Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Cundior

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  56
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Cundior

 • Rang
  Kocsmák bajnoka
 • Születésnap 1984-07-12

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Siopa, Tűzvarázsló
 • Mi a kedvenc regényed?
  Sogron lángjai
 • Ki a kedvenc íród?
  Jan van den Boomen
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Örvényben
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  Nem emlékszem pontosan, 95-96 környékén lehetett.
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  A cikkgyűjteményen keresztül, a google segítségével.
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Kyr panteon, Sogron
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Van. Budapesten. Nem aktívan, de gyakran veszünk be új embereket, és néha csatlakozom más társaságokhoz.
 • Mi a kedvenc sportod?
  Foci
 • Mi a kedvenc csokid?
  Stühmer étcsokoládé

Legutóbbi látogatók

320 adatlap megtekintés
 1. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  Mert a DÓB-ról olyan sok és részletes adatunk van, amibe az új morzsák már nem férnek bele? Én követtem ezt a témát itt a fórumon, elolvastam a hozzászólásokat, hogy mit vélünk tudni a területről, valamint olvastam a vitatott könyvet is, és nekem eddig nem sok olyan dolog tűnt fel, ami teljesen feloldhatatlan ellentmondás lenne. Nem állítom, hogy minden részlet összevág, de szerintem lehet közös nevezőt találni. Például András tudtommal nem tér ki a birodalom létrejöttének körülményeire, hogy pontosan ki idézték a démonokat Ynevre, ugyan úgy, ahogy a hatalmi berendezkedésüket sem tárgyalja. Nem védeni akarom, én se értek egyek a könyv minden mondatával, vannak nekem sem tetsző részei, csak nem értem, hogy az a néhány elejtett mondat (amit talán nem is ismertek) miért kelt ekkora felháborodást.
 2. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  Mivel idén jelent meg, ezért szerintem még csak itt: http://www.deltavision.hu/osi-titkok/ De ha valaki máris digitalizálta, rögtön szóljon!
 3. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  Xing, bocsánat, ha félreérthető vagyok, nem kioktatásnak, csak jószándékú tanácsnak szánom, hogy szerintem előbb olvasd el azt, amit kritizálsz, és ismeretlenül elvetsz. Amiket te feltételezel és ami ellen érvelsz az újonnan megjelent forrásokból (Ősi titkok...), azok nem fedik a valóságot, nem olyan formán vannak leírva a könyvben, amiért önmagában nem lehet téged hibáztatni, mivel bevallottan nem olvastad. Csak ugyebár így az érvelésed alapját veszíti.
 4. Cundior

  Fegyverek, fegyverek és még mindig fegyverek

  Tetra, nagyon jó ez a videó, és amit írsz az is. Bár utólagos magyarázskodásnak tűnik, de én is hasonlóképpen képzeltem el, csak gyakorlati tudás híján nem volt mivel indokoljam. Már van. Amúgy ez nagyon tetszik az ÚTK-ban, hogy ott a lefegyverzés, fegyvertörés és fegyver átütőképességének kihasználása, a fegyverhasználat képzettség része. Ez szerintem is ésszerű így.
 5. Cundior

  Fegyverek, fegyverek és még mindig fegyverek

  Köszönöm a választ! Értem amit írsz, nyilván a szerepjátéknak nem célja a teljes realitás, mi sem törekszünk rá. Sokkal fontosabb egy jó játéktechnikai, balanszos rendszer, hiszen egy játékról van szó. Ez a helyzet abból a szempontból kivétel, hogy egy meglévő reális szabályt (ami játékegyensúly szempontjából baromság) akarunk módosítani egy irreálisra, ezért akarunk óvatosan eljárni. De pont azért állunk vissza ebben is ETK-ra, mert maga a játék működése jobb így. ÚTK-ban pontosan ugyan azokkal a statisztikákkal rendelkező fegyverek közül az egyik tud lefegyverezni, a másik nem, ha reális, ha nem, én ezt nem tartom jónak. De ismét köszönöm, jó érvvel támogattál (támogattatok) meg!
 6. Cundior

