Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S. Szerepjáték

Cundior

Kalandozók
 • Hozzászólások száma

  124
 • Csatlakozott

 • Utoljára itt járt

Róla: Cundior

 • Rang
  Sorsfordító
 • Születésnap 1984/07/12

Kalandozós kérdések

 • Mi a kedvenc kasztod?
  Siopa, Tűzvarázsló
 • Mi a kedvenc regényed?
  Sogron lángjai
 • Ki a kedvenc íród?
  Jan van den Boomen
 • Melyik a kedvenc novellád?
  Örvényben
 • Melyik évben kezdtél el szerepjátékozni?
  Nem emlékszem pontosan, 95-96 környékén lehetett.
 • Hogy keveredtél a Kalandozok.hu-ra?
  A cikkgyűjteményen keresztül, a google segítségével.
 • Mi, ki a kedvenc ynevi vallásod, istened?
  Kyr panteon, Sogron
 • Van-e állandó csapatod? Hol? Keresel/biztosítasz-e esetleg játéklegetőséget?
  Van. Budapesten. Nem aktívan, de gyakran veszünk be új embereket, és néha csatlakozom más társaságokhoz.
 • Mi a kedvenc sportod?
  Foci
 • Mi a kedvenc csokid?
  Stühmer étcsokoládé

Legutóbbi látogatók

485 adatlap megtekintés
 1. Cundior

  Letölthető, nyomtatható Ynev térkép

  Nagyon örültem ennek a letölthető térképnek, egy korábbi változattal sokat küzdöttem, mire le tudtam menteni és kinyomtatni. Köszönet érte! Esetleg készül majd ilyen a 92-es állapotokról is, mert mi általában abban az időben játszunk?
 2. Semmit. Nem írtam tovább, de a válasz erre vonatkozó részében leírja, hogy az intelligencia természetesen semmihez nem számít hozzá. Ez a kérdező egyéni hibája, vagy tévedése volt.
 3. Bocsánat, de én ezt nem értem. ETK 97. oldal, Képzettség pont 6. bekezdés: "Százalékos jártasság esetén a karakter annyi százalékos alapértékkel bír minden egyes, ezen elbírálás alá eső Képzettségben, amennyi Ügyességének l0 feletti hányada. Minden egyes e célra fordított Képzettség-pont TOVÁBBI 3%-os NÖVEKEDÉST jelent az illető Képzettségének százalékos mértékén." Tehát, mint ahogy sikertelenül próbáltam esti sörözés után érthetően megfogalmazni, van induláskor képzetlen és képzett karakter. A képzetlen karakter induló értéke az ügyessége 10 feletti része, a képzetté a kasztnál feltüntetett érték. Nagyon fontos, hogy mindkét esetben ezek a karakter alapértékei, ami neki már MEGVANNAK, és ezeket UTÁNA tudja fejleszteni is. Fontos a sorrend, mert bár igaz amire Gergely céloz, hogyha tanulsz, akkor már nem vagy képzetlen, de a szabály világos megfogalmazása mellett a józan ész is azt mondja, hogy először vagy képzetlen, innen ered egy alapértéked, és csak utána válsz képzetté, mikor már megvan ez az alapesélyed, amit tovább fejlesztesz. Vagy, ha máshonnan közelítünk a dologhoz, a félreértést a Rúna cikkben az okozza, hogy "egy képzettlen kalandozó" esélyeiről ír, amit olyan tekintetben ért, hogy a karakter nem rendelkezik induláskor kasztból származó százalék értékkel, és nem úgy, hogy később nem fog tanulni (hiszen azt honnan tudhatná előre?). Rúna cikk: "Ha egy kaszt AUTOMATIKUSAN KAP %-os képzettségeket, akkor AHHOZ – akárhány %-a van is – hozzáadódik ügyessége (vagy IQ-ja) 10 feletti része? Nem. Az ügyesség 10 feletti része csupán egy alapesély, ami azt mutatja meg, hogy egy képzetlen kalandozónak mennyi esélye lehet az adott szituációban. AZ ALAPBAN MEGADOTT %-os képzettségeknél ezt már nem lehet ÚJRA beleszámolni." Tehát, mint ahogy olvashatjuk, elvileg úgy kell tekinteni, hogy még oda is bele lett számolva. De, hogy ne menjünk túl messze a megfogalmazás apróságainak elemzésében, az eredeti kérdésem ami az értetlenségem oka, hogy az ETK idevágó szabályából (amit az elején másoltam be), hogyan következik ez: mikor a szabály egyértelműen további növekedést ír?
 4. Rayen Reval, a Rúna V. évfolyamának 2. számában lévő Magisztérium V. című cikkben van erről szó (ezen az oldalon elérhető). Ha nem baj nem másolom be szóról szóra, a lényeg, hogy az ügyesség 10 feletti része a képzetlen esélye, de az induló %-hoz már nem lehet hozzáadni. Első olvasásra ellentmondásosnak tűnhet, hogy miért például 20%-ra fejlesztenek mindenkit, az ügyesebb miért nem juthat tovább ügyetlenebb társainál, de ez végülis minden másra is igaz. Az összes képzettség azonos fokon indul, miért lenne ez más a %-osoknál? Ez játéktechnika, szerintem nem kell benne realisztikus logikát keresni. Az új képzettségre az írás nem tér ki szándékosan, de a megfogalmazásból egyértelműen következik. Mivel a 10 feletti rész a képzetlen esélye, akkor ha 1 Kp-ért veszel még +3-at, a képzetlen állapotodat fejlesztetted tovább, nem pedig induló értéket vásároltál. Kicsit furcsa lenne, ha a tanulás hatására bénább lenne a karakter.
 5. Most vettem észre egy apróságot (inkább csak poén). Írtam egy pszi üzenetet, és mikor elküldtem, a rendszer azt mondta, hogy átadtam a futárnak.
 6. Most már értem, bocsánat! Itt ugye max. 1% átmozgatásáról beszélünk, hiszen a megmaradt 2% amúgy 3% lett volna (tehát nem növeltünk semmit 2%-al "jogtalanul"), ha pedig 1%-1%-1% módjára osztjuk szét, szintén 1%-ról van szó mindössze (remélem érthetően írok) . Szerintem ez annyira elenyésző mennyiség, hogy se mellette, se ellene nem éri meg érvelni. Sose gondolkodtam még rajta, de ha valaki 15%-15% helyett 16%-14%-ban szeretné elosztani a pontjait, én mint mesélő biztos megengedném neki. Esetleg felmerülhet a 3 db 99%-os képzettség 100%-ra való növelése mindössze egyetlen Kp-ból 3 helyett, de mivel úgyis mindig vannak módosítók, ez se hiszem, hogy nagyon megborítaná a játékegyensúlyt. Más kérdés, hogy erre miért van szükség? Vagy csak elméleti kérdés?
 7. Lehet, hogy késő van, de nem értem a kérdést. Úgy érted, hogy 1 Kp miért 3%, miért nem 2%, vagy 4%?
 8. Ez igen, csak gratulálni tudok!
 9. Cundior

