Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Boszorkányok - minden az ETK női karakteréről


Szerinted miért jó kaszt a boszorkány?  

54 szavazat

 1. 1. Szerinted miért jó kaszt a boszorkány?

  • ErÅ?s a mágiája
  • Kihívás a kijátszása
  • Jól képzett, mégis szabad
  • Egy különleges átszellemültséget követel
  • Csak mert szeretek ármánykodni :)


Recommended Posts

Ahoi!

Kérésre nyitva, a téma adott.

minden a Boszorkányokról (akárcsak a hasonló varázslókról szóló téma)

- Mágia

- Világkép

- Szexuális kultúra

- Praktikák

- Herbalizmus

- Csábítás

És maga a különlegesség, hogy a boszorkányt elméletileg csak női JK játszhatja. Főként hölgyeknek nyitott téma, de az urak is bátran írjanak csak! Legfeljebb le lesznek hurrogva :D

Sziasztok

p.s. szavazás is került ki

Link a hozzászóláshoz

Hát először is, kijátszhatóság...

Ahogy én észrevettem nem is feltétlenül azzal van a baj, hogy egy játékos nem tudja ezt kijátszani, hanem azzal, hogy a többiek nem hajlandók partnerek lenni a játékához. Nem láttam még olyan Játékost, talán csak Cz-t :) Aki ha meglát egy szép nőt, ne arra gondolna, hogy

"Ez tuti boszi, elkerülöm nagy ívben"

Pedig ez szerintem hibás meglátás, már csak azért is, mert a boszorkányok nem annyira gyakoriak Yneven, és ráadásul illene belegondolni, ha az ember tényleg meglát egy szép nőt, akkor erre gondolna-e és elkerülné-e. Szerintem ugyanis a válasz nem.

Ezzel arra akarok utalni, hogy eddig bármikor, ha nővel, vagy esetleg boszorkánnyal játszottam, a csapatom nagy része elkerült mint a leprást, nehogy megbabonázzam. Pedig ha TÉNYLEG kijátszanák a férfit, akkor éppen az ellenkezőjét kellene tenni, nem pedig azonnal boszorkánynak titulálni. (Pláne, hogy volt mikor nem is az volt...)

Szóval ez szerintem nagy gond, főleg a fiatalabb, tapasztalatlanabb korosztálynál és olyan partiban, ahol nem kötjük a másik orrára a kasztunkat, vagyis valós alapon próbálunk játszani. Ilyenkor nem egyszer a kaland már arra ment ki, hogy leleplezzék boszorkányi mivoltomat. Hogy nem ez volt a modul célja? Kit érdekel...

Szóval szerintem ez nagyon nagy gond: nem adnak lehetőséget általában a többi játékosok a boszorkány jó kijátszásának, azzal, hogy vádaskodnak, ami elkerülhető lenne.

A másik rész, hogy egy boszorkány kijátszása az erre vállalkozó karakternek is nagy kihívás... Voltam párszor boszorkánnyal... volt, hogy eredményesen :) És nem feltétlenül a szexmániás nőt játszottam. Mivel nem azok. Ez nekik úgymond egy eszköz, igaz, mesterien művelik, élvezik is tán... de ez akkor is csak a célok eléréséhez vezető út. A boszorkányok nagy erőssége az intrika, amiből mindig nagyobb befolyással jönnek ki, ha jól csinálják, mint ahogy belementek. Csendes "kavarók", akik a háttérben meghúzódó szálakat és ezzel a legnagyobb férfiakat rángatják.

Ezt nagyon jól lehet szerintem alkalmazni, főleg a városi modulokban, hiszen elég egy pillantás, egy kis hancúr, és a legnagyobb neveken ott a bélyeg...

Szóval nagyon nehéz eltalálni az egyensúlyt. Főleg mert ez a második legváltozatosabb kaszt a harcos után, már csak a kp mennyiség miatt is, ezen felül pedig az intrikák, csábítások miatt.

Link a hozzászóláshoz

Ahoi!

Szerintem nem a második legváltozatosabb kaszt, egyszerűen a legváltozatosabb, legsokszínűbb. Nagyon sok dologban kell helyt állnia, és játéktechnikailag is minden téren van szerepe. pszi, mágia, képzettségek, ezek azért elég nagy kaliberű dolgok. Ezt mind ki kell használnia, és mellette még ügyeskednie is kell, csábítania. Ez tényleg nagy kihívás egy játékos számára, azonban szerintem ebből a kasztból lehet kihozni a legtöbbet.

Arra pedig, hogy a játékosok úgy gondolják, hogy boszorkány az illető nekem van egy jó KM-i módszerem. Egész egyszerűen megpróbálom elhitetni velük én, mint KM, hogy nem az. A nemzetőrök alaposabban megnézik, de mégis felsül egy csábítással (álcája miatt direkt nem használ mágiát a karakter) pl. Ha ez nem jön be, akkor kapják a feketelevest, kapnak egy igazi, zúzós boszorkányt toronból, aki aztán gonosz, varázsol, miegymás, és hozzá képest hasonlíthatatlanul ártatlannak tetszik majd a másik kari. Bár, ha nem törekedik arra, hogy eltitkolja a mivoltát, akkor ez persze nem lehetséges, de pont ilyen esetről beszélünk, amikor nem tárja ország-világ elé, ki is valójában...

Most ennyi,

Maradtam Tisztelettel

Link a hozzászóláshoz

Ez a boszorkányellenesség azért elég sokrétű probléma, és szerintem egyáltalán nem kaszt képességeire vezethető vissza.

Visszanézve az eddigi játékaimat, egyetlen rendszerben sem hemzsegtek a családos, barátnős, feleséges, gyerekes, rokonos karakterek. Ha körbenéztek, ti sem fogjátok másképp látni.