  Fegyverek, fegyverek és még mindig fegyverek

  Sharram! Felmerült egy kérdés a csapatomban, és szeretném a véleményeteket kérni. A könyv nem köti meg, hogy a lefegyverzés képzettséget milyen fegyverekre lehet felvenni, sőt, ki is jelenti, hogy bármilyenre. Ezzel nekem még nem volt sose problémám, de aztán az ÚTK behozott egy teljesen önkényes táblázatot, ahol leírják melyikkel lehet, melyikkel nem, teljesen értelmetlenül, mindenféle logika nélkül. Mi mindig is úgy játszottuk az ÚTK-t, hogy ETK "kiegészítőnek" vettük, tehát ahol ellentmondás volt, ott inkább az eredetit tartottuk meg. Így mikor szóba került ismét az ÚTK-s megkötések eltörlése, valaki felvetette a kérdést: "Igen ám, de hogy fegyverez le valaki egy tőrrel, egy pallosos lovagot?" Ez elég jogos kérdés, amire nem tudtam mit mondani, úgyhogy érdekelne ti hogy látjátok, használjátok ezt a lefegyverzés képzettséget, szerintetek bármivel le lehet fegyverezni bármit? Előre is köszönöm!
 7. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  Én mindig is pártoltam az előítélet vezérelt, kollektív gyűlöletet ( ), de ha egy nekünk nem tetsző megjegyzés miatt komplett könyveket száműzünk az irodalomból, akkor elég sajátságos végeredményt kapunk, amit csak megkérdőjelezhető mértékben tekinthetünk majd helytállónak. Szóval a források elvetésénél óvatosságra intenék mindenkit. De amúgy nagyon tetszik az elmélkedés, nem jutott eddig eszembe semmi építő javaslat, de nagy örömmel olvasom az itt írtakat. Csak így tovább, ez Ynev egy méltatlanul kidolgozatlan területe!
 8. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  http://www.deltavision.hu/osi-titkok/ Nem regény, hanem különböző világot bemutató írások gyűjteménye. Nem rég jelent meg.
 9. Cundior

  A Déli-Határhegységen túl

  Igen, a jégmező, az úmadarr, a Nagyok háborúja idején keletkezett, csak úgy, mint például a Sheral is.
 10. Cundior

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Darabolo, puszta kíváncsiságból engem is érdekelne, hogyan képzeled a dolgot. Be tudnád dobni ide a közösbe, vagy el tudnád nekem is küldeni? Kendath, a rendszer tekintetében szerintem ítéljetek magatok, mert bár Darabolo véleményére bármikor nyugodtan rábízhatjátok magatokat, nem véletlenül játszanak rengetegen az eltérő rendszerekkel, és ha most ezzel kapcsolatban kezdenénk vitázni, annak nem lenne jó vége.
 11. Cundior

  Kérdésem van a M.A.G.U.S. szabályaival kapcsolatban!

  Fontos kérdés, hogy milyen rendszerről van szó? (ETK, ÚT, D20, ÚTK)
 12. Cundior

  Kalandmesterek fóruma

  Ez így teljesen jó! Nem egy ráerőltetett, alaptalan büntetés, hanem egy szempont, amit mindig figyelembe kell venni. Ha megfelelően él a törpe, akkor nincs mitől tartania, de minden önző, kicsinyes, vagy akár kifejezetten aljas tetténél fennáll a veszélye, hogy többet veszít másnál. Na ez már tényleg hangulatos, ez már hozzáad, nem csak elvesz és ok nélkül büntet! Megvettem.
 13. Cundior

  Ynev országai

  Ezzel amúgy teljesen egyet értek! Mi is ki szoktuk játszani a különféle nyelvi nehézségeket, páldául legutóbb 1-es nyelvtudásnál úgy beszélgettek a karakterek, hogy leírták nekem (mint mesélőnek), hogy mit mondanak, és én csak egy-két kiválasztott szót olvastam fel (hogy azt értette meg), és ment az agyalás, hogy vajon mire gondolhat a másik. Ezeket én nem akarom elhagyni, sőt az egészel való foglalkozás miatt kérdeztem pont. Csak az alapvetéseket akartam tisztázni a magam részére. Köszöböm szépen, mind ketten nagyon sokat segítettetek! Még egy apróság, ha nem unalmas még. Az északi városállamokban biztos dominánsabb az aszisz a toroninál? Én fordítva képzelem (és olvastam a PPL kultúra képzettségnél, bár abban igazad van, hogy egy forrás nem forrás ). Ja és még valami. Nem írnak róla, bár szerintem egyértelmű, gondolom a déli városállamokban pedig a pyar az alap (persze kráni, dzsad, shadoni és minden más lehetőség mellett), és ugyan ez lehet az igaz Erionban is? Sok önáló közösség, kolónia, de a pyar a mindenki által beszélt?
 14. Cundior

