Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Harcrendszer


Antail

Recommended Posts

Diassan kerlas!

A fegyvertáblázatokat böngészve szemem az alabárd érdekes/meghökkentő harcértékein akadt meg. Elsőre megörültem, hiszen eddig méltatlanul kirekesztett fegyvernek számított (az AKban, a toraniki fegyvermester meséjében ki is röhögtem az öreget, amikor azt tanácsolta az ifjoncnak, vigyen a gladiátor ellen egy jó alabárdot - - - vigyen, ha meg akar halni : DDD).

Hamar látnom kellett azonban, hogy a fegyver értékei a többféle forgatási mód legkedvezőbb értékeit jelentik/hetik: a sebzés meghaladja a kétkezes pallos és a többi kétkezes zúzófegyver sebzését, illetve pariban van a kétkezes csatabárddal (my love): ez idáig még tűrhető is lenne, azonban ekkor, gyak. 2kezes bárdként értelmezve működik: de akkor mire fel a harcértéke: elsősorban a VÉ és a KÉ értéke sok, illetve túl lomha is egyben (10 szegmens). Ezen értékek pedig inkább a pikaszerű forgatásmódhoz köthetőek.

Javaslom, hogy az alabárd kétféle forgatási módja ad1) külön fegyverhasználat-képzettség legyen ad2) külön harcértékekkel bírjon: magas té, vé, ké, 5 szegmenses, alacsonyabb sebzés - pika-módozatban illetve magas té, alacsonyabb ké,vé, 10 szegmenses, magasabb sebzés: csatabárd-módozatban.

Ehhez kapcsolódó problámának tartom a méretkategóriákkal kapcsolatos helyzeteket, de, lévén fél egy van, ezeket holnap vetem majd fel....

Creep

Link a hozzászóláshoz

A hacrendszerben nem értem, hogy mért nem kpom meg a fegyverem

értékeit, ha nagyobb kategoriás fegyverrel szemben harcolok?

Akkor legalább a belhercot, mint ellensulyózást meg tarthatták volna.

A páncélok is nagyon lelettek gyengitve. Értem, hogy ott véd ahol van, de

akkor a megnövelt sebzéssel szemben lehetne nagyobb a SFÉ-jük.

És a pajzs mért csak oldalt és szemből tud háritani, ennyi erővel a fegyver is csak ezt a területet védje. Szerintem a pajzs sutaságát már kifejezi az MGT.

Link a hozzászóláshoz

AZért nézd meg, hogy a fegverek sebzése igaz, hogy meg lett növelve, de nagyon tág a határérték. 2K6, meg 3K6; ez lehet nagyon nagy, de nagyon kicsi is. Amellett a vértviselet ad SFÉ-t bizonyos szint után. 4-es szinten például már +2-t, emellett -2MGT-t is. Ha azt nézed, hogy harcos alap, tehát 4. fokig -2KP/fokkal tanulja, akkor 12 KP, amit egy 1es TSZ-ű harcos is lazán meg tud tanulni....:S

Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő? :roll:

Link a hozzászóláshoz
Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő? :roll:

Nézd meg a fegyverek leírását, hogy ott hol szerepel a csatacsillag! :idea:

Én úgy emlékszem, hogy a buzogány típusba került!

Poci:

Ha bizonyos fokkal magasabb fokon forgatod, akkor megkapod. Egyébként totál reális, próbálj meg kétkezes csatabárdot hárítani egy tőrrel! :twisted:

Link a hozzászóláshoz
Amellett a vértviselet ad SFÉ-t bizonyos szint után. 4-es szinten például már +2-t, emellett -2MGT-t is. Ha azt nézed, hogy harcos alap, tehát 4. fokig -2KP/fokkal tanulja, akkor 12 KP, amit egy 1es TSZ-ű harcos is lazán meg tud tanulni....:S

Mondjuk ez fura.

Legfeljebb bizonyos vértekre (merev fém) életszerű megadni a plusz SFÉ-t. (a vért alkarvédő részével lehet elvezetni támadást pl., de ilyen posztó v. láncvértnél ugye nincs)

Mindemellett a plusz SFÉ - szerintem - meglepetés, távtámadás és mágia ellen sem érvényesül (hiába tudod, hogy hol lenne jó elvezetni a támadást, ha nem tudsz róla)

Egyszóval a vértek (fegyverek sebzéséhez képest) kis SFÉ-je egy hiba a rendszerben. Nem valami jól sikerült szabály...