Egyrészt a játékosok nagy része kiskorú (vagy épp csak 18 feletti), és nem képes egy családos embert alakítani. Eszébe sem jut ezzel bíbelődni*. A nők (korból adódóan) szexpartner szinten jelentkezhetnek a játékon, de az meg ugye elég ... hmm ... perverz, ha az egyik játékos előadja hódításait, a mesélő pedig asszisztál hozzá. Lássuk be, ez azért nem gyakori. Lehet férfi-nő kapcsolatokat jól mesélni, de ehhez érett parti kell, akik komolyan veszik, és (NAGYON FONTOS!) egyik játékosnak sem kényelmetlen a téma.

A második tényező maga a világkép: Hány főhősnek, filmbéli főszereplőnek, ultratáp karakternek, példaképnek van családja? Alig akad ilyen. A mai példakép a független, magányos hősé, aki egyedül, vagy társai segítségével meghódítja/megmenti a világot. Ha van is családja, nője, akkor biztosan elveszti őket az első fejezet végére, hogy legyen miért bosszút állnia a karakternek. Közben elkap pár kósza numerát, csak hogy az író, vagy az operatőr kiélhesse vágyait, meg becsalogassa a moziba a színész melleire/fenekére kiváncsi nézőket. Nézz meg egy Leslie L. Lawrence könyvet! Abszolút tipikus, minden könyvben megvan neki legalább 3 bombázó nőcike, pedig Laci bácsi fényképére nézve sosem az jutna eszedbe, hogy buknak rá a csajok. :D

A játékos valahol manipulálva van, és még csak nem is tehet róla.

A CS által leírt bemesélési/bizalomnövelési taktika egyébként kiváló.

Sajnos azonban ez nem sokat javít az összképen. A rokon, ismerős, barát, barátnő csak arra jó, hogy a mesélő véletlenszerűen elraboltasson, kinyírasson egyet-egyet közülük azért, hogy ezzel motivációt kapjon a játékos.

Anno még a pecsás időkben volt is erre egy mondás: sose legyen családod, mert akkor rövid időn belül úgy is kinyírja a mesélő.

A TT-n készült előtörténeteket szerintem igazán átböngészhetné Andoron, vagy Antail, és megmondhatná nekünk, hogy hány karakternek van családja, barátnője, rokona. Fogadjunk, hogy 90% árva gyerek, vagy ha van családja, azok már kitagadták, esetleg nem találkozik velük, vagy nem is ismeri őket!

*Egyetlen kivétel a Cyberpunk, mert ott kockadobás dönti el, hogy van-e családod, barátnőd, stb. a karakter kitöltésekor.

Link a hozzászóláshoz

Ahoi!

TT-s csapatokról, félig-meddig offban:

Az egyik partymban... hát igen, három lánytestvér, elszakítva a családtól, meg egy fejvadász meg egy bajvívó... Egyiknél sincs semmilyen família, bár a bajvívó ha jól tudom az apját keresi...

A másik partyban: A party egy család volt, de érdekes módon csak férfitagokból. Négyen voltak egy családból, két generációból, meg még két 'szolgáló'... Érdekes volt nőnemű egyén nélkül látni ezt a családos dolgot.

Sir Thomas: ajánlom figyelmedbe ezzel kapcsolatban egyébként a Tizedik című regényt, Peter McSky tollából. Van benne ugyanis egy Boszorkány, és egy egész Gorviki família. Õk a 'party' :)

Maradtam Tisztelettel (és bocs a fél-offért)

Link a hozzászóláshoz

Hi!

Merek ide pofátlankodni, mivel régóta van sejtésem egy bosziról a csapatban, de egyáltalán nem biztos, h az... :D

Tehát nagyon fontos szerintem h mind a KM, mind a többi JK legyen partner a boszit játszó JK-val, mivel csak akkor tud érvényesülni (és akkor van esélye arra, h rendesen ki is tudja játszani), ha a csapat nem öli meg azon nyomban amikor az egyik JK felkiált, - miután rápillantott a másik karakterlapjára -, h boszival játszol.

Pl: nálunk az életútjátékban a varázsló igenis sejti, h a csapattársnője akár boszorkány is lehet, mivel látta varázsolni. Igaz csak tűzmágiát tőle, de stbstbstsb. A lényeg, h a magas inteligenciájával ki kétszer kettőzte, h lehet boszi is. De ettől még mindig a csapat tagjának tekinti. :D

Én eddig egyszer (még az ősidőkben) KMként mertem alkamazni egy 5. szintű boszorkányt egy 2 fős (elég táp) csapat ellen... hát valami iszonyatosan durva, ha a hölgyemény városban van és nem az életéért kell küzdenie egy szál tőrrel, hanem intrikál, a háttérből irányít, mágiázik.

Ha egy boszi lebukott akkor már rég rossz. Amúgy meg asztrálmágiában simán odaverik a varázslókat is... akármennyire is tápos istennek tartják a varázslókat, a boszorkányoknak nincs meg az a "lovagi" tartásuk ami a varázslók 98%ában, h nem szúr hátba stb.

Tehát összeségében a boszorkány értő kezekben félelmetes és majdhogynem megállíthatatlan. És már klisének számít, de egy rendes boszorkánynál tényleg így van (legalábbis sztem); boszi mennyi a TÉ-d? Hát a barbárommal x a harcosommal y, a tolvajommal z, a varázslót nem említem, jó? :D

És ha egy kicsit is párhuzamot vonunk a földgolyóbissal, és végiggonduljuk, h egy átlagon felüli szépség kedvéért mire vagyunk hajlandóak, mi gyarló férfiak, akkor nincs is szüksége mágiára egy tanultabb boszorkánynak, aki tudja, h (pl) mikor és mennyire csússzon le a válláról a ruha, stb.

