Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

A M.A.G.U.S. világa, mint multiverzum


Legolol345

Recommended Posts

Üdv!

Hogyne lehetne. Sőt, tulajdonképpen ez olyasmi, mint a "mindenkinek megvan a saját Yneve", mert akármennyire is kidolgozták, vagy tovább dolgozzuk a részleteket, biztos, hogy lesznek apróbb eltérések MK és KM között is. Más kérdés, hogy szerintem - bár az szenzációs dolog, hogy mindenki, számtalan változatban játszhatja ezt a játékot, és még csak ütköztetni sem kell, hogy egyik igazabb-e a másiknál - mégis az az igazi járható út, a valódi, közösségi érték, hogy van egy közös Ynev. Ebben összeadódik az összes kaland, nemcsak az adott KM-é, de a többieké is, mármint a megismerhető részek. Nem kell részleteznem, hogy melyik a változatosabb, a "csak az enyém", ami mondjuk 120 játékalkalomból és három-négy megírt megírt modulból, meg pár km-i, elképzelésből, és a csak az én fejemben, fantáziám által kitalált dolgokból építkezik, vagy a közös, amiben pl. az oldalon is összegyűjtött - nem véletlenül - 2000+ cikkből, kiegészítőből, a valaha mesélt szinte összes MAGUS modulból építkezik. Persze így is lesznek benne egyedi, és mindenkinél kicsit más dolgok, de alapvetően ugyanaz lesz, és ez utánozhatatlanul hatalmas érték. 

Az elképzeléseket nem jó szerintem távolítani a vezérfonaltól, a kiadott könyvek, cikkek anyagaitól, lásd erről a halmozati élmény című írásomat - minden KM-nek javaslom. 

Szigorúan csak játéktechnikailag nézve nem így van, a MAGUS kezdettől fogva egy, központi, eredeti Ynevvel és világgal készült és foglalkozik - teljesen érthető okokból. Noha a kezdettől fogva hangsúlyozták, hogy mindenkinek lehet saját, de a kiadványok a fő szálat képviselik a támogatják. Nem véletlenül készült a korai (még Guru) Kalendárium cikksorozat, ami éppen a történéseket foglalta össze, és egyébként lehetőséget adott bárkinek a hivatalos történelem fonalába való bedolgozásra, központi felügyelet mellett - valami ilyesmit próbál folytatni a Krónikák csapata a hasonló cikkeivel is. 

Szóval olyanról még nem hallottam, hogy a játékos csapat KM váltáskor valami dimenziókapun lépne át egy párhuzamos Ynevre... 

Megjegyzem, van, aki hasonló elvekkel gondolkozik, amikor kalandmoult ír, és vagy mert lusta utánanézni a tetemes megkötésnek, vagy mert teljesen szabadon akar alkotni, de mégis Ynevet, egy úgynevezett párhuzamos univerzumban ír, neveztessék ez Árnyékvilágnak - sajnos erre van hivatalos alap is (lásd Ynevi kóborlások), igaz, teljesen más céllal és értelmezéssel, noha enek félreértése és továbbgondolása sajnos eredményezte ezt a vonalat, ami persze szabadon járható, de egy erős elkanyarodást, így "fölösleges", fel nem használható munkákat eredményezve és erre "pocsékolva" az erőforrásokat. 

Link a hozzászóláshoz
51 perccel ezelőtt-kor Legolol345 írta:

Mi van akkor, ha a M.A.G.U.S egy multiverzum? Teszem azt az egyik univerzumban a Summarium szerint történtek a dolgok, a másik az ETK-t veszi alapul. Lehtséges az ilyesmi?

 

Üdv,

Legolol345

Igen! Viszont ez M*, nem pedig Avangers, szóval nevezzük inkább elsődleges anyagi sikoknak! :D 

Elvileg ezek száma végtelen.

Link a hozzászóláshoz
Éppen most-kor Legolol345 írta:

tt most a Dungeons & Dragons-ra gondoltam. Ott is  multiverzum van, nem pedig síkok.

Az lehet. Ez viszont M*! Minden lehetséges a Satralison, a multi... khmm... elsődleges síkok is, csak a saját nevét kell használni.

Igazából több modul is készült erre az elvre, néhány egész hangulatosra is sikeredett, sőt Chapmannek is van egy írása ( a fenéért se jut eszembe annak a szemétre való izének a neve) ami evvel foglalkozik. Ott a "jelenkori" Ynevet és a jelenkori földet helyezi egy idősíkba.

Magam is szívesen használom a párhuzamos síkok gondolatát. KM-ként nagy könnyebbség, mikor 3677-ben mesélsz és Pisti harmadik karaktere egy két évvel ezelőtti játékban megölte Morci Cheit, ebben a játékba viszont nem szeretnéd átemelni ezt.

Link a hozzászóláshoz
49 perccel ezelőtt-kor Legolol345 írta:

Itt most a Dungeons & Dragons-ra gondoltam. Ott is  multiverzum van, nem pedig síkok. (Forgotten Realms, Dragonlance, Dark Sun, stb...)