Link a hozzászóláshoz
Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő? :roll:

Nézd meg a fegyverek leírását, hogy ott hol szerepel a csatacsillag! :idea:

Én úgy emlékszem, hogy a buzogány típusba került!

Poci:

Ha bizonyos fokkal magasabb fokon forgatod, akkor megkapod. Egyébként totál reális, próbálj meg kétkezes csatabárdot hárítani egy tőrrel! :twisted:

Az biztos, hogy nem egyszerű feladat.... :wink:

Egyébként megnézetd, hogy két helyen van benne a csatacsillag tök más értékekkel?? Amin röhögtem, hogy a dzsenn szablyánál hivatkozik a handzsárra, ami szintén kiamaradt a renszerből.

Jah, és megvan a legtápabb fegyver a játékban!! :P Kíváncsi vagyok kinek szúr szemet.

Link a hozzászóláshoz

Asszem ez lesz az első rpg, ami 2-3 alap háziszabály nélkül egyszerűen nem lesz játszható. A kezdemény és a sebzés problémája miatt módosítás nélkül problémás lehet a játék.

Kezdemény: nem igazán derül ki a szövegből, hogy mi a lényeg. Egyszerűen értelmetlen a szöveg. Még a valódi szándékot is nehéz megfogni, így 2-3 emberrel közösen sem tudtuk kitalálni pontosan, hogy mit akartak Gambiték elérni vele.

Sebzés: Olyan szinten brutál, hogy ilyesztő. A rendszer halálos lett - ami nem feltétlen baj - de nem olyan követkzetesen, mint más rendszerek (Pendragon, Chtulhu, Shadowrun, stb).

Gyógyulás: 1 FP-hez pl. 7 órányi ágyban pihenés kell. A játszott harc végére az jött ki, hogy a játékosaimnak most 3-4 napra ágyban a helyük ahhoz, hogy legalább el tudjanak indulni...

Gambiték nem gondoltak olyan partira, ahol nincs pap, vagy pszihasználó (aki legalább FP-t tudna tölteni). OK, ez az eset tényleg ritka... a kalandozóknál (szegény közember meg rohadjon meg ott, ahol van).

Az 5 FP / 1 ÉP KÖTELEZÕ ÉP vesztés egyszerűen kegyetlen. Ha csatabárddal odacsapnak, akkor az 5 darab 1-es esetén is minimum 1 ÉP vesztés. Egy frissen generált karival átlagos dobás mellett egyetlen ütés nagyjából 22 FP + 4 ÉP sebzést okoz (ebbe semmi extra optimalizálás nincs még beszámolva).

Az, hogy a pusztítás képzettséghez még írni/olvasni is tudni kell az már csak hab a tortán. Az egyik karakter barbárt indított. Mire összerakta a szokásos képzettség-csomagot, addigra tudott olvasni, írni, értett a mértanhoz, meg egy halom barbároknak totál idegen képzettséghez. Különben nem tudta volna fölvenni a vágyott cuccokat. Jót nevettünk persze, de... nem épp optimális.

Barbárunk persze a kétkezes csatabárddal aprított. Egy-egy csapással megölt embert, farkast, lovat. 3. szinten egy Shereb kategóriájú főellenfél még kihívás lett volna a számára. gyanítom, hogy 5-6. szinten már azonosan erős ellenfél lenne a démon...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Tha'thassa armudar!

Nos igen, nagyrészt ezek a hibák jöttek elő a fórumokon.

- a vértek SFÉ-jét 2-vel/3-mal növelni kell.

- a nehézvért viselet csak szemtől-szembe küzdelemben ad SFÉ bonuszt

- hárítótőr 10 szegmenses időigény

GambitTha'thassa armudar!

Úgy értettem, hogy a hárítótőr időignyét 10 szegmensre kell emelni. A csatacsillagnál a csatabárdos érték a mérvadó, a buzogányoknál lévő sejtésem szerint a láncos buzogányé akart lenni. Embarassed

Hm. Ne vegyétek kötekedésnek, de ugye most nem megint az jön, hogy kiadtátok a szuper javított törvénykönyvet, és beindul a hibák megmagyarázása, amikor egy-két ember, azon az alapon, jóhogy mégis csak az ő neve szerepel a könyvön, elkezdi ötletszerűen megválaszolgatni a felmerülő hibákat, ellentmondásokat, mjg a végén esetleg eljutunk oda, mint a viccben, hogy: - Kár, pedig még annyi ötletem lett volna...

