, hogy elveszett a hozzászólásod. Az egy más kérdés, hogy az új MSN mekkora egy rakás fos, dehát ez van. Vannak alternatívák (nem, nem a Skype, mert az nem ismeri az MSN protokollt).

Facebook: egyik kollégám teljesen fel volt háborodva, hogy én, mint informatikus használom a Facebookot. Mert legalább nekünk értenünk kéne. Mondom mit? Hát hogy mennyi fiatal ragad ott előtte, és cseszi el a szabadidejének mennyi és annyi részét és úristen. Mondom ember, legyen már eszed. A Facebook egy eszköz, egy kommunikációs hálózat. Ha egy gyerek, vagy egy nem jól nevelt felnőtt kezébe fegyvert adsz, annak is rossz vége lesz, de ettől még nem a fegyver lesz a rossz. Ha rosszul használnak valamit, az nem az a valami hibája. Ezek a gyerekek talánának mást, ha nem foglalná le őket a Facebook, mert alapvető nevelési problémáik vannak. Jobb ha a gép előtt ülnek, mint ha drogoznának.

Adatkezelésről pedig abszolút nem értem a hisztit. Én speciel logikus lépésnek tartom ezt a dolgot, a facebook email kiváló felület ahhoz, hogy elérjenek a Facebookos ismerőseid, ismerősök ismerősei, anélkül, hogy a privát emailcímemet megtudnák. Akinek meg jussa, az úgyis tudja, vagy ha kérdi, elmondom. Ez is pont olyan hiszti, mint az amerika-ellenesség, az MS utálat, a keresztények utálata. Divat.

Link a hozzászóláshoz

Még szerencse, hogy a Skype nem alternatívája az MSN-nek! :)

Magam is így hasonlóan vélekedtem a Facebookról, mint eszközről, hogy egy hatékony és olcsó(ingyenes) kommunikációs eszköz (volt). Mára szerintem a hatékonyságát elvesztette, mert ugyan az a jelenség kezdődött el mint anno az IWIW-en: A szemét/értéktelen információ elborítja az egészet. Minden nap arról szólt, hogy melyik alkalmazást/ismerőst tiltsam le.

A @facebook.com e-mailcím bevezetése igen, logikus. Nem is lett volna vele bajom, ha a FB küld egy üzenetet, hogy X napon beül ezt bevezetjük, és így meg így lehet módosítani, ha nem tetszik. De ez nem történt meg. Az oka nyilván való: Így akartak piaci előnyt kovácsolni.

Számomra ez elfogadhatatlan. Ez az én privát véleményem. Senkit nem buzdítok arra, hogy kövessen, és semmi köze ennek se a divathoz, főleg nem a hisztihez.

Hiszti akkor lenne, ha 14 nap lejárta előtt visszavonnám a fióktörlést. Ezt viszont nem fogom, mert így döntöttem. Megköszönöm neked, ha tiszteletben tartod.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...