Creep Közzétéve: November 21, 2007 Közzétéve: November 21, 2007 Diassan kerlas!A fegyvertáblázatokat böngészve szemem az alabárd érdekes/meghökkentő harcértékein akadt meg. Elsőre megörültem, hiszen eddig méltatlanul kirekesztett fegyvernek számított (az AKban, a toraniki fegyvermester meséjében ki is röhögtem az öreget, amikor azt tanácsolta az ifjoncnak, vigyen a gladiátor ellen egy jó alabárdot - - - vigyen, ha meg akar halni : DDD).Hamar látnom kellett azonban, hogy a fegyver értékei a többféle forgatási mód legkedvezőbb értékeit jelentik/hetik: a sebzés meghaladja a kétkezes pallos és a többi kétkezes zúzófegyver sebzését, illetve pariban van a kétkezes csatabárddal (my love): ez idáig még tűrhető is lenne, azonban ekkor, gyak. 2kezes bárdként értelmezve működik: de akkor mire fel a harcértéke: elsősorban a VÉ és a KÉ értéke sok, illetve túl lomha is egyben (10 szegmens). Ezen értékek pedig inkább a pikaszerű forgatásmódhoz köthetőek.Javaslom, hogy az alabárd kétféle forgatási módja ad1) külön fegyverhasználat-képzettség legyen ad2) külön harcértékekkel bírjon: magas té, vé, ké, 5 szegmenses, alacsonyabb sebzés - pika-módozatban illetve magas té, alacsonyabb ké,vé, 10 szegmenses, magasabb sebzés: csatabárd-módozatban. Ehhez kapcsolódó problámának tartom a méretkategóriákkal kapcsolatos helyzeteket, de, lévén fél egy van, ezeket holnap vetem majd fel.... Creep
Robo Közzétéve: November 22, 2007 Közzétéve: November 22, 2007 A hacrendszerben nem értem, hogy mért nem kpom meg a fegyveremértékeit, ha nagyobb kategoriás fegyverrel szemben harcolok?Akkor legalább a belhercot, mint ellensulyózást meg tarthatták volna.A páncélok is nagyon lelettek gyengitve. Értem, hogy ott véd ahol van, deakkor a megnövelt sebzéssel szemben lehetne nagyobb a SFÉ-jük.És a pajzs mért csak oldalt és szemből tud háritani, ennyi erővel a fegyver is csak ezt a területet védje. Szerintem a pajzs sutaságát már kifejezi az MGT.
Poci Közzétéve: November 22, 2007 Közzétéve: November 22, 2007 AZért nézd meg, hogy a fegverek sebzése igaz, hogy meg lett növelve, de nagyon tág a határérték. 2K6, meg 3K6; ez lehet nagyon nagy, de nagyon kicsi is. Amellett a vértviselet ad SFÉ-t bizonyos szint után. 4-es szinten például már +2-t, emellett -2MGT-t is. Ha azt nézed, hogy harcos alap, tehát 4. fokig -2KP/fokkal tanulja, akkor 12 KP, amit egy 1es TSZ-ű harcos is lazán meg tud tanulni....:S Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő?
Hulla Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő? Nézd meg a fegyverek leírását, hogy ott hol szerepel a csatacsillag! Én úgy emlékszem, hogy a buzogány típusba került! Poci: Ha bizonyos fokkal magasabb fokon forgatod, akkor megkapod. Egyébként totál reális, próbálj meg kétkezes csatabárdot hárítani egy tőrrel!
shikaka Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Amellett a vértviselet ad SFÉ-t bizonyos szint után. 4-es szinten például már +2-t, emellett -2MGT-t is. Ha azt nézed, hogy harcos alap, tehát 4. fokig -2KP/fokkal tanulja, akkor 12 KP, amit egy 1es TSZ-ű harcos is lazán meg tud tanulni....:SMondjuk ez fura.Legfeljebb bizonyos vértekre (merev fém) életszerű megadni a plusz SFÉ-t. (a vért alkarvédő részével lehet elvezetni támadást pl., de ilyen posztó v. láncvértnél ugye nincs)Mindemellett a plusz SFÉ - szerintem - meglepetés, távtámadás és mágia ellen sem érvényesül (hiába tudod, hogy hol lenne jó elvezetni a támadást, ha nem tudsz róla)Egyszóval a vértek (fegyverek sebzéséhez képest) kis SFÉ-je egy hiba a rendszerben. Nem valami jól sikerült szabály...
