Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

Játéktechnikai megoldások - Pszi


Antail

Hasznos-e a Pszi játéktechnikai átnézése?  

109 szavazat

  1. 1. Hasznos-e a Pszi játéktechnikai átnézése?

    • Igen
    • Nem
    • Éljenek a Barbárok - Nem használok pszit


Recommended Posts

Üdvözlet Mindenkinek!

Mint tapasztaltam versenyeken és különböző összejöveteleken,- és a chaten is kaptam kérdést ebbe az irányba - sok probléma van játéktechnikailag a pszi diszciplínák használatával.

Eme képességek közül is a leginkább, legtöbbször használt Telepátia (Gondolatátvitel) diszciplínával, mely szinte minden játék alkalmával használatba kerül, még sem teljesen pontosan a szabályok szerint. Ez természetesen nem gond, csak ha valaki versenyre megy, ott mégis jó lenne úgy használatba vennie a Telepátiát, mint ahogy a szabálykönyvben /Első Törvénykönyv/ van.

Idézet: Első törvénykönyv 120. oldal

"

Telepátia (Gondolatátvitel)

Pszi pont: lásd leírás

Mágiaellenállás: mentál

A meditáció ideje: 3 kör

Időtartam: lásd leírás

Az egyik legősibb alkalmazás, más néven gondolatátvitel.

Az Általános Diszciplínák azon kivétele, mely igazán csak mesterfokon alkalmazható. Segítségével gondolati úton lehet csak beszélgetni, vagy csak Pszi-alkalmazó által felidézett képeket közölni. A Telepátia csak Pszi képzettséggel rendelkezők között működik. Alapfokon az alkalmazó nem tud beszélgetést kezdeményezni, sőt válaszolni sem, csupán a hozzá intézett gondolati üzenetet képes venni.

A diszciplína mesterfokú alkalmazása ad módot arra, hogy a Gondolatátvitelt megindítsa, és - két mesterfokú alkalmazó esetében - válaszoljon a kérdésre.

A Telepátia alkalmazásához a Gondolatátvitel megkezdőjének tökéletesen ismernie kell a gondolatokat fogadó személyt - ebben az esetben a távolság nem számít -, vagy látnia kell azt.

Amennyiben a Telepátiában résztvevők látják egymást, csupán 2 Pszipontba kerül az 1 körig tartó gondolatátvitel. Ha nem látják egymást 1 szegmensenként kerül 1 Pszipontba. A Pszipontok növelésével egyenlő arányban növelhető a diszciplína időtartama is.

Egyszerre legfeljebb két elem kapcsolható össze Telepátiával, tehát gondolati úton történő beszélgetésbe nem lehet harmadik részről sem beleszólni, sem lehallgatni.

Az egyetlen olyan diszciplína, mely megtalálja a módját, hogy átszivárogjon a Statikus Pajzson, noha a Dinamikus Pajzs ezt is feltartóztatja. Ha egy efféle pajzsot viselőnek küldenek Telepátiával üzenetet, az csak azt fogja érzékelni, hogy kapcsolatot keresnek vele. Amennyiben fogadni kívánja az üzenetet 1 szegmenses koncentrációval át kell rendeznie Dinamikus Pajzsát, és a kapcsolat létrejöhet. A Dinamikus Pajzsot nem kell megszüntetnie, elméje nem válik védtelenné a Gondolatátvitel időtartamára. A telepátia megvalósulásakor a fogadó nem rést nyit a tudatát óvó pajzson, hanem átrendezi azt, ezért nincs mód, hogy a kapcsolat megszületésének pillanatában valaki - akár a Gondolatátvitel kezdeményezője - egy másik, ügyes diszciplína hatásával kedveskedjen az üzenetet fogadónak.

A Telepátia mindig csak annak a Pszi-alkalmazónak kerül Pszipontjába, aki a gondolati közlést kezdeményezte."

Több fontos dolgot is ki kell, hogy emeljek, melyek a játék során feledésbe merülnek:

- A meditáció ideje: 3 kör.

- A Telepátia csak Pszi képzettséggel rendelkezők között működik.

- Alapfokú pszi képzettséggel rendelkező karakter csak a hozzá intézett gondolati üzenetet képes venni.

- Amennyiben a Telepátiában résztvevők látják egymást, csupán 2 Pszipontba kerül az 1 körig tartó gondolatátvitel.

- Ha nem látják egymást 1 szegmensenként kerül 1 Pszipontba.