Röviden azt hiszem csak ennyit akartam volt mondani,

Tiszteletem,

@huszár - Én A Senki Semmije

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Én ugyan még nem játszottam boszorkánnyal - az első, és egyetlen női karakterem egy Ellana-papnő volt, és hamar be kellett látnom, hogy bizony nem az igazi, nem véletlen, hogy a női kasztokat csak nők tudják igazán eljátszani. Persze olvastam itt már erről is más véleményt, ez szerintem csak a szükséges kivétel, én amellett vagyok, hogy nőkkel a játékban is csak nő játsszon. Így a boszorkánnyal is.

Itt csak KM-ként írnék a boszorkányról, ami valóban nagyon különleges kaszt. Sokmindent elmondtatok előttem, és minddel egyetértek. (Nagy ritkaság... :oops: )

Annyival egészíteném ki, hogy a boszorkány karakter bizony nem csak a játékosnak, de a KM-nek is nagy kihívást jelent. Amíg két orknak, meg egy barbárnak viszonylag könnyű előkészíteni a kalandot, hiszen csak néhány ellenfelet kell bemesélni, aztán üsd-vágd, nem apád, (jó, persze tudom, hogy nem csak ennyi, KM-társak, tegyétek le a követ, de remélem érti mindenki, hogy mire gondolok. 8) ) addig a boszorkánynak bizony nagyon elő kell készíteni a terepet. Hiszen intrikálni, keverni-kavarni nem lehet csak a főellenfelet ismerve.

A boszorkánynak ki kell dolgozni az egész nemesi udvart, kik élnek ott, mik a céljaik, milyen emberek, mire vágynak, kinek a szövetségesei látszólag, és valójában, kit szeretnek, kit csalnak, stb. Szóval eléggé átgondoltan, és pontosan ki kell építni a szálakat, hogy aztán a boszorkány jól összekuszálhassa. (Sok brazil sorozatot kell nézni, na abból lehet keverést tanulni! :D )

Szóval a boszorkánnyal való jó játékhoz a KM is kell (nem mintha a többihez nem kéne) de szerintem ez elég nagy feladat. Hiszen ha nincs mivel dolgozni, akkor hiába ismeri a képességeit a játékos...

A boszorkány pedig tényleg szenzációs kaszt, csapattársnak sem utolsó - nem is tudom, azt hiszem Con Salamander írta valahol a minap, hogy jó csapatösszetartó erő lehet egy boszorkány... Ez ugye JK-ként és NJK-ként is megvalósítható. És ellenfélnek sem utolsó, talán az egyik legszínesebb. Persze nem egy arénában tőrrel a kezében, de egy nemesi udvarban intrikálva szerintem is nagyon sokat lehet belőle kihozni.

Arról mit gondoltok, hogy a boszorkány nem szükségszerűen "rossz" kaszt. Persze a Shadoni boszorkányvadász biztosan nem kérdez, csak üt, de szerintem nem minden boszorkány szükségszerűen gonosz. Különösen a civilizáltabb országokban, pl. Északi szövetség, tudok elképzelni olyan boszorkányokat, akik nem orwella hitűek, nem akarják romba, fertőbe dönteni a világot, pusztán képzett asszonyok, értenek a bájitalokhoz, keverékekhez, meg tudják, hogyan használják ki a nőségüket. Erről mit gondoltok, illetve nálatok van/volt már ilyen?

Link a hozzászóláshoz

Nem mondanám magam tapasztaltnak a boszorkány kijátszásában, de már fordult elő olyan, hogy játszottam ezzel a kaszttal, több-kevesebb sikerrel. Csak annyit tudok erről mondani, hogy két teljesen más szemléletű csapattal volt lehetőségem boszit hozni.

Az egyik az itthoni. Az a csapat, aki "megszült" engem, tehát velük játszottam először magust. És annyira felnéztem rájuk. Pedig az a fiú, aki kiválóan hozza az orkot, nem igazán tudja a lovagot eljátszani, és ezt meg sem lehet vele értetni. Hogy miért keverem bele most ezt ide... hát azért, mert szintén ez a fiú - mellesleg idősebb nálam - mondta azt, hogy jó, akkor most úgy alszom, hogy a boszi ne tudjon rajtam bélyget elhelyezni. Hát mondom tök jó. Egyrészt pont akkor mesélt be a km, ezáltal nem tudhatta, hogy a 19es szépségű nő micsoda, másrészt kicsit "buta" volt felfogni, hogy mit is jelent egy boszorkány kari a csapatban. Ott kezdődött az egész, hogy érkeztem egy csapattal, és átpártoltam egy másikhoz. De nekem csak egy könyv kellett, ami ott hevert előttem a porban, a kijárat kulcsa nálam volt. Mit érdekel egy toroni boszorkányt, káosz jellemmel, hogy ki az a három pasi, aki a könyv körül fekszik. Marhára nem volt érdekem megmenteni őket. Minek? Ne tudjátok meg milyen szemekkel néztek rám, amikor felvetettem, hogy karim szerint annyira nem érdekel a dolog... Jó, bele lehet magyarázni, hogy ezért, meg azért megteszi, ami végülis így történt. Testőrök, meg stb. A másik meg az, hogy nem igazán tolerálják a női karaktert. Egy harcos lemegy a bányába is a férfiak után, de egy boszorkány nem biztos, hogy bemegy egy hót koszos, kitudja mióta nem látogatott barlangba. De nem vonatkoztattak el a karakteremtől engem, egyszerűen elkönyveltek hisztisnek.. pedig csak játszani próbáltam...