Poci Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Érdekesség: a láncos buzogány szőrén-szálán eltűnt, de van csatacsillag, egyenesen 2(!) is! Megmondaná valaki, hogy melyik az igazi: a buzogány vagy a csatabárd fegyvercsoportban levő? Nézd meg a fegyverek leírását, hogy ott hol szerepel a csatacsillag! Én úgy emlékszem, hogy a buzogány típusba került! Poci: Ha bizonyos fokkal magasabb fokon forgatod, akkor megkapod. Egyébként totál reális, próbálj meg kétkezes csatabárdot hárítani egy tőrrel! Az biztos, hogy nem egyszerű feladat.... Egyébként megnézetd, hogy két helyen van benne a csatacsillag tök más értékekkel?? Amin röhögtem, hogy a dzsenn szablyánál hivatkozik a handzsárra, ami szintén kiamaradt a renszerből. Jah, és megvan a legtápabb fegyver a játékban!! Kíváncsi vagyok kinek szúr szemet. Visamo kedveli ezt
shikaka Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Jah, és megvan a legtápabb fegyver a játékban!! Kíváncsi vagyok kinek szúr szemet. Hárítótőr.
Gambit Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Tha'thassa armudar!Nos igen, nagyrészt ezek a hibák jöttek elő a fórumokon. - a vértek SFÉ-jét 2-vel/3-mal növelni kell.- a nehézvért viselet csak szemtől-szembe küzdelemben ad SFÉ bonuszt- hárítótőr 10 szegmenses időigényGambit
Poci Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 - hárítótőr 10 szegmenses időigény Nem 3 szegmenseset akartál írni? A csatacsillagról is nyilatkoznál, hogy melyik kategóriában levő a mérvadó? Tudom, tudom, vesszőparipa, de hát ha az ember egyek kedven konzervnyitója....
Gambit Közzétéve: November 23, 2007 Közzétéve: November 23, 2007 Tha'thassa armudar! Úgy értettem, hogy a hárítótőr időignyét 10 szegmensre kell emelni. A csatacsillagnál a csatabárdos érték a mérvadó, a buzogányoknál lévő sejtésem szerint a láncos buzogányé akart lenni. Gambit Visamo kedveli ezt
Sir Thomas Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 Asszem ez lesz az első rpg, ami 2-3 alap háziszabály nélkül egyszerűen nem lesz játszható. A kezdemény és a sebzés problémája miatt módosítás nélkül problémás lehet a játék.Kezdemény: nem igazán derül ki a szövegből, hogy mi a lényeg. Egyszerűen értelmetlen a szöveg. Még a valódi szándékot is nehéz megfogni, így 2-3 emberrel közösen sem tudtuk kitalálni pontosan, hogy mit akartak Gambiték elérni vele.Sebzés: Olyan szinten brutál, hogy ilyesztő. A rendszer halálos lett - ami nem feltétlen baj - de nem olyan követkzetesen, mint más rendszerek (Pendragon, Chtulhu, Shadowrun, stb). Gyógyulás: 1 FP-hez pl. 7 órányi ágyban pihenés kell. A játszott harc végére az jött ki, hogy a játékosaimnak most 3-4 napra ágyban a helyük ahhoz, hogy legalább el tudjanak indulni...Gambiték nem gondoltak olyan partira, ahol nincs pap, vagy pszihasználó (aki legalább FP-t tudna tölteni). OK, ez az eset tényleg ritka... a kalandozóknál (szegény közember meg rohadjon meg ott, ahol van).Az 5 FP / 1 ÉP KÖTELEZÕ ÉP vesztés egyszerűen kegyetlen. Ha csatabárddal odacsapnak, akkor az 5 darab 1-es esetén is minimum 1 ÉP vesztés. Egy frissen generált karival átlagos dobás mellett egyetlen ütés nagyjából 22 FP + 4 ÉP sebzést okoz (ebbe