  Ynev országai

  Köszönöm a válaszokat! Jó dolgokat írtok, többségéről tudtan, de sok apróság kimaradt. Érdekes dolog ez, tényleg lehet sokat kutakodni utána, de engem most más okból érdekel. Valójában arról van szó, hogy tőlem eltérő módon, most szeretném a gyakorlati oldaláról, kizárólag csak a játék szempontjából áttekinteni a dolgokat. Jó az, ha van rengeteg nyelv és nyelvjárás, például a dorani kyr varázslómnak is rengeteg pontjába került, és nagy élvezettel válogattam össze, a hozzá legjobban illő dialekrusokat, de ez nem minden helyzetben, nem minden karakternél van így. Például, ha van egy déli csapat, akik egy északi kalandon vesznek részt, akkor őket nem érdekli az amúgy hangulatos háttéranyag, hogy most pontosan milyen dolami vagy lupár jövevényszavakkal kiegészült, felső nyelvjárású nyugati erv dialektus uralkodik az adott megyében, csak az, hogy tudják-e játszani a kalandot, vagy sem. Nekem most az a lény, hogy a legegyszerűbben nézve, hol milyen nyelven beszélnek, mit értenek meg, de nem csak bizonyos réteget, hanem mindenki, a háza előtt ücsörgő öregasszony, az utcán játszó gyerekek, a magányos erdész, ...stb. Tehát, hogy a játékosok játszhatják-e a modult, nyugodtan beszélgethetnek bárkivel, vagy sem. Persze érdekes hangulati elem, hogy mondjuk tudnak toroni nyelven, viszont az asziszt nem beszélik, ezért néha nem értik mit mondanak egymás közt a tolvajcéh emberei, így mondjuk jobban félnek, hogy átverik őket. Az ilyen színesítésekre jó, ha figyel a mesélő, de alapvetően mondhatjuk, hogy Quiron tenger déli partján mindenki (játék szempontjából) beszéli a toronit? Ilyen értelemben, bár belátom hangulatromboló, és árnyalatokat figyelmen kívül hagyó, de a kérdéseim, egy átlagos kaland játszása közben: A déli parton (leszámítva, a különféle speciális helyeket), mindenki beszéli a toronit (és talán az asziszt)? A Riegoy öbölben mindenki beszéli a pyart (tudom, hogy a pyar csak a közös nyelv pyarroni nyelvjárása, lehet ezt kijátszani, tájszólásszerűen érzékeltetni, de most ez mindegy)? Mert talán ott az Erv lehet dominánsabb, a Szürkecsuklyások is erv nyelvet írtak, talán erv közvetítéssel jutott el oda a pyarroni vallás is. Az Északi Szövetségben (szintén akcentusos módon, de) mindenki "pyarul" beszél? Mert mi mindig is úgy játszottunk, hogy mint nálunk az angolt, ott is sokan értik a pyart a műveltebbek közül, de ott egy önálló Erv nyelv a közös, a parasztok azt beszélik. Szóval a rosszalló, és teljesen jogos ellenérzéseket (melyekkel általában én is rendelkezem a hasonló hozzáállás láttán) figyelmen kívül hagyva, nagyon lebutítva, szerintetek hol, mit beszélnek?
 15. Cundior

  Ynev országai

  Sziasztok! Olvasgattam különböző leírásokat, hogy letisztázzam magam számára Ynev különböző területeinek nyelveit. Volna néhány kérdésem, ami nekem nem egyértelmű. Azt írják a PPL kiegészítőben, hogy az északi városállamokban a toroni kultúra, és ezzel együtt nyelv dominál, míg a pendát leírásában az szerepel, hogy az államok egyetlen toroni nyelvű területe. Szóval milyen nyelvet is beszélnek a tenger déli partján, Abaszisztól keletre? A másik a Riegoy öböl államai. Túl messze van mindentől, és nem írnak semmit a nyelvről, ott mit beszélnek? Illetve egy számomra megdöbbentő dolgot olvastam a rúna VI. évfolyamának első számában (36. oldal 4. bekezdés): "Az erv államokban napjainkban a pyar a hivatalos nyelv, pontosabban annak egy helyben kialakult dialektusa, amelyet erv-közösnek szokás hívni..." Ez nekem eddig kimaradt, ez tényleg így van, "nincs" erv nyelv, mindenhol pyart beszélnek csak saját dialektusban? Előre is köszönöm!
×