Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Cundior

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  152
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Cundior

 • Rang
  Ynev hőse
 • Születésnap 1984/07/12

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Siopa, Tűzvarázsló
 • Mi a kedvenc regényed?
  Sogron lángjai
 • Ki a kedvenc íród?
  Jan van den Boomen
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Örvényben
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  Nem emlékszem pontosan, 95-96 környékén lehetett.
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  A cikkgyűjteményen keresztül, a google segítségével.
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Kyr panteon, Sogron
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Van. Budapesten. Nem aktívan, de gyakran veszünk be új embereket, és néha csatlakozom más társaságokhoz.
 • Mi a kedvenc sportod?
  Foci
 • Mi a kedvenc csokid?
  Stühmer étcsokoládé

Legutóbbi látogatók

531 adatlap megtekintés
 1. Igen, az ETK-ban volt az elsődleges anyagi sík, a belső síkok az asztrál és mentálsík, amik ezen "belül" vannak, a külső meg az isteni, démoni, őselemi, ...stb. ami valami külső dolog. Szerintem ez egyszerű megnevezésbeli, viszonyítási különbség. Régen (ETK) volt az elsődleges anyagi sík, és erre tevődött rá még két sík, belső és külső, újabban pedig az anyagi nem egy alap, hanem a legbelső sík, amihez viszonyítva van a többi, ezáltal köztes és külső. Nekem tetszik, mert a régi belső sík megnevezésnek volt egy olyan hangulata, mintha ez a valóság még belsőbb rétege lenne, a köztes viszont kicsit idegen, misztikus, ismeretlen hatású. De ez persze csak játék a szavakkal. A gond ezzel esetleg az lehet, hogy mivel nincs egységes világkép, így ezek a szerintem jó és szükséges továbbgondolások, fejlesztések (azért egész hangulatos leírás van a könyvben ezekről a dolgokról) alternatívák lesznek, ezáltal kiválthatnak a maguk érdekes mivoltuk ellenére ellenérzéseket bárkiből, aki kellő körítés nélkül csak úgy megkapja, hogy van megint valami "új baromság". Kéne végre valami minden téren letisztázó anyag, smi helyreteszi a dolgokat, tehát tufjuk, hogy sosem lesz. Talán az új M.A.G.U.S.-ban.
 2. Te nem voltál zavaros, de a probléma az. Ez mintha nem lenne tökéletesen kitalálva, csak félig meddig, így sok ilyen kérdés merülhet fel. Szerintem az űzés visszaűzi oda, ahova tartozik, még akkor is, ha még nem járt ott. De ismét csak szerintem.
 3. Hát nem tudom. Van ugye a lélek, és annak asztrál és mentál része. Az ember teste az anyagi síkon, lelke az asztál és a mentál síkon létezik. Jól értem amire gondolsz, ha egy lélek itt ragad, akkor azt mondod, hogy az anyagi síkra kerül az a lélek? Én mindig azt hittem, hogy marad ahol volt. Hogy működik ez?
 4. Három típusu sík van: A Belső síkok, ezek anyagi természetűek, mint az elsődleges anyagi sík, tehát a fizikai "valóság". A Köztes Síkok, ezek szellemi jellegűek, ilyen az asztrál-, mentál- vagy az álomsík. A Külső síkok, ezek lehetnek anyagi jellegűek, mint az őselemi síkok, kettős természetűek, mint az isteni, vagy démoni síkok. (A lényeget kiszűrve: G.A. - Ősi titkok láza, acélnak viharából.) A megidézett lelkek az asztál-, vagy mentálsíkon vannak jelen, az anyagi síkon csak akkor, ha valamilyen anyagba börtönzik őket. Tehát a