semmi extra optimalizálás nincs még beszámolva).Az, hogy a pusztítás képzettséghez még írni/olvasni is tudni kell az már csak hab a tortán. Az egyik karakter barbárt indított. Mire összerakta a szokásos képzettség-csomagot, addigra tudott olvasni, írni, értett a mértanhoz, meg egy halom barbároknak totál idegen képzettséghez. Különben nem tudta volna fölvenni a vágyott cuccokat. Jót nevettünk persze, de... nem épp optimális.Barbárunk persze a kétkezes csatabárddal aprított. Egy-egy csapással megölt embert, farkast, lovat. 3. szinten egy Shereb kategóriájú főellenfél még kihívás lett volna a számára. gyanítom, hogy 5-6. szinten már azonosan erős ellenfél lenne a démon...
MagyarGergely Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 Üdv! Tha'thassa armudar!Nos igen, nagyrészt ezek a hibák jöttek elő a fórumokon. - a vértek SFÉ-jét 2-vel/3-mal növelni kell. - a nehézvért viselet csak szemtől-szembe küzdelemben ad SFÉ bonuszt - hárítótőr 10 szegmenses időigény GambitTha'thassa armudar! Úgy értettem, hogy a hárítótőr időignyét 10 szegmensre kell emelni. A csatacsillagnál a csatabárdos érték a mérvadó, a buzogányoknál lévő sejtésem szerint a láncos buzogányé akart lenni. Embarassed Hm. Ne vegyétek kötekedésnek, de ugye most nem megint az jön, hogy kiadtátok a szuper javított törvénykönyvet, és beindul a hibák megmagyarázása, amikor egy-két ember, azon az alapon, jóhogy mégis csak az ő neve szerepel a könyvön, elkezdi ötletszerűen megválaszolgatni a felmerülő hibákat, ellentmondásokat, mjg a végén esetleg eljutunk oda, mint a viccben, hogy: - Kár, pedig még annyi ötletem lett volna... Csak azért, mert akkor miért is nem úgy lett megszerkesztve, megírva ez a könyv, ahogy jó? Utólag már nem szerencsés szerintem magyarázkodni és ötletelni... Most tényleg nem "offense", meg minden, nem is a könyvnek szól - bár már ez is elárul ezt-azt - csak a folyamatnak. Aki felhívja a figyelmet egy olyan dologra, amit más nem olvasott, ok. Aki olyan könyvből idéz, amit valaki nem olvasott, ok. De ötlete MINDENKINEK van. Visamo kedveli ezt
Poci Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 A sebzésekől: Én nem tartom vészesen soknak őket, reálisabb, mint a régiben volt néhány dolog. A páncélok védhetnének 1-2vel többet, de annyira nem rossz azért a helyzet. Azért mégiscsak a csatabárd a legnagyobbat sebző fegyver, amellett, azért ha azzal eltalálnak valakit rendesen, akkor páncél legyen a talpán, ami megakadályozza a végzetes sérülést. A régi rendszerben 4-5ös TSZ-től egy karaktert csak túlütéssel lehetett megölni. Eszméletvesztések nem is nagyon voltak, mert nem igazán lehetett őket "elfaragni". Túl sok volt az Fp, egyszerűen azok mellett a sebzések mellett nem volt reális a mennyiség. Egy 5. TSZ-ű harcos dúrván 40-50 Fpvel rendelkezett, amivel szemben a legnagyobb max sebzés az ET szerint a pallos (3K6+2), Tekercsek szerint ostromkasza (2K10+2, azthiszem...) volt. Mire ezzel elfaragod azt a mennyiséget (és akkor még a páncélokkal nem is számoltunk) az nem kis teljesítmény.Az 5Fp/1Ép átváltás szerintem is kicsit erős, talán 7-8nál kéne váltani, és azt is csak egybe bekapott sebzés miatt.