- A Telepáti diszcíplína átszivárog a Statikus Pajzson.

- Dinamikus Pajzzsal rendelkezőnek kell csak átengednie az üzenetet.

Nos, az egyértelmű, hogy a pszi képzettséggel nem rendelkező nem tud telepátiában résztvenni, tehát üzenetet fogadni sem tud.

Kérdés: otthon, ki, hogy használja a pszi képzettséggel nem rendelkező karakternek - mind JK, mind NJK- küldött telepatikus üzentetet?

Üdv:

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Mi úgy szoktuk, hogy egyszerűbb tőmondatokat pszi képz. nélkül is meg lehet érteni (persze csak ha neked küldik). Af-on teljesen megérted a kapott üzenetet, mesterfokon pedig szinte beszélgethetsz az illetővel, és mondatonként 1 pontért.

Ahány csapat, annyi módszer. KM-je válogatja.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Nos, mi úgy valósítjuk meg általában a dolgot, hogy Af-kal fogadni tudja, és nem indíthat, AZONBAN : a telepátiának csatornája van, azaz a kezdeményező fent tudja tartani saját "költségre", és akkor válaszolhatnak neki. Azaz nem az üzenet a lényeg, hanem a csatorna, amit egy kis utánajárással szerintem logikusnak lehet nevezni. Teszem azt egy -nem túl jó- hasonlat lehet az írás, aholis a képesség számít, nem az, hogy mit ír le az ember. Persze, akadnak nehezen leírható szavak, de az már a helyesírás. :) Aki pedig olvasni tudja az írást, az minden valószínűség szerint tud írni is. Tehát tud válaszolni. A kezdeményezés képességét azért tagadtuk meg mégis az AFú alkalmazótól, mert az még nem képes olyan mértékben uralni elméjét, hogy önálló alapot hozzon létre - a hasonlatnál maradva nem talál papírt és ceruzát az íráshoz.

Nos, csak ennyi

Bye

Link a hozzászóláshoz

Jó reggelt!

Az a véleményem, hogy 1-2 dolgot elbaltáztak ugye az ETK-ban, ezt észre vehettük..szerintem ez is egy ilyen dolog. Azt akarom csupán mondani, hogy az amund tud bárkinek küldeni üzenetet, és az a valaki az fogadja is, és aki meg használja a pszit, az meg nem?! :-/

Persze..az amundnak képessége, és a pszit meg meg lehet tanulni, de akkor is, ez nagy különbség, de nem hiszem, hogy ekkora.

Véleményezzétek!

Thug Life

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

Beleőrül??? Ez így elég merész, nem?

Szal, ha van egy 2. tsz. lovagom, és pszi üzenetet kap, beleőrül?

Ilyet max. akkor tudnék elképzelni, ha állandóan mindenféle szavakat, tőmondatokat, stb. küldesz a pszi-nélkülinek. Mivel nem tudja, kitől és honnan jönnek a hangok, előfordulhat, hogy ennyire rémisztő legyen.

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

8)

Nos csak kicsit hozzászolnék...

Szerintem nem örül bele az aki hangokat hall afejében föleg hogy elméletileg nem is értelmezi mi az csak azt hogy valami zajt hall esetleg (ez most a Pszi képzettségnélküliekre értem).Nevetséges lenne valóban a fentemlített eset...Söt szerintem akár AF el is lehhet üzenetet kapni (de ezt nem kell kézpénznek venni!) értelmesenPL: egy Lovagot (csak mert ez volt említve) Sokáig képeznek ugyebár tegyük fel már 6 vagy még több éve és mondjuk egy paplovag vagy akár egy sima lovag akinek Mf Pszi-je van...Ö a Mestere

Namost szerintem ha lovag elmegy kalandozni és a Mestere értesíteni akarja akkor használja amestere a

entális képességét(Pszi üzenet) Ugy hogy a Könyvben is említett ismeret a lovagrol megvan neki igy a lovag kap a fejében egy csomo zajt? szerintem Nem! Mert már töbször is megeshetett vele ez a kiképzésén (A pszi képzettség megszerzése nélkül, csak az értelmezést tanulva..)

Nos szerintem ez lehetsége és nem csak ebben az esetben hanem sok-sok esetben... persze Érdekel mit Gondoltok erröl...

