Jump to content
Kalandozok.hu - M.A.G.U.S.

[TT2023] Kérdések a karakteralkotással kapcsolatban


Recommended Posts

2 órával ezelőtt-kor tetra írta:

A minimum 4. szint nekem arra utal, hogy nem szeretnének túl sok drága tárgyat látni. Illetve a kardművész vért amúgy is nehezen magyarázható ki a karakteralkotás kikötéseit figyelembe véve.

Én nem látok erre nézvést megkötést. Miért ne lehetne egy titkosszolgálati kalandozó kardművésznek kardművész vértje ötödik szinten?

Egy órával ezelőtt-kor Bitschak írta:

Heloka! 

Nem esélytelen! A remény sose hal meg, ne add fel!! 

Keress egy játékost a csapatban akit le tudsz lejmolni egy kis arannyal, és ketten már megtudjátok venni :)

Persze. :) 3500 Tp-t kellene erre összetarhálni - érzem az iróniát, csak nem értem. Nem lehet ilyen átváltási áron megvenni. Ha ez volt a cél, akkor persze értem.

Link a hozzászóláshoz

Sziasztok!

Örülök, hogy már foglalkoztok a karakter alkotással!

Nagy valószínűséggel, én fogok a legtöbbet válaszolni a KMek nevében itt. Szóval, kezdjünk is bele!

6 órával ezelőtt-kor Lozartan írta:

A vagyonra költhető Tp-nél nem elírás a 100 Tp/1 arany?

 

Nem elírás (100 TP = 1 arany). 

S ahogy @tetra olyan jó érzékkel rámutattott, több jel is ezt erősíti a karakteralkotásban. :olvasos:

Igen, e miatt, nem lehet bármit "megvásárolni a kerakternek". Reméljük, ettől - a tárgyaktól - függetlenül, izgalamas karakterek születnek! :ph34r::viragos:

Üdv.
--Gábor

Lozartan, Antail és tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
On 2023. 11. 18. at 10:45-kor nekdolan írta:

Kaphatunk egy listát? :D Pap, paplovag esetleg más?

Nem hiszem, hogy erre szükség lenne. A fontos tiltások már benne vannak a karakteralkotásban (nem kell több).

Inkább csak egy kis kreativitásra van szükség, hogy ne derüljün ki "egyértelműen", vagy egy kicsit átfogalmazva "első ránézésre", "első megszólalásra", hogy a pyarroni panteon papja vagy paplovagja valamelyik karakter. Pl. egy khál lovagot vagy egy rubinszemű Adron papot sokkal hamarabb "beskatulyáznak" a vörös lobogó alá, mint fordítva (ezeket a kombókat - így vagy úgy - most nem is lehet hozni). Persze, ha egy NJK nagyon akarja, és megvan hozzá az eszköze, képessége, akkor ki tudja deríteni, hogy a karakter melyik istent szolgálja, vagy éppen hol és mit tanult, vagy mondjuk az előző zászlóháborúban kit szolgált, vagy a viselt fegyvert csak egy bizonyos alkasztnak adják, stb.

Nem a kaméleon jelenlét a cél! Hanem az, hogy ne az első adandó alkalommal derüljön ki, hogy a karakter melyik lobogó hordozóival szimpatizál.
Tegyen e cél eléréséért a karakter!

Azt javaslom, hogy ebben a kontextusban ezeket tartsátok szem elött:
- A Játékos Karakterek az Északi Szövetség kémhálózatának tagjai.
- Ne derüljön ki egyértelműen, hogy a vörös vagy a fekete lobogó alatt harcolna nagyobb valószínűséggel.
- XIV. zászlóháborúban a vörös hadurak soraiban harcolt, vagy fiatalként megtapasztalta a háború borzalmait.

Ahogy mondani szokták, a papír (és az előtörténet is) sokmindent elbír. :D

Remélem tudtam segíteni! 

Link a hozzászóláshoz
50 perccel ezelőtt-kor Lopov írta:

A karakterek megfogadtak hogy nem olnek ugye. Erre kiveteles esetekben is 100% hagyatkozni kell?

pl: Nagyon utal valakit a kari, es pont talalkoznak, es pont meg tudja olni, es en pont ugy dontok hogy  annyira gyulolom azt az illetot hogy itt meg kellene fosztani a lelegzes privilegiumatol, akkor ki vagyok zarva??

Szia!

Azt, hogy a karakter, hogyan és milyen körülmények között fogadta meg azt, hogy soha többé nem öl, rátok van bízva.

Habár ez nem írott szabály, de a legtöbb esetben a komolyabb jellegű esküre vagy fogadalomra jellemző, hogy ez meghatározza, vagy nagy súllyal bír a személy/karakter lelkivilágára, jellemére, szemléletére.

Ha megszegi az esküjét, fogadalmát, akkor nem csap le rá a világ összes néven nevezett és név nélküli hatalma :gonosz: . De nem is lehet elintézni egy válrándítással, úgy mint az újévi "most lefogyok X kg-t", vagy "év végén 5.0 lesz az átlagom" fogadalmak megszegését :-P .

A karakterek törekedjenek betartani az esküjüket, fogadalmukat! Ez egy fontos jellemzőjük, akár motivációjuk is lehet. :viragos:

 

Link a hozzászóláshoz
4 órával ezelőtt-kor Pistike írta:

Gabor! A pap, aki hozzáfér a halál szférához az még belefér? A halál szféra varázslatai fekete mágiának minősülnek?

Szia Pistike!

A kiírás szerint a karakterek ismerhetnek fekete mágiát, de aktívan nem használhatják.