  Wier

  Bocsánat, de én nem teljesen értem, hogy a wier miért ne lehetne sanquinator. Attól, mert az ő vérük immunis a behatásokra, ez még nem zárja azt ki, hogy ők elmélyedjenek a vérmágiába, illetve, hogy feltöltődjenek a vér ivásától (ettől lesznek ugye sanquinatorok, hogy más vérét - nem a sátjukat - használják manaszerzésre). Hiszen a wier is vér ivása által jut energiához, a vérmágiára való ellenállásuktól függetlenül, a vér felhasználása náluk alapvető. Én semmi olyan dolgot nem ismerek, ami kizárná ezt a faj/kaszt párosítást. Tudtok bármi olyan konkrét példát, ahol ez problémát okozhat, vagy ellentmondáshoz vezet? Egyedül egy valami jut eszembe, a saját vérükből nem hiszem, hogy tudnának vérgólemet teremteni, de más véréből már igen.
 10. Szerintem ha lehetne negatív, azt biztos megemlítették volna, illetve nem azt írják, hogy a 10-hez viszonyított különbség, hanem hogy a 10 feletti része. Nem értek a matematikához, de a 7 10 feletti része -3? Nem 0?
 11. Ahol a rendes és a zárójeles érték megegyezik, az nem elírás (Egészség és Szépség), mert vannak olyan kasztok, ahol ezek a Képességek lehetnek 20-as értékűek különleges felkészítés nélkül is. A limiteket leírja a könyv, az idézeted utáni részben, úgy ahogy te is írod. Ha a törpe 17-es Asztrált dobna, akkor is csak 16-os lehet az értéke, de amúgy csak 1-et kell levonni belőle. A zárójel nélküliek pedig talán azért vannak, mert a rendes maximális 18 vagy az alatti értéket mutatják. Tehát ott nem merülhet fel a kérdés (bár szerintem máshol sem...), hogy most mi is van a felkészítéssel és nélküle, mert ha a törpe Asztrálja 16, akkor úgyse dobhatsz különleges felkészítést (bár az igaz, hogy a táblázat logikája szerint akkor ezeket zárójelbe kéne inkább tenni, lévén kf nélküli értékek). Az elf 18-as Ereje és a törpe 18-as Intelligenciája valóban érdekes, hiszen különleges felkészítést csak 18-as értékre lehet dobni, nem faji maximumra (ezt leírja az ETK a 31. oldalon), ezért is maradt ki a zárójel, de akkor szerintem az elf Erejénél nem a zárójeles 16-os szám hiányzik, hanem a 18 helyett a sima 16 illene oda, a törpe Intelligenciájához pedig a sima 17, hiszen például hogyan lehetne egy elf Ereje 18?
 12. Szia! Én (mi) nagyon örülnénk egy ilyen segédletnek, jó, hogy valaki foglalkozik ezzel, csak így tovább! Viszont barátaim, csapataim, régi csapattagok, más általam ismert társaságok kivétel nélkül, mind ÚTK-znak. Bár ezen a téren nincs tudomásom semmilyen kutatási eredményről, de ha az új rendszerre is alkalmasnak írod a programot (ami nem nagy különbség), akkor ha nem is akarok nagyot mondani, legalább megduplázod a lehetséges érdeklődők számát. A másik, amit Antail szintén említett, a felület. Egyre kevesebben ülnek számítógéphez mostanában, főleg ha egy helyileg mobilis, alapvetően számítógépet nem igénylő tevékenységről van szó. Én mindenképpen mobil alkalmazás formájában látom értelmét egy ilyennek. Amúgy én is csak gratulálni tudok hozzá, ne hagyd abba!
 13. Köszönöm, most már tökéletesen működik!
 14. Igen, most se jön be, erről a linkről se.
×
×
 • Új...