A másik csapat NYTn. Tökéletesen passzoló csapat :D Szóval itt nem firtatták, hogy miért, és mit csinálok. Sőt, hagyták, hogy tegyem, amit akarok. Kicsit megzakkantam arra a szitura, amire igazán kellett volna a boszi, de nem mondhatom, hogy ők fogták le a kezem. Az ideális játéktér meg lett adva, bár a km-nek kellett elmagyaráznom, hogy a gladiátor nincs, és tényleg nincs elbájolva, szal felesleges "mágiátoszlatni" az Ellana papnőkkel :) Azt hiszem akkor sem fogta fel :)

Szóval csak azt akartam szemléltetni, hogy amint Andoron is mondta, tényleg veszettül le tudnak korlátozni egy karit azzal, hogy egyszerűen nem gondolják át, mit tud a karakterük, és mit nem.

Bocsánat a szófosásért :)

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

tényleg veszettül le tudnak korlátozni egy karit azzal, hogy egyszerűen nem gondolják át, mit tud a karakterük, és mit nem.

Nagyon, fokozottan, és igazán egyetértek Felonnal (is) ebben. És az ilyen szituációk mint:

jó, akkor most úgy alszom, hogy a boszi ne tudjon rajtam bélyget elhelyezni.

Na az ilyet kell a KM-nek igazán eltörölni a föld színéről. Mert tényleg nem tudhatja, ki is a másik, meg hogy mi is az a boszi. De aki meg titkos tudást ad a karkakter szájába jogtalanul... Hát... Hacsak nincs mágiaismeret, vagy vulgármágia - boszorkány felvéve 2-3 fokon. (nem hiszm, bár nem voltam ott.)

Hasonló eset, amikor egyik játékos segít a másiknak, azaz a barbár mondja meg a varázslónak, mit is kellene csinálnia... Ez szerintem nagyon nem helyes. Nam csak a karkater képét rombolja, a másik játékos teljesítményét is rontja, hiszen nem ő jött rá. Meg aki ilyet csinál, az nem a saját karakterén gondolkozik, hanem a másikén.

Érdekes, hogy a boszorkánnyal kapcsolatban sokszor merül fel ilyesmi hiba!

Link a hozzászóláshoz

Ha a boszinak is manából kellene erősítgetnie a csókmágiáját, akkor ez senkit nem érdekelne. De a "végtelen" erősítéssel még egy dzsenn varázsló sem tud mit kezdeni, így inkább tart mindenki tőle, mint a tűztől.

Egy alkalommal voltam olyan csapatban, ahol a mesélő nagyon korrekt, és reális volt. Volt egy boszi a csapatban. A városba érve a parti kicsit szétszéledt szórakozni, a boszit magára hagytuk.

Két nap múlva ő irányította a várost.

A szabályok szerint, képességei szerint, a boszi kaszt szerint, jellem szerint, meg minden szerint belefért, reális, de ettől még annyira duuuurrrrva!

A lényeg az, hogy két nap alatt a város teljes vezetőségét befűzte egy csókra, de még a katonák parancsnokait is.

A boszorkány egyszerűen megállíthatatlan, ha a mesélő nem korlátozza a lehetőségeit. A szimpatikus komponensekkel (asszem az egyik rúnában volt) még csók nélkül is képes elérni akár 200-as erősségeket is.

A mese végén az egyik játékos tett egy egyszerű megállapítást:

"Fiúk, felejtsétek el az ynevi történelmet. Egész Ynev a boszorkányok kezében van. Egyszerűen nincs esélye sem, hogy ne legyen a kezükben a világhatalom."

Az a fájó, hogy annyira igaza van.

Az volt az utolsó alkalom, hogy boszorkánnyal játszott valaki a csapatban.

Ez kb '95 körül lehetett.

Link a hozzászóláshoz

Azért a boszorkányt is lehet korlátozni, bár szó mi szó, lehet vele szárnyalni, de ehhez jó játékos is kell, aki pontosan tudja, mit lehet és mit nem egy boszorkánnyal.

Sokan nincsenek igazán ezzel tisztában, még női játékosként sem, nem tudják kezelni a kasztot és kihasználni az előnyeit, éppen ezért nem is fognak vele ilyen Sir Thomas-féle durvaságokba menni :) (Amúgy jót nevettem a dolgon, tipikus, tipikus :) ). Szóval a legtöbb boszorkány karakter akiket eddig láttam, beleértve magam is, nem tudták a végletekig kihasználni a dolgokat. Mondjuk amilyen modulokban eddig láttam ilyen karaktert, és amilyenben én is indultam, nem csoda :) Nem volt meg a megfelelő háttér, mire elkezdtünk volna intrikázni, már másik testben találtuk magunk :) (Lásd: Kacaj modul, TT2004)

Egyébként egy valamirevaló boszi nem fog mindenkit halomra csókolni, csak a legfelsőbb köröket ;) És oda bejutni... na az is egy külön történet.

Én egyébként szeretek boszival játszani, bár ritkán használom :)

Link a hozzászóláshoz

Ezen én is jót mosolyogtam amit Sir Thomas írt. És nem azt mondom hogy nem lehetséges a dolog. Nem erről van szó, csak szerintem igencsak veszélyes, és kell hozzá elég sok mák. Mivel ha van egy város aki úgymond már bálványként tisztel egy nőt, az előbb vagy utóbb fel fog tűnni valakinek. És ha feltűnik valakinek, legyen az egy másik kalandozócsapat, akkor a boszinak könnyen vége lehet. Ha meg annyi ideig nem marad egy helyben a boszi, akkor meg teljesen fölösleges erőfeszítés volt befűzni az egész várost. Másrészt ha a boszi úgy viselkedik hogy minden 5. embert lesmárol, akkor teljesen mindegy hány 20 as szépsége van egy idő után hitelét fogja veszíteni mert csak egy lotyónak fogják tartani. Főleg a felsőbb körökben fog romlani a renoméja és ugye legkevésbé ez lenne a célja. Ahogy Andoron is mondta, sokkal izgibb és ésszerűbb szépen óvatosan felkerülni a felsőbb körökbe és ott bevetni ezt a taktikát. Maximum 2 3 főnél. Szerintem.