köztes síkokon tartózkodásuk okán érzékelhetőek az anyagi síkon is, hatással lehetnek más lélek asztrál, vagy mentál rétegeire, de szerintem "lélek formába" (tehát nem egy kőbe, vagy jelbe börtönözve, esetleg testet megszállva) nem képesek az anyagi valóságban tartózkodni, csak legfeljebb hatással lenni rá. Tehát ahogy te is írod, ezek nem a lélekcsíra, hanem a hátramaradt asztrál vagy mentál rétegek, amik amúgy sem születtek volna újá, mert elvileg ezt csak a lélekcsíra teszi. Hogy ezekkel az asztrál, mentál lelkekkel mi lesz, mikor eltávoznak arról még nem olvastam, szerintem ezek a külső síkokon maradnak, esetleg elenyésznek, hiszen ezek egy már lezárult élet érzései és gondolatai, az újászületett léleknek már amúgy sem lesznek részei. Talán ezek táplálják az isteni entitásokat, amiért azok a lelkekért harcolnak? (Ez márcsak teljesen egyéni, megalapozatlan kiegészítés.)
 5. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Igen, a baj az, hogy az ártáblázatok teljesen agyatlan, hasraütés szerű értéket, úgyhogy valahol biztos csúszni fog a dolog. Viszont szerintem a rubinnál inkább a rubin ára a gond, nem az átváltási logika, hogy gondolja a könyv, hogy 1 karát belőle 500 lovat ér, és 2 karátba kerül egy kastély??? Az ÚTK-ban 3-5 arany a rubint karátja helytől függően, bár 1.5-5 milla is sok, de azért reálisabb a dolog. Amúgy nem tudom, hogy kastélynál az 500.000.000-1.000.000.000 forint mennyire irreális, vagy hogy mennyibe fáj egy több árbócos csatahajó, de egy kenu biztos nem 2.5-5 milla, viszont 1-et elkérhetnek érte, egy rövid googlés keresés után. És amúgy, azt hogy gondolják, hogy egy kisnemes 20-40 aranyat keres egy évben, és Erigow belső városága 5 arany a kapupénz? Talán kis és középkategóriában még rendben van a dolog, aztán felfelé elborult a készítők agya, és dobálgatják a nagyobbnál nagyobb számokat. Nem tudom, szar az egész...
 6. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Ez az ynevi pénz érték egy nagyon érdekes kérdés. Mi is számolgattunk, de teljesen más eredményre jutottunk. Annak szem előtt tartásával, hogy a pénz máshogy működött régen mint most (tehát nem mindent pénzben mértek, egy embernek kevesebb dologhoz kellett pénz, mivel jobban önellátóak voltak, mint mostanában, mikor egy almához is csak pénzért tudunk hozzájutni), illetve az ártáblázat is sok helyen hibás (egy napszámos 1 évi béréből 5 sípot tud venni....) tehát tökéletes párhuzamot nem lehet vonni, de nálunk 1 arany, fél és 1 millió között van valahol, de inkább általában 1 milla. Például egy ebéd/vacsora 5 réz, tehát 2.500-5.000 forint között, egy egyszemélyes szoba 10 réz, tehát 5.000-10.000 forint. Egy ló (talán értékben egy mai autó párhuzam?) 1 arany, fél-1 millió, egy paraszt keres 2 és fél aranyat évente, amit 2 és fél milla, ez ~200.000-as havi fizetés. Aztán a varázstárgyak és egyéb drágaságok már más kérdés, azt nincs mihez hasonlítani. Mi ezt tartjuk reálisnak. Ha nálatok például a 100.000 forintos rubin 100 arany, akkor 1 réz 1 forint. 5 forint egy vacsora és 10 egy szoba és egy ezres egy ló? Így nehéz fejben követni, hogy minek mi az értéke. Ki mit gondol, szerintetek mi a valósághoz leginkább illő váltószám, amivel a legjobban képben lehetünk, hogy X összeg (pl. egy városőr kefizetésére szánt 5 ezüst), akkor most mennyi is, sok, kevés, ...stb.?
 7. Cundior

