Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Cundior

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  169
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Cundior

 • Rang
  Ynev hőse
 • Születésnap 1984/07/12

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Siopa, Tűzvarázsló
 • Mi a kedvenc regényed?
  Sogron lángjai
 • Ki a kedvenc íród?
  Jan van den Boomen
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Örvényben
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  Nem emlékszem pontosan, 95-96 környékén lehetett.
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  A cikkgyűjteményen keresztül, a google segítségével.
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Kyr panteon, Sogron
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Van. Budapesten. Nem aktívan, de gyakran veszünk be új embereket, és néha csatlakozom más társaságokhoz.
 • Mi a kedvenc sportod?
  Foci
 • Mi a kedvenc csokid?
  Stühmer étcsokoládé

Legutóbbi látogatók

578 adatlap megtekintés
 1. Cundior

  Történelem

  Ezt tudom ajánlani: https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kalandozok.hu/kiegeszitok/ynevkiegeszitoi/azaszlohaborukrol.pdf&ved=2ahUKEwjN6-fotZzlAhUvzqYKHeXpCJYQFjABegQIBxAC&usg=AOvVaw0xJbYuW-NwImibHhBjDns8
 2. Hát, ez egy elég kidolgozatlan terület, ha elolvasod a Gorduin könyveket, ott van róluk említés, nagyon kevés. Ezen kívül én sem tudok róluk semmit. Az észak lángaiban van róluk szó, illetve a keleti szél elején, valamint a végén derülnek ki dolgok. Rajongói anyagról nem tudok, talán mintha itt az oldalon lenne valami. Most sajnos nincs időm, majd megpróbálom összeírni azt a kevés dolgot, amit tudok róluk.
 3. Igen, van ahol külön említik, hogy elvész, csak általános szabályt nem találtam. Köszönöm a segítséget!
 4. És ha megszakad, nálatok elvész a manapont, vagy megmarad?
 5. A 118. oldalon, az általános diszciplínák erősségénél 6-ot írnak, 123. oldalon a slannél is 6-ot, de a 126. oldalon a kyrnél csak 1-et. Erőssítésről csak a kyrnél írnak amúgy, ott értelemszerűen 1:1 az arány, a többit szerintem nem lehet erőssíteni, azok maradnak 6E-sek.
 6. Igen, a "Pszi használat harc közben" résznél írják, igaz ott az Akaraterő próbát akkor kell dobni, ha harc közben használsz 1 szegmensnél hosszabb diszciplínát. Viszont az Fp vagy Ép sérülés automatikusan félbeszakítja a próbálkozást, akkor már nem lehet dobni. Szóval ha szó szerint vesszük át ezt a szabályt, akkor elvileg nem dobhatunk ellene "mentőt" Akaraterőre, még Fp esérülés setén sem... Viszont, mint ahogy felhívták rá a figyelmemet, a Magas mágia, "Mana pontok levonása" részében írják, hogy a Manát csak a legvégén kell levonni, ezért az is szabályos, hogy ilyen esetekben megmarad, nem vonódik le.
 7. Köszi Kate! Igen, ez az Ép és manamegmaradás sok helyen szokán, lehet hogy az Akaraterő próba csak nálunk háziszabály. Igazából nekem is szimpatikus így ez a dolog, csak nem tudom miért nincs erre egyértelmű szabály...
 8. Sziasztok! Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, eléggé elszoktam már az ETK-tól, viszont van egy más jellegű kérdésem. Bár van rá eljárásunk, mégsem találom sehol leírva, hogy mi a hivatalos szabály a varázslás megakasztására (alapvetően a sérülésekből fakadókra gondolok, de nyilván más lehetőség is szóbakerülhet)? Mikor szakad meg a varázslás? (Nálunk Ép sérülés esetén dobható Akaraterő próba, ha nem sikerül, félbemarad a varázslat.) És ha megszakad, mi történik a varázskat manaköltségével? Megmarad, esetleg részben, vagy egészben elvész? (Erről mintha írnának, hogy csak a legvégső pillanatban tölti fel manával a varázslatot a varázshasználó, szóval elvileg megmarad, de ebben sem vagyok biztos.) Erről mi a szabály, vagy ti hogyan kezelitek ezt?
 9. Cundior

  Dumaterem

  Én is egyet értek azzal, hogy mivel a játék nem veszi figyelembe az időmérés valóságtól való eltérését, ezért ez inkább egy elméleti kérdés, hangulati elem, amivel mélyebben foglalkozni nem érdemes (mi nem is használjuk, nálunk 365 nap 24 óra van, még a naptárakat is átszámítottam). Ezzel viszont nem értek egyet: Én olvastam a könyvet, és bár Gergely kritikája számos pontjának van valóság alapja, ez szerintem túlzó végkövetkeztetés. Sok dolgot helyrerak, más dolgokat érdemben kiegészít. Bár bizonyos dolgokat fenntartással kell kezelni (ami mondjuk önmagát minősíti...), de alapvetően a könyv kifejezetten értékes, az eddigi "világleírásoknál" sokkal hasznosabban és színesebben szövi tovább a "lore"-t. Én csak ajánlani tudon, de való igaz, hogy nem minden szavát vakon követni.
 10. Cundior