Ezen kívül ezt is említette Andoron, a játékosnak nagyon is jól kéne tudnia hogy mit hol hogy kavarhat és mivel valljuk be én pl a valóságban nem vagyok 20 as szépségű nincs varázserőm és akkora tapasztalatom a férfiak manipulálásában mint egy boszorkánynak (a sexuális kultúra MF ról nem is beszélve :lol: ), ezért lehet hogy a karakterem képes lenne rá, de én valószínűleg még egy kis falucska nyugdíjas lakoságának az ujjam közé csavarásával is felsülnék. :?

És ha már itt tartunk, oké van boszi iskola, vannak rendek, vannak magányos tanítók, de mire egy boszorkány eljutna arra a szintre hogy annyira képes legyenmanipulálni ismerni az embreket...stb, addig 100szor és 100szor lebukhat, magyarán az életképtelenek hamar megszívhatják, így ugye az jut nagyobb hatalomhoz akinek több sütnivalója van, és még ezek is találkozhatnak kóbor boszivadászokkal,,stb. Szóval véleményem szerint tényleg elég kevés nagyobb hatalmú boszi kóricálhat yneven.

Mindemellett attól hogy valaki boszorkány, még nem lesz halhatatlan és ember marad. Esetleg van hazája is, és nem feltétlenül a saját érdekeit nézi. Vagyis lehet hogy a saját érdekei esetleg fűződnekegy ország érdekeihez is. Ne legyünk annyira sztereotípak. És akkor már megint ott tartanék hogy Ynev történelmét a boszik irányítják, és? Ez csak egy másfajta eszköze a hatalomnak, vagy a hadviselésnek. Nevezhetjük akár pszichikai hadviselésnek is. A történelem attól még történelem.

Egyébként én eddig főleg boszorkánnyal játszottam, és nekem ez kaszt jelenti a legnagyobb kihívást. Pontosan azért, mert maga manipuláció egy kihívás nekem. Amit az én boszijaimról tudni kell kb az hogy nem szoktak 20 as szépségűek lenni, olyan 15 16 körül mozognak, ezen kívül, nem szokott dobálózni a bájolásokkal és a varázslatokkal (az más tészta ha vészhelyzet van és fel kell perzselni mögöttünk az utat :twisted: ). Sokkal jobban szereti ha nem olyan feltünő és nem zaklatják folyamatosan a pasik (lsd szépség), de ha valakit az ujja köré akar tekerni akkor azt meg tudja tenni, vannak erre női :!: praktikák. Persze ha valami nem megy rendes úton, de mindenképp érdemes megpróbálni....ja és szerintem csapattársakat eléggé etikátlan megbájolni.....ezért nem is szeretem alkalmazni. És a bosziban pont az a másik kihívás hogy a sexuálmágia és mindenféle szerelmi csábítós dolgok mellett, nem árt megőrizni a hitelességét, és ne kurva legyen, hanem egy olyan nő akibe érdemes :!: beleszeretni. Legalábbis a látszat szerint. Egy olyan nőbe nem érdemes beleszeretni aki miatt verekedés tör ki a kocsmában vagy párbaj az utcán és ő nem aggódik egyikért sem hanem csak nevet a markába.

Emellet a boszinak még egy nagy nagy előnye hogy sebezhetőnek tűnik. A férfiak ezért akarják megvédeni, ehhez nem feltétlenül kell magic. És ezt egy kis kislányos ártatlansággal is el lehet érni nem csak 20 as szépséggel.

Sajna nekem is volt olyan csapatom aki végig azzal volt elfoglalva hogy hogy buktasson meg és nyírjon ki, mert ugye BOSZORK

Link a hozzászóláshoz

Thya, de sok igazat szóltál :) Mindent elmondtál, amit én elmulasztottam, és a legigazabb:

Egy boszorkány nem kurtizán. Ellana papnői még felfoghatók annak tán, bár ez is nagy lesarkítása a dolgoknak, de egy boszorkány, no ők szerintem nem. Õk a felsőbb körök legúribb dámái, a kellem, a báj, és maga a megérinthetetlen csábítás. Ebben rejlik a varázsuk is, hogy szinte megszerezhetetlenek, de ha ők akarják, elég sokáig elmehetnek (persze ettől mentsék az istenek a férfiakat :) ). Szóval egy boszorkány szerintem sosem közönséges. A buták hamar kipurgálódnak közülük, vagy sosem lesznek igazán magas szinten, hiszen egy basa háremjében végzik. Tehát a legtöbbjük nagyon is intelligens, okos, és számító, jó taktikus. Vegyünk Ynev történetéből pár példát erre: Alidax boszorkányúrnője, Vylliris, és még lehetne sorolni. A kráni bosziszekta pl kifejezetten erre épül: bejutás, kémkedés, a legfelsőbb körök irányítása.

Link a hozzászóláshoz

Ha példát kellene hoznom, akkor az általatok leírt boszorkánykép leginkább a Firefly sorozat "társnő"-ihez hasonlít. Igaz, a társnők alapvetően kurtizánok, de senki nem így tekint rájuk, és a férfiak ölre mennek a felsőbb körökben a kegyeikért.

Az Ellana papnőket egyébként sosem értettem, de ez már egy személyes dolog. Honnan szedhették a készítők ezt a teljesen jk inkompatibilis kasztot? ;)

OK, mintha a TT-n lett volna egy játékos Ellana papnővel (nem vagyok benne biztos), de akkor is...

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Sok igazság hangzott itt el!