A DnD multiverzum speciel pont nem arról szól, hogy van hatmillió féle Forgotten Realms, hanem hogy az összes DnD setting egy multiverzumban létezik, és megfelelő eszközökkel átjárható. Például pozitív energia síkja egy van, és az összes DnD szetting abból merít, ha épp olyan hatást hoz valami létre. Amire te gondoltál ott minden egyes anyagi síkhoz külön külső és belső síkok kellenek, mert az is változik személyről személyre.

Deodatus kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
57 perccel ezelőtt-kor Darabolo írta:

Chapmannek is van egy írása ( a fenéért se jut eszembe annak a szemétre való izének a neve) ami evvel foglalkozik. Ott a "jelenkori" Ynevet és a jelenkori földet helyezi egy idősíkba.

Üdv,

Ez a Két Hold című regény, ami részben a Földön, részben Yneven játszódik. Ez nem kifejezetten a MAGUS világának multiverzálása, hanem inkább egy másik univerzummal összekötése, de végső soron meg egy olyan MAGUS-jelen, ami összeköthető egy "Föld-jelen"-nel.

Mindazonáltal én azért nem használnám az "Elsődleges anyagi sík" kifejezést, mert nem csak egyetlen síkot kötsz össze, ha multiverzumról beszélsz, hanem az összes sík összeköthető így - tehát az alternatív MAGUS-valóságokban nem csak egyetlen sík változik - az asztrálsíkon, mentálsíkon, elemi- és démoni síkokon történteknek is meglehetnek ugyanúgy az alternatív eseményei.

Üdv,

tetra, Darabolo és Sneer kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Nem igazán értem mit kellene látni. De, ha azt mondod borzalmas, én hiszek neked.

Szerintem kapd őssze pár barátodat és a nyári szünetben vezesd be őket a M. világába, minnél többet ökörködtök, annál jobb játékos leszel.

Aztán mikor pár tinédzser összeül, ki meri nekik azt mondani, hogy  szarul játszanak? Ugyan, én is futkostam ork karakterrel lángpallost lóbálva, sőt még egy iszonyatos slan harcmüvész/varázsló ikerkasztom is volt! Szemét úgy ahogy van, de jól éreztük magunkat. :) 

Link a hozzászóláshoz

Szép napot és Boldog Új Évet Mindenkinek! :)

Lehet volt már téma, de hirtelen rákeresve nem találkoztam vele, úgyhogy megosztom az újévi delíriumban született gondolataimat. ;)

Ahogy az lenni szokott, amikor már normál gondolatok nem maradnak meg az ember fejében, hogy eszembe jutott a földi idő és az ynevi idő összehasonlítása. 

A törvénykönyvek leírják, hogy 1 ynevi év 620 napra osztható fel és egy nap 20 órából áll. Mivel az órára nem vonatkozik egyéb átváltás a földihez képest, így úgy gondoltam ott húzom meg a párhuzamot. Ennek alapján 1 ynevi év 12 400 órából áll, szemben a földi 8760-hoz képest. :)

Ennek alapján egy kis matek után kimondható, hogy Satralis 1,42 földi évnek megfelelő idő alatt kerüli meg a napját, visszafele a Föld 0,71 ynevi év alatt kerüli meg a Napot. Vagyis egy 20 éves satralisi ember 28 földi évet élt meg, míg egy 20 éves földi mindössze 14 satralisi újévet ünnepelne.

Ebből arra következtettem, hogy mivel sehol sincs hivatkozva rá, hogy egy átlagos ynevi 15 éves ember testi és/vagy szellemi fejlettségben eltérne egy átlagos földi 15 éves embertől ezért földi viszonyokhoz képest a Satralison élő emberek testi és szellemi fejlődése arányosan lassabb, de cserébe hosszabb az élettartamuk.

Elgondolkozva, ez a gondolatmenet egyedül egy világok között átívelő történetnél jöhet képbe, amúgy a játékra semmiféle kihatással sincs.  :D

Link a hozzászóláshoz
3 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

Ennek alapján egy kis matek után kimondható, hogy Satralis 1,42 földi évnek megfelelő idő alatt kerüli meg a napját, visszafele a Föld 0,71 ynevi év alatt kerüli meg a Napot.

Ez alapján, ha Satralis követi a Kepler törvényeket, akkor kb. 1.2635 Földnyi távra kering a napjától. Nem tudom, mi a jelenleg elfogadott asztronómiai modell.

Rayen Reval kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Az egykori fórum és valamelyik esszékötet szerint egy ynevi óra 100 perces. Így nemhogy rövidebb de valójában hosszabb egy ynevi nap, kb 33,33 földi órás. Amúgy így egy ynevi év 2,35x lesz hosszabb a földinél. Ja és persze az egyik esszékötet szerint ilyenből él meg átlag 140-et egy átlag ember.

Azt azért megjegyezném hogy, az rpg mindig is a földi időszámítást használta, és Satralis is kb Föld méretű.  Sajnos nem attól lesz fantasy egy fantasy világ, hogy egy bolygó méretét és időegységeit elkezdjük +/- irányba módosítgatni...  