Sir Thomas Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 Poci: próbáld meg szvsz komplexen nézni.Ha az FP sok, akkor nem nehezítem a gyógyulást, nem szorzom meg 2-vel a sebzéseket, hanem csökkentem a szintenkénti FP-t. Nem sokkal egyszerűbb?Ezekkel a módosításokkal bejött egy csomó olyan dolog, ami igazán nem lett kitesztelve és totál más az eddigiekhez képest.
@huszár Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 HI! Nahh még nem olvastam oda-vissza a könyvet csak 1-2 belelapozás után ami feltűnt. A fegyverek ireál magas sebzése. Amin meg jót röhögtem az alabárd értékeinél, h 8-10 körül van a kezdeményezője, míg a ramiérának meg a fejvadász kardnak 5... tudom-tudom körönkénti támadás, meg miegymás, de akkor is... a többiről majd később. Visamo kedveli ezt
Poci Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 Poci: próbáld meg szvsz komplexen nézni.Ha az FP sok, akkor nem nehezítem a gyógyulást, nem szorzom meg 2-vel a sebzéseket, hanem csökkentem a szintenkénti FP-t. Nem sokkal egyszerűbb?Ezekkel a módosításokkal bejött egy csomó olyan dolog, ami igazán nem lett kitesztelve és totál más az eddigiekhez képest.Ez is egy változat, viszont akkor a varázslatokat is változtatni kellene, mert ugyebár akkor már azok sem olyan erősségűek lennének. Több komplikációt vonna maga után az Fp/szint változása, mint a fegyverek sebzésének változása. De van abban is logika ahogy te nézed. A gyógyulást tényleg megnehezítették, az szerintem sem jó. Visamo kedveli ezt
Sir Thomas Közzétéve: November 26, 2007 Közzétéve: November 26, 2007 Ebben viszont neked van igazad. Hát igen, ezek fogós kérdések. Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem hagyták a rákba ezeket a módosításokat. Most komolyan... Ez egy hősi fantasy. Annak idején azért álltak át oly sokan rá, mert alacsonyabb szinteken nagyobb csinnadrattát . lehetett vele csinálni, mint AD&D-vel (ott ugye pl. a varázsló 7. szintig csak kolonc volt a partiban, ráadásul állandó életveszélyben). Na mindegy, ez már eldőlt a könyv kiadásával.
Hulla Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Az ÚTK Harcrendszere, ahogy Hulla látja,avagy kritika két felvonásban.Nagyon kemény dióba
Vándor Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Nah, hát belenéztem a könyvbe, sőt azt is elolvastam, ki mit írt ide, és az a helyzet, én is a harcrendszer legnagyobb gyengeségére, a fegyverek irreális meghatározására hívnám fel a figyelmet. Nekem tökéletesen arra adott példát az UTK alkotóbrigádja többnyire nem ismeri a középkori és egyéb fegyverek milyenségét, ami ugye nem gond, de ilyenkor azért elvárható lenne (ennyi pénzért??!!), hogy minimum az interneten keressenek rá a fegyverekre. Ha pl vesszük az alabárdot, én azt hiszem nem vagytok vele tisztában, hogy az mi is, úgyhogy beszúrok egy képet. Nah, hát ez az alabárd, avagy halberd, amely a következő méretekkel rendelkezik: 180 cm- 300cm hosszú, fejszélesség 300 mm, súlya 10-40 kg. Amiről esetleg el tudom képzelni, hogy talán rendelkezhet olyan értékekkel, ami a támadást illeti, mint amit leírtatok, az a japán "alabárd", vagy inkább naginata, ami ugye nem alabárd teljesen.
Sir Thomas Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Nem elírás a 10-30 kg? Soknak tünik...