Azonban arról szerintem nem érdemes vitázni, hogy miért nem Boszorkányok irányítják Ynevet. Egyrészt ők is megbukhatnak, másrészt ne keverjük a játékot a történelemmel. Ezek olyan semmirevaló kérdések, mint a miért nem hódítja meg ez vagy az a birodalom Ynevet, meg hogy nem is lehetnének renegátok, hiszen varázsló, szimpatikus mágia, térkapu, meg ilyenek. Volt egy játéjostársam, aki minden modult ellehetetlenített elméletben, mert a játéktechnikával mindíg meg tudta vétózni a történetet. És ha csak azt néznénk, igaza lene. De nincs. Olyanról is tudok, akik kiszámolták, hogy egy erős, szinte megtörhetetlen élőholt sereg felállításához mennyi idő, meg Mp kell, és hogy ezt pl Toron meg is tudná, és akkor hát hülyeség, hogy még nem söpörték el a világot, meg ilyenek. Szerintem ezek feleslegesek, nem kell saját magunknak tönkretenni a világot. olyan ez, mint a tápolás. Ha ezt-meg azt a szabályt összeadom, akkor ez még mindíg szabályos, de mégis már túlerőltetett. Nem minenki kalandozó Yneven, és a történelmet nem jó dolog a játéktechnikval keveni.

Szerintem a boszorkány azért is erős kaszt, mert a béjolást, függést, a férfiak irányítását a földi nők is megcsinálják simán, mágia nélkül! És a boszorkánynak az is van... Meg rendjeik! Szóval én nem csodálkozom rajta, hogy erős, ez nem is baj.

Nem véletlen, hogy annyira üldözik őket! (inkvizíció, boszorkányvadászok) hiszen egy harcos általában beismeri, ha legyőzik, - no nem mind - és még "Fair" is, hiszen mindkettő harcolt, így tovább. Na de azt ki viseli el, hogy manipulálják! Ez az oka a csapattagok ellenséges fellépésének is, (hiszen a boszorkány szó még a földi világban is negatív jelentést hordoz) hogy nehogy már majd engem befolyásoljon egy másik JK, ki szereti, ha egyértelműen erősebbek nála, és esélye sincs védekezni?

Egyébként az ilyen városhódító boszorkány bizony nagyon sebezhető. Jól írták többen is, hogy bizony feltünő, ha mindenki csak őt élteti, és egyszer jusson ez az inkvizíció fülébe... Meg nem szabad elfelejteni, hogy a többiek (pl nők) sem bábok. Meg a férfiak sem. Yneven is van szerelem, hűség, nem mindenki fog egyből ágyba bújni. Az is igaz, hogy kinek kell egy olyan, aki már mindenkinek "megvolt"? És ne feledjük el a mellőzött férfiak bosszúját sem... Na és a többi nő. Csak a boszorkány intrikál egy nemesi udvarban? Hát nem. Ha minden férfit behálóz, akkor bizony rengeteg ellenséget szerez, akik között szép számmal akadnak majdnem olyanok is, mint ő. Egy gazdag, udvari dáma pedig igazán veszélyes lehet... Szóval nem árt óvatosan bánni a boszorkánnyal sem.

Sir Thomas, nem értem, mi bajod az Ellana-papnővel. Láttam már nem egyet JK-ként, igaz, nem annyit, mint az agyonmajmolt "szakadár Dartonita Al-Marem féle sötét humor Darton paplovag az egyenhalálfejespallossal" de azért nem mondanám játszhatatlannak. Legalább valami olyan, ami tényleg eredeti!

Link a hozzászóláshoz

Na akkor beleszólok én is, márcsak azért is mert épp bosziva játszom.

Ellana hitű boszival vagyok. Nem nem csináltam belőle kurtizánt:)

Eddig egyedül csak a kovács fiával feküdt le mana töltés miatt, de utánna úgy is elmentünk onnan. Hivatalosan a karik a csapatben nem tudják, hogy boszi vgyok, de a JK-k igen, de egyáltalán nem zavarja őket....sőt a khál játékosát mégcsak nem is zavarta, hogy rabszolgát akartam belőle csinálni....persze nem jött össze, mert a varázslónk már jóval korábban mentálpajzsot épített köré....szépen kinevettek hogy nem jött össze :(

Persze a kacajt játszatták le velünk, úgyhogy élvezetes volt egyik reggel a kakas, másik reggel meg az iszákos szolgáló testében ébredni teljesen részegen. :? Ebben a kalandban igazából nem sokmindent csináltam, talán csak a khált nyugtattam le, hogy ne verje szét a szomszéd nemesúr fejét. Bár az is mókás látvány lett volna :lol:

A mostani kalandban már többmindent csináltam, de itt is csak a tűzmágiát használtam, ami nem tűnt fel annyira egy csapat sogron pap között.

Na a lényeg a lényeg, hogy én annyira nem szeretek vele intrikázni. Szívesebben használom ki a varázslatait. Mivel amund a szentem úgy is magánakvaló egy kicsit. mivel még a manifesztációs háborúk előtt játszunk így igazából senki nem tudja mi vagyok. Még a kari sem :D

A másik....szerintem pasi is játszhat nyugodtan női karakterrel és fordítva. Ha ki tudja játszani. Én pl. szeretek féfi karival játszani. Viszonylag még jól is megy. Tesóm meg nőivel szokott és nagoyn ügyesen ki tudja játszani....

Na asszem ennyit akartam

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Oly bájosan naív véleményeket olvastam itt a boszorkány intrikákról, még leinkább közel a hölgyek véleménye áll.

Például a brazil szappanoperák túljátszott (színésztechnikailag persze tökéletesnek mondható) intrikus sztereotípiái nem igazán állnak meg a valóságban. Erre építeni pedig egy fantáziavilágot éppen lehet, de nem lesz hiteles, méginkább visszatetsző, és mágia nélkül esélytelen próbálkozás.

Az intrika, befolyásolás kizárólag akkor lehet sikeres (mágia nélkül), ha az alany és környezete számára észrevétlen marad.