Csak azért, mert akkor miért is nem úgy lett megszerkesztve, megírva ez a könyv, ahogy jó? Utólag már nem szerencsés szerintem magyarázkodni és ötletelni...

Most tényleg nem "offense", meg minden, nem is a könyvnek szól - bár már ez is elárul ezt-azt - csak a folyamatnak.

Aki felhívja a figyelmet egy olyan dologra, amit más nem olvasott, ok. Aki olyan könyvből idéz, amit valaki nem olvasott, ok. De ötlete MINDENKINEK van. :)

Link a hozzászóláshoz

A sebzésekől: Én nem tartom vészesen soknak őket, reálisabb, mint a régiben volt néhány dolog. A páncélok védhetnének 1-2vel többet, de annyira nem rossz azért a helyzet. Azért mégiscsak a csatabárd a legnagyobbat sebző fegyver, amellett, azért ha azzal eltalálnak valakit rendesen, akkor páncél legyen a talpán, ami megakadályozza a végzetes sérülést. A régi rendszerben 4-5ös TSZ-től egy karaktert csak túlütéssel lehetett megölni. Eszméletvesztések nem is nagyon voltak, mert nem igazán lehetett őket "elfaragni". Túl sok volt az Fp, egyszerűen azok mellett a sebzések mellett nem volt reális a mennyiség. Egy 5. TSZ-ű harcos dúrván 40-50 Fpvel rendelkezett, amivel szemben a legnagyobb max sebzés az ET szerint a pallos (3K6+2), Tekercsek szerint ostromkasza (2K10+2, azthiszem...) volt. Mire ezzel elfaragod azt a mennyiséget (és akkor még a páncélokkal nem is számoltunk) az nem kis teljesítmény.

Az 5Fp/1Ép átváltás szerintem is kicsit erős, talán 7-8nál kéne váltani, és azt is csak egybe bekapott sebzés miatt.

Link a hozzászóláshoz

HI!

Nahh még nem olvastam oda-vissza a könyvet csak 1-2 belelapozás után ami feltűnt. A fegyverek ireál magas sebzése. Amin meg jót röhögtem az alabárd értékeinél, h 8-10 körül van a kezdeményezője, míg a ramiérának meg a fejvadász kardnak 5... :D tudom-tudom körönkénti támadás, meg miegymás, de akkor is... :)

a többiről majd később.

Link a hozzászóláshoz
Poci: próbáld meg szvsz komplexen nézni.

Ha az FP sok, akkor nem nehezítem a gyógyulást, nem szorzom meg 2-vel a sebzéseket, hanem csökkentem a szintenkénti FP-t. Nem sokkal egyszerűbb?

Ezekkel a módosításokkal bejött egy csomó olyan dolog, ami igazán nem lett kitesztelve és totál más az eddigiekhez képest.

Ez is egy változat, viszont akkor a varázslatokat is változtatni kellene, mert ugyebár akkor már azok sem olyan erősségűek lennének. Több komplikációt vonna maga után az Fp/szint változása, mint a fegyverek sebzésének változása. De van abban is logika ahogy te nézed. A gyógyulást tényleg megnehezítették, az szerintem sem jó.

Link a hozzászóláshoz

Ebben viszont neked van igazad. Hát igen, ezek fogós kérdések.

Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem hagyták a rákba ezeket a módosításokat. Most komolyan... Ez egy hősi fantasy.

Annak idején azért álltak át oly sokan rá, mert alacsonyabb szinteken nagyobb csinnadrattát . lehetett vele csinálni, mint AD&D-vel (ott ugye pl. a varázsló 7. szintig csak kolonc volt a partiban, ráadásul állandó életveszélyben).