  Kalandmesterek fóruma

  Mindenképpen a Tp! Nem véletlenül fejlődnek más sebességgel a kasztok, illetve magától érthetődik, ha valaki több Tp-t kap ugyan azért mint más, akkor az nem vezethet azonos eredményre.
 8. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Igen, én is ezen gondolkoztam. Nem tudom ki hogy játszik, de az én karaktereimnek még sose volt 500 aranya, nemhogy 10-szer annyi...
 9. Az Új Tekercsekben írt "alapvarázslat" kifejezés hibás, az ETK-ban írt általános varázslatokról van szó, mint: A hatalom szava, Áldás, Mágia kifürkészése, (Mágia szétoszlatását kivették), Szent fény, Szertartás, Aszkézik (nem mintha fontos lenne, de a könyv nehezen birkózik meg az ABC sorrendel). :) Az egy másik kérdés, hogy ez mennyire éri meg. ÚTK-ban ezt 4. fokra tették, ezek szerint nem véletlenül, illetve engedik a mágia szétoszlatását is, ott az a korlát, hogy nincs felezett létrehozási idő, és ingyen csak alaperősítéssel lehet ezeket létrehozni, illetve utána nincs fele költség. Esetleg, ha nagyon nem éri meg, gondolkodhattok ilyen háziszabályban. 4. fok ingyenes alapköltség, 5. fok fele idő, fele mana, de nem akarok beleavatkozni és új vitát ébreszteni.
 10. Hát, szerintem ezen nem nagyon lehet vitázni, mert a leírás nem elég részletes ehhez, így vagy úgy lehet gondolni, na de hogy kinek van igaza...? Az én személyes véleményem az, hogy ez a képesség nem egy folyton aktív detektor, ahol a pap látja, hogy most épp van vagy nincs hazugság, hanem csak egy alkalmanként érkező sugallat. Ha ezt a papnak akarnia kéne, aktiválnia, koncentrálnia, ...stb. és ennek eredményeképpen nem lenne hazugságérzet, lehetne azt mondani, hogy megbízol az istenedben, a segítségét kérted, és nem kaptál jelet, hogy hazugság volt, ezért elhiszed hogy igaz (mert rossz volt a dobás). De mivel ilyen nincs, mivel ezek az érzések "maguktól" jelentkeznek, és nem mindig (innen a 45%), ezért szerintem a pap azt gondolhat amit akar. Más kérdés, hogyha ő nem érez hazugságot, valószínű azért kevésbé fog gyanakodni, mint azt egy másik kaszt tagja tenné, tehát egy jó szerepjátékos csak indokolt esetben gyanakszik tovább, de azért én nem úgy képzelem, hogy az elhibázott dobás miatt neki kötelező innentől mindenképpen elhinnie amit hall. De ez tényleg csak az én véleményem, nem tudom alátámasztani semmivel.
 11. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Igen, bár nem ismerem a rendszert, de még az elkészítési ár meghatározása / feljebbvitele is egy jó lehetőség. Igazából nem a korlátozáson van a hangsúly nálunk sem, csak ugye M.A.G.U.S.-ban szinte "ingyen" van a rúnamágia minden tekintetben. Inkább döntésre és választásra akarnánk a varázstárgy készítő varázslót bírni, hogy mérlegeljen, mise akarjuk megkötni a kezét, alkosson bármikor szabadon bármit, csak legyen valami ésszerű határ, amin belül persze szabadon tevékenykedhet. Na mindegy, túlbeszéltem.
 12. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Az teljesen igaz, hogy a rúnázott fegyver / vért egyáltalán nem tartozik a rúnamágia "problémái" közé. Pont ezért kérdeztem a korábbi varázstárgylimitednél írtakról, hogy bár mi is így gondoljuk, egy varázstárgy van csak minden túpusból, de ez alól kivételt képeznek a rúnázott tárgyak (ami szintén nem túl gyakori nálunk). De amúgy ez már csak szőrszálhasogatás, a lényeg az, hogy ezekszerint nem csináljuk olyan rosszul. Kösz a megerősítést!
 13. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  Igen, az nekünk is szimpatikusabb, mestermunka, illetve abbitacél fegyverek. Csak a gond ott jön elő, mikor van varázsló a csapatban...
 14. Cundior

  Mágiahasználók Témája

  És ez a rúnázott fegyvereket is érinti?
×
×
 • Új...