Új Tma:---> Az Amundok telepátiája: Nos ott le van irva hogy korlátlan mind idöben mind térben stb.. meg hogy azért van ez nekik metrt egy Másik sík szülöttei DE: Nincs leirva hogy vajon át mennek -e apajzsokon vagy esetleg a Dinamikuson is átmennek (hisz ez nem Pszi mint Képzettség hanem ez nekik természetes ADOTTS

Link a hozzászóláshoz

Najo aláíroim h ez a beleőrülés télleg elég radikális :roll: de kell vmi ami "elrettent" attól h mondjuk uccsó parasztnak üzenetet küddj amikor játéktechnikailag nem tuda értemezni h mi is történt az okos buksijában....legalábbis sztem.Kalandozóknál me más a helyzet,nekik aszem csak furcsa,vagy nme tudják mire vélni h mi az ami történik velük.

Egyébkét amit írtatok h lovag kap egy üzit és beleőrül nem íyg van mer AF tud fogadni csak küdeni nem.

Link a hozzászóláshoz

Üdvözlet!

Mi ezt úgy használjuk hogy csak a mesterfokú pszíhasználó képes üzenet küldésre, az Alapfokú csak az üzenet fogadására képes. Ha valaki nem rendelkezik pszivel az nem képes üzenetek fogadására. Vagyis az ork nem fog hátraforulni, mert nem érzékeli az üzenetet.

Viszont nálunk a pszi egyfajta univerzális nyelv, vagyis minden nép képviselője, ha képes az üzenet fogadására, megérti a benne tárolt információt...

Link a hozzászóláshoz

A Pszi lökéssel kapcsolatban: Aquenor! Alkalmazható harcban, miért is ne, de ennek a körülményeiről beszélni már nagyon részletekbe menő dolog lenne. Bízd a KM-edre, mert nem mindegy, hogy a célpont személy 120kg plusz teljesvértes lovag és te csak egy 20 kg-os lökést idézel meg a kardja keresztvasára, nem hinném hogy kiesne a lovag kezéből a fegyver.

A másik végletnél, amikor egy 120 Kg-os lökés ér egy 30-40 kg-os gnómot nem hiszem, hogy az csak egy egyszerű botlást eredményezne, hanem valószínűleg a legközelebbi falról pattanna vissza. Az ilyenkor elszenvedet sérülések megint csak a körülményektől noés persze a KM-től függenek.

Ha valaki látta a Gyűrűk Ura 1. részét (ugyan ki ne látta volna) az emlékezhet Szarumán és Gandalf harcára a toronyban, valami ilyesmire gondolok.

Link a hozzászóláshoz

8)

Üdv!

Mi is sokat használjuk a pszi üzeneteket.

Egyértelmü hogy a gondolatoknak nincs külön nyelve tehát univerzális minenki megérti aki ismeri a fogalmat mint ahogy Sylvanus is említette.

Mi nállunk az is müködik hogy a pszi emlékezéssel megjegyzett dolgok akár képek, események ami a pszi üzenet hosszuságával megegyezö, azt el lehet küldeni ha elötte emlékfelidézéssel stabilra rögzitjük és ezt elküldjük.

Nos elég érdekes dolgokat lehet igy elküldeni szerintem :wink: :twisted: !

Nahh most ennyit...

Üdv! 8)

Link a hozzászóláshoz

Ezen már vitáztunk egyet BYCS, amit még nem fejeztünk be, de akkor most megkérdezném a többieket is akik néhha járnak idde is, h a membránnál megtudjuk-e állapítani a pszi üzi küldöjét?

esetleg más módszerrel?(mentál szem/pillatás/3.szem már ha van ilyesmi?:D

télleg kinél van 3.szem?és hogyan használja?

amugy a pszi üzinél meg szerintem roppant fontos, a nyelv ugyanis amikor az ember a fejében vannak a mondatok akkor is vmilyen nyelven vannak ott, ami azt jelenti, h amikor ezeket elküldi egy másik személynek és ő nem beszéli az adot nyelveet akkro ugye nem értheti meg (elvileg az üzenetet!) - szerintem :D

Link a hozzászóláshoz

Üdv!

A membrán tudtommal egy passzív érzékelő "aura", azaz a védettre aktívan ható külső forrású pszi diszciplinák létéről értesíti az alkalmazót.

Tudtommal, ha ismerik egymást, akkor tisztában vannak egymás kilétével, a pozíciót meg kell üzenni. Ha nem ismered az üzenet küldőjét, akkor nincs rá fogalmad, illetve az általános idegen fogalom húzható rá.