Persze valószínűleg a korral (és munkahellyel) jár egyfajta tapasztalat is ez ügyben, a való életben rengeteg inrtikával, érdekviszonnyal, kapcsolatrendszerrel találkozik a szerencsés (szerencsétlen?) halandó, amelyek között valahogy el kell boldogulnia.

Ilyen alapokról nézve természetesen elképzelhetetlennek tartok városokat, oszágokat nyíltan befolyásoló boszikat.

Ellenben az én kedvenc elf varázslóm egyik társa egy ember boszorkány, akivel igen jó viszoinyban vannak, amihez természetesne hozzájárul, hogy megkapta az elf boszorkányok ősi receptjét, amiben Uschayafa részek is vannak, így többek között fektemágiára használata esetén nem hatásos a hatalom itala. Persze a hölgy igen "jólnevelt" boszorkány, így jutalomként kapta az ital receptjét, hogy tudja ha eltér választott útjától.

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

Nem kötözködésnek szánom, de itt leragadtam :twisted:

"Oly bájosan naív"

Na ja...

amund, ellana hívő boszorkány, meg egy

ősi elf boszorkány recept, tetézve egy

elf varázsló ember boszorkány társsal.

ha már ősi elf boszi recept, akkor hogy kerül ide egy "EMBER", meg egyáltalán mi köze az egészhez egy varázslónak?

Nincs képzavar, ne is keressétek... :D

Apró kérdés: a parti varázslója milyen mentálvédelmet húzhatott fel a khálnak a boszi asztrálra ható, végtelen erősítésű rabszolgaság csókja ellen?

Ha rosszul emlékszem, és mentál ellenállása van a rabszolgaság csókjának, akkor csak a végtelen erősítés a baki, de hátha arra is van válaszotok. ;)

Link a hozzászóláshoz

Üdv,

hmm érdekes, több véleményhez is szólnék. :)

Oly bájosan naív véleményeket olvastam itt a boszorkány intrikákról...

Nem szerénytelen megnyilvánulás, még Sylvanus mestertől sem. :) Ne felejtsük el, hogy a boszorkánytémában a legilletékesebb hozzáértők mégiscsak a nők. Az alkotók (tudtommal nagyrészt) férfiak voltak, a játéktechnikát ők alkották, de ők is beismerik - még az ETK lapjain is - hogy a boszorkány maradjon meg a mélyen tisztelt női játékosoknak. Mivel csak ők értik meg, érzik át igazán.

Például a brazil szappanoperák túljátszott (színésztechnikailag persze tökéletesnek mondható) intrikus sztereotípiái nem igazán állnak meg a valóságban.

Én egyetértek ezzel, nem nevezném a dél-amerikai sorozatokat mérvadónak az intrika tanulásában... Hiteltelenek és primitívek (bocsánat ha ezzel megsértettem valakinek a tévézési szokásaihoz kapcsolódó jogait :)). Keverni kevernek bennük, ebben igaza van MagyarGergelynek, viszont egyáltalán nem valósághűen és értelmesen. A legtöbb gonosz az ilyen sorozatokban egyszerűen "csak gonosz", mert "gonosz". Minden indíttatás nélkül. Az életben érdekek vannak (sajnos), és csendben zajlanak a dolgok, nem ilyen látványosan.

SirThomasnak:

Egy boszorkány csak akkor intrikázhat jól, ha mindig háttérben, homályban marad személye. Nyíltan, nyílt lapokkal nem játszhat. Érdekes módon, akiket én láttam női játékosokat boszorkányt játszani, mindannyian szerettek villogni a szépségükkel, bájukkal, vonzerejükkel bálokon és egyéb nyílt helyeken (vörös bársony ruha mély kivágással, stb.:)). A női szeszély.

Szóval ez ellentmondás... Egy boszorkány csak akkor irányíthat egy egész országot akár, ha senki sincs tisztában azzal, hogy ő irányítja, még jobb, ha alig akadnak, akik tudnak a létezéséről. De a nők (női játékosok) nem bírják ki - eddigi kevés tapasztalataim szerint - hogy ne mutassák meg magukat. Hiszen semmi értelme a hatalomnak, ha nem élvezheted ki. A boszorkányok sem mentállények... nekik is vannak érzéseik. :)

Sylvanusnak:

Elf boszorkány? Én ilyenről nem tudok.

:arrow: ETK szerint - ha szigorúan a szabályrendszert nézzük - elf faj nem párosulhat boszorkány kaszttal.

:arrow: A boszorkány mentalitás, mágia, stb egyáltalán nem azonosulhat az elf felfogással. SZVSZ. Hiszen a boszorkány szinte csak olyan mágiákat tud, ami sérti az elf elveket. Nem egy varázslata, ha jól emlékszem feketemágiának is számít, pl.: Kriptacsók. Szóval véleményem szerint kb. annyira létezhet elf boszorkány a MAGUSban, mint egy sirenari feketemágus.

:arrow: Azt sem tudom elképzelni, hogy a múltban voltak elf boszorkányok. Van erre valamelyik szabálykönyvben vagy regényben utalás? Én nem tudok róla. (Ha van ilyen, megosztanád velünk?)

Üdvözlettel és nem kötözködéssel,

TAO

Link a hozzászóláshoz

Többségében egyetértek azzal, amit Sir Thomas, és TAO írt válaszul Sylvanus mesternek, ám van azért pár dolog, amiben szerintem nincsen igazatok.

Elsőként főleg az, hogy férfiak "vitáznak" arról, milyennek is kell lennie a női intrikának. Mondjuk ez nem feltétlen rossz, hiszen majd megállapodnak valamiben, hogy igen ez az, szeterotípiák alakulnak ki, amiket egy nő gyorsan ki tud használni, a lelepleződés veszélye nélkül. Erre alapul a boszorkány intrika is.

Minden tiszteletem Sylvanusé, és TAOé is, de abban nincs igazatok, hogy az intrika csak akkor lehet sikeres, ha az intrikázó a háttérben marad.