  Dumaterem

  Talán én nem tudok számolni, de akkor egy ynevi nap 3 óra és 20 perc földi mértékben? Így kicsivel több mint 86 földi nap egy ynevi év, ami például azt jelenti, hogy egy 80 éves ynevi ember, itt még be se töltötte a 20. életévét. Szerintem ez teljesen reális, valószínűleg ezért nincsen csillagászat képzettség a M.A.G.U.S.-ban, mert ha valaki éjjel felnéz, biztos elszédül.
 11. A valódi, vagy igaz név a lélek legbelső, hatodik rétegében található. Kyr pszi Auraérzékeléssel, illetve ÚT-ben az Auraelemzés képzettség 5. fokával ez kideríthető. Ezek mellett szerintem biztos van toroni mágikus praktika is erre, csak ugye ez sajnos sosem lett kidolgozva...
 12. Nem kötekedés szándékkal, csak beszélgetve róla, az Erőre miért adsz pluszt? A Szépséggel, Inrelligenciával és Asztrállal teljes mértékben egyet értek, de én Ügyesség és Gyorsaság helyett inkább az Egészségüket és/vagy Állóképességüket csökkenteném, a tisztavérűségük megörzése miatt. Talán még az Akaraterőt lehetne növelni, ha kell. Tehát összefoglalva +Szépség, +Intelligencia, +Akaraterő, -Állóképesség, -Egészség, -Asztrál. A mennyiségeket még át kell gondolni. Gergelynek írt válaszodat véletlenül nem olvastam. Van egy írás, a Rúna VII. évfolyamának 1. számának utolsó cikke, A kyrek neveiről címmel, az nagyon jól összefoglalja a nevek logikáját. A nemesi végek az -on, -in, -an, ha pedig ezekkel kezdődik On-, In-, An-, akkor egyházi rangot jelent. Szerintem teljesen működőképes az elképzelés, egy aprósággal. Tudom unalmas, de nekem vesszőparipám, hogy a toroniak nem ismerin, sőt, megvetik a dorani magasmágiát. Ez az ő elképzeléseik szerint a a kyr hagyomány megcsúfolása (Toron c. könyv, Először a magitorokról). Ezt valahogy kezelni kéne, például nem toroni születésű, dorandban tanult, csak később ébredt benne a birodalom iránti hűség, vagy még gyermekkorában küldték tanítványnak, hogy még profibb kém lehessen, ...stb. Szóval azt mindenképpen kihagynám, hogy Toronban tanulta a magasmágiát, de ez csak az én (amúgy teljesen alátámasztott és világhű) baromságom.
 13. Igen, de ott is inkább a karizmatikusabb, szociálisan érzékenyebb oldaluk van kidomborítva, nincsenek valódi faji képességeik, valamint még a kasztmegkötések is az emberivel azonosak (nincsenek). Egyedül a hosszabb életkor kirívó, amit szerintem megalapozatlan. A könyv, amit olvastál, ott volt ilyenről szó? Amúgy szívesen elolvasnám én is, esetleg meg tudnád találni melyik volt az? A dzsenneknél más a helyzet, ők egyáltalán nem emberek. Egy másik síkról érkeztek, és bár elkeveredtk az emberekkel, ők valóban egy másik fajhoz tartoznak, de ez játéktechnikailag és irodalmilag is rendesen meg van támasztva. Amúgy érdekes ez az egész kérdés. Igazából én is szívesebben gondolok rájuk különálló fajként, valahogy úgy számomra érdekesebbek, csak nem tudom hogy lehetne ezt jól megfogni. Az ÚTK megközelítése tetszik, elég visszafogodt, ugyanakkor a hosszú élettel együtt mégis már átlépiba külön faj határát. Amúgy te mit tudnál elképzeni, miben különböznek az embertől, hogy alkotnád meg őket?
 14. Ez mondjuk igaz, kérdés, hogy mi különbséget látnak így például egy ember és egy elf között? Nem tudom, szerintem apróságokat azért így is látnak, mint más feléoítésű szervek, ...stb. De ez mondjuk (szerencsére) egy kidolgozatlan része a játéknak. Az élethosszukban én is bizonytalan vagyok, mint "nem emberek" mindenki így gondol rájuk autómatikusan, de nem emlékszem ezt alátámasztó forrásra. Ugye még Gorduinnak is ital kellett, hogy ne öregedjen, bár ő félig ilanori. Emlékszik valaki olyan hivatalos anyagra, ami hitelesen igazolja a hosszabb életüket?
 15. Darabolo, a kyrek sosem voltak játéktechnikailag külön fajként kezelve, és az irodalom sem indokolja, hogy ezt tegyük. Sőt, ha jól emlékszem a Toron c. könyvben még van is egy rövid írás, mikor a toroni trónörököst tanítja a mestere, és arról beszél, hogy a legkiválóbb orvosok sem találtak eltérést a kyrek és az ynevi emberek között, de azért... Szerintem itt inkább egy rasszról van szó, ami számosítható eltérést nem tartalmaz, legalábbis mi mindig így kezeltük. Vagy van valami, ami ez ellen szól, csak elkerülte a figyelmemet? Érdekel, ha igen.
×
×
 • Új...