Én úgy emlékszem volt egyszer a Rúna magazinban egy olyan a MAGUS rendszer 3. szeméről, hogy az Asztrál-, Mentálszem, illetve az Auraérzékelés összeségét jelenti (mint halmazfogalom).

Ezen túl a Codex egyik alapdiszciplinája, illetve a könyvírók egyik kedvenc szófordulata a "rányitja a harmadik szemét", "kiterjeszti az auráját", stb. Ami ugyan hangulatos, de nem igazán a Pyar pszi játéktechnikai fogalmai.

Egy pillanat, kövessük kicsit a magasmágia mentáltesre vonatkozó felosztását. A mondatok először az Akaratközpontban fogalmazódnak meg, majd a kívánt közlési formának megfelelően, vagy a Beszédközpontban fordítódnak az adott nyelvre, vagy a mozgásközpontban (jelbeszéd) esetén, az analógiát követve Telepátia esetén közvetlenül a fogalmak kerülnek át egyik féltől a másikhoz.

Megjegyezném még, hogy elvileg a beszédközpont olvasásakor is nyelvfüggetlen módon jut hozzá az alkalmazó az információkhoz, hiszen itt egyszerre jelennek meg a fogalmak és az adott nyelvi kiejtés.

A fentiek persez csak gumicsirkés szerintem

Sylvanus

Link a hozzászóláshoz

A harmadik szemet célszerű Mazsinó rendszerében játszani (leszámítva a színeket), mivel közelebb áll a világban általános ill. a logikus dolgokhoz, mint az ETK változata.

Szerintem tudod, hogy ki küldte az üzenetet, ha a sender ismerős, de ha csak lát téged, és ezen az alapon küldi az üzit, akkor az irány sem derül ki.

A pszí üzenet alapvetően ideát, absztrakciókat közvetít, így tetszőlegesen lehet kép vagy gondolat, amit nem nyelvileg kódolunk.

Link a hozzászóláshoz

csak egy aprosag :) szerintem a pszi uzenet nem nyelvfuggetlen.. illetve nem egeszen pontosan fogalmazok.. hivjuk inkabb talan tajegysegfuggetlennek. ugyanis nem minden nyelvben szerepelnek fogalmak egy adott dologra, sot gyakori h egy adott dolgot nagyon kulonbozo fogalmakkal jelolunk. gondoljatok csak IRL a nyugati es a keleti (kinai, japan, indiai) felfogas kozti kulonbsegekre.

mi rendszerint ugy jatszunk, h ha azt akarod h megertse, akkor a fogado anyanyelven, vagy egy rokon nyelven kell uzenetet kuldeni,esetleg egy kozosen is ismert harmadik nyelven ;) ha nem megy akkor bukta. Ez alol az jelenthet kivetelt ha a kommunikacios nehezsegek dacara regota egyutt vannak a 'beszelgeto' tarsak, akkor megszokhattak melyikuk hogyan jelol egy egy dolgot, vagy kapcsolhatjak oket kozos emlekekhez.

ennyi :) ez egy home-made szabaly lehet hasznalni lehet elvetni :)

csak irtam h nalunk ez igy mukodik

bituman

Link a hozzászóláshoz

Hát csak magánvélemény...

Szerintem teljesen független a nyelvektől. Egy pszi üzenet nyugodtan tartalmazhat képeket, gondolatokat érzéseket, ami épp a küldőt foglalkoztatja, áthatja. Sőt ezeket lehet (pl képeket) sűríve is elküldeni.

Azaz mint egy csinos kis csomagot átdobni a címzetthez. Ez sok modulban, regényben szerepel is. A Halál havában aszem ott is volt ilyen.

Amit leírtam amúgy sok más szerepjátékos által alkalmazott módszer.

S elsősorban célszerű is. Mert valljuk be nem a játék megöléséért játszunk hanem az élvezetért amit az nyújtani tud.

Link a hozzászóláshoz

Helló

jártamban-keltemben beleakadtam eme topicba és eszembe jutott a címéről egy eléggé régi problémám, méghozzá a sokak álltal alkalmazott, még több helyen olvasot harmadik szem!!

mi is ez?mit is láthat vele a kalandozó?mire is jó?

hogy működik, és ki hogyan használja? erre volnék kiváncsi, és kérnék tanácsokat, ötleteket, leírásokat!!

(amúgy már lehet h volt ez a téma, de én ugy emlészem, h nem)

@ valék az alkalmatlankodó...

Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...