Na mindegy, ez már eldőlt a könyv kiadásával. :roll:

Link a hozzászóláshoz

Nah, hát belenéztem a könyvbe, sőt azt is elolvastam, ki mit írt ide, és az a helyzet, én is a harcrendszer legnagyobb gyengeségére, a fegyverek irreális meghatározására hívnám fel a figyelmet. Nekem tökéletesen arra adott példát az UTK alkotóbrigádja többnyire nem ismeri a középkori és egyéb fegyverek milyenségét, ami ugye nem gond, de ilyenkor azért elvárható lenne (ennyi pénzért??!!), hogy minimum az interneten keressenek rá a fegyverekre. Ha pl vesszük az alabárdot, én azt hiszem nem vagytok vele tisztában, hogy az mi is, úgyhogy beszúrok egy képet.

d602L.jpg

Nah, hát ez az alabárd, avagy halberd, amely a következő méretekkel rendelkezik: 180 cm- 300cm hosszú, fejszélesség 300 mm, súlya 10-40 kg.

Amiről esetleg el tudom képzelni, hogy talán rendelkezhet olyan értékekkel, ami a támadást illeti, mint amit leírtatok, az a japán "alabárd", vagy inkább naginata, ami ugye nem alabárd teljesen.

Link a hozzászóláshoz
Üdv!

Hm. Ne vegyétek kötekedésnek, de ugye most nem megint az jön, hogy kiadtátok a szuper javított törvénykönyvet, és beindul a hibák megmagyarázása, amikor egy-két ember, azon az alapon, jóhogy mégis csak az ő neve szerepel a könyvön, elkezdi ötletszerűen megválaszolgatni a felmerülő hibákat, ellentmondásokat, mjg a végén esetleg eljutunk oda, mint a viccben, hogy: - Kár, pedig még annyi ötletem lett volna...

Csak azért, mert akkor miért is nem úgy lett megszerkesztve, megírva ez a könyv, ahogy jó? Utólag már nem szerencsés szerintem magyarázkodni és ötletelni...

Most tényleg nem "offense", meg minden, nem is a könyvnek szól - bár már ez is elárul ezt-azt - csak a folyamatnak.

Aki felhívja a figyelmet egy olyan dologra, amit más nem olvasott, ok. Aki olyan könyvből idéz, amit valaki nem olvasott, ok. De ötlete MINDENKINEK van. :)

Tha'thassa armudar!

Bevallom őszintén, nem teljesen értem, amit mondani akarsz. Sejtésem van, csak akkor kicsit homályosan fogalmaztad meg a mondanivalód. Szó sincs itt arról, hogy megmagyarázni vagy eltusolni akarnám a nyilvánvaló hibákat, épp ellenkezőleg. Igen, ezek hibák, nem is kicsik, jelen pillanatban azonban nem nagyon tudok mást tenni, minthogy leírok egy alternatívát, amivel áthidalhatók.

A sebzés/kötelező Ép/vesztés/SFÉ azért nem passzol egymással, mert a fejlesztés különböző szakaszaiban készültek. Az egységes 5 Fp-s Ép vesztés és a páncélok SFÉ-je korábban született mint a fegyverek sebzésének megnövelése, és utólag sajnos nem lettek hozzáigazítva az új értékekhez.

Amin meg jót röhögtem az alabárd értékeinél, h 8-10 körül van a kezdeményezője, míg a ramiérának meg a fejvadász kardnak 5... :D tudom-tudom körönkénti támadás, meg miegymás, de akkor is... :)

Nem tudom, lehet csak nekem zavarja a realitásérzékemet a

Link a hozzászóláshoz

Nos, azért mind a két képet megnézve, szerintem reális következtetés, hogy a ramiera, ami ugye egy gyors, ívelt pengéjű, kifejezetten pehelysúlyú fegyver, ha a többivel hasonlítjuk össze, valószínűleg gyorsabb lesz.

Azt is nézni kell, hogy az alabárd/lándzsa/naginata kábé 1 méterrel hosszabb, mint egy tőr, így az első támadást illik az alabárdnak adni.

Régen megelőző támadás volt, most meg nagyobb KÉ.

Ezzel csak annyit akartam, hogy nem biztos hogy a szálfegyverek magasabb KÉ-je rossz dolog.

Illetve még valami.

Sok embernek nem tetszik, hogy lett néhány 'ultimate' fegyver. (pl. az alabárd is ilyen).

Az a baj, hogy azok tényleg jobbak. Az alabárd pl. a szálfegyverek csúcsa.

A probléma az, hogy Yneven egyszerre van jelen ókori harcászat (aszisz falanx) meg a késő reneszánsz (shadoni bajvívó).

A két korszak a fegyvereivel együtt van jelen.

Ebből adódik a gond.

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...