Egy boszorkány csak akkor intrikázhat jól, ha mindig háttérben, homályban marad személye. Nyíltan, nyílt lapokkal nem játszhat. Érdekes módon, akiket én láttam női játékosokat boszorkányt játszani, mindannyian szerettek villogni a szépségükkel, bájukkal, vonzerejükkel bálokon és egyéb nyílt helyeken (vörös bársony ruha mély kivágással, stb. A női szeszély.

Szóval ez ellentmondás... Egy boszorkány csak akkor irányíthat egy egész országot akár, ha senki sincs tisztában azzal, hogy ő irányítja, még jobb, ha alig akadnak, akik tudnak a létezéséről. De a nők (női játékosok) nem bírják ki - eddigi kevés tapasztalataim szerint - hogy ne mutassák meg magukat. Hiszen semmi értelme a hatalomnak, ha nem élvezheted ki. A boszorkányok sem mentállények... nekik is vannak érzéseik.

Link a hozzászóláshoz

Namiko:

OK, talán valóban nem annyira egyértelmű egy khált szájon csókolni. Ez nem is jutott eszembe... Inkább nem is képzelem el :P

Az amund boszorkány esete

Emlékeim szerint az amundokat nem kifejezetten kedvelik sehol Yneven. Elég egyértelműen látszik rajta, hogy nem ember, könnyen lelepleződik, akkor meg menekülnie kell. Ez még bele is férne a boszorkány világképbe, de a tanulás már nehezen.

A boszorkány tipikusan emberi kaszt (hogy most az eredete kyr, vagy sem, abba ne menjünk bele szvsz), nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy amundoknak oktassák a fortélyokat.

Tapasztalati oktatásnál kell legyen a mester, aki maga is boszorkány, meg a tanítvány, aki a karid.

Mondj egy (1) okot, amiért egy ember boszorka megbízna egy általa mindenek felett gyűlölt faj egyik tagjában... Mindezt úgy, hogy legféltetteb titkát megtanítja neki.

Még csak nem is valami tipikus képzettség megtanításáról van szó (nem lovagolni tanulnak együtt), hanem egy ősi misztérium, kevesek által ismert fajtájáról...

Na ezért tartom túlzásnak a dolgot, tipikusan optimalizáció szagú a dolog.

Szerintem.

Na de lehetnek más vélemények is... noprob.

Egyébként nem kétlem, hogy szó sincs nálad a tápolásról, csak elméleti szinten kifogásolom a dolgot.

Az Ellana hit meg csak hab a tortán, az totálisan szemben áll mind a boszorkányok, mind pedig az amundok hitvilágával. Ha másért nem is, de ezért kár volt.

Link a hozzászóláshoz
Namiko:

OK, talán valóban nem annyira egyértelmű egy khált szájon csókolni. Ez nem is jutott eszembe... Inkább nem is képzelem el :P

Az amund boszorkány esete

Emlékeim szerint az amundokat nem kifejezetten kedvelik sehol Yneven. Elég egyértelműen látszik rajta, hogy nem ember, könnyen lelepleződik, akkor meg menekülnie kell. Ez még bele is férne a boszorkány világképbe, de a tanulás már nehezen.

A boszorkány tipikusan emberi kaszt (hogy most az eredete kyr, vagy sem, abba ne menjünk bele szvsz), nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy amundoknak oktassák a fortélyokat.

Tapasztalati oktatásnál kell legyen a mester, aki maga is boszorkány, meg a tanítvány, aki a karid.

Mondj egy (1) okot, amiért egy ember boszorka megbízna egy általa mindenek felett gyűlölt faj egyik tagjában... Mindezt úgy, hogy legféltetteb titkát megtanítja neki.

Még csak nem is valami tipikus képzettség megtanításáról van szó (nem lovagolni tanulnak együtt), hanem egy ősi misztérium, kevesek által ismert fajtájáról...

Na ezért tartom túlzásnak a dolgot, tipikusan optimalizáció szagú a dolog.

Szerintem.

Na de lehetnek más vélemények is... noprob.

Nos egyvalamit akkor nem olvastál el a beírásomban. Manifesztációs háború előtt. Vagyis akkor még azt se tudták mi fán terem az amund. Max legendákat. Semmi mást. Tehát nem is gyűlölhették, mivel még nem volt rá okuk. Innentől kezdve már nem is lehetetlen. Dzsadok nevelték fel. A legtöbb Ynevi annyit tud, hogy másmilyen mint egy ember, de fogalma sincs, hogy micsoda.

Link a hozzászóláshoz

Namiko

Ettől szerintem nem lett jobb a dolog, és igaza van Sir Thomasnak. Mert azért ha valakik, akkor a dzsadok legalább sejtenek dolgokat az amundokról (még a háború előtt is).

A másik a hit, amit ugye már kiemeltek. Felejtsük el az amund mivoltát a karidnak, hiszen mondtad, hogy nem ismeri a népét, és csak vegyük azt, hogy boszorkány... nem igazán illik bele a dologba az Ellana hit, a kultúra, ahogy írták, inkább a kyr kultúrára vezethetők vissza, Ellana nem igazán jöhet szóba..

Aztán a taníttatás... ez még a legkevésbé gáz, ezt ki lehet magyarázni. Bár itt is felmerül a kérdés, hogy semmiképpen sem néznek embernek a szemed tiszta kékje miatt, és bizony egy boszorkány sem tanít szivesen kiszakadott "másfajút", akár elfnek vagy akár másnak is néz... Oké, nem tudják mi fán terem az amund, de azt biztosan tudják, látják rajtad, hogy NEM vagy ember. És innentől a dolog kínos...

Na nem kötözködésnek írom, meg leszólásnak, csak vélemény, jó előtörivel szinte bármit meg lehet csinálni, láttam már rá példát :D

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
 • Új...