Rayen Reval kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Mint elmélet jól el lehet játszani az idő kérdésével, de ha elkezdjük teljesen a földi léthez hasonlítani az ynevit akkor több kérdésünk lesz a végére mint válaszunk.

Mi mindig a saját földi időnket vettük alapul év, hónap, nap, óra tekintetében így mindig egyértelmű a szituáció és elkerülhető a "de én másképp értelmezem" probléma.

Valamint az életkor táblázat szerintem a mi földi időnket használja alapul:

image.thumb.png.c48224e1ed6cd9bf4937ef8a1acd5fbf.png

Link a hozzászóláshoz
16 órával ezelőtt-kor tetra írta:

Ez alapján, ha Satralis követi a Kepler törvényeket, akkor kb. 1.2635 Földnyi távra kering a napjától. Nem tudom, mi a jelenleg elfogadott asztronómiai modell.

Krad templomában megpróbáltam utána nézni, hogy az általad említett törvényből ki lehet-e számítani Satralis napjának nagyságát, de úgy láttam, hogy ezen képlet nem számol a csillagok nagyságával és az ebből adódó gravitációs hatás különbözőségével. Mivel nem értek még kicsit sem a témához, ezért előfordulhat, hogy a bolygómozgás szempontjából ez figyelmen kívül hagyható adat, vagy csak a mi naprendszerünkre lehet igaz.

 

4 órával ezelőtt-kor Shen írta:

Az egykori fórum és valamelyik esszékötet szerint egy ynevi óra 100 perces. Így nemhogy rövidebb de valójában hosszabb egy ynevi nap, kb 33,33 földi órás. Amúgy így egy ynevi év 2,35x lesz hosszabb a földinél. Ja és persze az egyik esszékötet szerint ilyenből él meg átlag 140-et egy átlag ember.

Azt azért megjegyezném hogy, az rpg mindig is a földi időszámítást használta, és Satralis is kb Föld méretű.  Sajnos nem attól lesz fantasy egy fantasy világ, hogy egy bolygó méretét és időegységeit elkezdjük +/- irányba módosítgatni...  

Ezekkel a számokkal még érdekesebb az elmélet ;)
Én inkább azt mondanám, hogy kényelmesebb volt mind a játékosoknak, mind a KM-eknek (nekem is) a földi időt használni, de a nyomtatásban megjelent anyagok, pl. kalandmodulok szeretik az ynevi időegységeket használni. :)

Én a magam részéről KM-ként ritkán szoktam órákat használni egy kalandban, inkább a napszakokat szeretem, főleg mivel legtöbbször egy karakternél sincs olyan időmérő szerkezet, amivel pontosan lehetne követni. 

 

4 órával ezelőtt-kor TomGoQ írta:

Mint elmélet jól el lehet játszani az idő kérdésével, de ha elkezdjük teljesen a földi léthez hasonlítani az ynevit akkor több kérdésünk lesz a végére mint válaszunk.

Ezzel maradék nélkül egyet értek, de néha jól esik egy-egy abszurd gondolatmenetet kitárgyalni. :D 

Link a hozzászóláshoz
1 órával ezelőtt-kor Rayen Reval írta:

de úgy láttam, hogy ezen képlet nem számol a csillagok nagyságával és az ebből adódó gravitációs hatás különbözőségével

Ez valóban fontos tényező, én éltem azzal a feltételezéssel, hogy az Ynevre lesütő nap kb pont olyan, mint a mienk, ugyanis nem említenek eltéréseket vele kapcsolatban, míg pl a holdaknál kifejezetten tudjuk, hogy mások.

Persze itt van egy kétismeretlenes egyenlet, hogy a távolsággal a látszólagos nagysága és fényereje változik a csillagnak, és így kell kb ugyanazt kapnunk, mint a Földön, miközben az időtényező fix.

Rayen Reval kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Ez a beszélgetés feltételezések és az abból eredeztethető hipotézisek sorozatára épül ;)
Például, ha már a saját feltevésemben az órát, mint időegységet azonosnak vettem a földivel, és tudjuk, hogy Satralis 20 óra alatt tesz meg egy  fordulatot a tengelye körül, úgy feltételezhetjük, hogy a bolygó forgási sebesége nagyobb a földihez képest. :) 

Link a hozzászóláshoz
On 2023. 01. 06. at 8:57-kor Shen írta:

Azt azért megjegyezném hogy, az rpg mindig is a földi időszámítást használta, és Satralis is kb Föld méretű. 

Ez hol van leírva? Bennem az maradt meg amit még talán az eslő KM-em magyarázott, hogy afrika méretei kb Kránnak felelnek meg. Mind a mai napig így mesélek és ekként játszom, elvégre mindenhol az van leírva, hogy a népesség sokkal ritkább, mint az azonos korszakban lévő földön, tehát utazás szempontjából akár 1-2 nap is eltelhet két falu közt, míg a földön, akár 3-4 falun is átsétálhattunk a korabeli magyarországon egy nap. Arról nem is beszélve, hogy így megmagyarázható az is, hogy a 140-150.000.000 -ós Shadonban, nem három lépésenként vannak a falvak, illetve a városok méretei se milliósak.

Nem kekeckedem, csak őszintén érdeklődöm. 

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...