A Halál szféra varázslatai Nekromanciának minősülnek (lásd PPL), és a Nekromancia legtöbb esetben a lélekvándorlásba nyúl bele, ami fekete mágia (lásd ETK).
Ezzel azért lehet vitatkozni. Szóval, én úgy fogalmaznám át, hogy:

  • ha a litánia vagy a rituálé csak a Halál szférához tartozik, akkor azt ismerheti, de aktívan nem használhatja,
  • ha más szférában is elérhető (pl. tipikusan Lélek), és a pap istenének van hatalma azon a szférán, akkor a pap is tudja alkalmazni,
  • ha más szférában is elérhető, de a pap nem ismere a másik szférákat, akkor aktívan nem használhatja.

Remélem segítettem!

Üdv.
--Gábor

Pistike kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz
36 perccel ezelőtt-kor tetra írta:

Ez mondjuk érdekes korlátozás, mert fellapozva az ETK-t, a Halál szférás varázslatok egy jó része nem nyúl bele a lélekvándorlásba. Időtlen Álom, csak hogy az első, kizárólagos varázslatot nézzük. Nekem fura lenne, ha ilyet nem használhatna valaki csak azért, mert nem akar ölni.

Mint mondtam lehet vele vitatkozni, de hogy konkrét legyek, ezt ha szűkszavúan is, de leírja a MAGUS.

PPL1:

image.png.c93f2c5498ddeda5c73f040313c0047f.png

ETK:

image.png.a13c7be6fdc40c359887ccb011c4dc75.png

S jól tudjuk, hogy a ETK nem a legjobban szerkesztett dokumentum, így abban magát a Nekromancia szót nem magyarázzák el.

De beszédes az is, hogy pl az Adon papok szökőévente egyszer állnak szóba Dorannal, mert ott oktatják a Nekromanciát.

Üdv.
--Gábor

 

Link a hozzászóláshoz

Mindenkinek megvan a saját MAGUS világképe. Gyorsan szögezzük le, köztük nekem is, ami nem jobb, vagy nem "igazabb", mint bárki másé. A szabálykönyvek is tele vannak félreérthető gondolatokkal, ami önmagában nem baj, hisz szerepjátszunk, nem sakkozunk.

Szóval, nem hiszem, hogy a játék a szabályértelmezéseken fog múlni. És azt se hiszem, hogy e miatt valakik előnyben lennének másokkal szemben.

Csak azt tartsátok szem elött, hogy a kiírás szerint a karakterek ismerhetnek fekete mágiát, de aktívan nem használhatják.

Ahogy korábban, Lovop kérdésre, írtam (kicsit más kontextustban); ha megszegi az esküjét, fogadalmát (ebben az esetben azt, hogy aktívan nem használ feketemágiát), "akkor nem csap le rá a világ összes néven nevezett és név nélküli hatalma". Hiszen, pont a pap istene ruházta fel a Halál szférához tartozó varázslatokkal!

Szóval bármelyik pyarroni panteonon istenének felkent papot lehet hozni (kivéve Orwella). S az, hogy mi fekete mágia vagy mi nem; ha nem lesz egyértelmű, akkor majd KM-el közösen átbeszélitek.

 

Pistike és tetra kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

Üdv!

@Pistike én pont úgy mesélek, ahogy a cikk is írja. Amiben csak lehet, még ha nem is mindig tetszik, megpróbálok alkalmazkodni a MAGUS leírt szabályaihoz. Igen, tudom, persze... vannak ellentmondások, ez esetben ki lehet deríteni az eredetit, vagy a jól indokolt változtatást. Vannak értelmezhetetlen szabályok, ez esetben fel kell oldani. Vannak nem leírt helyzetek.. meg kell érteni a szabályok lényegét és annak szellemében, a fantasy világ realitását figyelembe véve dönteni. Végül csak eljutunk oda, hogy a KM szubjektivitásán múlik... de ez nagyon ritka, akkor meg fel kell vállalni. 

Nem teljesen értem, hogy itt most mi a konkrét kérdés. Annak fényében egyszerűbb válaszolni. 

Az, hogy egy papnak van halál szférája, még nem teszi őt feketemágussá. Ha egyszer-kétszer hozzányúl a feketemágiához, szennyezett lesz az aurája, mondjuk Fehér Páholy tag nem lehet, a természet, univerzum istenek felett is álló törvénye megbünteti, de lehet, hogy máshol észre sem veszik.. a ruhád is lehet makulátlan új, lehet rajta egy lyuk, ami meg van varrva és tiszta és jól karbantartott, és lehet igénytelen-mocskos-szakadt. Az is igaz, hogy attól még, hogy van rá lehetőség, nem kell valamihez nyúlni. Példa a pap... attól még, hogy van halál szférája, amiben van egy-kettő varázslat, ami feketemágia, még nem kell használni őket. ha úgy dönt, hogy hozzá nyúl, magára vessen. Mondjuk ez a varázslóra is pont igaz. Ha valaki a feketemágia útját járja, ennek megfelelő megítélést kap. Ennyi. 

 

Pistike kedveli ezt
Link a hozzászóláshoz

A hozzászóláshoz be kell lépned, vagy regisztrálnod Kalandozó!

Kizárólag a városőrség által átvizsgált kalandozók hagyhatnak válaszokat.

Kalandozónév regisztrálása

Regisztált kalandozóként felhőtlenebb az élet!

Csatlakozás a Kalandozókhoz

Bejelentkezés

Már velünk kalandozol? Lépj be!

Belépés
×
×
  • Új...