Vándor Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Nem, a fej nagyságától és minőségétől függ, elég nehéz az alabárd, főleg a lovassági darabok. (Azok ráadásul 4,5 méteresek!).Persze tuti lehet kisebbet is csinálni, de azt már inkább lándzsának nevezném...
Gambit Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Üdv!Hm. Ne vegyétek kötekedésnek, de ugye most nem megint az jön, hogy kiadtátok a szuper javított törvénykönyvet, és beindul a hibák megmagyarázása, amikor egy-két ember, azon az alapon, jóhogy mégis csak az ő neve szerepel a könyvön, elkezdi ötletszerűen megválaszolgatni a felmerülő hibákat, ellentmondásokat, mjg a végén esetleg eljutunk oda, mint a viccben, hogy: - Kár, pedig még annyi ötletem lett volna... Csak azért, mert akkor miért is nem úgy lett megszerkesztve, megírva ez a könyv, ahogy jó? Utólag már nem szerencsés szerintem magyarázkodni és ötletelni... Most tényleg nem "offense", meg minden, nem is a könyvnek szól - bár már ez is elárul ezt-azt - csak a folyamatnak. Aki felhívja a figyelmet egy olyan dologra, amit más nem olvasott, ok. Aki olyan könyvből idéz, amit valaki nem olvasott, ok. De ötlete MINDENKINEK van. Tha'thassa armudar! Bevallom őszintén, nem teljesen értem, amit mondani akarsz. Sejtésem van, csak akkor kicsit homályosan fogalmaztad meg a mondanivalód. Szó sincs itt arról, hogy megmagyarázni vagy eltusolni akarnám a nyilvánvaló hibákat, épp ellenkezőleg. Igen, ezek hibák, nem is kicsik, jelen pillanatban azonban nem nagyon tudok mást tenni, minthogy leírok egy alternatívát, amivel áthidalhatók. A sebzés/kötelező Ép/vesztés/SFÉ azért nem passzol egymással, mert a fejlesztés különböző szakaszaiban készültek. Az egységes 5 Fp-s Ép vesztés és a páncélok SFÉ-je korábban született mint a fegyverek sebzésének megnövelése, és utólag sajnos nem lettek hozzáigazítva az új értékekhez. Amin meg jót röhögtem az alabárd értékeinél, h 8-10 körül van a kezdeményezője, míg a ramiérának meg a fejvadász kardnak 5... tudom-tudom körönkénti támadás, meg miegymás, de akkor is... Nem tudom, lehet csak nekem zavarja a realitásérzékemet a
shikaka Közzétéve: November 27, 2007 Közzétéve: November 27, 2007 Nos, azért mind a két képet megnézve, szerintem reális következtetés, hogy a ramiera, ami ugye egy gyors, ívelt pengéjű, kifejezetten pehelysúlyú fegyver, ha a többivel hasonlítjuk össze, valószínűleg gyorsabb lesz.Azt is nézni kell, hogy az alabárd/lándzsa/naginata kábé 1 méterrel hosszabb, mint egy tőr, így az első támadást illik az alabárdnak adni.Régen megelőző támadás volt, most meg nagyobb KÉ.Ezzel csak annyit akartam, hogy nem biztos hogy a szálfegyverek magasabb KÉ-je rossz dolog.Illetve még valami.Sok embernek nem tetszik, hogy lett néhány 'ultimate' fegyver. (pl. az alabárd is ilyen).Az a baj, hogy azok tényleg jobbak. Az alabárd pl. a szálfegyverek csúcsa.A probléma az, hogy Yneven egyszerre van jelen ókori harcászat (aszisz falanx) meg a késő reneszánsz (shadoni bajvívó).A két korszak a fegyvereivel együtt van jelen.Ebből adódik a gond.
Recommended Posts
A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!
Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.
Kalandozónév regisztrálása
Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!
Csatlakozás a KalandozókhozBejelentkezés
Már velünk kalandozol? Lépj be!
Belépés